Hernie linea


  • Arsyet linea alba hernia
  • Fazat e formimit hernie linea
  • Simptomat linea alba hernia
  • Diagnoza hernie linea
  • Trajtimi linea alba hernia
  • Parashikim dhe parandalimi linea alba hernia

Struktura e llojeve të ndryshme të hernias barkut mur që ndodhin në-Gastroenterology, pjesa e linea defekt kanë 3-12% të të gjitha rasteve. Hernie linea shpesh ndodhin në meshkuj të moshës 20-30 vjet; Fëmijët janë tepër të rralla, vetëm 0,8% të rasteve. 

Linja e bardhë e barkut (alba linea) është formuar prilehayuschimy fort tufa bashkimin e fibrave fijor abdominis rectus aponeurosis. Ajo eshte ne formen e shirita sheshtë thickened suhozhylnoy midline e barkut nga procesi xiphoid të gjoksit nëpërmjet nervat tek lonnogo nyjeve. Gjerësia e alba Linea është normalisht 1-2,5 cm nën kërthizë është ngushtuar në 0,2-0,3 cm.

Linea alba hernie formuar divergjencë trarëve aponeurosis dhe zgjatje nëpërmjet rezultojnë peritoneum defekt dhe të brendshme të organeve - sythe zorrë dhe omentum. Të formacion linea alba hernie mospërputhje fibrave gilcë mund të arrijnë 10-12 cm unazë Hernial mund të jetë rrethore, formë ovale ose diamant, më shpesh Lidhur hollë -. 5-6 cm, duke rritur rrezikun e telashe hernia.


Arsyet linea alba hernia

Shkak i hernie është lindura apo të fituara dobësi anatomike e lidhës fibrave indeve linea alba, të shoqëruar nga pastërtisë së saj, zgjerimin, çarë-si hapje pamjen dhe Diastase (dallimet) recti. Në fëmijët, shkaku i formimit hernie linea qëndron aponeurosis fiziologjik prapambetjes.

Faktorët që çojnë në dobësimin e linea indit lidhor, mund të bëjë një predispozitë gjenetike, trashje, trauma barkut, dhëmbëza pas operacionit. Provokojë formimin linea alba hernie mund gjithashtu të jetë situata që lidhen me rritje të mprehtë në presion intra-abdominale - përpjekje fizike, shtatzënisë, lindjes, të rënda, kapsllëk, ascites; nadsadnyy kollë kronike bronkiale, kollë sëmundjeve të mirë e mirë bronkopneumonare; vështirësi urinimi në ngurtësisë uretral, adenoma e prostatës; qaj gjatë dhe bërtas në fëmijët e vegjël.

Fazat e formimit hernie linea

Në zhvillim linea alba hernia është preperitoneal lipoma faza, faza fillestare dhe përfundimtare e formimit.

Në fazën e parë përmes defekti schelovidni në fibra fibra gilcë përftuar predbryushynnaya për të formuar lipoma preperitoneal. Në fillestare qeses hernie fazë është e formuar, e cila është përmbajtja e lob ose seksion të zorrë e vogël. Në fazën e hernie ekzistues përmban të gjitha komponentët e sëmundjes - unazë hernial, hernia hernia harar e përmbajtjes, të cilat mund të përfshijnë omentum, sythe zorrë e vogël, mëlçisë, ligament kërthizës, zorrës së trashë tërthor, mur stomak. Në fazën përfundimtare të formimit hernie linea përcaktuar mirë vizualisht dhe me prekje.

Linea alba hernie rrallë arrin një madhësi të madhe, nganjëherë proces ndalesa në lipoma preperitoneal fazë: NUK zgjatje shtrirë përtej vijës bardhë është e fshehur në natyrë dhe mos përparojë më tej.

Në kushtet e lokacionit të afërm në hernia kërthizë ndodhin Linea e mëposhtëm:

  • nadpupochnye (epigastrike, epigastrike) - e formuar mbi kërthizë, më e zakonshme (80%)
  • okolopupochnye (Paraumbilikalno) - ndodhet rreth unazë kërthizës (1%)
  • podpupochnye (podchrevnoho) - gjendet nën kërthizë (9%)

Më të linea alba hernie janë të vetme, rrallë - në shumës, të vendosur njëra mbi tjetrën.

Simptomat linea alba hernia

Në disa raste hernia linea alba nuk ka manifestuar veten dhe është gjetur rastësisht. Tipari i parë dhe kryesor i sëmundjes zakonisht është zgjatje e dhimbshme përgjatë alba Linea.

