Bronkit akut


Akute bronkit - një sëmundje në të cilën simptomë kryesore është kollë (produktiv ose pa pështymë), të shoqëruara me simptoma të përgjithshme të intoksikimit (ethe, gulçim, parehati gjoks, wheezing wheezing) dhe infeksioni traktit të sipërm respirator, deri në 14 ditë. Me rritje kohëzgjatja e sëmundjes më shumë se 3 javë duhet të merret parasysh që sëmundja është subakut.

Prevalenca vjetor i bronkit akut ndryshon gjerësisht në varësi të situatës epidemiologjike (epidemi gripi), sezonin e popullsisë së pacientëve (grupe të fëmijëve, shkolla, industri, grupet ushtarake, etj), por në praktikë ambulator ata zënë një pozicion drejtues, me dy të tretat pacientët mund të ndalet në vetë.

Shkaqet


Agjentët kryesore dëshirore e bronkitit akut është një viruset respiratore - influenza A dhe B, paragripal, respirator syntsy- metapnevmovirus virus tialnyy (krahasuar të shkurtër-navirusiv, adenovirus dhe rinovirusi se traktit më ura¬zhuyut sipërme të frymëmarrjes, si dhe infeksione bakteriale tipik i pneumonisë). Më pak shpesh (por jo më shumë se 10%) janë patogjenë si Mycoplasma, hlami¬dy patogjenët pertusis.

Diagnozë

Kryesisht synon përjashtimin e pneumoni që ndodhet midis sëmundjeve të traktit të poshtëm respirator eshte vetem 4-5%. Bronkit akut është i shoqëruar me kollë me shkarkimin e mukozës pështymë (nganjëherë deri në 50%, qelbëzues) karakterit, ethe deri në 38 ° C, traktin e sipërm respirator (dhimbje, rinitit). Norma e zemrës më pak se 100 për minutë, ka simptoma lokale (dhimbje në gjoks gjatë inspirimit, wheezing lokale), X-ray rezultatet negative (jo infiltrimi lokal, të dominuara nga rritjen modelin bronkiale) - të gjitha të preferojnë diagnozën e bronkit akut, pneumonia në vend. Shenjat laboratorike të inflamacionit të vogël ose mungon.

Trajtim

Karakteristikat e trajtimit të bazuar në frekuencën e lartë të akute bronkit kundër pneumonisë, përkatësisht 70% kundrejt 5%. Sepse antibiotikët për infeksionet virale që konsiderohen të papranueshme, edhe pse në mesin e këtyre pacientëve për të 2/3 (ose 90%) pacientë duke marrë antibiotikë, që rrit rrezikun e rezistencës microflora. Veçanërisht në 35 vitet e fundit në gjykimet randomized janë pranuar përfitimet e antibiotikëve në trajtimin e bronkit akut. Përjashtime mund të bëhen vetëm nga kontakti me pacientët infektive ose të epidemisë së mirë kollë kur kolla zgjat më shumë se 2-3 javë (0,25-0,5 përshkruajnë eritromicin në 4 herë / ditë për 14 ditë).
Emërimi antivirale terapi Remantadin mbulon (amantadine) brenda 5 ditëve nga anuluar 24-48 orë pas zhdukjen e simptomave të gripit; Kjo parandalon zhvillimin e rezistencës. Për të parandaluar epideminë gjatë infeksionit viral Remantadin marrë vaksinim. Në mesin e barnave të reja në 1999 i rekomanduar inhibitorët e neuraminidazës - zanamivir (e lejuar pas 12 vjetësh) ose oseltamivir (pas 18 vjetësh), por ata nuk janë treguar për parandalimin.
Ndonjëherë efektive beta-2 agonist-veprimit të shkurtër - salbutamol (në shurup ose sprays), Fenoterol - kundër një kollë ose shenja të reaktivitet bronkial.

Mjekimi është simptomatike: me temperaturë të lartë - analgesics, ajo është e rekomanduar për të pirë shumë, pjesa tjetër shtrat.