Deformim i gjoksit


  • Klasifikim
  • Gjë e shëmtuar kongjenitale e gjoksit
  • Gjë e shëmtuar e fituar e gjoksit

Deformim i gjoksit - ndryshim lindura apo të fituara në formë të gjoksit. Termi "gjoks" është organ kornizë musculoskeletal sipërme që mbron organet e brendshme. Gjoks deformim në mënyrë të pashmangshme të ndikojë në zemër, mushkëri dhe organe të tjera të vendosura në zgavrën e kraharorit, duke shkaktuar përçarje të aktivitetit normal.

Klasifikim

Të gjitha deformim gjoks janë të ndarë në dy grupe: displastike (kongjenitale) dhe e fituar. Gjë e shëmtuar kongjenitale janë më pak të zakonshme se fituar.


Gjë e shëmtuar fituar zhvilluar për shkak të sëmundjeve të ndryshme (sëmundje kronike të mushkërive, tuberkuloza kockave, rakit dhe scoliosis), lëndimet dhe djegieve gjoks.

Hipoplazise lindura apo gjë e shëmtuar shkaktuar nga anomalitë e shtyllës kurrizore, brinjë, kafaz i kraharorit, blades shpatullën dhe muskujt e gjoksit. Tendosje më të rënda që rrjedhin nga shkelja e strukturave kockëmadh.

Në varësi të vendndodhjen e shkeljeve të izoluara të formuar muret e përparme, të pasme dhe anësore të gjoksit. Shprehja e deformimit ndryshon nga defekt pothuajse unnoticeable të vogla në patologji të ashpër që shkakton përçarje e zemrës dhe mushkërive.

Gjë e shëmtuar kongjenitale e gjoksit

Në deformime të lindura janë zakonisht forma e sipërfaqes e përparme të gjoksit. Forma shkelje shoqëruar nga hypoplasia e kockave të gjirit dhe të muskujve, mungesës ose hypoplasia të brinjëve.

Gjinjtë shkelje për shkak të tërheqjes së kafaz i kraharorit, brinjët e përparme dhe cartilages bregdetare. Cen më e zakonshme e kafaz i kraharorit. Supozohet se gyp deformim ndodh për shkak të ndryshimeve gjenetike të shkaktuara nga struktura normale të kërc dhe indeve lidhës. Në fëmijët me gjoks gyp shpesh vëzhguara keqformime të shumta dhe historinë e familjes janë shembuj të patologji të ngjashme në të afërmve.

Tërheqja e kafaz i kraharorit me zhvillimin porotsi çon në një rënie në volumin e zgavrën e kraharorit. Zemrat drastike shkelje shkakton lakim të shpinë, zhvendosje të zemrës, përçarje e zemrës dhe mushkërive, ndryshime në arterial dhe presionit venoz.

Në trauma janë tre gradë e deformimit gyp:

  • Unë shkallë. Thellësia e kraterit më pak se 2 cm. Zemra nuk është zhvendosur.
  • Klasa II. Thellësia e 2-4 cm gyp. Zhvendosja e zemrës për 3 cm.
  • Klasa III. Thellësia e krater 4 cm apo më shumë. Zemra zhvendosur më shumë se 3 cm.

Simptomat

Në foshnjave dhe fëmijëve të vegjël kishte një deformim të dukshëm. Tërheqja e brinjë dhe kafaz i kraharorit rritet gjatë frymëzim (paradoks mbytje). Si fëmija rritet patologji bëhet më e theksuar dhe arrin një maksimum prej 3 vjetësh. Fëmijët me këtë patologji kongjenitale prapa në zhvillimin fizik, vuajnë nga çrregullime autonome dhe ftohjet e shpeshta.

