Tumoret beninje e ezofagut


  • Klasifikimi i tumoreve beninje e ezofagut
  • Karakteristikat e tumoreve beninje e ezofagut
  • Simptomat e tumoreve beninje e ezofagut
  • Diagnozë të tumoreve beninje e ezofagut
  • Trajtimi i tumoreve beninje e ezofagut
  • Prognozën e tumoreve beninje e ezofagut

Tumoret beninje e ezofagut është gjetjet relativisht rralla në gastroenterology, duke filluar 0,5-5% të gjitha tumoreve ezofagial. Tumoret më të zakonshme esophageal zhvilluar në meshkuj; Mosha e preferuar e pacientëve - 25-60 vjet. Etiologji e tumoreve beninje ezofagial është i panjohur; me përjashtim të cysts e ezofagut, e cila është e keqformime embrionale. Lokalizimi Izlyublennymy e tumoreve janë të natyrshme dhe ngushtim të tretën e poshtme të ezofagut. 

Klasifikimi i tumoreve beninje e ezofagut

Duke strukturë histologjike të tumoreve epiteliale të izoluara neepitelialni dhe beninje e ezofagut. Për të epiteliale llojin e tumorit përfshijnë lyth, adenoma dhe cysts të ezofagut (mbajtjes, enterogenous, bronchiogenic, reduplikatsionnye, ezofag cistike, etj). Në mesin tumoreve neepitelialnyh janë fibromë, leiomyoma, lipoma, hemangiomas kapilare dhe shpella, chylangioma, neurofibroma, neurinoma, osteochondroma, teratoma, myxoma dhe forma të tjera të rralla.


Me anë të rritjes së tumoreve beninje të ezofagut mund të jetë vnutriprosvetnymy (polipoobraznymy) dhe vnutristenochnymy (i brendshëm). Nga tumoret vnutriprosvetnym janë papilomat, adenomas, polyps; të vnutrystenochnoy - cysts, leiomiomes, etj Llojet e tjera të tumoreve beninje të ezofagut janë të rralla.

Karakteristikat e tumoreve beninje e ezofagut

Adenomas dhe polyps mund të gjendet në çdo pjesë të ezofagut; më shpesh ato janë gjetur në pjesën e qafës së mitrës apo të barkut. Këto tumore mund të rritet në një bazë të gjerë ose këmbën gjatë, në rast ky i fundit nuk është i përjashtuar ata nga rënia në fyt apo shkeljes ezofag në Cardia, i shoqëruar nga simptomatike. Kur adenomas endoskopike provimit dhe polyps identifikuar si strukturë e kuqe, në mënyrë të qartë të dallueshme nga muret e tumorit ezofag, nganjëherë lobed. Duke pasur parasysh vendndodhjen e enëve sipërfaqësore, tumoreve rrjedh gjak lehtë në kontakt.

Cysts e ezofagut nuk i takon tumorit vërtetë; formimi i tyre është i lidhur me okluzion të gjëndra mukozës në kundërshtim embryogenesis. Cysts më të zakonshme janë formuar në të tretën e poshtme të ezofagut. Ata janë formacionet hollë-mur zapolnennymy transparent, ngjyrë qumështi, vaj e verdhë ose hemorragjike. Përmbajtja e kist mund të jetë e mukozës, i lëngshëm, xhelatinoz, sero-purulent. Muret e cysts janë formuar jashtë e muskujve të lëmuar ose fijor ind rreshtuan brenda me squamous, epiteli cilie ose. Cysts mund të bëhet i mbuluar me plagë, të infektuar me florën microbial, ndonjëherë - ozlokachestvlyatsya.

Midis formacioneve neepitelialnyh shumicë ezofag (70-95%) është leiomyoma, duke e lënë shtresë të butë e muskujve të elementeve ezofag apo muskulare të mukozës. Zakonisht fijor rritet si një njësi e vetme dhe duhet policiklike konturet; më pak të arsimuar disa nyje të ndërlidhura. Leiomyoma zhvillim thellë në shtresën e muskujve të ezofagut, duke rezultuar ne shtrihen dhe hollimi i mureve.

Në 90% të rasteve të formimit fijor në ezofag kraharorit në 7% të rasteve - në pjesën e qafës së mitrës. Rënie tumor në lumen të ezofagut duke shkaktuar fenomenin e ngushtimit dhe semundjen disfagia. Leiomyoma formuar mikroskopik nga tufa e fibrave muskulore të lëmuar, të cilat janë interspersed me zonat fijor lidhës. Me përhapjen në strukturën e tumoreve indeve lidhës, kancer është konsideruar si fibroids.

Ndër formë të rrallë të beninje esophageal takohen fibromë, lipoma, neurinoma, chylangioma, hemangioma. Neurinoma dhe fibromë kanë një cilësi më të dendur; ndërfutur ngushtë me mur pyschevodnoe, thyerja e strukturave nervore ose fibra paraezofahealnoy mund të jetë struktura të përziera - neurofibromas.

