Tumoret beninje të fshikëzës


  • Shkaqet e tumoreve beninje të fshikëzës
  • Klasifikimi i tumoreve të fshikëzës
  • Simptomet e tumoreve beninje të fshikëzës
  • Diagnozë të tumoreve beninje të fshikëzës
  • Trajtimi i tumoreve beninje të fshikëzës
  • Parashikim dhe parandalimin e tumoreve beninje të fshikëzës

Grupi i tumoreve beninje të fshikëzës përfshijnë epiteliale (polyps, papilomat) dhe neepitelialni (fibromë, leiomyoma, rhabdomyoma, hemangiomas, neurinoma, fibromyxochondroepithelioma) tumoret. Tumoret e fshikëzës urinare është rreth 4-6% e të gjithë lezioneve të tumorit dhe 10% sëmundjeve të mesme të tjera, diagnostikimi dhe trajtimi i cili fokusohet në urologji. Proceset tumor në fshikëz diagnostikuar kryesisht në njerëz të moshuar se 50 vjet. Në burra, Tumoret e fshikëzës zhvilluar në 4 herë më shpesh sesa femrat. 

Shkaqet e tumoreve beninje të fshikëzës

Shkaqet e tumoreve të fshikëzës nuk është sqaruar në mënyrë të konsiderueshme. Rëndësi të madhe është dhënë në aspektin e ndikimit etiologji rreziqet industriale, duke përfshirë aminet aromatike (benzidine, naftylamyna etj) sepse një përqindje e lartë e tumoreve diagnostikuar në punëtorët e punësuar në bojë dhe llak, letër, gome, industrinë kimike.


Provokojë formimin e tumoreve mund të jetë një stagnim të gjatë (pezëm) e urinës. Të përfshira në ortoaminofenoly urinës (në fund të produkteve ndarjen e amino acidit triptofanit) shkaktojnë përhapjen e epitelit (urotelyya) rreshtim traktit urinar. Urinë më gjatë mbahen në fshikëz, dhe më i lartë përqendrimi, më e theksuar efektin opuholehennoe ai përmban komponimet kimike urothelium. Prandaj, fshikëz, ku urina është relativisht i gjatë, më shumë se në veshka apo ureters zhvillojnë lloje të ndryshme të tumoreve.

Në burra për shkak të karakteristika anatomike të strukturës së sëmundjes traktit urinar shpesh ndodh që thyejnë rrjedhën e urinës (prostatës, kufizimet Urethral dhe diverticula, BPH, kanceri i prostatës, urolithiasis) dhe ka një shans të lartë të zhvillimit të kancerit të fshikëzës.

Në disa raste, tumoret në cystitis fshikëzës promovuar etiologji virale, trofike, lezione kolit, infeksion parazitare (skistosomiasis).

Klasifikimi i tumoreve të fshikëzës

Nga kritere morfologjike të gjitha tumoret e fshikëzës janë të ndarë në beninje dhe malinje, e cila, nga ana tjetër, mund të jetë me origjinë epiteliale dhe neepitelialnyh.

Shumica e tumoreve të fshikëzës (95%) - është neoplasms epiteliale, më shumë se 90% e kancerit të fshikëzës. Duke Papilloma beninje të fshikëzës dhe përfshijnë polyps. Megjithatë, klasifikimi i tumoreve beninje epiteliale të është mjaft arbitrare, sepse këto lloje të tumoreve të fshikëzës ketë shumë forma kalimtare dhe shpesh malihnizuyutsya. Ndër malignancies më të zakonshme ynfyltryruyuschyy dhe kancerit të fshikëzës papilare.

Fshikëz Polyps - Edukimi papilare më të hollë apo të gjerë tokë fibrovaskulyarnoy mbuluar urotelyya pandryshuar dhe u kthye në lumen të fshikëzës.

Papilomat fshikëz - Rritja Mature exophytic e tumoreve që zhvillohen nga epiteli sipërfaqësor. Lyth macroscopically ka sosochkovuyu, sipërfaqe prej kadifeje, cilësi butë, ngjyra e bardha-trëndafili. Ndonjëherë fshikëz janë papilomat të shumta, të paktën - Shperndare papillomatosis.

Grupi i tumoreve beninje të fshikëzës neepitelialnyh paraqitur fibromë, miomes, fibromyxochondroepithelioma, hemangiomas, neurinoma, e cila në praktikë urological janë relativisht të rralla. Duke neepitelialnyh tumoret malinje fshikëzës përfshijnë sarkomën, janë të prirur për rritjen e shpejtë dhe metastazë e hershme të largët.

Simptomet e tumoreve beninje të fshikëzës

Tumoret e fshikëzës shpesh zhvillohet shpejt. Manifestimet më karakteristike klinike janë hematuria dhe dizuricheskie çrregullime.

