Stenozë akute laryngeal


  • Shkaqet stenozë akute laryngeal
  • Simptomet e stenozë akute laryngeal
  • Diagnoza e stenozë akute laryngeal
  • Trajtimi i stenozë akute laryngeal

Zhvillimi i shpejtë i stenozë akute laryngeal ka kohë për të zbatuar mekanizmat mbrojtëse shkaktuar nga stenozë kronike laryngeal. Në këtë drejtim, duke rritur hypoxia (mangësi oksigjen) dhe hypercapnia (dioksid karboni tepërt në gjak), të çojë në çrregullime të rënda në organet dhe sistemet jetësore, deri në paralizë e përgjithshme të tyre duke çuar në vdekjen e pacientit. 

Stenozë akute laryngeal mund të jetë i kthyeshëm dhe shpejt të dorëzohej ndaj trajtimit. Në rastet kur shkaku i stenozë akute laryngeal nuk mund të eliminohet nga pacienti pas Tracheostomy shpëtim stenozë bëhet kronik. Në anën tjetër, gradualisht në rritje në stenozë kronike së bashku mund të çojë në ngushtim kanali akute laryngeal.

Shkaqet e stenozë akute laryngeal


Stenozë akute laryngeal - Kjo nuk është një sëmundje e veçantë dhe sindromi që ndodh si një komplikacion i kushteve të ndryshme patologjike. Ndër arsyet e tij të dallojë faktorët lokale dhe të përgjithshme. Faktorët e përgjithshme të stenozë akute laryngeal është shpesh sëmundjet ngjitëse: fruthi, malaria, ethet e të kuqe të ndezur, tifoide dhe tifoja, sifilizi, tuberkulozi, etj

Faktorët etiologjik lokale të stenozë akute laryngeal ndarë në exogenous dhe endogjen. Faktorët lokalë ekzogjene përfshijnë: trupat e jashtëm të laring, lëndimet e saj mekanike dhe kimike, plagë, procedurat mjekësore (intubation endotracheal, bronchoscopy, gastroscopy). Në rolin e faktorëve lokalë endogjene mund të veprojnë laryngeal kongjenitale; inflamacion të laring dhe trake, pezmatim i fytit, duke e kthyer grykët, tracheitis, të vërtetë dhe të imët guri i rremë; Proceset holographic: tumoret beninj dhe kanceri i laring; parezë bilateral i laring; Strukturat jonormale bashkëjetoj me laring: absces Zakovtuvalnyy, tumoret mediastinale, tumoret beninje dhe kancer të ezofagut, gjëndër tiroide zmadhuar (thyroiditis autoimune, çrregullime mangësi jod, tumoret tiroide, harxhojë shkakton strumë toksike).

Shumëllojshmëri të sëmundjeve në të cilat mund të ketë stenozë akute laryngeal, shkakton një gamë të gjerë të fushave shumë të specializuara të mjekësisë kanë të bëjnë me diagnozën e tij dhe lehtësim. Këto përfshijnë: Otolaryngology, mjekësi e kujdesit kritik, Allergology, Pneumologji, Oncology, neurologjisë.

Simptomet e stenozë akute laryngeal

Stenozë akute laryngeal duket frymëmarrje të zhurmshme, ndryshimet në ngjirurit e zërit ose të tipit osyplosty, dyspnea inspiratory, në të cilin pacienti është i vështirë për të marrë frymë. Dyspnea Inspiratory shoqëruar përfshirjen dhe përgënjeshtrim ndër brinjëve mbi frymëzim fossa i qafës. Ashpërsia e dyspnea dhe simptomat e manifestimeve akute stenozë dytë laryngeal varet nga fazën e tij.

Kompensimi Faza laryngeal akute stenozë karakterizohet nga mungesa e dyspnea inspiratory në pushim dhe pamjen e saj kur ecje dhe aktivitet tjetër fizik. Kjo fazë ndodh kur ngushtimi i glottis për 6-5 mm. Ndryshimet e përbërjes së gazit të gjakut që ndodhin si pasojë e mungesës së oksigjenit dhe akumulimit të tepërt të dioksidit të karbonit, që çon në aktivizimin e qendrës respiratore. Si rezultat, frymëmarrje e pacientit bëhet më i thellë dhe më i shpeshtë, pauzë ulur në mes frymëmarrje.

