Tumoret beninje e pleurë


  • Anatomi patologjike e tumoreve të pleurë
  • Simptomet e tumoreve beninje të pleurë
  • Diagnoza e tumoreve beninje e pleurë
  • Trajtimi dhe Prognoza e tumoreve beninje e pleurë

Pleurë është një rreshtim i lëngshëm zgavrën gjoks, mushkëritë, mediastinum, diafragmë. Pleurë përbëhet nga dy shtresa: i organeve të brendshme (të mushkërive), direkt ngjitur me dritë, dhe parietal (parietal) rreshtim sipërfaqen e brendshme të zgavrën e kraharorit. Në fletë paryetalnoho bregdetar të izoluar, pleurë diafragmës dhe mediastinale, në përputhje me temën e tokës, e cila është serosa ngjitur. Midis parietal dhe pleurë organeve të brendshme lë çarë e vendosur mbyllur hapësirë ​​- zgavër pleural që përmban 1-2 ml të lëngut i lëngshëm, i cili është për shkak të fletëve pleural rrëshqitje në raport me njëri-tjetrin gjatë lëvizjeve të frymëmarrjes.

Paraqiti morfologjikisht disa shtresa të pleurë: mesothelial shtresë kufitare shtresa sipërfaqësore cipë e kolagjenit, rrjetin elastike sipërfaqësore (membrana mbaruar), në rrjetin elastike e kafaz të thella dhe të thella shtresën e kolagjenit përmban fibrave të qetë muskujve, enët limfatike, venat, kapilarët dhe arteriet e vogla. Kjo strukturë multilayer shkakton empyema pleural heterogjenitetin morfologjike e tumoreve të gjetura në Pneumologji dhe kraharorit Kirurgjisë.

Anatomi patologjike e tumoreve të pleurë


Shumica e tumoreve beninje e pleurë janë mesenchymal në origjinë dhe të zhvilluar nga shtresa submezotelialnoho e pleurë. Ind fillestar për tumoret e pleurë mund të shërbejnë edhe mezotelyy, lidhës fibra indeve endothelium i limfatike dhe enët e gjakut.

Mes Mesothelioma pleural dashamirës ndodhin lloj fijor, fibromë, lipoma, fibromë, fibrolipomu, Limfanhioendotelioma, neurinoma, chondroma, osteofibromy, etj angioma pleural bamirës zhvillim 10 herë më rrallë se malinje.

Tumoret beninje e pleurës, zakonisht kanë formën e nyjes ndarë qartë vetme në prani të rrjedhin tumorit me lëvizjen e mjaftueshme. Rritja karakter përcakton karakteristikat e trajtimit kirurgjik të tumoreve të fshirjes pleurë.

Fibromë pleural shpesh vjen me gjethe e saj të organeve të brendshme, burojnë ose e ka lidhur me bazën e tij të gjerë, përmes indeve lidhës të lirshme. Largimi i fibroids zakonisht nuk shkaktojnë vështirësi teknike.

Lipoma pleural rritet me podplevralnoy yndyrë dhe është i lidhur me shtresë parietal e membranës serumi. Lipomas e rritjes drejt hapësirës ndër brinjëve të shoqëruar nga tumoret pleural shpërthejnë mbi gjoks si vend palpyruemoho. Në këtë rast, heqje radikal duhet të zgjidhni të gjitha tumor konglomerat në pleurë.

Mesothelioma dashamirës fijor, ndryshe nga mesothelium malinje peritoneal, pleurë, cipë e zemrës, testise, jo etiopatogenetic për shkak të ekspozimit asbest. Macroscopically lloj dashamirës i Mesothelioma është e përfaqësuar nga dendur solytarnoy encapsulated tumor, e cila është prerë ngjyrë të verdhë. Struktura mikroskopike e Mesothelioma dashamirës mnohokletochnoe përgjegjës fybrome. Ky lloj i tumorit shpesh vjen nga pleurë parietal. Kur ju hiqni turistik Mesothelioma për heqje të pleurë parietal gjatë.