Gjaku në urinë mund të zbulohet nga laboratori (microhematuria) ose të jetë i dukshëm për syrin (hematuria bruto). Hematuria mund të jetë një herë, periodik ose të gjatë, por duhet gjithmonë të shkaktojë për apel të menjëhershëm në urolog.

Fenomene Dizuricheskih zakonisht ndodh kur ju lidheni cystitis dhe e shprehur në Rritje thirrje për të urinoj, tenesmus, stranhuryya zhvillimit (vështirësi në urinim) yshuryy (mbajtjes akute urinare). Dhimbje në tumoret e fshikëzës janë ndjerë zakonisht mbi pubis dhe perineum dhe përforcohet në fund të urinimit.

Tumoret e mëdha fshikëzës ose polyps në këmbë të gjatë duke lëvizur në afërsi të uretër apo uretrës mund të mbulojë pastrimin e tyre dhe gjithashtu të ndikojë zbrazjes i traktit urinar. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në pielonefrit, hydronephrosis, dështimi i veshkave, urosepsis, uremia.

Polyps dhe papilomat të fshikëzës mund të lëviz, të shoqëruar nga qarkullimi akute të gjakut dhe tumoreve të miokardit. Kur tumoret ndarjen vërejtur forcimi hematuria. Tumoret e fshikëzës së urinës është një faktor mbështetës inflamacion përsëritura të traktit urinar - cystitis, pielonefrit, uretero Dalje.

Probabiliteti i keqdashje e papilomat të fshikëzës është veçanërisht e lartë në duhanpirësit. Papilomat fshikëz të prirur për rikthim në periudha të ndryshme kohore, me kthime mbrapa janë më keq se më parë tumoreve Remote epiteliale.

Diagnozë të tumoreve beninje të fshikëzës

Për të identifikimit dhe verifikimit fshikëzës tumoret ultrazërit kryer, cystoscopy, biopsia studimi endoscopic morfologjik të biopsia, tsystohrafyyu, CT.

Ultratinguj fshikëz është metodë noninvasive shfaqjen për diagnozën e tumoreve, të përcaktuar vendndodhjen dhe madhësinë e tyre. Për të sqaruar natyrën e procesit të ehohraficheskie këshillueshme për të plotësuar kompjuter ose rezonancë magnetike të imazhit tuaj.

Roli kryesor i hulumtimit të mjedisit vizualizuyuchyh fshikëzës lojë cystoscopy - vizualizimi i fshikëzës zgavër. Cystoscopy ju lejon të parë brenda murit fshikëzës, identifikojnë tumor, madhësinë dhe prevalenca, të kryer Zbulimi transurethral biopsi e tumoreve. Nëse ju nuk mund të përdorë biopsi mostrave të kryer urinë Citologjia e qelizave atipike.

Ndër radiale në tumore të fshikëzës vlerën më të madhe diagnostike e dhënë me urography nxjerrës zbritëse tsystohrafyyu që lejon vlerësimin më tej gjendjen e traktin e sipërm urinar.

Gjatë procesit diagnostik duhet të diferencohen tumor me ulceration e tuberkulozit fshikëzës dhe sifilisit, Endometrioza, kancer metastatic e mitrës dhe rektumit.

Trajtimi i tumoreve beninje të fshikëzës

Trajtimi i tumoreve asimptomatike neepitelialnyh të fshikëzës zakonisht nuk është e nevojshme. Pacientët urolog rekomanduar vëzhgim me punën e ultrazërit dinamike dhe cystoscopy.

Kur polyps dhe papilomat e cystoscopy fshikëzës kryhet Veprojnë me elektrorezektsiya transurethral electrocautery ose tumor. Pas intervenimi kryhet fshikëzës catheterization për 1-5 ditë në varësi të pafundësinë e operative trauma, antibiotikët, analgesics, antispasmodics.

Rrallë (ulcerat, tumoret e kufirit), ekziston një nevojë e transvezikalnoy (fshikëz hapur) tumor elektroekstsyziyi, cystectomy i pjesshëm (heqje e hapur e murit fshikëzës) ose heqje transurethral (TUR) të fshikëzës.

Parashikim dhe parandalimin e tumoreve beninje të fshikëzës

Pas heqje e kontrollit të fshikëzës tumorit Tsistoskopicheskiy kryer çdo 3-4 muaj gjatë vitit gjatë 3 viteve të ardhshme - 1 në vit. Zbulimi i Human Papilloma të fshikëzës është i kundërindikuar për punë në industritë e rrezikshme.

Masat standarde të parandalimin e kancerit të fshikëzës përfshijnë pajtueshmëri me menyren pijes e përdorimit të paktën 1,5-2 litra në ditë; zbrazjes kohë i fshikëzës gjatë pretendimeve të urinimit, pa pirja e duhanit.