Dështimi i frymëmarrjes


Dështimi i frymëmarrjes - Sindromi patologjik që shoqëron një numër të sëmundjeve, bazuar në shkeljen e shkëmbimit të gazit në mushkëri.

Kur dështimi respirator (DL) nuk është siguruar përbërjen e nevojshme gazit gjakut, ose është mbajtur nga kapacitet tendosje kompenzues e frymëmarrjes të jashtëm.


Frymëmarrje jashtme mbështet shkëmbimin e vazhdueshëm të gazit në trup: marrjen e oksigjenit atmosferik dhe për të hequr dioksidin e karbonit. Çdo shkelje e funksionit të mushkërive të çon në përçarje e shkëmbimit të gazit midis ajrit alveolar në mushkëri dhe gazit gjak përbërjes së. Për shkak të këtyre çrregullimeve në gjak rrit përmbajtjen e dioksidit të karbonit dhe përmbajtjes oksigjenit zvogëlohet, duke çuar në hipoksi, organet vitale - kryesisht zemrës dhe trurit.

Kusht kërcënuese zhvillon kur dështimi trupi i frymëmarrjes, e karakterizuar nga një rënie në presion të pjesshëm të oksigjenit në gjak arterial më pak se 60 mm Hg. c., dhe rrit presionin e pjesshëm të dioksidit të karbonit mbi 45 mm Hg. c.

Klasifikimi dhe shkakton dështim të frymëmarrjes

Duke shpërdorim të ventilimit pulmonar dhe dështimit të frymëmarrjes mund të shkaktojë një shumëllojshmëri e sëmundjeve akute dhe kronike bronkopneumonare (bronkoektazise, ​​pneumonia, atelectasis, zgavrën shpella shpërndahet në mushkëri, abscese, etj), CNS, anemi, hipertension në rrethin e vogël e qarkullimit të gjakut, patologji të enëve të gjakut mushkërive dhe të zemrës, të mushkërive dhe tumoret mediastinale dhe të tjerët.

Dështimi i frymëmarrjes është klasifikuar në disa fusha, duke përfshirë:
1. Në patogjenezën (mekanizmin e shfaqjes):

 • parenkimale (hipoksemichna, frymëmarrjes ose pulmonar lloj pamjaftueshmëri I) për dështim të frymëmarrjes që karakterizohet nga lloji parenkimale e përmbajtjes dhe uljen e presionit të pjesshëm të oksigjenit në gjak arterial (hypoxemia), kjo është terapi e vështirë korrigjohet oksigjen. Shkaqet më të shpeshta të këtij lloji të dështimit të frymëmarrjes janë pneumonia, sindromi respirator ankth (mushkërive shoku), edemë kardiogjenik pulmonar.
 • ventilim ("pompë" hiperkapnichna ose lloj dështimi i frymëmarrjes II) manifestimi kryesor i dështimit të frymëmarrjes nga lloji i ventilimit është të përmirësojë përmbajtjen dhe presionin e pjesshëm të dioksidit të karbonit në gjak arterial (hypercapnia). Gjakut gjithashtu vëzhguar hypoxemia, e cila mund të hiqet gjate terapise oksigjen. Zhvillimi i ventilimit dështimit të frymëmarrjes vërejtur dobësi të muskujve të frymëmarrjes, defekte mekanike dhe çrregullime skelet muskujve brinjë funksionet rregullatore të qendrës respiratore.

2. etiologji (shkaku):

 • pengues. Dështimi i frymëmarrjes për llojin obstruktive të vërejtur në vështirësi kalon mënyra povitrenosnymy ajër - trake dhe bronke për shkak të bronchospasm, inflamacion i bronke (bronkit), hyrje e trupave të huaja, kufizimet (ngushtim) të trake dhe bronke, trake dhe compression bronkiale nga tumori dhe kështu me radhë. Kjo ndikon në funksionalitetin e aparatit të frymëmarrjes të jashtëm, penguar frymë të plotë dhe nxjerr frymë të veçantë, norma të kufizuar të frymëmarrjes.
 • kufizues (Ose bisht). Dështimi i frymëmarrjes nga kufizuese (kufizimin) lloji është e karakterizuar nga aftësia e kufizimit të indeve të mushkërive për zgjerimin dhe recesioni. Kjo ndodh në pleurit exudative, pneumatoraks, fibrozë, mbështjelljes në zgavrën pleural, të kufizuar kornizë brinjë lëvizshmërisë, kyphoscoliosis dhe më shumë. Dështimi i frymëmarrjes në këto shtete zhvillon për shkak të kufizimeve të thella të madhe të mundshme të inhalacion.
 • i kombinuar (Të përziera). Dështimi i frymëmarrjes për të kombinuar (të përzier) llojin kombinon tiparet e llojeve pengues dhe kufizuese me mbizotërim i një prej tyre zhvillon gjatë sëmundjes së zgjatur kardiopulmonare.
 • hemodinamik. Shkaku i dështimit hemodinamik të frymëmarrjes mund të qarkullimit të gjakut çrregullime (të tilla si trombozë), të cilat e bëjnë të pamundur për të ventilimit bllokuar zona të mushkërive. Deri zhvillimi i dështimit të frymëmarrjes për llojin hemodinamik gjithashtu drejton Shunting drejtë-majtas e gjakut përmes dritares së hapur ovale me sëmundje të zemrës. Pastaj vjen përzierjen e oksyhenirovanoyi venoz dhe arterial të gjakut.
 • i shpërndarë. Dështimi frymëmarrjes zhvilluar nga lloji difuze e penetrimit të gazit ngacmuar nëpërmjet kapilar-alveolar membrana mushkërive në trashje e saj patologjike.

