Një legen të ngushtë


  • Arsyet për formimin e një legen të ngushtë
  • Legen Klasifikimi ngushta
  • Diagnoza legen të ngushtë
  • Komplikimet e shtatzënisë dhe lindjes me një legen të ngushtë
  • Taktika e punës me një legen të ngushtë
  • Parandalimin e formimit të një legen të ngushtë dhe komplikime të lidhura

Në obstetrikë dhe gjinekologji për të dalluar mes anatomike dhe funksionale (klinikisht), legen të ngushtë. Kur legen anatomically ngushta kuptoj rënie në të gjithë ose një nga dimensionet kryesore të pelvisit (mezhostnoho, mezhvertelnoy, distancë mes skajor kreshta pikat çapokor, conjugates jashtme) 1,5-2 cm apo më shumë. Kjo është funksionalisht legen ngushta Madhësia anatomike mospërputhje legen nënën kreu i fetusit, duke krijuar pengesa, nganjëherë të pakapërcyeshme, për lindjen. Kështu., Edhe në tas normale anatomike madhësi mund të jetë funksionalisht i ngushtë (me hydrocephalus, një fruta i madh) ose, legen ngushtuar anatomike të jetë e plotë në aspektin funksional (me fruta të parakohshme apo kequshqyerja).

Legen anatomike ngushta diagnostikuar në 1,0-7,7% të grave; funksional i ngushtë - në 0,6-1,7% të grave shtatzëna.

Arsyet për formimin e një legen të ngushtë


Duke formuar një legen anatomike të ngushta në të femrave mund të jetë për shkak të shumë arsye. Në fëmijëri, kjo mund të kontribuojë për të anomalive kongjenitale, paralizë cerebrale, kequshqyerja, rakit sëmundje, poliomelitit. Men (android) Lloji ndodh kur sindromi legenit adrenohenytalnom, karakterizohet si verilizatsiy funksion të dytë.

Deformim i pelvisit mund të jetë për shkak të osteomalacia, tuberkulozi dhe kockave tumoreve, frakturave të legenit, lakim kurrizore (scoliosis, kyphosis, tailbone thyer) spondylolystezom, hip dislokuar.

Gjatë pubertetit një ndikim të madh mbi formimin e pelvisit lejon sekretimit të estrogjene dhe androgens. Estrogjene nxitur rritjen në madhësinë tërthor legenit dhe sa forcon saj, androgens - rritjen e organeve dhe skelet në gjatësi. Prandaj, çdo probleme hormonale gjatë pubertetit, duke rezultuar në shkelje të të raportit të estrogjenit dhe androgen (gipoestrogenii dhe hyperandrogenism) mund të çojë në formimin e një legen ngushta në vajzat adoleshente.

Formimi i një legen të ngushtë është i lidhur ngushtë me përshpejtimin adoleshente, duke çuar në një rritje të shpejtë në gjatësi trupore me një rritje të vonuar në dimensione tërthor. Zhvillimi i kockave vajzave skelet ndikojë mbingarkesë mendore dhe emocionale, stresi, aktivitetet e zgjeruara sportive, marrin hormone.

Legen Klasifikimi ngushta

Në praktikë obstetrik është klasifikimi më i rëndësishëm legen ngushta dhe shkalla e ngushtimit të formularit.

Në përputhje me madhësinë e pelvisit vërteta ngushtimin conjugates lirimin e 4 gradë. Një legen ngushta unë nivel conjugates permasa të vërtetë 11-9 cm karakterizohet; Niveli II - 8,9-7,5 cm; Niveli III - 7,4-6,5 cm; Shkalla IV - 6 cm ose më pak. Sot në obstetrikë shpesh duhet të merren me të "shuar" format një legen të ngushtë, dmth shkalla e I-II të ngushtimit.

Ndër format më të shpeshta të legenit anatomically ngushta të dalluar poperechnosuzhennoho (45,2%), të sheshtë (të thjeshtë - 13,6% ploskorahytycheskyy - 6,5% dhe të reduktuar pjesën më të gjerë të legen zgavrën - 21,8%), obscheravnomernosuzhennom (8,5% ) lloje.

