Një nevus gjigant pigmentuar


  • Nevus Simptomat gjigant pigmentuar
  • Nevus Komplikimet gjigant pigmentuar
  • Diagnoza nevus gjigant pigmentuar
  • Trajtimi i nevus gjigant pigmentuar

Shfaqja e nevus gjigande pigment për shkak të shkeljes së diferencimit melanoblastov që ndodh në fetus në periudhën nga 10 deri javën e 25 të utero tij. Frekuenca e të pasurit një fëmijë me një nevus të tillë është 1 500 mijë lindje. Megjithatë, sipas disa vlerësimeve nevus gjigant ndodh në 1-2% të popullsisë botërore. Sëmundja mund të shoqërohet me anomali të tjera të lindura, të tilla si hydrocephalus, Recklinghausen neurofibromatosis, epilepsi, melanoma primar të trurit të butë shell.

Nevus Simptomat gjigant pigmentuar

Një nevus gjigant pigmentuar nga madhësia e tij absolut shpesh merr Objektivat rajonin anatomike. Ajo mund të gjendet në trungu, gjymtyrët, qafë apo kokë. Me vendndodhjen e saj në trup simetrike një foto jelek kujton, qafë - jakë. Nevus kombinim gjigant me nevi të shumta të vogla janë të vendosura zakonisht në një distancë nga ajo.


Sipërfaqja e një nevus gjigant ngjyrë të pabarabartë mund të ndryshojnë nga gri dhe kafe të zezë. Me kalimin e kohës, ka trashje e lëkurës së zonës së prekur dhe rritjen e pigmentim. Kjo pjesë të ndryshme të nevus mund të kenë ngjyra të ndryshme. Sipërfaqja e nevus është heterogjene, me gunga dhe leze. Në shumicën e rasteve, në disa zona ka nevus flokëve. Si nevus gjigant pigmentuar rritet ngadalë, pastaj rritjen e fëmijës si një rënie relative në nevus size. Në fund të adoleshencës shënuar ulje pigmentim dhe nevus ndërprerjen e trashje.

Ashtu si nevi tjera kongjenitale, nevus gjigant pigmentuar mbetet në lëkurë e pronarit të saj të gjithë jetën e tij. Këto nevi janë mbajtur edhe në moshë shumë të vjetër, kur ka një zhdukje graduale e nevi fituara.

Nevus Komplikimet gjigant pigmentuar

Komplikacion kryesor i nevus gjigant - një keqdashje dhe transformimi i saj në melanoma. Ky proces mund të jetë shkaktuar nga ndikimi ndryshme akute ose të përsëritura traumatike në nevus: mekanik, i rrezatimit (duke përfshirë rrezet e diell), kimike.

Kalo nevus gjigant pigmented në melanoma mund të ndodhë në çdo moshë. Sipas burimeve të ndryshme kjo ndodh në 2-13% të rasteve. Me transformimin e një melanoma nevus festoi rritjen e saj të përshpejtuar, duke ndryshuar formë dhe ngjyra gjakderdhje, pamjen e erozionet sipërfaqësore dhe crusts.

Diagnoza nevus gjigant pigmentuar

Pyetni një diagnozë e nevus gjigante pigment të lejuar pamjen e saj të veçantë dhe faktin e lëkurës nevus nga lindja. Studime të tjera janë të nevojshme për të zbuluar transformimin në nevus melanoma. Që përdoren më shpesh për këtë qëllim dhe siaskopicheskoe studime dermatoscopy lejojë të studiuar strukturën dhe tokën nën nevus rritje 10-30-fish. Duke përdorur dermatoscopy për planëzimin e operacioneve janë kryer saktë të përcaktuar kufijtë e zonave të nevus.

Foto histologjik i një nevus gjigant pigmentuar, një nevus mirë kongjenitale pigmentuar, e karakterizuar nga mungesa e melanocytes në shtresën papilare e dermis dhe të rritur përmbajtjen e tyre në shtresa bazë e veshje e guaskës. Qelizat Nevusni janë gjetur në shtresat e ulëta të dermis, nënlëkurës yndyrë dhe lëkurë shtojca: kanalet e djersës dhe gjëndra dhjamor, follicles flokët. Kur qelizat gjigante nevus pigmentuar nevusni depërtojnë edhe në muskujt, kockat dhe meninges.

Trajtimi i nevus gjigant pigmentuar

Pavarësisht nga madhësia e madhe e nevus dhe moshës kraharorit të pacientit, mënyra më e mirë për të trajtuar atë - largimin. Taktika të tilla të trajtimit të lidhur me një probabilitet të lartë të keqdashje nevus gjigande, e cila mund të ndodhë në vitin e parë të jetës. Vendimi për të operacioneve të merret individualisht, duke marrë parasysh vendndodhjen dhe madhësinë e nevus, moshën dhe shëndetin e pacientit, shkallë e paaftësisë për shkak të transaksioneve të mundshme, etj Nëse operacioni është vonuar, pacienti duhet onkolog vazhdueshme mbikëqyrjes me rishikimit të paktën 1 kohor për tremujor.

Trajtimi kirurgjik i nevus gjigant pigmentuar mbajtur së bashku dermatoonkoloha dhe kirurg plastik. Është prerje e tij i plotë i nevi me admirim 0,5 cm e lëkurë të shëndetshme, të vendosura në kufi me të. Nëse madhësia dhe vendndodhja e nevi nuk e lejojnë të fshini atë menjëherë bënë prerje është kryer. Remote operacion gjatë materiali është provim i detyrueshëm histologjike. Dalin si rezultat i operacioneve të defekteve të mëdha të lëkurës të kërkojë mbylljen nga Youth lëkurës. Plastike mund të bëhet nga grafts lira të lëkurës apo transplatimit autodermoplastyky lëkurë të vet Loskutov në anastomosis vaskulare. Për defekt plastike mbylljes përdorur edhe teknologjinë e kultivimit artificial të qelizave të tyre të epidermik mbi analoge sintetike e dermis.