Tumoret beninje të mushkërive


Grupi i tumoreve beninje të mushkërive përfshin shumë tumore që dallojnë në origjinë, struktura histologjike, lokalizimin dhe karakteristikat klinike të manifestimit. Tumoret beninje e mushkërive përbëjnë 7-10% të të gjithë tumoreve të këtij lokalizimin, zhvillimin me frekuencë të barabartë në të dy gratë dhe burrat.

Tumoret beninje të mushkërive zakonisht regjistrohen në pacientët e rinj nën 35 vite.

Tumoret beninje të mushkërive zhvillimin e qelizave shumë të diferencuara që janë të ngjashme në strukturën dhe funksionin e qelizave të shëndetshme.


Tumoret beninje e mushkërive karakterizohet rritje relativisht të ngadaltë, nuk depërtoj dhe të mos shkatërrojnë indet, nuk metastasize. Fabrics janë të vendosura rreth e tumorit, atrofi dhe kapsulë formë z'yednuvalnotkanevu (psevdokapusu) përreth tumor. Një numër i tumoreve beninje të mushkërive ka tendencë të keqdashje.

 • Shkaqet e tumoreve beninje të mushkërive (DS)
 • Llojet DS
 • Simptomat DS
 • Diagnoza DS
 • Trajtimi DS
 • Moti në tumoret beninje të mushkërive

Lokalizimi dalluar mes tumoreve beninje qendrore, periferike dhe të përziera të mushkërive.

Tumoret e qendror në rritje nga të madhe (segmentale, barazisë, principalit) bronke. Rritja e tyre në lidhje me bronke lumen endobronchial mund të jetë (exophytic, brenda në bronke) dhe peribronhialnoy (indet përreth në mushkëri). Tumoret periferike mund të rritet subplevralno (sipërfaqësore) ose intrapulmonary (të thellë).

Tumoret beninje e lokalizimit periferike të mushkërive janë më të zakonshme se sa qendror. Në mushkëritë e duhur dhe lënë tumoret periferike të ndodhë me frekuencë të barabartë. Tumoret beninje qendrore shpesh janë në mushkëri e duhur. Tumoret beninje shpesh zhvillojnë mushkërive të kapitalit ose të bronke kryesor dhe jo i segmental si kanceri i mushkërive.

Shkaqet e tumoreve beninje të mushkërive

Arsyet që çojnë në zhvillimin e tumoreve beninje të mushkërive, ende nuk është studiuar. Megjithatë, besohet se ky proces shkakton predispozitë gjenetike, anomalitë gjenetike (mutacione), viruset, tymit të duhanit dhe substancave të ndryshme kimike dhe radioaktive që ndot tokën, ujin, ajrin (formaldehyde, benzantratsen, klorid vinyl, Izotopet radioaktive, rrezatimi ultravjollcë, etj) . Faktorët e rrezikut për tumoreve beninje të mushkërive shërbejnë proceset bronkopneumonare me një rënie në imunitetin lokal dhe të përgjithshëm, sëmundje pulmonare obstruktive kronike, astma, bronkit kronik, pneumoni, zgjatur dhe të shpeshtë dhe më shumë.

Llojet e tumoreve beninje të mushkërive

Tumoret beninje të mushkërive mund të zhvillohet:

 • indeve epiteliale bronkiale (polipe, adenomas, papilomat, carcinoid, tsylindromy);
 • Strukturat neuroektodermale (nevrinomy (shvanomy), neurofibromas);
 • indet mesodermal (chondroma, fibromë, hemangioma, leiomyoma, chylangioma);
 • nga indet embrionale (teratoma, hamartoma - tumoreve lindura të mushkërive).

Në mesin e tumoreve beninje të mushkërive shpesh ndodhin gamartomy dhe adenoma bronkiale (70% e rasteve).

Adenoma bronkiale - Ngjyra tumor që zhvillohet nga epiteli i mukozës bronkiale. Në 80-90% të një rritjeje qendror exophytic lokalizuyuchys mushkëritë të mëdha dhe të qenët i qartë bronkial shqetësuese. Zakonisht madhësia adenoma është 2-3 cm. Rritja adenoma me kalimin e kohës duke shkaktuar atrofi dhe nganjëherë ulçerë e mukozën e bronke. Adenomas janë të prirur për keqdashje. Histologjikisht dallojë llojet e mëposhtme të adenomas bronkiale: karcinomës carcinoid, tsylindroma, adenoids. Shumica e adenomas përbashkët bronkiale carcinoid (81-86%), e diferencuar shumë, pomirnodyferentsiyovanyy, dobët. Në 5-10% të pacientëve të zhvilluar keqdashje carcinoid. Llojet Adenomyinshyh ndodhin më rrallë.

