Largpamje


  • Shkaqet e hyperopia
  • Hyperopia Klasifikimi
  • Simptomet e hyperopia
  • Diagnoza hyperopia
  • Trajtimi i hyperopia
  • Parashikimi dhe parandalimi i hyperopia

Prevalenca e hyperopia rriturit mjedisit gjatë 18 viteve është rreth 35-45%. Në fëmijët e moshës 7-12 vjet hipermetropicheskoy thyerjes është fiziologjik në natyrë: ajo është gjetur në 90% e fëmijëve nën 3 vjeç dhe 35% e fëmijëve të moshës 13-14 vjet. Largpamje është e karakterizuar nga thyerja dobësi që kërkojnë tendosje e akomodimit edhe në vizionin e dytë. Në hyperopia sy perceptuar rrezet e dritës konvergojnë në fokus prapa retinë. Prandaj, hyperopia sheh imazhin e objektit në një formë pak më të paqartë fuzzy.

Emri shkencor i hyperopia - hyperopia marrë në oftalmologji vjen nga fjalët greke hiper - «Over», Metron - «kryetarin e bashkisë" dhe Ops -. «Sy"

Shkaqet e hyperopia


Ashtu si në rastin e shkurtër vizionit (miopi), largpamje kur ekziston një mospërputhje e thyes aparatit pushtet madhësinë anteroposterior të syrit. Megjithatë, është e hyperopia ose për shkak të dobësisë relative të aparatit thyes të syrit, ose shkurtuar aksin anterior-posterior (KPP) të syrit. Të dyja këto mekanizma mund të çojë në faktin se rrezet refraktar janë fokusuar në një pikë prapa planin e retinë. Pjesa hyperopia fuqia pamjaftueshme optik i kornese dhe lente kombinuar me shkurtuar aks gjatesor te syrit.

Hyperopia fiziologjik (2 4 dioptri) karakteristikë e foshnjave dhe të vogla të madhësisë shpjegoi gjatësore të syrit (gjatësia uso = 16-17 mm). Largpamje 4 dioptri karakterizon pjekurinë e fetusit; rritet shkalla e hyperopia është vërejtur zakonisht në microphthalmia dhe të kombinuara me anomali të tjera kongjenitale të syrit (katarakt, coloboma të choroid dhe Dzn, Aniridiya, lentikonusom, predispozicion për glaukoma, dhe kështu me radhë. f.), dhe defekte të tjera (cik ndarë me dysh, qiellëz treten anomali gishtat dhe këpucë me majë, veshët, etj).

Si fëmija rritet në madhësinë e syrit rritur gjithashtu në normale (uso = 23-25 ​​mm), e cila në shumicën e rasteve çon në zhdukjen e hyperopia deri në 12 vjet dhe formimin e thyerjes proporcionale (emmetropii). Me përparimin e rritjes miopi zhvillim të syve (miopia), vonesën e rritjes së saj - largpamësisë. Deri në fund të largpamësisë së rritjes të vërejtur në 50% të njerëzve në gjysmën tjetër i referohet emmetropiya dhe miopi.

Pse po mbetet pas në rritjen e syrit - është i panjohur. Megjithatë, njerëzit më largpamëse 35-40 vjet të paaftë për të kompensuar plotësisht për dobësinë e thyerjes vazhdueshme muskujve ciliar tensionit të syrit që ju lejon të mbajë lente në pozitë konveks, duke rritur fuqinë e saj thyes. Më vonë, megjithatë, një rënie në cilësinë e akomodimit, dhe rreth 60 vjet kompensuese shteruar plotësisht mundësitë që çojnë në një rënie të qëndrueshme në mprehtësinë e vizionit dhe distancë dhe pranë. Kështu, zhvillohen, i ashtuquajtur largpamje, ose largpamje. Restaurimi i këtij rasti është e mundur vetëm përmes xhamave të përdorimit të vazhdueshëm me lente të mbledhë pėrcaktuara si largpamje si dioptri pozitive.