3. Karakteristikat vranë norma:

 • mprehtë. Dështimi akut i frymëmarrjes zhvillohet me shpejtësi, brenda orë ose minuta, e shoqëruar zakonisht me trazirat hemodinamik dhe rrezikojnë jetën e pacientëve (përtëritja emergjente të nevojshme dhe të kujdesit intensiv). Zhvillimi i dështimit akut të frymëmarrjes mund të ndodhë në pacientët që vuajnë nga dështimi kronike të frymëmarrjes në rëndim të saj ose dekompensimi.
 • kronik. Zhvillimi i dështimit kronike të frymëmarrjes mund të ndodhë për disa muaj dhe vite, shpesh ngadalë, me një rritje graduale në simptome mund të jetë për shkak të shërimit jo të plotë nga dështimi akute respiratore.

4. Në kushtet e përbërjes së gazit të gjakut:

 • ofset (Normal përbërja gaz gjakut);
 • decompensated (Prania e hypoxemia ose hypercapnia arterial të gjakut).

5. ashpërsia e simptomave të dështimit të frymëmarrjes:
• DL I nivelit - karakterizohet nga dyspnea në ngarkesa të moderuar ose të rënda;
• DL II shkallë - gulçim ndodh në ngarkesa të ulëta, mekanizma kompensuese përfshira në qetësi;
• Niveli DN III - është dyspnea dhe cianozë në pushim hypoxemia.

Simptomet e dështimit të frymëmarrjes

Shenjat e dështimit të frymëmarrjes varet nga shkaku i ndodhjes, lloji dhe ashpërsia. Shenjat klasike të dështimit të frymëmarrjes janë:

 • shenjat e hypoxemia;
 • tregon hypercapnia;
 • dobësi dhe lodhje sindromi muskujt e frymëmarrjes;
 • gulçim.

Hypoxemia cianozë klinikisht (cianozë), që shpreh shkallën e ashpërsisë së dështimit të frymëmarrjes dhe ndodh në presionin e ulët të pjesshëm të oksigjenit (PaO2) në gjakun arterial nën 60 mm Hg. c. Për hypoxemia karakterizohet si shkelje të hemodinamikën, reflektuar në një takikardi moderuar dhe hipotension. Një rënie në PaO2 arterial të gjakut të 55 mm Hg. c. dëmtim kujtesës vërejtur në ngjarjet dhe në më të ulët PaO2 30 mmHg. c. pacienti humbet svidomist.Hronichna hypoxemia manifestuar hipertensionit pulmonar.

Manifestime të hypercapnia është takikardi, çrregullime të gjumit (pagjumësi gjatë natës dhe sleepiness ditës), vjellje, dhimbje koke. Rritja e shpejtë e gjakut arterial presionit të pjesshëm të dioksidit të karbonit (PaCO2) mund të rezultojë në një vende kusht hyperkapnichnoyi që lidhen me rritjen e fluksit të gjakut cerebral, rritjen e presionit intracranial dhe zhvillimin e edemë cerebrale.

Sindromi i dobësisë dhe lodhje të muskujve të frymëmarrjes karakterizuar nga një rritje në të normës së frymëmarrjes (RR) dhe përfshirjen aktive në procesin e frymëmarrje muskujve ndihmëse (muskujt e frymëmarrjes e sipërme, muskujt e qafës, muskujt e barkut). CHD se 25 për minutë. është shenjë fillestare e lodhjes së muskujve të frymëmarrjes. Nëse BH është reduktuar në më pak se 12 min., Pastaj mund të ndaluar frymëmarrjen. Një version ekstrem të dobësi dhe sindromi i lodhjes muskujve të frymëmarrjes janë frymëmarrje paradoksale.

Dyspnea ndjerë subjektivisht nga pacientët si gulçim me përpjekje të tepruar të frymëmarrjes. Gulçim me dështim të frymëmarrjes mund të vërehet gjatë stresit fizik, dhe në pjesën tjetër. Në fazat e mëvonshme të dështimit kronike të frymëmarrjes me shenjat e ngjarjeve të dështimit të zemrës në pacientët mund të tregojnë ënjtje.