Më vonë deformim është fikse. Thellësia e kraterit është rritur gradualisht, duke arritur 7-8 cm. Fëmija zhvillon scoliosis dhe kyphosis kraharorit. Ajo kthehet rënie ekskursione frymëmarrjes gjoks 3-4 herë në krahasim me normat e moshës. Rritet shkelje të sistemeve kardiovaskulare dhe respiratore.

Në rendit ndryshimeve diagnostikuese të zemrës dhe të mushkërive të shkaktuara nga deformimi të gjoksit, pacienti kryer një gamë të sondazheve: X-ray e mushkërive, echocardiography, EKG, etj

Trajtim

Terapi konservative e kësaj gjë e shëmtuar kongjenitale të gjoksit joefektiv. Në II dhe III gradë e deformimit treguar rindërtimin operativ të gjoksit për të krijuar kushte normale për zemrën dhe mushkëritë. Operacionet janë kryer në fëmijë arrin moshën 6-7 vjeç. Traumatolog dëshiruar rezultat mund të arrihet vetëm 40-50% të pacientëve.

Në vitet e fundit, për të trajtuar cen duke përdorur metodën e dy pllakave magnetike. Një pjatë është futur prapa gjoksit, të dytin të vendosur jashtë në një korse të veçantë. Magnet i jashtëm tërheq disk të brendshëm anteriorly, gradualisht eliminuar të njëjtën mënyrë këmbë shumë të gjoksit e pacientit.

Patologji të shkaktuar nga rritja e tepërt e cartilages bregdetare. Zakonisht proliferimin kërc nga brinjët e V-VII. Pacienti Belly vjen përpara, duke i dhënë formë karakteristike e keel gjirit. Deformim është shoqëruar me një rritje në madhësinë perednezadneho gjoks.

Si rritja e abuzimit të fëmijëve bëhet formë më të rëndë, ka një defekt i rëndësishëm kozmetike. Organet e brendshme dhe shpinë janë të prekur pak. Zemra merr formën e pikave (varur zemrën). Pacientët ankohen për gulçim, lodhje, dridhje në tendosje.

Operacioni është treguar vetëm në kundërshtim me funksionin e organeve të brendshme dhe nuk është bërë për fëmijët më të vegjël se 5 vjet.

Zhvillimi i rezultuar i pabarabartë i gjoksit me një rënie prej madhësisë perednezadneho. Nuk ka asnjë ndryshim nga ana e zgavrën e kraharorit.

Gjë e shëmtuar e fituar e gjoksit

Që rezulton nga një sëmundje (rakit, tuberkulozit kockave, sëmundje të mushkërive, etj) Në mënyrë tipike, proces përfshin mbrapa dhe anësore sipërfaqet e gjoksit.

Zhvilluar me emfizemë kronike. Madhësia Anteroposterior gjoks rrit gjoks e pacientit është bochkoobraznoy. Reduktimi i ekskursioneve të frymëmarrjes për shkak të sëmundjeve të mushkërive.

Karakterizuar nga një rënie perednezadneho dhe madhësisë lateral gjoks. Hapësira ndër brinjëve zgjeruar, scoops prapa shpinë, edhe nga klavikul. Nuk është asimetrik nën-tërheqje dhe fossa dhe ndër brinjëve hapësira supraclavicular, blades asinkrone lëvizin gjatë frymëmarrjes. Patologji shkaktuar nga sëmundjet kronike e pleurës dhe mushkëri.

Ndodhë në pacientët me syringomyelia. I uritur karakterizuar navicular në pjesët e mesme dhe të sipërme të kafaz i kraharorit.

Zhvilluar si rezultat i procesit patologjik në shpinë, i shoqëruar nga një ndryshim të dukshëm në formën e saj, e cila është konfirmuar nga X-ray dhe CT scan e shpinë. Kjo mund të ndodhë në tuberkulozi i shtyllës kurrizore dhe sëmundjeve të tjera. Deformim i rëndë kifoskolioticheskaya shkakton një shqetësim të zemrës dhe mushkërive. Trajtojnë të varfër.