Hypersensitivity dhëmb


  • Arsyet hiperesteziy dhëmbët
  • Manifestimet klinike hiperesteziy dhëmbët
  • Diagnoza dhe trajtimi i dhëmbëve hiperesteziy
  • Kujdes me gojë gjatë hyperesthesia dentar

Hypersensitivity dhëmb i thirrët ata hypersensitivity, e karakterizuar nga fillimi të papritur të dhemb dhimbje apo akute. Dhimbje të ndodhë pa arsye të qartë dhe po aq papritmas zhduket. Hyperesthesia nuk shkaktoi ndonjë sëmundje e dhëmbëve dhe nuk janë një komplikacion e prishjen e dhëmbëve. Temperaturë, kimike dhe stimuj mekanike provokojnë dhëmbët hyperesthesia.

Arsyet hiperesteziy dhëmbët

Rreth gjysma e popullsisë së rritur të kërkojë trajtim ankuar për dhëmbë të ndjeshëm. Në një masë më të madhe janë njerëz të moshës 30 deri në 60 vjet. Gratë janë hyperesthesia më të prirur të dhëmbëve, ndërsa fëmijët dhe të moshuarit pothuajse nuk janë prekur. Kjo është për shkak se në një moshë të re ka pak lezione dentin, dhe në sklerotichen vjetër ajo kështu reagime të dhimbshme janë më pak të theksuara.


Hypersensitivity dhëmb vërejtur në jo-karies karakterin e patologjive. Ky veshin dhëmb ose konsumuarit jonormal, erozioni dhe defekte në formë pykë-, i shoqëruar nga një rënie në smalt dhe dentin zbardhjen.

Karies fillestare lokalizuara në rajonin e qafës së mitrës shkakton demineralization e smalt dhëmbit duke rritur pėrshkueshmėrisė e saj nën ndikimin e acideve. Kjo çon në hiperesteziy dhëmbët.

Trajtim joprofesional e prishjen e dhëmbëve dhe dështimin e nënshkrimin e teknologjisë dhe gravurë dhëmbët shpesh komplikuar nga shfaqja hiperesteziy dhëmbëve. Lëndimet traumatike si ndarje, patate të skuqura, të çara dhe pjelljes së kurorës që çon në rritjen e ndjeshmërisë për shkak të shkeljes së integritetit të smalt dhëmbit.

Zbardhues, veçanërisht joprofesionale, duke çuar në lirimin e makro smalt dhe micronutrients, e cila rrit pėrshkueshmėrisė e smalt dhe të çon të mbindjeshmërisë së dhëmbit në përgjigje të stimujve të vogla. Kjo zbardhues i shpeshtë, dobësi kongjenitale e smalt dhëmbit dhe prania e lezioneve të patrajtuara karies rrisin dhimbjen. Kjo është, njerëz me shumë lezione karies, rreziku i hyperesthesia dhëmbit më sipër.

Sëmundjes periodontale inflamator dhe distrofike të çojë në recesion të mishit të dhëmbëve dhe të ekspozimit në zonën e qafës së mitrës e dhëmbit, ajo forcon ndjeshmëri dhëmbit. Recesioni gingivash shkaktojnë sëmundje periodontale, dhe trauma mekanike, frenulum shkurtër e buzëve të sipërme dhe të poshtme, gjuhën dhe protezat e bëra dobët dhe kurora. Duke përdorur furçë të dhëmbëve vështirë dhe brushing agresive e dhëmbëve, keqpërdorimin pe dhëmbëve, mishrat izolimin neglizhimi gjatë zbardhues plagosin mishrat dhe të çojë në një recesion me dhëmbët e saj të paraqitjes mëvonshëm hiperesteziy.

Hypersensitivity dhëmb të ndodhë si rezultat i dhëmbëve traumatike profesionale të pastrimit kur smalt dhëmb është i dëmtuar mjetet ose përdorimit të tepruar lustrim qafën dhe rrënja e dhëmbit. Në përgjigje, nëpërmjet stimujve dhimbje lokale, hyperesthesia e dhëmbëve mund të shoqërohet me kushte patologjike. Këto sistem thirrje dhëmbët hyperesthesia ose funksionale, ato të çojnë psychoneurosis, endocrinopathies, gastro-intestinale traktin, metabolike dhe ndryshimet hormonale të lidhura me moshën.