Hamartoma - (Hondroadenoma, chondroma, hamartohondroma, lipohondroadenoma) tumoret e origjinës embrionale, i përbërë nga elementet e indeve embrionale (shtresa kërc e yndyrë, indeve lidhës, gjëndra, fibrave hollë-mur vaskulare qetë-muskujve, vile indit limfoid). Hamartoma - tumoret më të shpeshta beninje të mushkërive periferik (60-65%) lokalizuara në segmentin e mëparshëm.

Rritje gamartomy ose intrapulmonary (trashësi në indet e mushkërive), ose subplevralno, sipërfaqe. Zakonisht gamartomy kanë një formë të rrumbullakuar me një sipërfaqe të qetë, dallohen qartë nga indet përreth, pa kapsulë. Hamartoma karakterizuar nga një rritje e ngadaltë dhe zhvillimin asimptomatike, rrallë pererodzhuyuchys tumoreve malinje - hamartoblastomu.

Lyth (Ose fibroepitelioma) - një tumor i përbërë nga stroma lidhës me shtojca të shumta sosochkopodibnymy mbuluara metaplazirovanym ose epitelin kub. Papilomat zhvilluar kryesisht në bronke të madhe, endobronchial rritet, nganjëherë duke formuar një lumen të bronke tërësisht. Shpesh lyth bronkiale ndodhin së bashku me papilomat e laring dhe trake mund të bëhet i keq. Lyth Dukje ngjan një lulelakër ose lafshë gjeli kokrra të kuqe butë. Lyth macroscopically është formimi i një bazë të gjerë ose këmbë, me një sipërfaqe të përbashkët fatin, rozë apo të kuqe të errët, m'yakoelastychnoyi, qëndrueshmëri herë pas here firmë elastike.

Fibromë mushkërive - Tumor d - 2-3 cm, të formuar nga ind lidhës. Eshte 1 deri ne 7.5% e tumoreve beninje të mushkërive. Fibromë pulmonar po aq shpesh ndikojnë në të dy mushkëritë dhe mund të arrijnë madhësi të mëdha në gjysmën e gjoksit. Fibromë mund të lokalizuara në nivel qendror (në bronke i madh) dhe zonat periferike të mushkërive. Makroskopichnofibromatoznyy nyjë ngushtë me një sipërfaqe të bardha apo të kuqe dhe të mirë-formuar kapsulë qetë. Mushkëritë fibromë nuk janë të prirur për keqdashje.

Lipoma - Rritje të përbëra nga ind yndyror. Në lipomas lehta janë gjetje mjaft të rralla dhe të rastit radiografike. Lokalizuar kryesisht në kapitalit neto ose kryesore bronke, shpesh në periferi. Shumica lipomas të ndodhë, duke e lënë mediastinum (abdomino-mediastinumit lipoma). Rritja e ngadaltë tumor, nuk malihnizatsyya specifik. Lipoma macroscopically ka një formë të rrumbullakuar, konsistencë schilnoelastychnoyi, me një kapsulë të qartë, të verdhë. Mikroskopik, tumor është e përbërë nga qelizat yndyrë, ndarë membranat z'yednuvalnotkanevymy.

Leiomyoma është një tumor beninj i mushkërive, i cili është i rrallë, zhvillon prej fibrave muskulore të lëmuara e mureve të enëve të gjakut apo bronke. Më shpesh në gratë. Leiomyoma janë lokalizimin qendror dhe periferik si polyps bazuar ose këmbën, ose nodules shumta. Leiomyoma rritet ngadalë, nganjëherë arritur përmasa të mëdha ka cilësi m'yakuvatu dhe kapsulë të përcaktuar mirë.

Tumoret vaskulare e mushkërive (Hemangioendothelioma, hemanhioperitsytoma, kapilar dhe chylangioma shpella hemangiomas) janë 2,5-3,5% e të gjitha subjekteve beninje të lokacionit të tilla. Tumoret vaskulare e mushkërive mund të jetë vend periferik apo qendror. Ata rrumbullakosura macroscopically, cilësi dendur ose schilnoelastychnoyi rrethuar kapsulë z'yednuvalnotkanevoyu. Tumoret ngjyra ndryshon nga trëndafili në të kuqe të errët, madhësia - nga disa milimetra deri 20 cm apo më shumë. Lokalizimi i tumoreve vaskulare në bronke e mëdha që shkaktojnë peshtyn gjak apo gjakderdhje pulmonare.

