Tumoret beninje e kavitetit oral


  • Shkaqet e kancerit oral
  • Tumoret epiteliale e kavitetit oral
  • Tumoret e indeve lidhës të kavitetit oral
  • Tumoret vaskulare e kavitetit oral
  • Diagnoza e tumoreve të kavitetit oral
  • Trajtimi i tumoreve të kavitetit oral

Të takime më të shpeshta dentare me tumoreve epiteliale të origjinës, me origjinë nga epiteli gjëndrave banesë ose zuboobrazovatelnoho. Ndoshta zhvillimi i tumoreve të zgavrën me gojë nga ind dhjamor, fibrave muskulore, strukturat e indeve lidhës, mbathje nervore dhe enëve të gjakut. Në varësi të vendndodhjen e izoluar gjuhës beninje e tumorit, sipërfaqen e brendshme të cheeks, shije të butë dhe të vështirë, rajoni hyoid, mishrat dhe buzët.

Shkaqet e kancerit oral

Etiologji dhe mekanizmi i kancerit oral nuk e ka kuptuar ende sa duhet. Faktorët e rrezikut përfshijnë konsumin e alkoolit, pirja e duhanit, trauma akute (p.sh., nxjerrjen dhëmb), dëmtim kronik në buzë gojës së një dhëmb i thyer dalë në sipërfaqe keq mbushjet, kurora ose protezat. Rreziku më i lartë i tumoreve me gojë, kur të kombinuara me konsum të alkoolit e duhanit. Në disa tumoreve neoplastike të kavitetit oral (lyth, papillomatosis) një rol kryesor për infeksion viral (virusi lyth njeriut, virusi herpes).


Tumoret me gojë që lindin në fëmijëri, shpesh të lidhur me diferencimin e indeve të dëmtuar gjatë zhvillimit të fetusit. Këto përfshijnë dermoidni dhe cysts mbajtjes, kancer Serra, nevi kongjenitale. Në mënyrë tipike, këto tumore janë gjetur gjatë vitit të parë të jetës.

Tumoret epiteliale e kavitetit oral

Papilomat. Tumoret e zgavrën me gojë, i përbërë nga qelizat squamous shtresuar epiteliale. Lokalizuara shpesh mbi buzët, gjuhën, shije të butë dhe të vështirë. Përfaqësojnë parvaz të rrumbullakosura e mësipërme mukozën. Nuk mund të jetë e sheshtë, por e mbuluar shpesh me rritje papilare në llojin e lulelakër. Zakonisht ka lyth i vetëm, rrallë - në shumës. Me kalimin e kohës, këtyre tumoreve keratinizing epiteli oral i mbuluar, duke u bërë ngjyra të bardha dhe sipërfaqe të përafërt.

Nevus. Në gojë nevi ndodhin në raste të rralla. Ata janë më të shquar dhe kanë shkallë të ndryshme të pigmentim nga rozë të zbehtë në ngjyrë kafe. Në mesin e tumoreve zgavër me gojë të gjetura nevus blu, nevus papillomatoznyh, nevus OTA dhe të tjerët. Disa mund ozlokachestvlyatsya me zhvillimin e melanoma.

Gjëndra Serra. Zakonisht ky lloj i kancerit të kavitetit oral vendosura në kreshtes alveolar palatine rëndë. Gjëndra Serra janë napivkulevydni verdhë arsimi deri në 0,1 cm konsistencës trashë. Nuk mund të jenë të shumta në natyrë. Zakonisht viti i parë i jetës është shënuar zhdukjen e pavullnetshme të këtyre subjekteve.

Tumoret e indeve lidhës të kavitetit oral

Fibromë. Më shpesh fibroids ndodhë në të ulët cik, gjuhën dhe qiellit. Keni një vështrim të arsimit të qetë ovale ose rrumbullakuar, në disa raste të vendosura në të rrjedhin. Ngjyra e tumoreve të zgavrën me gojë është e ndryshme nga ngjyra e mukozës përreth.

Fibromatosis gingivash. Jo të gjithë autorët atribuohet sëmundje të kancerit të gojës, disa besojnë se ajo është e bazuar në ndryshimet në çrregullime inflamatore. Fibromatous plandosem - Formacioni pa dhimbje ngushtë. Ata mund të jetë lokal në natyrë brenda disa dhëmbë pak dhe të përhapur, kapjen e gjithë kockave alveolare si nofulla e poshtme dhe të sipërme. Përhapja tumor në të lokalizuara fibromatosis papilla gingival dhe mund të shqiptohet në mënyrë që plotësisht të mbuluar kurorat e dhëmbëve. Ky lloj i tumorit oral kërkojnë diferencimin e malcim nullesh hyperplastic.