Manifestimet klinike hiperesteziy dhëmbët

Dhëmbët e mbindjeshmërisë të shfaqet në përdorimin e ëmbël, i lagësht, i kripur dhe me aromë. Nxehtë dhe të ftohtë ushqim, ajër dhe prekje në pacientët me mbindjeshmëri gjithashtu të shkaktojë dhimbje. Natyra e dhimbjes mund të jenë të vogla dhe ndodhin vetëm siklet dhe intensive me dhimbje të konsiderueshme.

Në hiperesteziy intensitet të ulët, dhëmbët reagojnë vetëm për të stimujve të temperaturës. Në manifestimet e mesme dhëmb të ndjeshme ndaj ndryshimeve në temperaturë, si dhe të stimujve kimike. Lezionet thellë smalt zbuluar intensitetin e dhëmbëve tepër i ndjeshëm, dhëmbë të ndjeshëm për të gjitha llojet e stimujve, duke përfshirë më i prekshëm.

Gjatë dukuri e dhimbje tregohet rrit jargëzim, bisedë dhe ushqimi janë të shoqëruara me butësi, pacientët marrin një situatë të detyruar në të cilën minimum fytyrë dhëmbët faqe. Për shkak të kësaj fytyrë duket i fryrë.

Shëndetësor Oral është e vështirë, dhe ndonjëherë e pamundur. Kjo çon në pllakatë, e cila shkakton dëmtimit të dhëmbëve të shumta, ndryshimet inflamatore dhe shkatërruese të indeve periodontale. Këta faktorë rrisin vetëm tregon hiperesteziy, bashkohet më tej recesionin ose hyperplasia gingival, të cilat rrisin më tej simptomat. Kështu, mungesa e trajtimit në një fillim të dhëmbëve hyperesthesia fazë të çon në një progresion gradual në shtimin e sëmundjeve të tjera me gojë.

Diagnoza dhe trajtimi i dhëmbëve hiperesteziy

Diagnoza bëhet në komente vizuale dhe instrumentale dentisti. Ajo identifikon smalt chipped, ajo çara dhe ndryshime të tjera. Si rezultat i shqyrtimit zbuloi shkallën e ndjeshmërisë së smalt dhëmbit ndaj stimujve të ndryshme.

Në varësi të hiperesteziy ashpërsisë është caktuar regjim. Nëse hyperesthesia kanë rezultuar nga plagët e dhëmbëve, korrigjimi i tyre çon në zhdukjen e simptomave të pakëndshme. Të jetë i sigurt për të mbajtur higjienën orale profesional dhe trajtimin e lezioneve karies.

Një nga metodat për heqjen e dhëmbëve hyperesthesia është ndikimi në mekanizmin e zhvillimit. Bllokimi tubules dentinal, duke kërkuar ndërprerjen e restaurimit tanishme të dhëmbëve të lëngjeve dhe presioni brenda tubthave. Për ta bërë këtë, përdorni drogë, mbyllja dhe rindërtuar strukturën e dentin. Ata formojnë komponime që bllokojnë tubules dentinal. Gjithashtu, kur kjo metodë e trajtimit është i detyruar të proteinave aktive substancë indet e ngurta që janë të depozituara në tubthave, forcuar ato. Përgatitjet për metoda të tilla përfshijnë sildenafil kalcium dhe joneve dhe fluori magnez.