Hemanhioperitsytoma dhe hemangioendothelioma konsiderohet tumore relativisht beninje të mushkërive, pasi ata kanë një tendencë të rritjes së shpejtë, infiltrative dhe keqdashje. Në vend të kësaj, hemangiomas shpella dhe kapilar të rritet ngadalë dhe janë të ndara nga indet përreth, nuk do të bëhet i keq.

Teratoma (Kist Dermoid, dermoyid, embrioma, tumor kompleks) - dysembrionalne tumor cistike apo tumor i përbërë nga lloje të ndryshme të indeve (pesha dhjamor, flokët, dhëmbët, kockat, kërc, gjëndra djerse, dhe kështu me radhë Al..). Macroscopically duket tumoret solide ose cysts me një kapsulë të qartë. Bën 1,5-2,5% të tumoreve beninje të mushkërive, zakonisht ndodh në moshë të re. Rritja e ngadaltë Teratomas, mund të acarohet tumore cistike zgavër apo transformimit malinje (teratoblastoma). Pas një përparim cysts përmbajtjes në zgavrën pleural ose lumen të bronke zhvillimin absces apo empyema. Teratomas lokalizimit gjithmonë periferik, shpesh në krye të fatit të mushkërive majtë.

Tumoret beninje pulmonare neurogjenik (Neurinoma (shvanomy), neurofibromas, hemodektomy) të zhvilluar nga indet nervore dhe janë rreth 2% të shpërthimeve beninje të mushkërive. Shumica e tumoreve të mushkërive janë origjina periferike neurogjenik mund të zbulohen menjëherë në të dy mushkëritë. Macroscopically kanë një vështrim nyje të rrumbullakët të ngushtë me një kapsulë të qartë, pak gri-të verdhë. Pyetja e tumoreve të mushkërive malihnizatsyyu origjina neurogjenik diskutueshme.

Nga tumoret beninje të rralla të mushkërive janë histiocytoma fijor (tumor Zanafilla inflamator), xanthoma (z'yednuvalnotkanevi ose formimin epiteliale që përmban yndyrna neutrale, holesterynestery, pigmente hekur), plasmacytoma (plazmotsytarna granuloma, tumor, i cili rezulton çrregullim i metabolizmit të proteinave).

Në mesin e tumoreve beninje të mushkërive të ndodhë edhe tuberkulomy - Formimi, e cila është një formë klinike e tuberkulozit pulmonar, me masa djathë, elementet e inflamacionit dhe fibrozës zona.

Simptomet e tumoreve beninje të mushkërive

Manifestimet klinike të tumoreve beninje të mushkërive të varet nga lokacioni, madhësia e tij, rritjen e biznesit, aktivitetin hormonal, shkalla e pengesave bronkiale, e cila shkaktoi komplikime. Beninje tumoret (veçanërisht periferike) të mushkërive vazhduar nuk mund të tregojnë asnjë simptomë. Në zhvillimin e tumoreve beninje të mushkërive sekretojnë hapat e mëposhtëm:

 • asimptomatike (ose paraklinike);
 • Simptomat e para klinike;
 • simptoma të rënda klinike të shkaktuar nga komplikimet (gjakderdhje, atelectasis, fibrozë, pneumoni abscessed, duke u bërë tumor malinje, metastazë).

Kur lokalizimin periferik në fazën asimptomatike e tumoreve beninje të mushkërive vetë nuk tregojnë asgjë.

Nën klinike simptomat foto fillestar apo të rëndë varet nga madhësia e tumorit, thellësinë e vendndodhjen e saj në indet e mushkërive, lidhje me bronke ngjitur, enët e gjakut, nerva, organeve. Mushkërive Tumoret mund të arrijnë diafragmë të madhe ose mur gjoks, duke shkaktuar dhimbje në gjoks ose zemrës, gulçim. Në rast të erozionit vërejtur enët e tumorit hemoptysis dhe hemorragji pulmonare. Ngjeshja e tumorit eshte qenët i qartë madh bronke bronkiale.
Manifestimet klinike të mushkërive beninje tumoreve vend qendror përcaktohet nga shkalla e shkeljeve bronkial të qenët evident që kanë diplomë III:

 • Klasa I - stenozë i pjesshëm bronkiale;
 • Klasa II - valvul apo valvul stenozë bronkiale;
 • Klasa III - mbyllje e bronke.

Nën çdo fazë periudha bronkial të qenët i qartë dallohen sëmundje klinike.

