Fshikëz diverticulum


  • Klasifikimi i fshikëzës diverticula
  • Shkaqet e fshikëzës diverticula
  • Simptomet e fshikëzës diverticulum
  • Diagnoza e fshikëzës diverticulum
  • Trajtimi i fshikëzës diverticulum
  • Parandalimi dhe prognozë të fshikëzës diverticula

Diverticulum është një rënie e murit fshikëzës te formuar shtesë patologjike kavitet meshkovydnoy. Diverticulum zgavër komunikon me fshikëz përmes lidh qafën e tij. Disponueshmëria diverticulum promovon pezëm urinar dhe zhvillimin konsekuent të sëmundjeve inflamatore urologjike (cystitis, pielonefrit), formimin e gur në fshikëz (urolithiasis) të hydronephrosis. 

Zakonisht diverticulum është formuar në posteriore dhe anesore mureve të fshikëzës, uretër pranë gojës; paktën - në fund ose kulmin e fshikëzës. Diverticulum mund të jetë i vogël ose të ketë dimensione që tejkalojnë vëllimin e fshikëzës. Në burra, fshikëz diverticula zhvilluar 15 herë më shpesh sesa femrat, e cila është e lidhur me sëmundjet e prostatës.

Klasifikimi i fshikëzës diverticula


Etiologji dhe koha e fshikëzës diverticula janë të ndarë në kongjenitale (fillore) dhe e fituar (i mesëm). Urologji Klinike përballur shpesh me diverticula fituar të fshikëzës.

Varësisht nga numri i dëmtimit të dhëmbëve shtesë diverticula mund të jetë e vetme dhe të shumëfishta. Kur shumëfish patologji diverticula konsiderohet si diverticulosis fshikëz.

Duke diverticula saj fshikëz e ndërtimit janë të vërteta dhe të rreme. Nëse e vërtetë shtresa e saj murale diverticulum të të njëjtave tema paraqitet si mur fshikëz (mukozës, submucosa, muskujve dhe predha e jashtme adventytsyalnoy). Në mur të rremë diverticulum është formuar vetëm shtresa mucous e fshikëzës, e cila, si hernia protrudes përmes fibrave të detrusor. Diverticula fituar i fshikëzës zakonisht janë të rreme dhe lindjes - i vërtetë.

Shkaqet e fshikëzës diverticula

Diverticulum kongjenitale formuar nga anomalitë dizembrioheneticheskie e murit fshikëzës - dobësi detrusor.

Diverticula fituar i fshikëzës zhvillon për shkak të rritjes afatgjatë presion Unutrypuzyrna pereroztyazhennya mur dhe dallimet fibrave shtresë e muskujve. Kjo gjendje është më shpesh shkaktohet nga fshikëz prizë pengim në kancerin e prostatës, urethral ngushtim, sklerozë qafën e fshikëzës dhe pengesa të tjera për lëvizjen e lirë të urinës. Nevoja për të stresit të çojë urinar në një dobësim gradual dhe të shtrihet e murit fshikëzës, dmth formimin e diverticula.

Simptomet e fshikëzës diverticulum

Small diverticulum i vetëm fshikëzës mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Diverticulum klinikisht domethënës është duke rritur madhësinë e nëse ajo është një pengesë për zbrazjes plotë të fshikëzës. Pret janë manifestime diverticulum çrregullime dizuricheskie dhe urostaz.

Kur pacienti diverticulum nuk mund të njëjtën kohë të zbrazët fshikëz: urinim ndodh në dy faza - urina e parë rrjedh nga fshikëza, dhe diverticulum gojë. Urinim Duration ndërsa gjithashtu në rritje; mund të ketë hematuria, terminal piuri (në fund të urinimit alokuar qelb), ndonjëherë nuk është një mbajtje e plotë urinare.

