Retinopathy diabetik


  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të retinopatisë diabetike
  • Klasifikimi i retinopatisë diabetike
  • Simptomet e retinopatisë diabetike
  • Diagnoza e retinopatisë diabetike
  • Mjekimi i retinopatisë diabetike
  • Parashikimi dhe parandalimi i retinopatisë diabetike

Retinopathy diabetik është një komplikime shumë specifike të vonshme të diabetit si insulinës dhe llojin e insulinës. Në oftalmologjisë retinopathy diabetik vepron shkakun e aftësisë së kufizuar në vizionin në pacientët me diabet në 80-90% të rasteve. Në njerëzit që vuajnë nga diabeti, verbëri zhvillon 25 herë më shumë gjasa sesa anëtarë të tjerë të popullsisë së përgjithshme. Së bashku me retinopathy diabetik, njerëzit që vuajnë nga diabeti kanë një rritje të rrezikut të sëmundjeve koronare arterie, nephropathy diabetik dhe polyneuropathy, katarakti, glaukoma, CAC dhe WHC okluzion, këmbë diabetik dhe gangrenë të ekstremiteteve. Prandaj, çështja e trajtimit të diabetit kërkon një qasje multidisiplinare që përfshin pjesëmarrjen e ekspertëve Endocrinologists (diabetolohiv), ophthalmologists, kardiologët, Podoloh.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të retinopatisë diabetike

Mekanizmi i retinopatisë diabetike është e lidhur me dëmtimin e enëve të retinës (enët e gjakut e retinës), pėrshkueshmėrisė së tyre në rritje, okluzion kapilar, shfaqja e enëve të gjakut të sapo formuara dhe zhvillimi i proliferative (mbresë) inde.


Shumica e pacientëve me diabet se sa kohë duhet që kjo apo shenja të tjera të fundus syrit. Në rrjedhën e kohës diabetit deri në 2 vjet të retinopatisë diabetike në një mënyrë ose në një tjetër është gjetur në 15% të pacientëve; 5 vjet - 28% e pacientëve; 10-15 vjet - 44-50%; rreth 20-30 vjet - 90-100%.

Faktorët kryesorë të rrezikut që ndikojnë në incidencën dhe shkalla e përparimit të retinopatisë diabetike, përfshijnë kohëzgjatjen e diabeti, niveli hiperglicemi, arterial hipertensionit, dështimi kronik i veshkave, dislipidemis, sindromi metabolike, trashje. Zhvillimi dhe përparimi i retinopatisë mund të kontribuojë moshën pubertal, shtatzëninë, predispozitë gjenetike, pirja e duhanit.

Në retinopathy diabetik zakonisht prek të dy sytë, por shtrirja e dëmit mund të jenë të ndryshme.

Klasifikimi i retinopatisë diabetike

Duke pasur parasysh ndryshimet në zhvillim në fundus, të dalluar nonproliferative, preprolyferatyvnoy proliferative dhe retinopathy diabetik.

Rritja e kontrolluar dobët enët e gjakut nivelet e sheqerit në gjak dëm të çojë në organe të ndryshme, duke përfshirë retinë. Në fazën neprolyferatyvnoy të retinopathy diabetik mureve të enëve të retinës bëhen të depërtueshëm dhe i brishtë, të cilat çojnë në pikën hemorragjike, formimin mikroanevrizm - zgjerimin Bursiform lokal të arterieve. Pas mureve semipermeable e anijeve në retinë seeping pjesë të lëngshme e gjakut, duke çuar në edemë e retinës. Në përfshirjen e zonës qendrore të retinës zhvillon edemë makular, e cila mund të çojë në vizion të reduktuar.

Në fazën preprolyferatyvnoy të retinopatisë diabetike zhvillon iskemi progresive retinal shkaktuar nga okluzion të arteriolat, infarkt hemorragjike, çrregullime deje.

