Prezantimi kryesor fetal


  • Options fetusit cefalik
  • Diagnoza e prezantimit të fetusit cefalik
  • Taktika e punës me versione të ndryshme të prezantimit kryesor të fetusit
  • Parandalimi i komplikimeve në lindjen e fëmijës në fetus cefalik prezantim

Prezantimi kryesor fetal Orientimi karakterizuar i kreut të fëmijës me os brendshme të mitrës. Me prezantimin cefalik fetusit trupin më të madh të një fëmije - kokën, së pari duke lëvizur nëpër kanalin e lindjes, duke e lejuar ju që të shpejt dhe pa vështirësi, pasi ajo është e lindur sup, bust dhe këmbët. Nga 28-30 javë të fetusit ngjizje që paraqet pjesë mund të ndryshojnë, por më afër datës së caktuar (deri në 32-35 javë.) Shumica e fetusit femër merr prezantim cefalik.

Options fetusit cefalik

Me fetusit cefalik prezantim mund të jenë disa opsione për vendndodhjen e kokës, zverku, peredneholovnoe, ballore dhe fytyrës.


Ndër obstetrikë më optimale dhe gjinekologji Konsideron prezantim shybatelnoy zverku. Pika paraprakisht kryesor poshtë kanalin e lindjes është fontanellë i vogël. Kur zverku cefalik version fetusi gjatë kalimit nëpër qafën e mitrës së lindjes kanal fëmija duket i vendosur në mënyrë që për herë të parë shfaqet në lindjen e ktheu kokën përpara. Kështu shkon 90-95% të të gjitha lindjeve.

Megjithatë, variante cefalik fetale gjetur kokat futje razhybatelnoho ndryshojnë.

Klasa I kreu extension - prezantim peredneholovnoe (perednetemennom)

Nëse peredneholovnom fetal pikë kryesor prezantim gjatë dëbimit bëhet fontanelë të madhe. Prezantimi fetal Peredneholovnoe nuk e përjashton mundësinë e lindjes së pavarur, por shanset e lëndimit fëmijës së lindjes dhe nënës më të lartë se versioni zverku. Dërgesat janë karakterizuar nga një kurs të zgjatur, kështu që ky prezantim është e nevojshme për të kryer parandalimin e hypoxia fetusit.

Klasa II extension kokë - prezantimi frontal

Frontal prezantim cefalik është karakterizuar edhe nga hyrja legen kokë fetal madhësia e saj maksimal. Pika Wired nëpër kanalin e lindjes është ballin, ra nën pjesën e dytë të kokës. Nën këtë opsion, e pamundur lindjes natyrore, dhe për këtë arsye, tregon ofrimit të shpejtë.

Klasa III kreu extension - Prezantimi fytyrë

Shkalla e lartë e straightening fytyrën kokë është alternativa prezantim kryesor fetusit. Sipas kësaj metode e cila është udhëheqëse mjekër; kreu jashtë kanalin e lindjes kryesuar prapa. Në këtë rast, mundësia nuk përjashtohet punë të pavarur e dhënë madhësi të mjaftueshme apo legen vogla fetusi femër. Megjithatë, paraqitja e fytyrës në shumicën e rasteve konsiderohet si indikacione për seksionin cezariane.

Opsionet muskul zgjatues fetus cefalik është rreth 1% të të gjitha rasteve të pozicioneve gjatësore.

Shkaqet e termave të ndryshme jo-standarde dhe prezantimin e fetusit mund të është prania e një legen shtatzëna të ngushta; anomalitë Struktura e mitrës, fibroids mitrës, të cilat kufizojnë hapësirën në dispozicion për fëmijën; PREVIA placenta, hydramnios; mur i butë të barkut; trashëgim dhe faktorë të tjerë.

Diagnoza e prezantimit të fetusit cefalik

Prezantimi fetal përcaktuar mjek obstetër nga 28 javë të shtatzënisë duke përdorur metodat e hulumtimit mami jashtëm. Për ta bërë këtë, mjeku vendos pëllëmbën e hapur të dorës së tij të djathtë mbi symphysis dhe mbulon pjesën e fetusit paraqitur. Me fetusit cefalik prezantim mbi hyrje të një pellgu definuar kokë të vogël, e cila është Preket fëmija si një pjesë të dendur harmonishëm. Për karakteristikë kryesore e votave fetal prezantim (mobilitetit) kokë në lëngun amniotik. Provimi i jashtëm specifikuar në ekzaminim vaginal gjinekologjike.

