Veshkave Sponge


  • Arsyet e veshkave bira-bira
  • Simptomet e veshkave bira-bira
  • Diagnoza veshkave bira-bira
  • Trajtimi veshkave bira-bira

Me veshkave bira-bira, në shumicën e rasteve, nuk është një çështje bilaterale anomali e palcës së kurrizit i veshkave, me ndryshimet cistike e shkallë të ndryshme mund të ndikojë në disa ose të gjitha të papillae renale. Ndryshe polycystic, veshkave jashtë bira-bira ka formën e saktë, konturet e qetë, sipërfaqe e lëmuar dhe rritur pak në madhësi në krahasim me normat e moshës. Në veshka sfungjer konteksti është zgjeruar tubules terminal veshkave me cysts të shumta të vogla dhe të dëmtimit të dhëmbëve në piramidat. 

Dimensionet cysts varion nga 1 në 5 mm, rritje drejt qendrës. Me cysts bira-bira veshka vëzhguara dy lloje - gisht-anë ose divertikuloobraznye zgjatje në lumen të tubthave renale, veshur me epitelit kolone ose zgavrën e mbyllur cistike formuar nga bashkimi i cysts të vogla të izoluara nga tubthave renale dhe veshur me epitelin squamous. Zgavër kistike mund të përmbajnë një lëng transparent të verdhë (në mungesë të inflamacionit), sluschivshiesya qelizat calcified concretions (nga rërë për gurë të vegjël). Si rezultat i kullimin e gurë të vogla me tubthave cistike mund të shfaqet në gota apo legen i veshkave.

Ind i veshkave në piramidat me veshka bira-bira tipike ndryshuar dendur dhe fibroze, me pielonefrit shoqërues - inflamacion i transformimit. Kalcifikim e parenchyma renale (nephrocalcinosis) është një shkelje e mesme sepse pezëm e urinës në të përparuara të dëmtimit të dhëmbëve renale tuba dhe cistike në veshkë si rrjetë promovon depozitimin e kripërave të kalciumit.


Kur funksionin e veshkave trupi bira-bira për një kohë të gjatë mbajtur normal; shtrembërim shpesh provokon procesin infektive, të progresit dhe guri qenët i qartë dëmtuar e traktin e sipërm urinar.

Arsyet e veshkave bira-bira

Shumica e studimeve në urologji konfirmoj se veshkave sfungjer si një anomali e zhvillimit të fetusit, etiologjisë dhe patogjenezën e veshkave polycystic për të mbyllur.

Besohet se shfaqja e çrregullimeve në veshka bira-bira e lidhur me të embryogenesis fund, dhe ndryshimet në tubthave veshkave kombëtare mund të ndodhë në periudhën pas lindjes. Veshkave trashëguar konfirmuar natyrën bira-bira, por trashëgimi në shumicën e rasteve - sporadik.

Ka veshkave bira-bira kryesisht në moshë mesatare dhe të vjetër, kryesisht meshkuj. Për shkak të kursit të gjatë latente e sëmundjes në sfungjer fëmijëri veshkave duket relativisht e rrallë.

Simptomet e veshkave bira-bira

Në mënyrë tipike, për një kohë të gjatë të veshkave bira-bira klinikisht evident. Simptomat zakonisht ndodhin në varg moshës nga 20 në 40 vjet kur ju lidheni me komplikime të ndryshme të gurit në dëmtimit të dhëmbëve cistike, infeksionet e veshkave dhe traktit urinar. Manifestimet kryesore klinike të veshkave të komplikuar bira-bira - një Sulmet Blunt ose të mprehta e dhimbjeve në rajonin e mesit, makro dhe microhematuria, piuri.

Nephrocalcinosis papilare ndodh në veshka bira-bira më shumë se 60% të rasteve. Dhimbje barku i veshkave si pasojë e migrimit të gurë të vegjël me dëmtimit të dhëmbëve cistike në gota dhe lojë me birila. Zhvillimi i inflamacionit në veshka përmes hit gurë bira-bira të vogla në sistemin pyelocaliceal dhe shkelje rrjedhjen e urinës duket ethe periodik, çrregullime urinim.