Për të formave të rralla një legen të ngushtë (4,4% e femrave) janë osteomalyaticheskiy, gyp-formë, dhe kososuzhennyy legen kososmeschennyy dhe formë legenit, ngushtuar nga exostosis, tumoret e kockave, frakturat e kockave me zhvendosje, etj

Gjinekologji Klinike morforenthenolohicheskuyu gjithashtu përdor një klasifikim të bazuar mbi rezultateve renthenopelviometry nën të cilat sekretojnë hinekoidnuyu (normal femra), Android, antropoid, format platipelloidnuyu dhe variante të formave të përziera pelvisit. Madhësia dalluar legen të vogla, të mesme dhe të mëdha femra.

Diagnoza legen të ngushtë

Në diagnozën e pelvisit të ngushtë fokusohet histori shtatzënë: tiparet e një fëmije në pubertetin, sëmundjes dhe lëndimit. Të njohin legen e ngushta të provimit të jashtëm, matjen e legenit dhe studimin e fetusit gjinekologjik, me ultratinguj, Rentgenopelviometriya.

Dëshmi rrethanore që ju bën të mendoni për praninë e një legen ngushta në gratë mund të ulur lartësinë është 160 cm, gishtërinjtë shkurtra dhe duart (madhësi këpucëve

Holding pelviometriy për të gjykuar në shkallën e ngushtimin e pelvisit. Kjo matje është e detyrueshme për:

1. Opsionet e tërthor:

  • distantia spinarum (normë - 25-26 cm)
  • distantia cristarum (normë - 28-29 cm)
  • trochanterica distantia (normë 30-31 cm)

2. Madhësia e drejtpërdrejtë - Conjugata externa (normë - 20-21 cm)

3. Dimensionet diamanti lumbosacral Michaelis (Diagonale vertikale - 11 cm horizontale - 10-11 cm)

4. Përmasat lonnogo nyje (Rregulli 4 cm)

Ajo gjithashtu mund të kryhet identifikojë madhësive shtesë - vëllim lateral konjuguar (perimetrin) e pelvisit, kënd legenit anim. Bazuar në madhësinë e llogaritur e konjuguar True - direkt hyrje të madhësisë së vogël të basenit, që është kriteri kryesor për gjykimin e pranisë së një legen të ngushtë.

Rentgenopelviometriya mund të më të saktë të përcaktuar madhësinë e vërtetë të pelvisit me një saktësi prej 2 mm, hyrje avion, pjesë të mëdha të pjesshme ngushtë. Duke përdorur ultratinguj përcaktohet proporcionalitetit fruta dhe legen të nënës, pesha vlerësuar fetusit, e cila është thelbësore për të vlerësuar perspektivat për punë. Duke vaginale studimore specifikuar legen kapacitet gjë e shëmtuar përjashtuar (exostosis, tumoret), përcaktohet nga vlera e conjugates diagonale dhe t. E.

Komplikimet e shtatzënisë dhe lindjes me një legen të ngushtë

Kursi i shtatzanisë me një legen të ngushtë mund të jetë e pakomplikuar ose shoqërohet me një kërcënim të ndërprerjes në faza të ndryshme, zhvillimin e preeclampsia dhe pamjaftueshmërisë placental.

Prania e një legen të ngushtë në nënat e parashikuara madhësia mesatare e kokës fetale, aftësia e tij e mirë për të konfiguruar dhe veprimtaria aktive e punës nuk mund të thyejnë rrjedhën e punës. Megjithatë lindjes me një legen të ngushtë kanë shpesh probleme të tyre tipike.