 • Periudha e parë klinik, në përputhje me stenozë pjesshëm bronkiale, lumen bronkial një ngushtim të lehtë, kështu që shpesh është kurs asimptomatike. Ndonjëherë kjo është pak e një kollë me gëlbazë, më pak të përgjakshme. Shëndetësor përgjithësi nuk vuan. Tumor Radiologjike mushkërive në këtë fazë nuk mund të zbulohet, dhe mund të gjenden në Bronhografiya, bronchoscopy, lineare ose tomography llogaritur.
 • Periudha e dytë klinik karakterizohet nga zhvillimi i bronke valvul apo valvul stenozë lidhur me mbyllje e tumorit më të lumen bronkial. Kur valvul lumen stenozë e bronke pjesërisht hapet dhe mbyllet në mbytje në tym. Si pjesë e mushkërive ventiluar ngushtuar bronke zhvillon emfizemë espirator. Kjo mund të jetë për shkak të përfundojë mbylljen e edemë bronkial, akumulimin e gjakut dhe pështymë. Në indet e mushkërive, e vendosur në periferi të tumorit, reagim inflamator zhvillon, temperaturën e trupit e pacientit rritet, ka një kollë me gëlbazë, gulçim, nganjëherë peshtyn gjak, dhimbje gjoksi, lodhje, dhe dobësi. Manifestimet klinike të tumoreve të mushkërive qendrore Periudha e dytë kohë me natyrën përhershme. Terapi anti-inflamator heq ënjtje dhe inflamacion, duke rezultuar në shërimin e ventilimit pulmonar dhe simptomat zhduken për një periudhë të caktuar.
 • Kursi i tRetiers Periudha klinik i lidhur me simptomat e okluzion të plotë të bronchus tumorit zonën qelbëzim atelectasis, ndryshime të pakthyeshme në seksionet e indeve të mushkërive dhe të shkatërrimit të saj. Ashpërsia e simptomave është e përcaktuar nga të kalibrit obturovanoho vëllimit tumor bronke dhe mushkëri indeve të zonës së prekur. Nuk është një ethe të vazhdueshme, dhimbje gjoksi e theksuar, dobësi, gulçim (nganjëherë astma), gjendje e sëmurë, kollë me këlbazë purulent dhe të përgjakshme, ndonjëherë - hemorragji pulmonar.

X-ray foto e segmentit të pjesshëm ose të plotë atelectasis e fatit ose të gjithë mushkërive, inflamatore dhe ndryshimet shkatërruese. Në tomography linear zbuluar modelin karakteristik, ashtu-quajtur "trung bronkiale" - thyejnë figura bronkiale më poshtë që të mbyllje zonës. Shkalla dhe shkallën e shkeljes së të qenët i qartë bronkiale varet nga natyra dhe intensiteti i rritjes së tumorit të mushkërive. Kur peribronhialnoy rritjen e tumoreve beninje të mushkërive manifestimet klinike janë më pak të theksuara, mbyllje të plotë të bronke ndodh rrallë.

Në karcinomës se tumoret hormonally aktivë të mushkërive, në 2-4% të pacientëve të zhvilluar sindromin carcinoid, manifestohet nga disa periudha te shkurtra ethe, Tides në gjysmën e sipërme të trupit, bronchospasm, pezmatim i lëkurës, diarre, çrregullime mendore për shkak të një rritje të mprehtë në nivelet e gjakut serotoninuta metabolitet e saj.

Komplikimet e tumoreve beninje të mushkërive

Duke pasur parasysh zhvillimin e komplikuar e tumoreve beninje të mushkërive mund të duket pneumofibrosis, atelectasis, pneumoni abscessed, bronkoektazise, ​​sindroma hemorragjike pulmonare dhe compression e enëve të gjakut, tumoreve malihnizatsyya.

Diagnoza e tumoreve beninje të mushkërive

Shumica e tumoreve beninje të mushkërive janë gjetje të rastit radiografike, shpallur nga X-ray. Kur radiografi tumoret beninje të mushkërive janë të definuara si hije harmonishëm me vija të qarta të madhësive të ndryshme. Struktura e tyre është shpesh homogjen, proteinkoly i dendur ka përfshirë: kalcifikim hlybchasti (gamartomy, tuberkulomy), fragmentet e kockave (teratomas).

Vlerësimi i detajuar i beninje strukturës tumoret e mushkërive lejon tomography llogaritur (CT të mushkërive), i cili përcakton jo vetëm inclusions të dendura, por prania e indit dhjamor, lipoma tipike, të lëngshme - në tumoret me origjinë vaskulare, kist dermoid. Duke tomography llogaritur me rritjen kontrasti njehershem na lejon të dallojnë tumoret beninje të tuberkuloma të mushkërive, kancerit metastazë periferike dhe kështu me radhë.

