Një dhimbje koke tensioni


 • Dhimbje koke tensioni Klasifikimi
 • Etiologji dhe Patogjeneza e tensioni dhimbje koke
 • Dhimbje koke klinike tensioni
 • Diagnoza e dhimbje koke
 • Diferencial Diagnoza
 • Trajtimi i dhimbje koke tension

Një dhimbje koke tension - formë mbizotëruese e dhimbje koke primar. Episode të manifestuar tsefalhicheskimy (disa minuta - disa ditë). Dhimbja zakonisht është bilateral, kompresionit apo natyra kompresionit, të moderuar ose intensiteti të lehta rrit me asnjë stërvitje të zakonshme. Ndonjëherë mundur fotografike dhe fonofobiya.

Koncepti i "dhimbje koke tensioni" dhe thonë: HDN, dhimbje koke, tensioni i muskujve, stresi dhimbje koke, dhimbje koke psihomiohennaya, dhimbje koke psikogjenike, dhimbje koke idiopatike.

Dhimbje koke tensioni Klasifikimi


Ka disa varieteteve të tensioni dhimbje koke, disa nga të cilat nga ana e kanë nën-lloje:

 • episodik (Nuk ka më shumë se 15 ditë për 1 muaj) 1. 2. i pazakontë i zakonshëm
 • kronik (Nuk është më shumë se 15 ditë në muaj)  

Përveç kësaj, dhe gjithashtu një formë tjetër e tensioni dhimbje koke janë të ndarë në "tension HDN" dhe "HDN perikranialnyh muskujt pa lodhje."

Etiologji dhe Patogjeneza e tensioni dhimbje koke

Në mjekësinë moderne, dhimbje koke tensioni konsiderohet vetëm si hapur pa e sëmundjes. Ndoshta në etiologjisë së tensioni dhimbje koke të përfshirë jo vetëm mekanizmat nociceptive qendrore por edhe periferike. Rol kryesor në patogjenezën e mbindjeshmërisë dhimbje koke dhimbje luan strukturat dhe mungesën e zbritëse funksion frenues të mënyrave të trurit.

Kryesor shkakton dhimbje koke stres - stresi emocional. Është vërtetuar se kalimi vëmendje apo emocione pozitive aftë intensitetin snyzh e dhimbje koke deri zhdukjen e saj të plotë. Megjithatë, pas disa kohe dhimbje koke kthimit. Një tjetër faktor provokues - i ashtuquajturi faktor muskuloz, dmth një tension baterisë pa ndryshuar sjellje (pozitën e kokës dhe qafën e detyruar ndërsa punonte në tavolinë dhe kur ngarje e automjeteve).

Ka edhe faktorë që formësojnë modelin e dhimbjes kronike. Një prej këtyre faktorëve - depresioni. Në situata traumatike të kontribuojë në zhvillimin e depresionit dhe të personalitetit tipare, nëse karakteristikat e tij të tjera të sjelljes. Një tjetër faktor është kronik - abuzus drogës (painkillers simptomatike abuse). Është vërtetuar se në qoftë se të pijshëm një shumë të painkillers dhimbje koke kronike tensioni formuar dy herë më shpesh. Për trajtim mjekësor sa më shpejt të jetë abuzus mundshme duhet të anulojë të drogës që e ka shkaktuar këtë ndërlikim.

Dhimbje koke klinike tensioni

Në mënyrë tipike, pacientët e përshkruajnë një dhimbje koke tensioni si një nepulsiruyuschiy i dobët apo i moderuar,, dhimbje koke double-shtrëngon, që fasha kokën "Hop". Intensiteti i dhimbje koke nuk varet nga aktiviteti fizik, rrallë të shoqëruar nga të përzier. Manifestuar zakonisht menjëherë pas zgjimit dhe zgjat gjithë ditën.