Fibroids. Zhvilloni nga indet e muskujve. Rhabdomyoma formuar nga fibra të muskujve hulli. Parë shpesh si nodules vetme në trashësinë e gjuhës. Leiomiomes zhvilluar nga fibra të muskujve të butë dhe zakonisht të lokalizuara në qiell. Mioblastomy (tumor Kajsi) është rezultat disembrioheneza dhe diagnostikuar në fëmijët nën një vit. Ata janë të rrumbullakosura madhësinë oral tumor i 1 cm, i mbuluar me epitelit dhe ka një sipërfaqe me shkëlqim.

Myxoma. Këto tumoret e kavitetit oral mund të jetë rrethore, sosochkovuyu ose sipërfaqësor kodrinor. I ndodhur në qiellzën e fortë dhe kockave alveolare.

Granuloma piogjen. Zhvilluar me elemente mukozale apo lidhës indeve të zgavrën me gojë. Shpesh ndodh pas lëndimit në mukozën e cheeks, buzët ose gjuhën. Granuloma piogjen është e ngjashme me shumë furnizime të indeve ashpërim. Dallohen nga një rritje e shpejtë në madhësinë e 2 cm në diametër, ngjyrë të errët të kuqe dhe gjakderdhje në të prekur.

Epulisom. Tumoret beninje të zgavrën me gojë, të vendosura në mishrat. Ata mund të rriten nga shtresat e thella të qartë, periosteum, indet periodontale. Hasen më shpesh në dhëmbët e parë. Klasifikohen në fijor, anhiomatoznye gjigand dhe të arsimit.

Neurinoma. Formuar nga Schwann përhapjes qelizë mill e fibrave nervore. Arritja e një diametër prej 1 cm. Keni një kapsulë. Neurinoma është e vetmja tumoret orale, prekje e cila mund të ketë dhimbje.

Tumoret vaskulare e kavitetit oral

Hemangiomas. Tumoret më të zakonshme të kavitetit oral. Në 90% të rasteve janë diagnostikuar menjëherë ose pak pas lindjes. Nuk janë të thjeshta (kapilar), shpella, kapilar-shpella dhe të përziera. Një tipar dallues i këtyre tumoreve është blanching e tyre me gojë apo ulje në madhësi kur klikuar. Hemangiomas lëndimit shpesh çon në gjakderdhje.

Chylangioma. Që rezulton nga shkeljet e embryogenesis sistemit limfatik dhe janë zakonisht në foshnjat. Karakterizohet nga formimi i ënjtje të kufizuar apo të shpërndarë në gojë. Në mesin e tumoreve të zgavrën me gojë të dalluar shpella, cistike, chylangioma shpella kapilar-shpella dhe cistike. Këto tumoret e zgavrën me gojë prirur për inflamacion, e cila është e lidhur shpesh me trauma e gojës apo rëndim të një sëmundje kronike inflamatore të nasopharynx, kleri, periodotita, grykët kronike, sinusit, etj Disa autorë gjithashtu tregojnë për marrëdhënien e inflamacionit korrente në chylangioma me acarimin e gastrit kronik, duodenitis ose kolit.

Diagnoza e tumoreve të kavitetit oral

Tumoret oral dentist i vogël mund të diagnostikuar rastësisht gjatë inspektimit rutinor, gjatë trajtimit të kariesit dhe procedurat e tjera të dhëmbëve. Përkufizimi i saktë i llojit të tumorit është e mundur vetëm pas studimit histologjik të strukturës së saj. Ky hulumtim mund të bëhet në materialin e marrë gjatë biopsi ose tumor pas largimit të saj.

Për të përcaktuar thellësinë e arsimit gojë pushtimit tumor ultratinguj aplikuar për vlerësimin e strukturave të kockave - X-rrezeve. Kur fibromatosis gingivash mbajtur ortopantomogramma, të cilat shpesh janë fushat e shkatërrimit të procesit alveolare. Në diagnozën e tumoreve vaskulare shpesh përdoret angiography.

Trajtimi i tumoreve të kavitetit oral

Shortness e fjalës dhe përtypur ushqimin në praninë e tumoreve të zgavrën me gojë, tumoret e përhershëm trauma e kësaj lokalizimin, si dhe mundësia e keqdashje - e gjithë kjo është arsyeja për taktikat aktive kirurgjikale. Varësisht nga lloji i tumoreve të zgavrën me gojë mund të përdorë electrocautery, heqjen lazer, cryodestruction, metodë radio-valë, prerje kirurgjikale, sclerotherapy.

Largimi i tumoreve të natyrës zgavër oral difuze kryhet në disa faza. Prerje rritje fibromatous prodhuar me periosteum. Shumë e prestar shpartallua kockave janë të përpunuara dhe të koagulimit. Tumoret vaskulare e kavitetit oral mund skleroza nga administrimin agjentë sclerosing direkt tek enëve tumorale.