Gjigantizëm


 • Klasifikimi i gigantism
 • Shkaqet gigantism
 • Simptomet e gigantism
 • Komplikimet gigantism
 • Diagnoza e gigantism
 • Trajtimi i gigantism
 • Parashikimi dhe parandalimi i gigantism

Gigantism (ose macrosomia) ndodh në fëmijët me kockëzim jo të plotë të proceseve skelet, është më shumë i zakonshëm në adoleshentët meshkuj përcaktohet në moshën 9-13 vjet dhe zhvillohet gjatë gjithë periudhës së rritjes fiziologjik. Kur norma e rritjes gigantism e fëmijës dhe shifrat e tij janë shumë më të larta se norma anatomike dhe fiziologjike deri në fund të pubertetit duke arritur në më shumë se 1,9 m 2 m meshkujt dhe femrat duke ruajtur physique të ekuilibruar. Frekuenca e gigantism eshte nga 1 deri 3 raste për 1000 popullatës.

Prindërit e pacientëve që vuajnë nga kjo patologji është zakonisht rritje normale. Gigantism duhet të dallohet nga i trashëguar i gjatë.

Klasifikimi i gigantism


Endokrinologji Modern identifikon opsionet e mëposhtme për gigantism:

 • Akromehalicheskiy - gigantism me shenjat e acromegaly;
 • organet e brendshme splanhnomehaliya ose gigantism - është shoqëruar me një rritje në madhësi dhe peshë të organeve të brendshme;
 • evnuhoidnyy - gigantism në pacientët me hipogonadizmit (hypofunction ose ndërprerjen e plotë të funksioneve të gonads), duket gjymtyrët disproporcionale zgjatur, zonat e hapura të rritjes në nyje, mungesa e karakteristikave dytësore seksuale;
 • i vërtetë - është karakterizuar nga një rritje proporcionale në madhësinë e trupit dhe pa devijime nga funksionet fiziologjike dhe psikologjike;
 • i pjesshëm ose i pjesshëm - gigantism me rritjen e pjesëve të trupit;
 • gjysmë - gigantism, i shoqëruar nga një rritje prej gjysmës së trupit;
 • Cerebrale - gigantism shkaktuar nga dëmtimi organik i trurit dhe është e shoqëruar nga inteligjenca.

Shkaqet gigantism

Gigantism dhe acromegaly janë dy variacione të moshës së njëjtës patologjike proceseve, hyperplasia dhe hyperfunction e qelizave hipofizë që prodhojnë hormonin somatotropin (HGH). Rritja e sekretimit të hormonit të rritjes mund të vërehet në lezionet e gjëndrra e hipofizës që rezulton tumoret (adenoma e hipofizës), dehje, neuroinfections (encefalit, meningjit, Meningoencefaliti), plagosje traumatik të trurit.

Shpesh shkaku gigantism është reduktuar ndjeshmërinë e kërc epiphyseal, duke siguruar rritjen e kockave në gjatësi me efektet e hormoneve seksuale. Si rezultat, aftësia për të mbajtur kockat e tyre rritet në gjatësi, madje periudhë postpubertatnom.

Hipersekrecioni somatotropin pas mbylljes fushat e rritjen e kockave dhe kockëzim plotë të skeletit të çon në acromegaly.

Simptomet e gigantism

Rritja Shko në gjatësi trupi gigantism ndodh në 10-15 vjet. Pacientët kanë një normë të lartë të rritjes dhe për të rritur atë, ankohen për lodhje dhe dobësi, marramendje, dhimbje koke, vizion të paqartë, dhimbje në nyje dhe kockat. Efikasiteti Reduced kujtim të çon në përkeqësimin e performancës së shkollës. Gigantism karakterizohet nga çrregullime hormonale, çrregullime mendore dhe funksionit seksual (infantilism). Gratë në zhvillimin gigantism amenorrhea fillore apo ndërprerjen e hershme të mosfunksionim menstrual, shterpësi në meshkuj - hypogonadism. Në manifestimet e tjera hormonale janë gigantism diabeti insipidus, hypo- ose hyperthyroidism, diabet mellitus. Nuk është parë një rritje në forcën e muskujve, dhe dobësi të muskujve dhe lodhje.

Komplikimet gigantism

Kur gigantism mund të zhvillojë tensionin e lartë, distrofi miokardit, dështim të zemrës, emfizemë, ndryshimet degjenerative në mëlçisë, infertilitetit, diabeti, çrregullime të gjëndrës tiroide.

Diagnoza e gigantism

Diagnoza është themeluar në bazë të gigantism ekzaminimit të jashtëm të pacientit, rezultatet laboratorike, radiologji, neurologjike dhe hulumtim syrit.

Kur laborator gigantism përcaktuar përmbajtjen e lartë të hormonit të rritjes në gjak.

Për zbulimin e tumorit hipofizë kryera në radiografi kafkë, CT dhe MRI të trurit. Në prani të adenoma hipofizës përcaktuar nga shales madhe Turke (krevat hipofizës). Radiographs e duarve që tregojnë mospërputhjen mes kockave dhe mosha e pasaportave. Në ekzaminimin oftalmologjik e pacientëve me gigantism zbuluar kufizimet vizuale në terren, bllokimet në fundus.

Trajtimi i gigantism

Parimet e trajtimit të gigantism trajtim të ngjashëm të acromegaly.

Për normalizimin e analogët e hormoneve të rritjes të përdorura në gigantism Somatostatin për zonat më të shpejtë të mbylljes së rritjen e kockave - hormoneve.

Trajtim etiologjik i gigantism në adenomas hipofizë përfshin përdorimin e terapisë rrezatuese ose heqjen kirurgjikale të drogës në kombinim me mbështetjen e agonist dopamine.

Kur evnuhoidnyy lloj trajtimi gigantism ka për qëllim eliminimin infantilism seksuale, vetëm sa forcon përshpejtimin skelet dhe ndalimin rritjen e saj të mëtejshëm. Trajtimi i gigantism pjesshëm përfshin korrigjim ortopedik me anë të kirurgjisë plastike.

Endocrinologists zbatueshme kombinuar trajtim gigantism kombinuar hormonal dhe rrezatimi terapi dhe për të arritur rezultate pozitive në një numër të konsiderueshëm të pacientëve.

Parashikimi dhe parandalimi i gigantism

Me adekuat opinion terapi gigantism për jetë relativisht të favorshme. Megjithatë, shumë pacientë nuk mbijetojnë në moshë të vjetër dhe të vdesin nga komplikimet e sëmundjes.

Shumica e pacientëve që vuajnë nga gigantism, shterpë, performanca e tyre ulur në mënyrë dramatike.

Shqetesimet Prindërit duhet të shkaktojë rritje të papritur të rëndësishëm në rritjen e fëmijëve gjatë pubertetit në krahasim me shokët e vet. Ndërhyrja në kohë mjekësor do të parandaluar komplikimet.