Në diagnozën e tumoreve të mushkërive përdorur bronchoscopy, e cila nuk lejon vetëm të shqyrtuar tumoreve, por bëni një biopsi (me tumore qendrore) dhe të marrë materiale për Citologjia. Në vendndodhjen periferike të bronchoscopy mushkërive tumor zbulon shenja të tërthorta blastomatoznoho procesit: compression të bronke brenda dhe ngushtimin e lumen të saj, kompensuar degët e pemës bronkiale dhe për të ndryshuar kendin e tyre.

Në tumoreve periferike të mushkërive kryhen biopsi transthoracic birë apo renthen- aspiratë të mushkërive ose udhëzime ultrasonographic. Me anhiopulmonohrafiyi diagnostikuar tumoret e mushkërive vaskulare.

Nën simptomat klinike përcaktohen nga fizike shëndoshë blunting trokitje mbi zonën e atelectasis (absces, ndezja e mushkërive), poslablennyachy asnjë zë lëkundje dhe frymëmarrje, wheezing, të thatë ose me lagështi. Në pacientët me bronkial gjoks kryesor mbyllje asimetrike, hapësira ndër brinjëve të përshtatura që korrespondon me gjysmën e gjoksit pas në rrjedhën e lëvizjeve të frymëmarrjes. Nëse një numër i pamjaftueshëm i të dhënave diagnostik nga metodat e veçanta të kërkimit për të kaluar performancën thoracoscopy ose thoracotomy e biopsi.

Trajtimi i tumoreve beninje të mushkërive

Të gjitha tumoret beninje të mushkërive, pa marrë parasysh rrezikun e tyre malihnizatsiyimayut të hiqen menjëherë (në mungesë të contraindications për kirurgji). Operacionet kryhen kirurgët torakal. Tumor më herët mushkërive u diagnostikua dhe kryer largimin e saj, më pak volumin dhe trauma e kirurgjisë, rrezikun e komplikimeve dhe proceseve të pakthyeshme në mushkëri, duke përfshirë keqdashje e tumorit dhe metastazë e saj.

Tumoret qendrore të mushkërive janë hequr zakonisht nga ekonomik (jo e indeve të mushkërive) heqje të bronke.

Tumoret me një vikonchastoyi ngushtë bazë të larguar nga heqje e murit bronkiale dhe pastaj suturing defektin apo bronhotomiyi. Tumoret e mushkërive me një bazë të gjerë të larguar nga heqje rrethore e bronket dhe performancës mizhbronhialnoho anastomosis.

Nëse komplikime të ketë lindur në mushkëri (bronkiektazise, ​​abscese, fibrozë), atëherë hiqni një ose dy fatet mushkërive (lobectomy ose bilobektomiya). Nëse zhvilluar ndryshime të pakthyeshme në mushkëri si një e tërë, mos hiqni atë - pneumonectomy.

Tumoret periferike të mushkërive të vendosura në indet e mushkërive larguar nga enucleation (vyluschivanie), segmental ose heqje margjinale e tumoreve të mushkërive në shkallë të madhe apo kurs të komplikuar kërkohet lobectomy.

Operative trajtimin e tumoreve beninje të mushkërive duke thoracoscopy ose thoracotomy metoda.

Tumoret beninje të vend qendror të mushkërive, që rriten në një bisht të hollë mund të hiqet nga endoskopike. Megjithatë, kjo metodë është e lidhur me rrezikun e gjakderdhje, jo një heqjen radikal, nevojën për kontroll bronholohichnoho përsëritje biopsia dhe murit bronkial në lokalizimin e tumorit rrjedhin.

Nëse ekziston dyshimi i tumoreve malinje të mushkërive, gjatë operacionit urgjente kryej tumoret e indeve histologjike. Për konfirmimin morfologjik malinje te kirurgjisë vëllimit tumor kryhet në kushte si kanceri në mushkëri.

Moti në tumoret beninje të mushkërive

Nëse masat terapeutike dhe diagnostikuese marrë në kohë, shpallje nuk janë të favorshme. Recurrences pas largimit radikal të tumoreve beninje të mushkërive janë të rralla. Prognozë më pak të favorshme në carcinoid mushkërive. Duke pasur parasysh strukturën morfologjike e mbijetesës carcinoid pesë-vjeçare në llojin shumë të diferencuar carcinoid është 100%, me pomirnodyferentsiyovanomu - 90%, ndërsa dobët - 37,9%.