Sëmundje Diverticular i zorrës së trashë


  • Etiologji dhe Patogjeneza e sëmundjes diverticular
  • Klasifikimi i sëmundjes diverticular
  • Komplikimet e sëmundjeve diverticular
  • Simptomat e sëmundjes diverticular
  • Diagnoza e sëmundjes diverticular
  • Trajtimi i sëmundjes diverticular
  • Parandalimin e sëmundjeve Diverticular
  • Prognoza për sëmundje diverticular

Diverticula i zorrës së trashë janë formimi i vogël në të vërtetë është e shtrirë seksion i murit të zorrëve të mëdha (xhepi). Ato rezultojnë nga zonat hyperextension dobëta të murit të zorrëve me presion të tepruar në të. Zakonisht manifestohet diverticulosis nga dhimbje të barkut (zakonisht nga e majta). Diverticula shpesh përflakur si një vend të përshtatshëm të rritjes së baktereve patogjene. Kështu mund të ketë ethe dhe simptoma të dehjes. Diverticular Shkalla Incidenca e sëmundjes mund të arrijnë 20% të popullsisë. Ndër të moshuarit (60-80 vjet) Incidenca është 40-50%.

Deri në dyzet vjet zhvillimit të sëmundjes rrallë ndodh ende e njëjtë në të dy burrave dhe grave.

Formimi i diverticula mundet në çdo departament të traktit digjestiv (p.sh., kusht kongjenitale - Meçkel diverticulum - gjendet në pjesën fundore të zorrëve të vogla), por shumica diverticula janë formuar në zorrë të mëdha (sidomos në zorrën e trashë sigmoid) për shkak të veçantive të strukturës anatomike mur zorrës së trashë.


Komplikimet e sëmundjeve diverticular mund të rrezikojnë pacientët.

Etiologji dhe Patogjeneza e sëmundjes diverticular

Faktori më i rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes diverticular - dietë të varfër, fibra bimore. Në këtë drejtim, rritjen e incidencës së diverticulosis në vendet e zhvilluara, ku shumica e njerëzve marrin fibër ushqime të pasura në sasi shumë më të vogla.

Fiber është pjesë e fruta, perime dhe drithëra. Ajo promovon zbutur stol dhe tranzitin lehta e chyme nëpër zorrët. Me një mungesë të fibër në dietën e në rritje prirje për ndërlikimet e lëvizjeve të zorrëve, kapsllëk. Konstipacioni shpeshta ruajtjen presionin në zorrë. Në vendet ku ka një dobësim i murin e zorrëve, si rezultat i presionit të rritur intracolonic që dalin zgjatje. Me kalimin e kohës, zgjatje të rregullt në formë të murin e zorrëve që mund të bëhet një vatër e kultivimit florën bakteriale.

Klasifikimi i sëmundjes diverticular

Në sëmundje diverticular e zorrës së trashë janë të klasifikuara sipas kursit klinik dhe të ndarë në diverticulosis asimptomatike, diverticulosis, duke vazhduar me manifestime klinike dhe ndërlikimet e diverticulosis.

Ky klasifikim i lejon një vlerësim të duhur të pacientit, një trajtim të mirë udhëzues dhe të vlerësojë prognozë.

Komplikimet e sëmundjeve diverticular

Sëmundje Diverticular i madh zorrëve zhvillimit të rrezikshme të komplikimeve: gjakderdhje nga diverticula, vrimë e murit të zorrëve, abscese dhe peritonit, formimin gyp. Përveç kësaj, diverticulosis promovon pengim zorrëve.

Gjakderdhje në sëmundje diverticular ndodh rrallë, por mund të jetë mjaft e bollshme. I gjatë i fshehur gjakderdhje çon në anemi. Gjakderdhje të rënda mund të kërkojnë kirurgji emergjente.

Mur Përparime zorrëve dhe jashtë përmbajtjes në zgavrën e barkut të çon në peritonit, një komplikacion i rrezikshëm që kërcënon jetën e pacientit. Kur vrimë e murit të zorrëve tregon një operacioni urgjent. Largimi nga zonat e prekura të zorrëve dhe kanalizimet e zgavrën e barkut. Trajtim postoperative përfshin një kurs të antibiotikëve.

Inflamacion i diverticulum mund të kontribuojë në zhvillimin e komplikimeve purulent - absces. Abscese e vogla mund të shërohet konservative, duke përdorur antibiotikë gjerë spektrit. Nëse ka një abscesi i madh, apo antibiotik nuk ka rezultat të nevojshme, të prodhojë kullimit e vatrave purulent (në zgavrën e abscesit përmes murit të barkut dhe gjilpërë është futur derdhur përmbajtjen purulent). Në disa raste është e nevojshme për të bërë kirurgji dhe rehabilitim për hapjen e abscesit. Shpërndarja e infeksionit purulent në mur të brendshëm të kavitetit barkut kontribon zhvillimin e peritonit.

Në disa raste, diverticula mund të formohet fistula - një kanal që lidh zorrë vendosur së bashku me agjencitë e tjera. Kur sëmundja diverticular e zorrëve të mëdha është gyp më e zakonshme në mes të zorrës së trashë dhe zorra e trashë, fshikëz, lëkurën e barkut. Pas progresit Svischevoyi mund të përhapet infeksionin nga diverticulum përflakur. Ky komplikim është trajtuar nga operacioni - heqja e fistula është bërë me zonat e prekura të zorrëve.