Faza subcompensation laryngeal akute stenozë zhvillohet në një ngushtimin e glottis në 4-5 mm. Në këtë dyspnea inspiratory fazë ndodh në pjesën tjetër, frymëmarrje shoqëruar përfshin muskujt ndihmëse të frymëmarrjes, thith qenë defekt krahë hundë. Nuk është frymëmarrje e zhurmshme, fytyra e zbehtë dhe të lëkurës, sjellje i shqetësuar i pacientit.

Decompensated stenozë akute laryngeal. Pastrimi glottis ngushton deri 2,3 mm. Puna e muskujve të frymëmarrjes shtrirë për të kufizuar. Pacienti merr frymë shpesh, por jo thellë. Për të lehtësuar breaths ai merr pozicionin semisitting me një theks mbi duar. Ka cianoza e fytyrë dhe gozhdë falangave, zëri i ngjirur, u rrit djersitje, takikardi.

Asfiksia (fund-fazë). Nuk është wheezing me ndërprerje sipas tipit të Cheyne-Stokes pulsin pe, rënie të papritur të tensionit të gjakut, i zbehtë e lëkurës gri. Glottis është ngushtuar në 0-1 mm. Gradualisht të rritur pushimeve të frymëmarrjes ndërmjet akteve deri ndërprerjen e plotë të tyre. Pacienti humb vetëdijen dhe, në mungesë të jashtëzakonshme, vdes.

Diagnoza e stenozë akute laryngeal

Diagnoza e stenozë akute laryngeal në shumicën e rasteve, bazuar në foto të saj tipike klinike. Ky diferencim është bërë stenozë akute të sulmeve të astmës, trakeale stenozë, laryngospasm, gjuhë me lëndim traumatik të trurit apo humbje të vetëdijes gjenezë të ndryshme.

Diagnoza e stenozë akute laryngeal me rëndësi të madhe për të përcaktuar shkakun e saj. Për këtë qëllim, mund të kryejë fyt CT, laryngoscopy, bronchoscopy, rreze X të ezofagut, ultratinguj tiroide, vija bakteriologjike nga faring.

Trajtimi i stenozë akute laryngeal

Masat terapeutike në stenozë akute laryngeal varet nga shkalla e saj dhe shkaqet. Qëllimi i tyre është që të nxisë largimin apo të paktën të zvogëlojë simptomat e frymarrje dhe dështim të frymëmarrjes. Ofrimi i ndihmës së parë për pacient me stenozë akute laryngeal jo vetëm duhet otolaringolog, por asnjë mjek i cili është tjetër.

Kompensohet dhe subcompensated akute laryngeal stenozë nënshtrohet terapisë mjekësore për çdo pacient pranuar në spital. Prania e sëmundjeve inflamatore e traktit respirator eshte nje tregues për droga antibiotik dhe anti-inflamatore destinuara. Nëse ënjtje e laring duke përdorur antihistamines dhe kortikosteroidet, të cilat kanë efekt anti-edemë; të kryer terapi dehidratim. Nëse diagnostikuar difterisë, ju duhet të hyjë serum antidiphtheritic ose toksoid. Me zbulimin e trupave të huaja në laring prodhuar heqjen e tyre.

Është e rëndësishme për të kufizuar aktivitetin fizik të pacientit, t'i japë atij qasje në ajër të pastër dhe shumë lagështi. Gjendja emocionale e pacientit, ankthi i tij rrit dështim të frymëmarrjes, sidomos në fëmijët. Prandaj, është e nevojshme për të rifreskoni të pacientit, të cilat mund të përdoren sedativë dhe drogës psikotrope. Për të kontrolluar shkallën e hypoxia gjatë trajtimit të monitoruar ekuilibrin acid-bazë e gjakut (CBS) dhe përbërjen e saj të gazit.

Decompensated stenozë akute laryngeal është një tregues për Tracheostomy emergjente. Operacioni po krijon vrima në murin e parë të trake dhe e vënë atë në një tub të veçantë nëpërmjet të cilit është rrjedhjen e mëtejshme të ajrit në rrugët e frymëmarrjes. Në praktikë pediatrik nganjëherë përdoret nazotrahealnaya intubation, ku një tub të veçantë futur përmes hundës në trake. Megjithatë, kjo metodë mund të aplikohet jo frymëmarrjes për më shumë se 3 ditë, sepse tub zgjatur ekspozim në mukozën e udhë ajrore duke shkaktuar nekrozë në pikat e kontaktit në mes të tub.