Përveç kësaj, largpamje e karakterizuar aphakia - gjendjen kongjenitale apo e fituar në të cilat nuk ka asnjë lente. Shumica aphakia lidhen me heqjen e lente gjatë nxjerrjes katarakt apo lëndim (dislokimit të lente). Kur aphakia sytë refraktar pushtet është reduktuar në mënyrë të konsiderueshme, acuity vizual është rreth 0,1 dhe kërkon lentet e forta korrigjim pozitiv zëvendësim ose intraokular implantimin lente.

Hyperopia Klasifikimi

Në varësi të mekanizmit të hyperopia dallojnë hyperopia axial ose axial lidhur me shkurtuar kokërdhok uso dhe thyerja, shkaktoi një rënie në pushtet thyes e sistemit optik.

Në rast se gabimi ekzistues thyes kompensohet nga tendosje të akomodimit, flasin për largpamësisë fshehur, pamundësinë e vetë-korrigjimit dhe nevojën për konveks-lente hyperopia konsiderohet si e qartë. Me moshën, hyperopia latent zakonisht shkon në eksplicite.

Varësisht nga mosha e izoluar hyperopia natyrore fiziologjike në fëmijët, hyperopia kongjenitale (me dobësi kongjenitale e thyerjes), moshës largpamje (largpamje).

Sipas shkallës korrigjim të nevojshëm në dioptri dhe në bazë të refractometry marrë largpamje ndarjes në tri faza:

  • i dobët - për 2 dioptri
  • mesatare - në 5 dioptri
  • lartë - mbi 5 dioptri

Simptomet e hyperopia

Shkalla e dobët e largpamësisë në moshë të re të ndodhë pa asnjë simptomë, për shkak të llojit të akomodimit shikimi mbahen sa afër dhe larg. Në largpamësisë së vizionit të mesme të largët pothuajse nuk është prekur, por duke punuar në të ngushtë varg vërejtur lodhje të syve, dhimbje në shikimet, në ballë, ballin, hundë, siklet sy, një ndjenjë e linjave të paqarta ose të shkrirjes dhe letra, nevoja për i largët objekt i syve dhe një vend pune të ndritshme dritë. Shkallë të lartë të largpamësisë shoqëruar me një rënie të dukshme të simptomave të afërt dhe në distancë, astenopicheskimy (ndjenjë e plotësi dhe "rërë" në sytë, dhimbje koke, lodhje të shpejtë vizuale). Në të mesëm dhe të lartë janë hyperopia gradë ndryshime fundus - skuqje dhe Dzn paqartë fushës.

Në fëmijët me largpamësisë lindura pakorrigjuar sesa 3 dioptri gjasat të lartë të sodruzhestvennoho (shodyaschehosya) strabismus. Kjo kontribuon në nevojën për tension të vazhdueshëm të muskujve të syrit dhe ndërtimi i syrit në hundë në mënyrë që të arrihet expressiveness më të madhe të mendimit. Me progresion të largpamje dhe strabismus mund të zhvillohet amblyopia.

Në hyperopia shpesh lindin blepharitis korrente, konjuktivit, elb, halyazyon që nga pacientët në mënyrë të pandërgjegjshme rubbed sytë e tij, më e infeksionit. Në njerëz të moshuar largpamje është një nga faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e glaukomës.

Diagnoza hyperopia

Zakonisht largpamje zbuluar okulist gjatë inspektimit të mprehtësisë së të pamurit. Vizometriya me hyperopia pa korrigjim dhe kryerjes së një prove plus lente (testi thyerjes).

Diagnoza përfshin të detyrueshëm thyerja testimi hyperopia (skiaskopiya, refractometry kompjuter). Për zbulimin e hyperopia fshehur në fëmijët dhe pacientët e vegjël refractometry kryer nën kushtet e rekomanduara tsykloplehiyi shtatëzënisë dhe mydriasis (pas instalacioni në sulfate atropine syrit).

Për të përcaktuar se boshti i mëparshëm-pasmë i syrit kryer sytë ultratinguj dhe ehobiometriya. Për zbulimin e patologjive të lidhura largpamje mbajtur perimetry, ophthalmoscopy, biomicroscopy me lente Goldmann, honyoskopyy, tonometry, etj Në strabismus hulumtim biometrike kryer sy.

