Smalt hipoplazise


  • Shkaqet e smalt hypoplasia
  • Manifestimet klinike të smalt hypoplasia
  • Trajtimi i smalt hypoplasia

Smalt hipoplazise - një hipoplazise kongjenitale i dhëmbit ose inde të lidhur me çrregullime metabolike në fetus. Aplazionit e smalt hypoplasia është shprehje ekstreme dhe është treguar një mungesë të plotë të smalt apo mungesën e dhëmbëve.

Shkaqet e smalt hypoplasia

Ka hipoplazise smalt për shkak të çrregullimeve të rënda metabolike në trupin e fetusit. Dhe arsyeja kryesore është bookmarks patologji ose qelizë embrion, apo faktorë të pafavorshme ndikojnë fetusin.


Jo pohim mjaft i saktë se smalt hipoplazise ndodh vetëm si një shkelje të metabolizmit mineral dhe komplote hypoplasia - nuk është gjë tjetër veçse një zonë e demineralization. Në qoftë se ishin shkaku kryesor i smalt hypoplasia, patologji nuk ishte aq i përhapur. Deri më sot, incidenca është në rritje, si rreziqet në fuqi në elementet e dhëmbëve të gjata para formimit të fetusit dhe lindjes. Konkluzionet që toksikoz dhe sëmundje infektive në gratë shtatzëna çon në anomalitë e zhvillimit të fetusit, të mirë-themeluar. Studimet konfirmojnë se ngjyra aplazionit dhe anomalitë e tjera të zhvillimit janë më të zakonshme te fëmijët nënat e të cilëve iu nënshtruan SARS gjatë shtatzënisë, rubeolës, toxoplasmosis. Ose, në qoftë se një pjesë e shtatzënisë vazhdoi me toksicitetit serioz. Smalt hipoplazise vërejtur në foshnjat e parakohshme dhe në fëmijët të cilët ishin lënduar gjatë lindjes. Ndikuar faktorët përfshijnë encefalopati, dermatit atopic, rakit dhe çrregullimeve të tjera të metabolizmit të kalciumit.

Smalt hipoplazise në një mënyrë apo një tjetër është pothuajse gjysma e moshës së parashkollor dhe shkollor në fillim. Kështu është Lezionet sistemike dhe më të zakonshme të disa dhëmbëve. Smalt hipoplazise diagnostikuar me ndryshime të thella në 40% të fëmijëve të shëndetshëm.

Smalt hipoplazise diagnostikuar në qumësht dhe dhëmbëve të përhershëm, dhe më shpesh ajo është gjetur në dhëmbët e përhershëm, duke çuar në rritjen e rrezikut të sëmundjeve të dhëmbëve në moshë më të vjetër. Shkelja e smalt të dhëmbëve fillore lidhen me anomalitë që ndodhin në gratë gjatë shtatzënisë. Ndërsa smalt hipoplazise e dhëmbëve të përhershëm për shkak të shkeljeve të proceseve metabolike në trup të fëmijës në zhvillim që variojnë nga 5-6 muaj të jetës. Që nga kjo sëmundje gjatë vitit të parë të jetës janë shumë më të zakonshme se patologji të rënda gjatë shtatzënisë, sipas smalt hypoplasia e dhëmbëve të përhershëm mbizotëron, e cila është një problem serioz.

Lokalizimi dhe dhëmbët përkatësisë grup me smalt hypoplasia varet periudhës së moshës në të cilën fëmija pësoi një sëmundje që ishte lidhja kryesore pathogenetic.

Kështu, sëmundja u zhvendos në muajt e parë të jetës, duke çuar në smalt hypoplasia prerja buzë të incisors qendrore dhe kodrave të dhëmbëve të gjashtë. Kjo është për shkak të formimit të këtyre dhëmbëve për 5-6 muaj të jetës.

Në 8-9 muaj është formimi i një incisors dytë dhe canines, dhe sëmundje në këtë moshë të çon në smalt hypoplasia prerës laterale dhe canines prerjes avantazh. Që është një çrregullim metabolik ndikon gjitha dhëmbët janë formuar me periudhën. Por pas një të plotë zonat hypoplasia dalje dhëmbësh në nivele të ndryshme, si dhe koha e formimit të dhëmbëve të ndryshojnë.

Nëse sëmundja shkakton ndryshime të thella në metabolizmin ose fëmijës vazhdon për një kohë të gjatë, hipoplazise komplot smalt vërejtur përgjatë gjatësisë së kurorës dhe sipërfaqen e dhëmbëve. Struktura smalt pabarabartë tregon gjatësi dhe hvylepodibnist sëmundjet e transferuara gjatë formimit të dhëmbëve. Ashpërsia e sëmundjes ndikon ndryshimet thellësi të smalt. Po, patologji të vogla mund të zbuluar vetëm spote melovidnoho dhe sëmundjeve të rënda mund të shkaktojë smalt hypoplasia deri atë aplazionit.

Në hypoplasia lokal smalt prek vetëm një pjesë të dhëmbëve. Ai është i lidhur zakonisht me ndodhjen e lokalizuara pranë elementet metabolike e dhëmbëve të përhershëm. Proceset inflamatore në kulmin e rrënjët e dhëmbëve qumeshtit kontribuojnë në shfaqjen e hypoplasia lokale smalt. Ky lloj i hypoplasia është më shumë i zakonshëm në dhëmbët e vogla vendase, atëherë si fillimet e tyre janë të rrënjosura në mes molars qumështit.

