Gjuha dashamirës


  • Llojet e gjuhës beninje
  • Simptomet e gjuhës beninje
  • Diagnoza e gjuhës beninje
  • Trajtimi dhe Prognoza e gjuhës beninje

Gjuha e dashamirës në krahasim me tumore të tjera me gojë janë sëmundje shumë të rralla në stomatologji. Origjina e tyre ata janë të ndarë në epiteliale (vend të qelizave epiteliale mukozale të gjuhës) dhe neepitelialni. Shenjat e zakonshme të të folurit beninje është rritja e ngadaltë dhe mungesa e metastazë jo-invazive. Por në çdo moment mund të ndodhë degjenerim malinje të tumorit. Ky proces kontribuon në tumor vazhdueshme traumave të gjuhës në gojë kur flasim ose përtypet ushqimin.

Tumoret Fëmijët gjuha zakonisht janë të lindura në natyrë dhe janë rezultat dizembrioheneza. Tumoret Gjuhë të lindura janë të kombinuara shpesh me anomalitë e kockave nofulla dhe gjuha.

Llojet e gjuhës beninje


Kursi klinik i gjuhës tumorit dhe veçanërisht rritjen e saj e lidhur kryesisht me llojin e indeve nga i cili ka origjinën. Prania e strukturës së epiteliale gjuhës, muskuloz, gjëndrave, indit dhjamor dhe infiltrimit në indet gjatë elementet gjuhësore embryogenesis të strukturave të tjera të indeve (kockave, kërc, indeve tiroide) të shkaktojë një larmi të madhe të formave klinike të gjuhës tumorit. Më e zakonshme dentar përballur me tumore vaskulare gjuhë. Vendi i dytë është marrë me përhapjen e papillomavirus, të tretë - gjuhën fibromë.

Lyth. Ky tumor gjuhë rritet me epitelin stratifikuar squamous e mukozës vete. Shpesh ajo është gjetur në anën e pasme dhe maja e gjuhës. Papilomat janë të shumëfishta apo i vetëm i arsimit rozë të zbehtë, të rrumbullakëta ose e zgjatur, rrallë rritet në madhësi të mëdha. Shfaqja e sipërfaqes keratosis Papilloma zakonisht flet për transformimin e saj malinje. Në disa raste, ka pasur papillomavirus spontan ngritje në fuqi.

Adenoma. Formuar nga gjëndra mukozës gjuhës. Tip i gjuhës shpesh vërejtur kistoadenomy. Në fushën e gjuhës mund të shkaktojë polyps të rreshtim stomak heterotopirovannoy.

Botriomiksoma. Gjuha tumor banesë ose sferike, rrallë ndarë në disa segmente. Së pari, një ngjyrë të kuqe, përfundimisht bëhet ngjyrë kafe. Në rritjen e saj mund të arrijnë madhësinë e një arre. Sipërfaqja është e qetë apo botriomiksomy trashë, të mbuluara shpesh me lëkurat. Faktorët që shkaktojnë formimin e këtij lloji të tumorit të gjuhës, përfshijnë traumave dhe të plas gjuhë.

Fibromë. Gjuhë Rounded tumorit qëndrueshmëri elastike që rritet nga qelizat e indeve lidhës. Fibromë mund të rritet në të rrjedhin. Në ngjyrën e saj shpesh është e ndryshme nga ngjyra e mukozës, përndryshe një ngjyrë të verdhë apo të bardha.

Cysts Ruajtja. Shpesh vendosur në sipërfaqen e poshtme të gjuhës, në majë të saj. Ka karakter të shumëfishtë. Ky tumor zhvillon gjuhën me sipërfaqen e saj ndodhet në shtresën muskulare nunnievyh gjëndra.

Lipoma. Zhvilluar submucosa tumor strukturë dolchatoy gjuha dhe konsistencë të butë elastike. Më e zakonshme në sipërfaqe më të ulët në pjesën e pasme të gjuhës. Lipoma i ndryshëm rritja e ngadaltë dhe sigurisht pa dhimbje.

Fibroids. Gjuha tumor që ndodh gjatë shtimit të qelizave muskujt e tij. Shpesh ka një madhësi prej 1 cm dhe cilësi të dendur, por mund të rritet në madhësi të konsiderueshme. Mukoza e mbuluar. Zakonisht lokalizuar në sipërfaqen e sipërme të gjuhës. Në disa raste, fibroids vërejtur në sipërfaqen e rritje të vogla papilare.

Neurofibromas. Zhvilluar nga indet janë në gjuhën e degëve nervore, shpesh në gjysmën e pasme të fjalës. Ky lloj i tumorit Gjuha ndodh në raste të rralla dhe është karakterizuar nga rritja e ngadaltë. Ajo mund të shoqërohet me dhimbje të ndryshme.