Kjo teknikë është përdorur si imponimin e fluorit që përmbajnë preparateve (llaqe dhe xhel) në smalt dhëmbit. Përdorimi i pastë dhëmbësh ftoridosoderzhaschih mjekësor siguron ndikim të përditshme, duke arritur një fluoridation thellë të dhëmbëve. Fluori fizikisht të bllokojë tubules dentin, dhe joneve fluoride ndërveprojnë me jonet e kalciumit dhe tubthave mbushur dentinal përbërë pazgjidhshëm kalcium fluoride. Gradualisht precipitates grumbulluar në tubthave dhe të reduktuar lumen e tyre. Shkalla e rrjedhjes së lëngjeve në tubthave dentinal dhe reduktuar si pasojë e një përgjigje ndaj stimujve të jashtëm bëhet më pak e theksuar.

Nëse produkti përmban kripëra stronciumit, veçanërisht kripërat e acidit hidroklorik, pengimi tubular është shkak të sedimentimit kripëra komplekse të matricës proteine ​​e dentin. Përveç kësaj, simptomat e hyperesthesia e dhëmbëve është reduktuar për shkak të induksionit të zëvendësimit dentin. Preparatet që përmbajnë stroncium, duke shkaktuar ristrukturimin dhe konsolidimin e dentin, Kristal smalt zëvendësuar Kristal kalcium lidhjet e stroncium-hidroksiappatitnyh. Komponimet e kalciumit dhe stroncium janë në gjendje të fort mbyll tubthat dentinal fole, në këtë mënyrë uljen e dhimbjeve dhe hyperesthesia në dhëmbë.

Fokusi i dytë i terapisë është për të zvogëluar e dhëmbëve hiperesteziy excitability e mbaresa nervore në tubthave dentinal. Për ta bërë këtë, përdorni kalium si një rezultat është përhapja e joneve kalium në tubthave. Me akumulimin e tyre në sasinë e duhur ata rrethojnë mbaresa nervore ndijor, duke krijuar një shell mbrojtëse dhe bllokimin e transmetimit të impulseve nervore.

Kujdes me gojë gjatë hyperesthesia dentar

Ka kujdes i veçantë i gojës, e cila kur përdoret rregullisht të ndihmojë pacientët të eliminojnë siklet dhe për të parandaluar zhvillimin e sindromës hiperesteziy ndritshme dhimbje e theksuar. Kjo pastë dhëmbësh, kohëzgjatja e përdorimit përcaktohet nga ndjenjat subjektive të pacientit. Në mungesë të dhimbjes mund të kaloni për të ngjitur e rregullt e higjienës. Përbërja e xhel mjekësore i ndryshëm, kështu që ju duhet periodikisht të ndryshuar ato për të përmirësuar performancën e tyre.

Xhel duhet të përmbajnë nitrate ose klorureve të kaliumit, komponimet ftoridovye sodium, klorid, kalcium stronciumit komponimi citrati. Varësisht nga prodhuesi dhe përqendrimi përqindje paste e substancave aktive mund të jenë të ndryshme. Por, duke përdorur një shumëllojshmëri të pastas, arritur efektin e ndikimit në të gjitha fushat. Prandaj, zëvendësim periodik xhel më efektive se sa përdorimit të zgjatur të një paste.

Në raste të tjera ajo është e nevojshme për të përdorur pastë dhëmbësh me abrasiveness ulët, xhel ose pastë dhëmbësh. Furçë të dhëmbëve duhet të jetë e butë ose shumë të butë, në varësi nga shkalla e dhimbjes. Është e rëndësishme për të zgjedhur një furçë dhëmbësh në të cilën ngrihet përfundon të rrumbullakosura apo të qetë, dhe të qetë formë prerjes. Është e këshillueshme që të përdorni elixirs shpëlarje dhëmbë të ndjeshme.

Pas teknikën e duhur brushing dhe mbajtjen e higjienës orale mund të zvogëlojë pamjen e hiperesteziy. Është e rekomanduar për të përdorur një sasi të vogël të pastë dhëmbësh për të pastruar dhëmbët dhe effortlessly maksimale e rekomanduar dentist kohë. Pas marrjes së thartë, ushqime të ëmbla duhet shpëlarje gojën mirë.

Përdorni artikuj kujdes shtesë të tilla si pe për të pastruar dhëmbët, apo kruese dhëmbësh nuk duhet të dëmtojmë papillae gingival.