Simptomet e tumoreve beninje të pleurë

Lokalizuar tumoret pleurale e përmasave të vogla zakonisht asimptomatik. Manifestimet klinike të tumoreve pleural zakonisht zhvillohet kur ata të arrijnë madhësi të mëdha, gjë që rezulton në zhvendosjen e zgavrën e kraharorit dhe mediastinum. Në këtë rast, ka dhimbje në kraharor, ndjenja turpi në gjoks, gulçim, kollë e thatë, trup të ulët të keq ethe.

Shpesh pacientët me tumor pleural zhvillon osteoarthropathy hypertrophic - trashje e gozhdë tipit trupë "drumsticks". Compression i rrethon i madh në madhësi tumoreve pleural shoqëruar nga nevralgji ndër brinjëve, sindromi superiore vena Cava. Këto simptoma zhduken spontane pas heqjes së tumorit të pleurës. Shfrim pleural me tumore beninje e pleurë ndodh rrallë.

Tiparet klinike të tumoreve beninje të pleurë varet nga vendndodhja dhe madhësia e tumorit.

Diagnoza e tumoreve beninje e pleurë

Tumoret beninje e pleurë janë zbuluar zakonisht në X-ray (gjoks polipozytsiynoyi X-ray, mushkëritë fluoroscopy). X-rrezet përcaktohet hije homogjene gjysmërrethor ose napivovalnym me konturet e qarta prylezhaschaya bazën e saj të gjerë të hije tehe, të paktën - diafragmë ose mediastinum. Kur X-ray e mushkërive shihet qartë si tumor origjinë nga pleurë parietal, kur të marrë frymë ndërrime me brinjë. Brinjë Struktura nuk priren për të ndryshuar përreth e tumoreve dobrokachestvennymy e pleurë.

Qartësimi i rolit në diagnozën e tumoreve të pleurë dhënë CT të mushkërive dhe MRI, ultrazërit zgavrën pleural. Nën CT ose ultratinguj kryhet biopsi gjilpërë e pleurës me studim pasues biopsi, kryhet në prani të exudate shpohet pleural. Në tumor të mospasjes së pleurë për vendpushimin transthoracic biopsi të thoracoscopy diagnostik (plevroskopiy).

Bronchoscopy Holding, bronchography, ekzaminimi mikroskopik i sputumit për tumoret e pleurë nuk është informativ. Në fazën diagnostikuese të tumoreve beninje të Qregullimet pleurë malinje e membranave të diferencuara i lëngshëm, kancerit të mushkërive periferike, pleurit encysted.

Trajtimi dhe Prognoza e tumoreve beninje e pleurë

Për shkak të mundësisë së ngjeshja e zgavrën e kraharorit dhe të anijeve, si dhe për të shmangur rrezikun e keqdashje tumoreve beninje e pleurë nënshtrohen heqjes kirurgjikale. Kohët e fundit, teknika minimalisht invazive janë përdorur gjerësisht veprojnë duke përdorur pajisje videotorakoskopichnyh. Në periudhën postoperative duke përdorur një pleural mbikëqyr majtë kullimit zgavër dhe të plotë Hemostaza zbutjen mushkëritë.

Më tej, pacientët të cilët iu nënshtruan prerje e tumoreve të pleurë, nuk kanë nevojë për rrezatim apo kimioterapi. Megjithatë, ata janë subjekt periodikisht (çdo 6 muaj. Brenda 2 viteve) ekzaminim X-ray dhe vëzhgimi i mushkërive (kirurg kraharorit). Kjo është për shkak të faktit se tumoret të caktuara të pleurë, shpesh struktura të përziera dhe Mesothelioma fijor priren të përsëritet, ndonjëherë - për keqdashje kërkojnë kirurgji të përsëritur.