Simptomet e dështimit të frymëmarrjes

Dështimi i frymëmarrjes është urgjente, duke kërcënuar gjendjen e shëndetit dhe jetës. Nëse ju nuk ofrojnë kujdes intensiv në kohë, dështimi akut respirator mund të çojë në vdekjen e pacientit. Kohëzgjatja dhe avancim i dështimit kronike të frymëmarrjes që çon në zhvillimin e duhur dështimit ventricular të zemrës për shkak të mungesës së furnizimit muskujve të zemrës me oksigjen dhe mbingarkesës së saj të vazhdueshme.
Hipoksi alveolar dhe ventilim të papërshtatshme në dështim të frymëmarrjes shkakton zhvillimin e hipertensionit pulmonar. E drejta hipertropise ventricular dhe reduktimit të mëvonshëm funksionet reduktuar ajo të çojë në zhvillimin e zemrës pulmonar, reflektohet në rrjedhën ndenjur gjakut në enët e rreth të madh.

Diagnoza e dështimit të frymëmarrjes

Një hap fillestar diagnostikues me kujdes mbledhur historinë e jetës dhe comorbidities për të identifikuar shkaqet e mundshme të dështimit të frymëmarrjes. Në ekzaminim, vëmendja e pacientit është tërhequr për praninë e lëkurës cianozë, numëron Frekuenca e lëvizjeve të frymëmarrjes është matur aktivitete grupe ndihmëse të muskujve të frymëmarrjes.
Më tej testet funksionale janë kryer për studimin e funksionit të mushkërive (spirometry, metria rrjedhin pik) për të vlerësuar aftësinë e ventilimit të mushkërive. Ky është matur kapacitetin vital, vëllimi minutë frymëmarrjes, shpejtësia e ajrit në pjesë të ndryshme të udhë ajrore gjatë frymëmarrjes detyruar dhe kështu me radhë.
Duhet test diagnostik për të përcaktuar dështim të frymëmarrjes është një analizë laboratorike i përbërjes së gazit të gjakut që na lejon për të përcaktuar shkallën e ngopjes së oksigjenit të gjakut arterial dhe dioksidit të karbonit (PaO2 dhe PaSO2), statusi acid-bazë (gjak KLS).
Duke përdorur X-ray tregon lezione të mushkërive dhe gjoks mushkëritë perenhimy, enët e gjakut, bronke.

Trajtimi i dështimit të frymëmarrjes
Trajtimi i pacientëve me dështim të frymëmarrjes siguron:
• rivendosjen dhe ruajtjen optimale mbështetje jeta e ventilimit dhe oxygenation e gjakut;
• trajtimi i sëmundjeve që ishin shkaku kryesor i dështimit të frymëmarrjes (pneumoni, pleurit exudative, pneumatoraks, inflamacion kronik në indet e bronke dhe mushkëri, etj).
Kur shprehu shenjat e hypoxia kryesisht kryer terapi oksigjeni (terapi oksigjeni). Oxygen mbytje shërbeu në përqendrime që ofrojnë mbështetje PaO2 = 55-60 mm Hg. c., me monitorimin kujdesshëm e pH dhe gjakut PaSO2 e pacientit. Me vetë-oksigjenit pacientit frymë shërbeu me një maskë ose përmes një kateteri nazal, në një intubacion sjelljes komë dhe ventilim mbështetës.

Së bashku me oksigjen që zhvillon aktivitete për të përmirësuar funksionin e kullimit të bronke, antibiotikëve të përshkruara, bronchodilators, mukolitike, masazh gjoks, mbytje ultratinguj, terapi stërvitje, janë aspiratë aktiv i sekrecioneve bronkiale përmes endobronhoskop.
Kur dështimi i frymëmarrjes komplikuar nga zemra pulmonare, përshkruajnë diuretics. Trajtimi i mëtejshëm i dështimit të frymëmarrjes për qëllim adresimin e shkaqeve të saj.

Parashikimi dhe parandalimin e dështimit të frymëmarrjes

Dështimi i frymëmarrjes është ndërlikim kërcënues i shumë sëmundjeve dhe shpesh është fatal. Sëmundje të mushkërive pengues dështimi kronik i frymëmarrjes zhvillohet në 30% të pacientëve. Manifestim Prognostically i pafavorshëm i dështimit të frymëmarrjes në pacientët me sëmundje progresive neuromuskular (ALS, myotonia, etj). Pa terapi të përshtatshme rezultati fatal mund të ndodhë brenda një viti.
Për të gjitha patologjive të tjera që çojnë në zhvillimin e dështimit të frymëmarrjes, koha është e ndryshme. Megjithatë, është e pamundur të mohohet se ajo ndihmon për të reduktuar jetëgjatësia e pacientëve. Parandalimi i dështimit të frymëmarrjes nënkupton përjashtimin e faktorëve pathogenetic dhe etiologjikë të rrezikut.