Stanjacioni i urinës në një të çojë diverticulum ndaj infeksionit sekondar dhe bashkimin e vështirë të mos terapi, diverticulitis dhe cystitis, formimin gur ose tumoreve. Në rast se goja e uretër hapet në diverticulum zgavër zhvillon vesico-ureteral zbaticë, kërcënuese e pielonefrit, hydronephrosis dhe dështimi i veshkave.

Diagnoza e fshikëzës diverticulum

Zbulimi i fshikëzës diverticulum shpesh ndodh gjatë ekzaminimit të pacientit për cystitis shpeshta korrente dhe pyelonephritis. Metodat kryesore të ultrazërit diagnostik është një diverticulum i fshikëzës, cystoscopy dhe tsystohrafyyu.

Gjatë fshikëz tsystohrafyyu mbushur me substanca të errët, atëherë kryhet një seri të shtëna. Kur zbrazjes diverticulum fshikëzës në kontrast të vonuar, në lidhje me të cilën hija e tij është më e dendur në krahasim me zgavrën e fshikëzës hije. Diverticulum hije është zakonisht përkufizohet si një projeksion lateral ose zhdrejtë.

Holding cystoscopy zbulon isthmus që lidh fshikëzës me diverticula. Nëse cystoscope nuk mund të hyjë në zgavrën e diverticulum, është e mundur për të përcaktuar praninë e zbaticë fshikëz-ureteral dhe tumoreve të tjera, llojin e diverticulum (false, i vërtetë).

Sonography (ultratinguj) Vlerësimi i ndihmon vend fshikëz, madhësia, diverticulum formën, madhësinë e qafës së saj, për të gjykuar marrëdhëniet hapësinore me strukturat përreth, prania e tumoreve, gurë.

Kur zbulimin fshikëzës diverticulum e pengimit prizë fshikëz për të përcaktuar e detyrueshme është e studimeve urodynamic - uroflowmetry, tsystometriya etj

Trajtimi i fshikëzës diverticulum

Fshikëz diverticulum i vogël, e cila nuk shkakton dizuricheskie ngjarjet dhe inflamacion të përsëritura, mund të lihet nën urolog dinamike monitorimit.

Në përcaktimin e pranisë së urinës së mbetur, gur, madhësia tumor diverticulum të madhe, klinikave ngjeshja e organeve ngjitur përdorura udhëzues kirurgjikale. Kirurgjia me fshikëzës diverticulum mund të kryhet endoskopike ose qasje të hapur.

Duke endoskopike operacionet (transurethral) turistik të kryejë plastike qafë diverticulum e vërtetë: një seksion kanal është mbajtur zgavër patologjike dhe për të krijuar adekuat diverticulum njoftimin e fshikëzës.

Praktika më e zakonshme Urological e nevojshme për të kryer kirurgjinë e hapur - divertikulektomiy - heqje e plotë e diverticulum. Operacioni është kryer përmes një prerje suprapubic. Pas zgjedhjes fshikëzës zbulojë murin e përparme e diverticulum dhe të përcaktojë prerje të saj jashtë në bashkimin e fshikëzës. Plaga është qepen në shtresa dhe drenazhuar. Në periudhën postoperative zgjati kryer fshikëzës catheterization.

Nëse nuk hapet një diverticulum ureteral mbajtur transplant tij në mur fshikëz - formuar uretero-tsistoneoanastomoz. Kur false (e fituar) diverticula kërkon eliminimin kirurgjikale e shkaqeve të pengimit prizë fshikëz.

Parandalimi dhe prognozë të fshikëzës diverticula

Parandalimin e formimit të diverticula fituar të fshikëzës kërkon eliminimin kohë të kontribuar në shfaqjen e patologjisë (hyperplasia e prostatës, fshikëz qafës sklerozë, urethral ngushtim, etj).

Trajtimi kirurgjik i fshikëzës diverticulum jep rezultate të mira dhe të shmang zhvillimin e urolithiasis, pielonefrit korrente, cystitis, diverticulitis, gurët në veshka, hydronephrosis dhe dështimi i veshkave.