Ndonjëherë, nëse urolithiasis të rënda dhe të përsëritura infeksion dytësor në sfond veshka bira-bira është shkrirja purulent dhe humbja e parenchyma renale, treguar shenja të dështimit të veshkave.

Diagnoza veshkave bira-bira

Diagnoza veshkave bira-bira është vendosur në rezultatet e ekzaminimit të zgjerimit urological, që është metodë kryesore e urography nxjerrës.

Me veshkave bira-bira për urogram shihet gjerësisht në të kundërt, mozaik dhe spray janë hrozdevidnye zgavër dhe zgjerimin ekipe cistike tubthat. Ndryshimet morfologjike në veshka bira-bira zakonisht prekin zonën e skajshme palce e veshkave dhe zona cortico-cortical dhe substancë medullare mbeten neizmenennymy. Në papilare zgavrat cistike zonën radiografike medium kontrast të vonohet më e gjatë se hi, i cili sugjeron pezëm në tubthave mbledhur. Në pikën Eclipse nephrocalcinosis agjentëve radiopaque gur papilare.

Rrallë në diagnozën e veshkave bira-bira përdorimit reaksionar pyelography, v. To. Për pyelogram nuk përcaktohet gjithmonë nga ndryshimet në kanalet avancuara modulare të veshkave. X-ray e veshkave këshillueshme të mbajtura në lidhje me nephrolithiasis bira-bira të veshkave ose nephrocalcinosis për të identifikuar kaltsynativ dhe microlite vendosura në piramidat skajor. Në këtë rast, imazhi inspektim hije të dukshme gurë të vegjël në cysts papillae, pjesërisht ose plotësisht të përkojë me hijet urogram nxjerrës në dëmtimit të dhëmbëve.

Ultratinguj renale nuk është gjithmonë e mundur për të zbuluar cysts vogël në shtresat e thella të indeve të veshkave. Studimet laboratorike në veshka ndihmën bira-bira të konfirmuar praninë e hematuria, piuri, proteinemiy vogël, hypercalciuria.

Diagnoza diferenciale bëhet sëmundjeve të veshkave bira-bira në të cilat ka polycystic veshkave lezione palce indeve (polycystic pyelitis cistike veshkave, nekrozë papilare, pyelonephritis kronike) dhe nephrocalcinosis, tuberkulozi, urolithiasis.

Trajtimi veshkave bira-bira

Në veshkave pakomplikuar bira-bira dhe e saj asimptomatike nuk ka trajtim nuk është kryer; treguar profilaktike për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve.

Në manifestimet klinike trajtim veshkave bira-bira është fokusuar në eliminimin infeksion sekondar të traktit dhe metabolike çrregullime urinare (depozitimi i mëvonshëm i kalciumit në tubthave cistike e ndryshuar renale). Kur lidh pyelonephritis përshkruar pirja e tepërt, dietë të ulët në Ca, terapi të zgjatur antibiotik.

Për parandalimin e infeksionit iatrogjenike urological manipulimit instrumentale për pacientët me veshka bira-bira treguar në raste të jashtëzakonshme.

Nephrostomy kërkohet kur komplikimet bira-bira sëmundje guri veshkave ose pyelonephritis dhe mungesa e efikasitetit të trajtimit konservativ.

Në Strain fokale cistike zatrahyvayuschymy segment të veçantë të veshkave për të prodhuar operim saj. Largimi i veshkave (nephrectomy) kryer shumë rrallë dhe me përfshirjen rreptësisht njëanshme renale.

Migracionit concretions vogla që prishet rrjedhën e urinës mund të jetë një tregues për heqjen kirurgjikale të gurëve në veshka - Pielolitotomiya, nefrolitotomiya, perkutannoy nefrolytotrypsiyi nefrolytotrypsiyi largët.

Në rastet e pakomplikuara, prognozë e veshkave bira-bira - favorshëm, zhvillimin dhe përparimin e nephrocalcinosis dhe përfundimisht bashkimin e infeksionit mund të përkeqësohet prognozë.