Shoqëruar shpesh nga prania e pelvisit ngushta parakohshëm (prematurë apo hershme) këputje e membranave. Membranat e vonuara dhënien e informacioneve shpjeguese dhe derdhje të ujit shpesh shkakton humbjen e gjymtyrëve apo sythe fetusit kurrizore. Qitjes këmbë apo të trajtuar fëmijë të krijojë pengesa shtesë për dëbimin e fetusit, trauma e lindjes rrit rrezikun e nënës dhe fëmijës. Goditjen rrufe ra sythe kurrizit mund të çojë në hypoxia akute dhe vdekje fetale.

Prania e një legen të ngushtë ndihmon pozicionin e gabuar (tërthor zhdrejtë) dhe fetusin predlezhanyyu (kërcitje, Kafka apo fytyrën). Në një legen të ngushtë më shumë gjasa parakohshme placental shkëputje, dobësi apo incoordination e punës, punës zgjatur. Kursi i gjatë i lindjes dhe periudhës së anhydrous rreziku shkaktojnë të zhvillimit Postpartum endometritis, metrotromboflebitom.

Nëse një legen të ngushtë të gjatë në këmbë kokën e fetusit në të njëjtin aeroplan çojë në ngjeshje të organeve pelvike, e ndjekur nga nekroza e indeve dhe formimin gyp vaginë. Me zhvillimin e aktivitetit tepër të fortë të punës rrit rrezikun e këputje të perineum, vulvë dhe vaginës, mitrës.

Shkelja biomehanizma lindjes shpesh të çojë në hemorragji pas lindjes dhe lohiometra zhvillimit të shkaktuar nga contractility e dobët të vonesës lohy mitrës.

Prania e nënave legen ngushtë është pothuajse gjithmonë një kërcënim për të fetusit, fëmija mund të lindë në një gjendje të hypoxia ose asfiksisë nga goditje, lëndimet traumatike kurrizore që duhet neurolog mëtejshëm vëzhgimi apo neurokirurgu, reanimim, masat terapeutike dhe rehabilitimin afatgjatë.

Taktika e punës me një legen të ngushtë

Gjatësia e shtatzënisë me një ngushta mesataret legen 39 javë. Zakonisht një grua në spital në repartin e maternitetit për 2 javë para datës së caktuar.

Bazat absolute për cezariane shërbejnë III - IV shekull. legen ngushta, tumor kockave në legen, prerja legen deformim, trauma legenit në ofrimin e mëparshëm. Indikacionet për shpërndarjen e planifikuar operative është gjithashtu legen ngushta unë nivel në lidhje me prezantimin e shkeljes, fruta të mëdha, shtatzënisë pas-gjatë, mbresë mitrës, hipoksi kronike e fetusit, të ngarkuar historia obstetrik gjinekologjik dhe në sasinë e provave.

Kur cent I-II. anatomically legen ngushta në mungesë të faktorëve rëndues lindjes kryer expectantly me kontroll të kujdesshëm të dinamikave, monitorimin dhe phonocardiography kardiotokografike, parandalimin e këputje të hershme të membranave dhe hypoxia fetusit. Rodostimulyatsii përdoren me kujdes. Udhëzues Surgical tregohet në rastin e pelvisit klinikisht të ngushta nën kërcënimin e komplikacioneve për të fetusit dhe gruas shtatzënë.

Parandalimin e formimit të një legen të ngushtë dhe komplikime të lidhura

Parandalimin e formimit të pelvisit anatomically ngushtë fillon në fëmijëri dhe përfshin të ushqyerit në rritje vajzë, pushim dhe ngarkesa racionale mode, aktivitet i moderuar fizik; parandaluar dëmtime dhe deformime skeletore. Nëse ju keni një çekuilibër hormonal që ndikon në zhvillimin e kockave të legenit, i nevojshëm për të kryer terapi korrigjuese në kohë.

Kujdesi para lindjes për gratë me legen të ngushtë kërkon marrjen në konsideratë të rreziqeve potenciale për nënën dhe fetusin. Ju duhet të shmangur zgjatjen e shtatzënisë; Zbatimi i hospitalizimit paralindjes me qëllim të ekzaminimit shtesë, sqarimin e masën dhe formën e ngushtimin e pelvisit, një taktikave lindjes optimale.