Manifestimet klinike të smalt hypoplasia

  • Hipoplazise sistem

Varësisht nga ashpërsia, hipoplazise sistemik smalt mund të tregojnë ndryshimin e ngjyrës së hypoplasia smalt apo mungesën e saj të plotë.

Ndryshimi ngjyra e smalt duket si njolla të bardha simetrike të formave të ndryshme, të cilat janë të vendosura në të njëjtat dhëmbëve. Njollat ​​Kretak gjetur në sipërfaqe vestibular dhe jo i shoqëruar nga ndjenjat e pakëndshme ose e dhimbshme. Tipar diagnostike është se shtresa e jashtme e smalt në zonën e prekur të qetë, me shkëlqim dhe nuk ndryshojnë ngjyrë kur bashkëveprojmë me ngjyra. Mbi jetën e njollë nuk do të ndryshojë pa ngjyrë, pa formë.

Manifestimet më i rëndë hipoplazise shpesh të padukshme në shqyrtim normale. Pika me onde dhe grooved humbje smalt pas sipërfaqe tharje. Një shqyrtim i kujdesshëm i dentisti janë shënuar ndërrimin e kreshtat e vogla dhe grooves e smalt të pandryshuar. Shpesh kjo formë e hypoplasia parë në grooves me pika në smalt, të cilat janë të vendosura në nivele të ndryshme. Për herë të parë, këto zona kanë ngjyrë normale, por me rritje të mëtejshme të dhëmbit këto zona gradualisht pihmentuyutsya. Në disa raste, hipoplazise e smalt duket si një grup i vetëm në kurorën hiperpihmentirovannoy. Ndonjëherë zakon është e thellë të mjaftueshme dhe ka një rënie të dukshme në madhësinë e kurorës, si zënie, një formë të quajtur grooved hypoplastic. Shumë rrallë vërehet shkallë hypoplasia kur dhëmbët kurorë formuar disa grooves. Por karakteristikë është se edhe në forma të rënda të smalt hypoplasia, integriteti i saj nuk është komprometuar.

Ndryshimet më pak e tjera aplazionit e smalt ndodh në një fushë të veçantë. Kjo dhimbje është formuar në kontakt me stimul dhe shkon pas eliminimit të tij. Klinikisht, kjo patologji manifeston mungesën e smalt në kurorën, por shpesh në fund të tas-formë depresioni, ose hulli mbulon kurorën e dhëmbit. Shpesh kur aplazionit dhe hipoplazise e smalt është dentin. Kjo është manifestuar nga dhëmbët ndryshime formë karakteristike e këtij grupi.

  • Shembuj të ndryshimeve në formën e dhëmbëve me smalt hypoplasia.

Dhëmbët Hetchynsona. Në këtë gjendje të incisors sipërme qendrore janë otvertkoobraznuyu apo formë fuçi. Madhësia e tyre në qafë pak më shumë se sipërfaqja e prerjes dhe slot venoz në hap me kohën. Më parë ishte menduar se kjo simptomë është vërejtur vetëm në sifilisit lindura, por më vonë gjeti se anomali ndodh për arsye të tjera.

Dhëmbët Pflüger. Kur kjo simptomë impresionuar me dhëmballë parë, Madhësia kurorë në faqe se sa në sipërfaqe përtypet. Bouguereau i pazhvilluar, duke i dhënë dhëmbët ngjashmëri me kon.

Dhëmbët Fournier. Klinikisht të duket e njëjtë si kur është Hetchisona simptomë, por pa e çarë deje.

  • Hipoplazise smalt lokal.

Këto hipoplazise ndodhin në dhëmbëve të përhershëm përmes përfshirjes në procesin inflamator të mikrobeve të dhëmbëve ose për shkak të traumave mekanike të zhvillimit embrion. Klinikisht, ky lloj i hypoplasia duket si njolla të bardha ose të verdhë-kafe, dhe shpesh në formën e depresioneve pikë në sipërfaqe. Në disa raste kurorë smalt tërësisht ose pjesërisht të zhdukur.

Hipoplazise çojë Turner për të mikrobeve më agresive që ndikojnë dentin, lehtësisht thekshëm në të, dhe duke shkaktuar dëmtimit të dhëmbëve të thella. Një tjetër komplikacion serioz është shkatërrimi i indeve të tjera - çimentos, dentin dhe pulpë, si smalt hypoplasia rrallë ndodhin në izolim. Shumë fëmijë më pas formuan malocclusion.

Trajtimi i smalt hypoplasia

Taktika e trajtimit varet nga ashpërsia e hypoplasia, si në vende të vetme dhe lezione sipërfaqësore smalt trajtim shkakor është kryer. Kaloni parandalimin e kariesit dhe të paguajnë më shumë vëmendje për kujdesin oral. Ndonjëherë, në qoftë se njollat ​​janë të vendosura në sipërfaqen vestibular e dhëmbëve, ata janë defekt kozmetike, siç është qartazi e dukshme gjatë një telefonate. Këto probleme kryejnë materiale të përbërë mbushje të tilla si evikrol dhe konsayz. Nëse ka ndryshime në smalt në formën e depresioneve pikë dhe përgjimet, ajo gjithashtu eliminon duke përdorur nënshkrimin.

Defekte të ndritshme të theksuara të smalt dhe dentin është një tregues për trajtimin e instalimit ortopedike kurora metalike.

Parandalimi i smalt hypoplasia është zhvillimi harmonik i fëmijës, në mënyrë për të parandaluar sëmundje serioze gjatë formimit të imunitetit.