Preproliferativnaya retinopathy diabetik paraprin, fazën e ardhshme proliferative, e cila është diagnostikuar në 5-10% të pacientëve me diabet. Kontribuon në faktorët e retinopatisë diabetike proliferative të përfshijë një shkallë të lartë të miopi, mbyllje e arteries karotide, pasmë trup të tejdukshëm shkëputje, atrofi optike. Në këtë fazë të retinopatisë diabetike për shkak të mungesës së oksigjenit përjetuar nga retinë, ajo ka për të ruajtur nivelet e duhura oksigjenit fillojnë të formojnë enët e reja të gjakut. Procesi i neovascularization e retinë të çojë në preretinalnyh përsëritura dhe hemorragji retrovitrealnym.

Në shumicën e rasteve, gjakderdhje të vogla në shtresat e retinës dhe vendosmëri të tejdukshëm të tyre. Megjithatë, hemorragji masive në zgavrën e syrit (hemophthalmus) ka përhapja e pakthyeshme fibrotike në trup tejdukshëm, e karakterizuar shtresë fibrovaskulyarnymy dhe dhëmbëza që së bashku të çojë në tërheqje shkëputje retinës. Kur bllokimi daljeve traktin VGZH zhvilluar neovaskulyarnoy glaukoma mesëm.

Simptomet e retinopatisë diabetike

Retinopathy diabetik zhvillon dhe përparon pa probleme dhe malosimptomno - kjo është dinak e saj kryesore. Në reduktimin neprolyferatyvnoy fazë e subjektive të dukshme. Edemë makular mund të shkaktojë një ndjenjë e objekteve të paqarta të dukshme, lexim vështirësi apo shfaqje në një distancë e afërt.

Në proliferative fazën diabetik retinopathy, në rast të hemoragji intraokulare paraqiten para syve lundrues njolla të errëta dhe vello, e cila pas disa kohe të zhduket vetë. Me hemorragji masive në trup tejdukshëm vijim ashpër reduktimin ose humbje të plotë të vizionit.

Diagnoza e retinopatisë diabetike

Pacientët me diabet kërkon okulist rregullt shqyrtues për të zbuluar ndryshimet parakohshme në retinë dhe parandalimin shumimit retinopathy diabetik.

Për shfaqjen e pacientëve retinopati diabetike kryer vizometriya, perimetry, biomicroscopy e segmentit të përparmë të syrit, biomicroscopy sy me lente Goldmann, strukturat dyafanoskopyya e syrit, në Maklakova tonometry, ophthalmoscopy nën mydriasis.

Vlera më e madhe për të përcaktuar fazën e retinopatisë diabetike ka oftalmoskopycheskaya foto. Në neprolyferatyvnoy oftalmoskopicheski fazë mikroanevrizmy janë "të butë" dhe eksudate "e vështirë", hemoragji. Në proliferative diabetik fazë retinopati foto fundus karakterizuar intraretinalnymy anomalitë mikrososudistymy (Shunts arteriale, zgjerimin dhe venat yzvytostyu) dhe hemorragji preretinalnymy endoviteralnymy, neovascularization retinal dhe Dzn, përhapjes fijor. Për dokumentimin ndryshimet në retinë kryer një seri të fotografive të fundus duke përdorur kamerën fundus.

Në katarakt dhe trupin tejdukshëm në vend të përdorimit të ophthalmoscopy sy ultrazërit. Për të vlerësuar sigurinë ose mosfunksionim të retinës dhe nervit optik kryer studim electrophysiological (Elektroretynohrafiya, KCHSM përkufizim, elektrookulohrafii etj). Për të zbuluar Glaukoma neovaskulyarnoy kryer honyoskopyy.

Metoda më e rëndësishme e vizualizimi i enëve të retinës në retinopatisë diabetike vepron angiography fluoreshente, e cila lejon që të regjistroni rrjedhjen e gjakut në enët e horeoretinalnyh. Një alternativë për angiografi mund të shërbejë tomography optik të koherencës dhe retinë skanim lazer.