Infeksion në dy pika mund të çojë në formimin e mureve dhëmbëza, ngushtuar lumen dhe, si rezultat i pengesave zorrëve. Qëndroni me plotë zorrëve përmbajtjes pengesë bllokuese në zorrë është një indikacion për kirurgji.

Simptomat e sëmundjes diverticular

Shpesh diverticulosis gjatë asimptomatik, por disa pacientë mund të përjetojnë dhimbje abdominale korrente nga dhimbje të tipit. Shpesh tendenca për kapsllëk dhe të rritur në stomak.

Me zhvillimin e diverticulitis ndodh dhimbje barku, shpesh në të majtë pjesë, butësi, të përzier, të vjella, kapsllëk. Shpesh, rrit temperaturën e trupit, ka një ethe, dobësi, dhimbje koke (simptomat e dehjes).

Ashpërsia dhe ashpërsia e simptomave klinike varet nga shkalla e lezioneve të zorrëve dhe komplikime ekzistuese.

Diagnoza e sëmundjes diverticular

Sondazhi fillon me mbledhjen e ankesat e pacientit, historia mjekësore dhe ekzaminimin fizik. Megjithatë, si rregull, janë tiparet e krem ​​karamel, një tendencë në kapsllëk, gjatë inspektimit, mund të ketë bark dhimbje dhe për të rritur atë.

Konfirmimi i sëmundjes diagnoza diverticular të zorrëve të mëdha prodhojnë duke përdorur metoda instrumentale dhe laboratorike diagnostike.

Në studim i gjakut mund të përjetojnë shenja të përgjithshme të inflamacionit infeksionit (leukocytosis, neytrofiliya, përshpejtuar ESR). Me një gjakderdhje të brendshme mund të ndodhë anemi. Simptomet e inflamacion të zorrëve gjithashtu mund të vërehet në Coprogram. Konfirmim laboratorik i inflamacionit ekzistuese në sëmundje diverticular të zorrëve të mëdha mund të flasim për zhvillimin e diverticulitis.

Metodat kryesore diagnostikuese të diverticula në dy pika është colonoscopy. Përveç kësaj, colonoscopy mund të zbulojë burimin e brendshëm gjakderdhje dhe të përjashtuar sëmundjet tjera të zorrës së trashë.

Irrigoscopy i materialit kontrast zbulon zgjatje e murin e zorrëve.

Trajtimi i sëmundjes diverticular

Në dritën e sëmundjes për të lehtësuar Manifestimet klinike respekt shpesh të mjaftueshme për dietë të rekomanduar, duke reduktuar presionin në dy pika. Hyrje në dietën e fibra të mjaftueshme të sigurojë kalimin lehtësim e përmbajtjes zorrëve nëpërmjet traktit digjestiv. Megjithatë, nëse masat për korrigjimin e dietë nuk recetat e nevojshme që kontribuojnë në eliminimin e kapsllëk (trimebutin) qetësues, ju lutem dhe drogës antispasmodic në dhimbje të forta.

Zhvillimi i diverticulitis kërkojnë terapi anti-inflamator dhe baktericid. Për trajtim i suksesshëm i diverticulitis është e nevojshme për shkarkimin zorrë të mëdha, masa për të ndryshuar dietën dhe pjesën tjetër të caktuar krevat ndihmuar. Kurs i favorshëm i antibiotikëve është zakonisht suppresses infeksion zhvillon.

Megjithatë, në disa raste, trajtimi konservativ mund të jenë të pasuksesshme ose të zhvillojnë komplikime kërkon ndërhyrje të menjëhershme kirurgjikale.

Tregues absolut për kirurgji janë: vrimë (break) mur zorrëve me lirimin e përmbajtjes zorrëve në zgavrën e barkut, peritonit, abscesi progresive, pengim të plotë zorrëve, gjakderdhje masive, gjasat e lartë e kancerit të zorrës së trashë. Përveç kësaj, tregues për kirurgji është mungesa e efikasitetit të trajtimit konservativ, periodik gjakderdhje të vogël të brendshme, anemi të rëndë, fistula, përsëritje të shpeshtë të diverticulitis.

Në mënyrë tipike, të mbajë operim zorrë e zonës së prekur ndjekur nga ulja e zorrëve duke përdorur kirurgji rindërtues.

Parandalimin e sëmundjeve Diverticular

Që faktor kryesor etiologjik në zhvillimin e sëmundjes diverticular të zorrëve të mëdha është mungesa e fibra në dietë, si parandalim i kësaj sëmundje është e rekomanduar konsumin e rregullt e perime, fruta, drithëra - ushqime të pasura në fibra.

Nëse ka diverticulosis duhet rreptësisht të vëzhguar recetë për dietën dhe mënyrën e jetesës. Në asnjë rast nuk do të përpiqet për të trajtuar veten. Vetë-mjekim mund të çojë në komplikacione të rrezikshme për jetën.

Prognoza për sëmundje diverticular

Sëmundja më diverticular i zorrës së trashë nuk shkakton probleme serioze në pacientët që ndoqën dietë. Megjithatë, progresion dhe ashpërsia e diverticulosis mund të kontribuojë në zhvillimin e komplikimeve pa jashtëzakonshme adekuat mund të çojë në vdekje.

Ana tjetër e rrezikun që shkaktohet nga sëmundje diverticular të zorrëve të mëdha është pacientët e moshuar dhe është dobësuar zakonisht shëndetin e përgjithshëm, duke kontribuar në divertikulitov shpeshta përsëritje. Inflamacion akut përsëritet ndodh në 33% të pacientëve. Rreth 20% e pacientëve të trajtuar gjakderdhje pas disa kohe të festuar përsëritjen e saj.