Arsimi Prevalenca në rritje pas ngrënies, gjatë ushtrimit apo situata të tjera të lidhura me rritjen e presionit ndër-abdominale. Rritja në dhimbje mund të kontribuojë në omentum tensionit, fiksuar me presionin hernie SAC mbi nerva peritoneum parietal ose kufizime të përkohshme hernie. Dhimbje në hernia linea alba mund të shoqërohet me rrezatim në sektor, sup, më të ulët mbrapa. Pas zbutjen e tensionit hernie zgjatje dhe dhimbje mund të zhduket. Shpesh hernia linea alba shënuar dispepsi, vjellje, urth, i cili vjell.

Limit është ngjeshja e papritur e elemente hernie përmbajtjes hernie në qëllim. Në këtë rast, nuk janë të mprehtë, me rritje të shpejtë dhimbje të barkut, nauze dhe të vjella, fron vonuar dhe gazit, gjak në jashtëqitjen, nevpravlyaemost dritë hernie presion me dorë në pozicionin e shtrirë në shpinë.

Diagnoza hernie linea

Një ekzaminim i plotë fizik zbulon linea alba hernie pa vështirësi të konsiderueshme. Në prekje i vendosur i dendur i dhimbshëm fryrë formë ovale ose të rrumbullakët me një diametër prej 1 deri ne 12 cm, të vendosura përgjatë vijës së bardhë të barkut. Zgjatje Hernial konturuye më qartë përmes murit të barkut mëparshëm në pjesën e prapme të refuzimit trungu, sepse ajo është e lidhur me tensionin e linjës të bardhë. Kur vpravimoy linea alba hernia mund të Preket fëmija çarë unazë hernial. Me dëgjim të dëgjuar rumbling mbi qeses hernia.

Për të sqaruar strukturat anatomike të përfshirë në procesin hernial kryhet X-ray e stomakut të shufrave, Gastroskopi (esophagogastroduodenoscopy), zgjatje hernie ultratinguj, MSCT të barkut. Në disa raste të ekzekutuara herniohrafiyi - rentenokontrastnoe hernie kërkimore.

Diagnoza diferenciale e hernie linea kryhet me ulçerë gastrike dhe duodenale ulçerë, pancreatitis, cholecystitis.

Trajtimi linea alba hernia

Trajtimi konservativ i hernias linea nuk ekziston; Në të gjitha rastet e treguara në kirurgji. Gjatë operacionit, dhe qëndron zbuloi sac hernial shqyrtuar përmbajtjen e saj dhe zakonisht hequr pjesë të lob.

Veçori hernie kirurgji linea alba është nevoja për detyrueshëm recti heqjen Diastase. Varësisht nga metodat e trajtimit kirurgjik të plastike hernias Linea mund të përdoret nga indet lokale (natyazhnaya) ose proteza sintetike (nenatyazhnoy).

Hernioplasty përdorur defekt indeve lokale përfshinë suturing Linea sutures string i vazhdueshëm ose çantë ketgutovymi, e plastikës aponeurosis nga qepur gjethet në formë dublikatury. Pëlhura lokale plastike shpesh (në 20-40% të rasteve), të shoqëruar nga korrente alba hernie Linea.

Një mënyrë e mirë është eliminimi aponeurosis defekt gjatë hernioplasty duke përdorur rrjetë protezë. Në varësi të vendndodhjen e rrjetë proteza ne raport me aponeurosis dalluar këto lloje nenatyazhnoy hernioplasty: zbukurim («net" është e vendosur në aponeurosis), zbukurim («neto" është e vendosur në mes të fletëve të aponeurosis), SUBLAY (rrjetë protezë sjellë nën aponeurosis) dhe intraabdominal (grup protezë brenda barkut). Mundësia e përsëritjes pas hernioplasty kirurgji duke përdorur rrjetë protezë është jashtëzakonisht i vogël.

Në rast të probleme Linea kirurgjisë alba hernie është kryer në baza emergjente dhe mund të përfshijë një sasi të madhe heqje.

Parashikim dhe parandalimi linea alba hernia

Me trajtimin e duhur dhe racional të hernia Linea prognozë të favorshme. Probabiliteti i rishfaqja e një hernie përcaktohet hernioplasty me metodën dhe rrugën e jetës, që i përmbahet pacientin pas operacionit.

Për të mos lejuar formimin e hernie linea alba rekomanduar për të trajnuar muskujt e barkut, hani e drejtë, për të shmangur kapsllëk, të mbajtur peshën e qëndrueshme optimale gjatë shtatzënisë është fashë të veçantë, nuk do të heqë peshën e tepërt.