Konyunktyvit fungale


  • Shkaqet e konjuktivit fungale
  • Simptomet e konjuktivit fungale
  • Diagnoza e konjuktivit fungale
  • Trajtimi i konjuktivit fungale
  • Parashikimi dhe parandalimi i konjuktivit fungale

Fungale conjunctivitis - një grup i infeksioneve fungale të konjuktiva Kjo mund të shkaktohet nga lloje të ndryshme të kërpudhave patogjene që jetojnë në qepallat, në krye conjunctival, traktit lacrimal ose bie në mukozën e syrit nga jashtë. Në oftalmologjisë fungale konjuktivit e kombinuar shpesh me keratitit fungale dhe blepharitis. Etiologji fungale Keratoconjunctivitis karakterizohet me rrymë të vazhdueshme mund të çojë në corneal vrimë dhe vdekjes syve.

Në formën klinik dhe të dalluar granulomatoz konjuktivit fungale exudative. Formë granulomatoze fungale e konjuktivit më shpesh zhvillon në sporotrikozën, aktinomikozës, rinosporodioze, kocidiozës dhe të tjerët; formë exudative - me aspergillozës dhe candidiasis.

Shkaqet e konjuktivit fungale


Fungi si microflora conjunctival me gojë që nuk shkakton fenomene ndezjen është mjaft shpesh - në 6,6-27,9% rriturit. Sy patogjene konsideruar gati 50 lloje të fungjeve.

Patogjene granulomatoze fungale konjuktivitet i menjëhershëm janë lloj i parazitare viridans kërpudhave Pennicillium, Coccidioides immitis, Sporotrichum, Actinomicetes. Konjuktivit Exudative shkaktuar nga fungi kërpudhore maja të gjinisë Candida albicans dhe Aspergillus. Burimet e infeksionit mund të jenë të tokës, ujit, bari, njerëz të sëmurë dhe kafshët.

Kontaktoni me infeksion fungale në mukozën conjunctival kontribuojnë microtrauma, rrezatim djeg sytë, mikoticheskie blepharitis, përdorimit të lentet e kontaktit në shkelje të magazinimit dhe mbante. Rritja e rrezikut të konjuktivit fungale duhet të sëmurët me diabet, prishjen e dhëmbëve, mikozë veç e veç lëkurës, vazhdoi marrja kortikosteroidet ose antibiotikët, njerëzit me imunitetit (veçanërisht HIV). Me faktorët ekzogjene janë sezon më të rëndësishme të ngrohtë, lagështia e lartë, pluhur, kushtet e këqija sanitare.

Simptomet e konjuktivit fungale

Kur konjuktivit fungale shkaktuar sporotrikozën, rinosporidozom, aktinomikozës, kundër ënjtje dhe skuqje të konjuktiva shfaqen përhapjes granulomatoz, krupinchatye përfshirjes, sulmet në zemër meybomievyh gjëndra. Kur aktinomikozës është kataral inflamacion ose purulent karakter, me zbutjen nodules infiltrime zbuluara oozing formimin qelb dhe shërimin ndërprerje të fistulat.

Konjuktivit fungale që zhvillon në koktsydiomikozi, vazhdon me nodules Ardhjen fliktenopodobnyh; kërpudhat conjunctival plagë viridans Pennicillium, të shoqëruara me formimin e ulçerës sipërfaqësore conjunctival të mbuluara me një prarim gjelbër.

Kur konjuktivit granulomatoze shpesh zhvillon lymphadenitis fungale qelbëzuese në qelb nyjet limfatike janë përcaktuar miceli e kërpudhat.

Kur candidiasis në zgavër conjunctival formuar psevdomembran - film gri ose të verdhë mund të hiqet me lehtësi. Kur aspergillosis konjuktivit ndodh me infiltrimit dhe hyperemia conjunctival, excrescences papilare formimit të prirur për ulcerat, shpesh të shoqëruara me corneal fungale - keratitit miokat. Aspergillosis është nganjëherë i gabuar për halyazyon nahnoyvsheysya ose elbi.

Për konjuktivit simptomat e natyrshme fungale të papërfillshme klinike, një sasi e vogël e shkarkimit nga sytë e zgjatura (më shumë se 7-10 ditë) për, mungesa e efikasitetit të antibiotikëve. Kursi i gjatë i konjuktivit fungale mund të çojë në tendosje dhe kthesë skajet e qepallat. Komplikimet konjuktivit lezione fungale kornesë mund të jetë, kanalikulit, dakriotsystyt.

Diagnoza e konjuktivit fungale

Njohja e okulist fungale konjuktivit kryer në bazë të ekzaminimit laboratorik dhe identifikimin e patogjen. Në shenjat jashtë në atlet simptomat conjunctival mund të tregojë usuhublenyyu me antibiotikë ose glukokortikoideve.

Zbulimi është kryer duke përdorur kërpudhave dhe Citologjia mikroskopike të scraping conjunctival, biologjike shkarkimin lëndë ushqyese kulture për mjedisin. Nëse është e nevojshme duke u konsultuar një dermatolog (MIKOLOGJIA), scraping kërkime mbi kërpudhave patogjene me lëkurë të lëmuar.

Diagnoza diferenciale e konjuktivit fungale konjuktivit kryejë etiologies e tjera: bakteriale, virale, conjunctivitis alergjik dhe Keratitis.

Trajtimi i konjuktivit fungale

Trajtimi i konjuktivit fungale kërkon përdorimin lokal dhe sistemik antifungal të fondeve speciale. Në nivel lokal, zgavër conjunctival, përshkruajnë zgjidhje instalacioni i amfotericinë B, natamytsynu, Nystatin natën përgjithmonë vë krem ​​nistatinovuyu. Këpurdhëvrasës dhe agjentët fungistatic (pika sy dhe vaj) bëri extemporal.

Për terapi sistemike duke përdorur një nga drogat antifungal: Fluconazole, itrakonazol, etj, me të gjerë oftalmomikozah pikoj intravenoz të amfotericinë B.

Trajtimi i konjuktivit fungale kryhet për 4-6 javë nën mbikëqyrjen e një okulist. Pas fillimit të shërimit klinik përsëri të kryejë goditje konjuktivën. Vetëm të dhëna negative klinike dhe laboratorike mund të sigurojnë që konjuktivit fungale NUK shkojnë në një formë të fshehur.

Parashikimi dhe parandalimi i konjuktivit fungale

Në fungale izoluar konjuktivit motit aktuale në shumicën e rasteve të favorshme. Kur terapi e paarsyeshme ose jo me kohë humbja mund të kapur qepallat, kanalet lotsjellës, kornea dhe strukturave të tjera të trupit.

Parandalimi i konjuktivit fungale kërkon një trajtim racional të sëmundjeve të zakonshme dhe infeksionet fungale të lëkurës, kujdesit të duhur të lentet e kontaktit, përmirësimit të kushteve higjienike në punë dhe në shtëpi, agjentët racionale qëllim antibacterial dhe kortikosteroideve.