Rrahje zemre e fetusit në prezantimin cefalik të dëgjohen nën gratë kërthizë. Me obstetrik ultratinguj specifikuar dispozitat chlenoraspolozhenie, placenta, pozicionin e fetusit dhe sy të saj.

Taktika e punës me versione të ndryshme të prezantimit kryesor të fetusit

Lindjet e vlefshme dhe prognostically favorshme në obstetrikë konsideruar ndodhin para prezantimit forma kryesore zverku fetusit (kreu përballet anteriorly), e cila ndihmon për të krijuar marrëdhënie optimale midis madhësinë dhe formën e kokës dhe legen nënat.

Në këtë rast, në hyrje të një pellgu të vogël kokë fetal prirje, mjekër duket afër gjoksit. Në lëvizin nëpër kanalin e lindjes, është një udhëheqës pikë kryesor fontanellë i vogël. Lakimi pak ul kokën predlezhaschuyu e fetusit, kështu që pas një kokë të vogël tas është madhësia e tij më të vogël. Së bashku me kokën përpara kryen rrotullim të brendshme, në të cilën kreu kthen përballet joints lonnogo (i mëparshëm) dhe të përballet - me kryqe (pasmë). Në kreu i shpërthimit është shtrirja e tij, i ndjekur nga krerët e brendshme dhe të jashtme sup ana kthehet në mënyrë që të përballet përsëri i fëmijës duket të ijët nënën. Pas lindjes së sup brez lehtë të shfaqen bust dhe këmbët e fëmijës.

Nëse rrjedha përsëri e punës në formën e prezantimit të përgjithshëm zverku fetusit kthen kokën e tij në sakrale i uritur, që është fundi. Kokë gradualisht duke lëvizur me pasmë-zverku fetusit cefalik është vonuar, dhe për këtë arsye ekziston një mundësi e dobësisë së mesme të lindjes ose asfiksisë fetusit. Këto gjini janë mbajtur me shpresë; në rastin e aktivitetit të dobët të punës kryer stimulim në zhvillimin e asfiksisë imponuar pincë.

Mekanizmi i dorëzimit në cefalik frontit pikat kryesore të fetusit përkon me versionin e mëparshëm. Wired pikë prezantim me këtë kokë - fontanellë i madh. Taktika lindjes është një karakter prisni; ofrimit operativ është bërë në rastin e një kërcënim për shëndetin e nënës ose fetusit.

Në ballore përgjithshmë cefalik fetusit të dallueshme janë tepër të rralla, ndodhin periudhë të gjatë të mërgimit të zgjatur. Me lindjen e fëmijës së pavarur shpesh motit të pafavorshme, komplikime të shpeshta në formën e perineal të thellë, këputje mitrës, arsimit fistula vaginale, cistike, asfiksisë dhe vdekje fetale. Nëse dyshoni se ose përcaktojë prezantimi frontal cefalik para kokë e hyrjes mund të bëhet duke e kthyer fetusin. Nëse nuk ka mundësi të kthyer seksionin e treguar cezariane. Në lindje të komplikuar craniotomy i pavarur është kryer.

Kushtet e dorëzimit, kur organet e suksesshëm të pavarura personale cefalik fetale janë lindjes normal Madhësia aktivitete aktive gjenerike, fruta të vogla, prezantim fytyrës pamje front (i kthyer mjekër anteriorly). Dërgesat janë expectantly, të kryejë kontroll të plotë të dinamikës së punës dhe lindjes statusit, zemrës fetale duke përdorur kardiotokografike, phonocardiography. Në pjesën e pasme si PREVIA para kur mjekër është kthyer prapa, ju duhet një c-seksioni, me një craniotomy vdekur fetus është kryer.

Parandalimi i komplikimeve në lindjen e fëmijës në fetus cefalik prezantim

Kujdesi para lindjes për gratë në rrezik është i lidhur me lindjet jonormale mbi. Këto gra duhet të hospitalizuar në spital më parë për të përcaktuar optimale taktika lindjes. Me diagnozën pozicion me kohë të gabuar apo prezantim fetusit është më e favorshme për të nënës dhe fëmijës cezariane.