Për të përcaktuar faktorët e rrezikut për progresion të diabetik studimi i kryer retinopathy glukozës në gjak dhe urinë, insulinë, hemoglobinë glycated, profilin lipidet dhe karakteristikat tjera; Anijet veshkave UZDG, ehokardiografi, EKG, ambulator monitorimit tensioni i gjakut.

Në procesin e shqyrtimit dhe diagnoza e hershme të zbulimit duhet të ndryshojë, duke treguar përparimin e retinopatisë diabetike dhe nevojën për trajtim për të zvogëluar ose parandaluar humbjen e vizion.

Mjekimi i retinopatisë diabetike

Së bashku me parimet e përgjithshme të trajtimit të trajtimit retinopatit të retinopatisë diabetike përfshijnë korrigjimin e çrregullimeve metabolike, duke optimizuar kontrolluar nivelin e glukozës në gjak, tensioni i gjakut, metabolizmin e lipideve. Prandaj, në këtë fazë, terapi është përshkruar nga një endokrinolog, kardiolog dhe dyabetoloha.

Kontrolli aktiv i kujdesshëm i glycemia dhe glycosuria, zgjedhjen e diabetit adekuat insulinës; Emërimi anhioprotektoriv është bërë, agjentët antihipertensive, agjentët antitrombocitare, etj Në mënyrë që të trajtojnë edemë makular kryer intravitrealno injeksione steroide.

Pacientët me retinopati diabetike treguar prohressyruyusche koagulimin lazer e retinë. Procesi lazer koagulimit lejon për të shtypur neovascularization, zhdukje e enëve të gjakut e arritur me brishtësinë rritjen e pėrshkueshmėrisė, për të parandaluar rrezikun e shkëputjes retinës.

Në kirurgji lazer e retinë në retinopathy diabetik duke përdorur disa teknika themelore. Barrier lazer retinal koagulimit përfshin aplikimin paramakulyarnoy mpikset e llojit të "luajnë" në disa seri dhe është treguar për formën nonproliferative retinopathy e edemë makular. Koagulimit Focal lazer është përdorur për mikroanevrizm djegurit, eksudate, hemoragji të vogla të identifikuara gjatë angiografia. Gjatë panretynalnoy koagulimit lazer mpikset aplikuar në të gjithë zonën e retinë, me përjashtim të rajonit makular; Kjo metodë është përdorur kryesisht për fazën preprolyferatyvnoy të retinopatisë diabetike për të parandaluar përparimin e mëtejshëm.

Kur perde media optik sy alternativë lazerkoahulyatsyy është transskleralnoy krioretinopeksiya në bazë të shkatërrimit të ftohtë zonat patologjike të retinës.

Në rast të proliferative retinopathy diabetik hemophthalmus komplikuar rëndë, traktsyey makular apo shkëputja e retinës, drejtuar në vitrektomii performancës, në të cilën gjaku është hequr, vetëm i tejdukshëm, prerja bandat indeve lidhës, prypikayutsya gjakderdhje anijeve.

Parashikimi dhe parandalimi i retinopatisë diabetike

Komplikime të rënda të retinopatisë diabetike mund të jenë glaukoma sekondare, katarakt, detashment retinal, hemophthalmus, një rënie të konsiderueshme në vizionin, verbëri. Kjo kërkon pacientët të vazhdueshme të monitorimit me endokrinolog diabet dhe okulist.

Rol të rëndësishëm në parandalimin e përparimit të retinopatisë diabetike luan sheqer siç duhet organizuar në gjak kontroll dhe presionin e gjakut, hypoglycemic kohë e pritjes dhe barnave antihipertensive. Parandalimi i hershëm i pezullimit retinal lazerkoahulyatsyy dhe promovon regres të ndryshimeve në fundus.