Trajtimi i hyperopia

Metodat e trajtimit të hyperopia kombinuar në një konservator (ose e kontaktit korrigjim tablo), lazer (LASIK, SUPER LASIK, LASEK, EPI-LASIK, PRK, Femto LASIK) dhe kirurgji (lensektomiya, hiperfakiya, hiperartifakiya, termokeratoplastika, etj.) Kushtet kryesore korrigjim hyperopia është afatet kohore dhe përshtatshmëria.

Në ankesat mungesa astenopichni e akute të dy sytë të paktën 1,0 dhe të qëndrueshme korrigjim vizion binocular nuk është treguar.

Metoda kryesore e korrigjimit të hyperopia është zgjedhja e syzet e fëmijëve. Fëmijët parashkollor me një dioptri largpamësisë 3 të kërkojë caktimin e syzet veshur të gjithë. Në mungesë të tendencës për të hedh një sy dhe ambliopia 6-7 vjet, korrigjim spektakël anuluar. Kur asthenopia vini "plus" syze ose lente korrigjuese që të përputhet me të dhënat individuale dhe comorbidities. Në disa raste, hyperopia deri në 3 dioptri përdorur lente natën ortokeratolohicheskie. Në shkallë të lartë të largpamësisë mund të shkarkohet syzet sofistikuara ose dy palë syze (për afër dhe në një distancë).

Në hyperopia rrjedhën e rekomanduar e trajtimit është (Ambliokor, Ambliotrener, synoptofore, software dhe trajtim kompjuter, "përroi", etj), terapi fizike (qafën masazh dhe zona qafë, terapi lazer, terapi magnetike, etj) terapi kurse vitaminë dhe shtojcave dietike. Kur Watching TV duhet të përdoret perforating syzet që reduktojnë strehim stresit.

Nga moshën 18 vjeç mund të kryejë korrigjim lazer e Hipermetropia me të 6 dioptri. Metodat më të njohura janë lazer LASIK, LASEK, intraLASIK, Super LASIK, EPI-LASIK, fotorefraktsionnaya keratectomy (PRK). Çdo metodë e korrigjimit lazer e hyperopia është dëshmia ime, por esenca e tyre është e njëjtë - sipërfaqe formimi rohovychnoy e parametrave individuale. Korrigjim Excimer-lazer e hyperopia jo-traumatik, i cili eliminon ndërlikimet e kornesë dhe minimizon gjasat e astigmatizëm.

Në metodën e kirurgji hyperopia lente thyes zëvendësimit: në këtë rast është heqja e lenteve të vet (lensektomiya) dhe zëvendësimin e tij me një fuqi intraokular lente optike të kërkuara (hiperartifakiya). Zëvendësim thyes lente është përdorur, në veçanti, dhe në të largpamësisë së moshës.

Trajtimi kirurgjik i hyperopia mund të jetë për të kryer hiperfakiy (pozitiv fakichnyh lente ngulitje) termokeratokoahulyatsiy, termokeratoplastika lazer, keratoplasty (plastike corneal).

Parashikimi dhe parandalimi i hyperopia

Komplikime presbiopisë korrigjuara mund të jetë strabismus, ambliopia, sëmundjet periodike inflamatore të syrit (conjunctivitis, blepharitis, keratitit), glaukoma. Pacientët me largpamje e rekomanduar vizituar okulist të paktën 2 herë në vit.

Nëse keni zbuluar hyperopia nevojë respektimin rigoroz të udhëzimeve të propozuara, respektimin e menyren e duhur vizuale (duke përdorur ndriçim adekuat të ushtrimeve të syrit, të alternuara punën vizual me aktivitete rekreative). Këto rekomandime mund t'i atribuohet në parandalimin dhe largpamësisë. Në mënyrë për të parandaluar zhvillimin e strabismus mbajtur ekzaminime oftalmologjike të fëmijëve 1-2 muajsh., 1 vit, 3 vjet dhe 6-7 vjet.