Diagnoza e dhimbje koke

Ka disa kritere për diagnostikimin e dhimbje koke:

 • Kohëzgjatja e dhimbje koke nga 30 minuta deri në 7 ditë 1. praninë e të paktën dy prej kushteve të mëposhtme: 2. intensiteti dhimbje nuk varet nga aktiviteti fizik 3. 4. njëanshëm dhimbje koke të butë apo të moderuar me intensitet dhimbje;  
 • natyra e dhimbjes se sa pulsating dhe davyaschym (shtrëngon kokën e tij "luajtur")  
 • Mungesa e përzier dhe të vjella  
 • dhimbje koke nuk është një simptomë e një tjetër funksioneve shkelje  
 • rritjen e dhimbje në një sfond të stresit të fortë emocional  
 • lehtësim dhimbje në sfondin e emocioneve pozitive dhe relaksim psikologjik  

Sepse përveç tiparet e mësipërme, duke treguar një pacientët dhimbje koke tensioni shpesh ankohen për siklet dhe madje djegur ndjesi në qafë, prapa i sindromi qafë dhe krah ("racks pallto"), gjatë kontrollit të pacientit duhet të hetohen muskujt e kafkës . Provoi se metoda më e ndjeshme diagnostike për zbulimin mosfunksionim perikranialnyh muskujt në pacientët me tension-lloj dhimbje koke është prekje. Ky mosfunksionim shfaqet kur ju klikoni në frontal, posteriore, kafaz i kraharorit-heqësit-mastoid dhe muskujve trapezius dhe prekje lëvizjet rrotulluese të gishtave të dyta dhe 3 në të njëjtën muskujve. Prania e mosfunksionim të muskujve perikranialnyh numërohen më vonë në strategjinë e trajtimit. Hypersensitivity perikranialnyh muskujt gjatë prekje të thotë që ka "dhimbje koke kronike (ose episodik) me presion perikranialnyh muskujt."

Përveç kësaj, simptomat e mësipërme janë manifestime të përbashkëta të ankthit dhe çrregullime depresive si trishtim, snyzhenno humor sfond, apatisë ose, anasjelltas, rritjen e agresivitetit dhe nervozizëm. Shkalla e paaftësisë nën tensioni dhimbje koke mund të shkojnë nga butë të rënda.

Diferencial Diagnoza

Për të përjashtuar shkaqet organike që rrjedhin dhimbje koke tensioni (tumoret, inflamacion, çrregullime të qarkullimit të gjakut të trurit) kryer një gamë të plotë të provimeve neurologjike, rheoencephalography trurit EEG, ECHO-EG, disponueshmërinë e treguar - CT ose MRI të trurit.

Dallimi kryesor në mes dhimbje koke episodik tension nga kronike dhimbje koke tensioni-lloj është numri i ditëve (ditë / muaj) në të cilin kjo manifeston dhimbje koke.

Trajtimi i dhimbje koke tension

Në trajtimin e dhimbje koke tension, neurologë të përshkruajnë një qasje gjithëpërfshirëse. Së pari, është e nevojshme për të normalizuar gjendjen emocionale të pacientit, dhe së dyti, për të hequr perikranialnyh mosfunksionim të muskujve. Ju gjithashtu duhet të marrin masa për të parandaluar abuzus drogës. Rezultati i këtij trajtimi është zvogëlimi i dhimbjes dhe sindromi musculo-tonik, të parandaluar shndërrimin e tensionit episodik koke kronike dhimbje koke tensioni-lloj.

Si trajtim mjekësor grup dhimbje koke përdorur drogë e mëposhtme:

 • antidepresive (frenues te rithithjes se serotonin selektive, frenues selektiv serotonin reuptake dhe noradrenaline);
 • Relaxants muskujve (Tolperisone, tizanidine)
 • NSAIDs (DIKLOFENAK, naproksen, ketoprofen);
 • përgatitjet për trajtimin profilaktik të migrenës (në rastin e një kombinimi të tensionit koke migrenë)

Si trajtimet jo-drogës për tensioni dhimbje koke duke përdorur akupunkturë, terapi manuale, masazh, terapi relaksim, biofeedback.