Hemangioma. Gjuha tumor, me origjinë nga indet e enëve të gjakut. Përfshirja e një shkelje të embryogenesis, është më shumë i zakonshëm në vajzat. Kjo gjuhë tumor është zakonisht në lindje apo në fëmijërinë e hershme. Hemangioma kapilare shfaqet njolla të kuqe të madhësive të ndryshme dhe forma, nuk ngrihen mbi sipërfaqen e gjuhës. Spotet karakteristike zbehtë kur presion. Shpella hemangioma - një gjuhë tumor ngjyrë kaltërosh-vjollcë dhe cilësi butë. Shpesh, në rritje mbi Mukoza përreth. Karakterizohet nga mbirjes thellë në indet themelore. Shtypja tumor të çon në një reduktim në madhësinë e saj, e cila e rivendosur shpejt kur heqjen e presionit. Tumoret vaskulare e gjuhës mund të shoqërohet me gjakderdhje, shpesh shkaktohet lëndim tyre.

Chylangioma. Ajo rritet nga muret e enëve limfatike dhe gjuha shfaqet në vitet e para të jetës. A mund të shkaktojë gjuhën përhapur plagë që çon në rritjen e saj të rëndësishëm. Lezione lokale janë leze elementet e strukturës rritje flluskë dhe shpesh gjendet në sipërfaqen e sipërme të rrënjës ose maja e gjuhës. Kur ushqimi apo plagosje dentare, gjuha tumor shpesh përflakur.

Gjuha Struma. Ndonjëherë ndodh gjuhë tumor që lind nga qelizat e indeve tiroide që merr në gjuhën, si rezultat i shkeljeve të diferencimit embrionale. Ajo është një lokalizuar në diametër gjuhën nyja rrënja e 3 cm.

Simptomet e gjuhës beninje

Tumor gjuha e vogël nuk shkakton pacientit çdo ndjenjë të pakëndshme dhe për këtë arsye mund të mbetet i padukshëm. Me rritjen e tumorit në pacientit një ndjenjë e një trupi të huaj në gjuhën. Shumica e tumoreve janë arsimi gjuhë pa dhimbje. Shfaqja e dhimbjes mundshëm me compression dhe plagosjen e tumorit gjatë përtypjes apo duke folur. Gjuha tumor që ka bërë një rritje të konsiderueshme në përmasat e saj, mund të shkaktojë një ndryshim në gjuhë, vështirësi në përtypje dhe gëlltitjes ushqim.

Një ndryshim të mprehtë në karakteristikat e tumoreve të gjuhës (ngjyra, cilësi, sipërfaqe), shfaqjen e rritjes së shpejtë apo sprouting në indet përreth tregojnë edukimin keqdashje me zhvillimin e gjuhëve të kancerit. Ajo është gjithashtu anëtarësimi i mundshëm i inflamacionit, e cila është zakonisht rezultat i gjuhës plagosje tumorit. Inflamacion është manifestuar shenjat tipike: ënjtje, dhimbje dhe arsimin skuqje. Në disa raste, inflamacion shoqërohet me ndryshime necrotic gjuhës tumor.

Diagnoza e gjuhës beninje

Rritja asimptomatike dhe i ngadalshëm të çojë në faktin se shumica e tumoreve beninje diagnostikuar gjuhë janë arritur madhësinë rëndësishëm. Një gjuhë e vogël tumor mund të jetë një i rastësishëm gjetjen e një dentisti gjatë shqyrtimit të zgavrën me gojë. Përcaktimit të llojit të tumorit të bazuar në të dhënat nga inspektimin e saj dhe prekje. Verifikimi përfundimtar bëhet nga ekzaminim histologjik, e cila mund të bëhet pas heqjes së tumorit ose me biopsi të saj.

Trajtimi dhe Prognoza e gjuhës beninje

Duke pasur parasysh kimike vazhdueshëm (nën ndikimin e pështymë) dhe mekanike tumoreve plagosje gjuhë, e cila mund të çojë në keqdashje të tyre, të preferuar taktikat radikale terapeutike - heqja e tumorit brenda indeve të shëndetshme. Çështja e heqjes së gjuhës së tanishme është kryer në bashkëpunim me endokrinolog pas shqyrtimit të hormoneve tiroide.

Heqja e gjuhës tumorit në varësi nga lloji dhe madhësia mund të bëhen nga radiowave nga heqja kirurgjikale, electrocautery, heqjen lazer, cryodestruction. Në lidhje me të enëve të gjakut tumor gjuhën skleroza mund të përdoren.

Gjuha e bamirës gjatë largimit të tyre me kohë në lindjen e transformimit malinj kanë një prognozë të favorshme. Megjithatë, disa prej tyre, sidomos hemangiomas dhe chylangioma përsëritet prirur.