Vaskulare (chylangioma, hemangiomas) dhe tumoret yndyrore (lipomas) janë konsistencë përgjithësisht butë, jo gjithmonë kanë kufi të qartë, mund të përhapet përmes murit të ezofagut dhe në indet përreth.

Simptomat e tumoreve beninje e ezofagut

Manifestimet specifika e tumoreve beninje të ezofagut të shkaktuar nga lloji i rritjes, vendndodhjes dhe madhësisë; më pak ndikim mbi simptomat strukturë histologjike.

Tumoret që rriten në lumen të ezofag, duke shkaktuar fenomenin disfagia - një shkelje e kalimit të ushqimit përmes masës ezofag, vështirësi në gëlltitjes ushqim të fortë, ndjenja e një gungë në gji. Ashpërsia e disfagia rritet me rritjen e tumorit. Shpesh kur vnutriprosvetnyh tumoret e ezofagut karakterizuar nga dhimbje të moderuar gjoksi ose natyra e shurdhër pavullnetshëm, siklet në fyt apo gjoks, e cila është e përforcuar në kohën e vakt.

Në tumoret beninje simptomatike të ezofagut mund të ndodhë jargëzim, të përzier, belching, regurgitation. Tumoret Intraluminal madhësive të mëdha shpesh shkaktojnë të vjella, duke shkaktuar pacientët për të humbur peshë shpejt. Tumoret Intraluminal shpesh të traumatizuara ushqim, ulqerim, i shoqëruar nga gjakderdhje nga ezofag, anemi. Pengim i plotë i tumorit ezofag beninje vërejtur zakonisht. Herë pas here tumor intraluminal në një të vjella të gjatë kërcell migrojnë në lumen të laring, duke rezultuar në asfiksisë, ndonjëherë me pasoja fatale.

Tumoret e rritjes vnutrystenochnoy shpesh e vendosur në ezofag skajor dhe zhvillim simptoma afatgjata. Tumoret, kanë arritur një madhësi të konsiderueshme, duke shkaktuar semundjen disfagia, vjellje, dhimbje retrosternal intensitet të moderuar, humbje oreksi. Nëse ekstraezofahealnymi rritje tumor mund të zhvillojnë sindrom compression shkaktuar nga ngjeshja e mediastinum (nervore vagus, bronke, venat e mëdha). Në këtë rast, vëren ngjirurit e zërit të zërit, rritja e dhimbje prapa gjoksit, pamjen e kollë e thatë, takikardi, aritmi. Kur cysts të ezofagut mund të ndodhë dhe punching ata të acarohet.

Në raste të rralla keqdashje i mundshëm i tumoreve beninje të zhvillimit të kancerit esophageal.

Diagnozë të tumoreve beninje e ezofagut

Në diagnozën e tumoreve beninje të ezofagut kryesore rolin metodat radiologjike dhe endoskopike.

Kontrasti radiografi zbulon esophageal formimin e tumorit, për të përcaktuar vendndodhjen e saj, peshën e ngushtimin e ezofagut dhe deformimit të mureve të saj. X-ray foto e vnutristenochnyh identifikohen tumoret karakterizohen nga definuar ashpër defekt mbushje, kompensuar lumen të ezofagut, extensions esophageal suprastenoticheskim, zbutjes rrudhat pyschevodnoe mur në vendin e tumorit. Kur tumoret vnutriprosvetnyh definuar mbushjen defekt me qetë, konturet e qarta, "i efektshëm", pezullimit dhe kontrast ndërrime me mur ezofahealnoy. Muret peristaltikës e ezofagut në vendndodhjen e tumorit ruajtur.

Holding Esophagoscopy (ezofahohastroskopii) të nevojshme për të përcaktuar llojin e rritjes dhe edukimit karakter, madhësinë e saj dhe vendndodhjen. Për vizualizimi më të mirë të ndryshimeve të implementuara muret hromoskopiya ezofagial e ezofagut. Kur tumoret vnutriprosvetnyh gjatë biopsi endoscopic kryer Esophagoscopy, duke lejuar një studim të mëtejshëm citologjike dhe morfologjike e tumorit. Kur vnutrystenochnoy rritje biopsi tumor është e kundërindikuar në dritën e vendndodhjes thellë të tumoreve në muret e ezofagut, rrezikun e lëndimit dhe infeksionit të mukozës.

Kur ekstraezofahealnymi tumor rritje dhe ndërveprimin e saj me mediastinum përdorur për gjoks X-ray dhe pnevmomediastinohrafiya. Në raste të dyshimta, përdorimi i CT dhe MRI e mediastinum.

Trajtimi i tumoreve beninje e ezofagut

Për shkak të faktit se tumoret e ezofagut është e komplikuar shpesh nga ulcerat, gjakderdhje, qelbëzim, keqdashje, në lidhjen e tyre tregon taktikat kirurgjikale.

Tumoret epiteliale intraluminal me këmbë të gjatë të ngushtë mund të hiqet nga elektroekstsyziyi përmes endoscope. Tumoret me bazë të gjerë mbingarkesën më mirë në ezofahotomiy hapur. Për mjetin e esophageal heqje, në rastet kur është e pamundur për të përjashtuar keqdashje ose kur sasi të konsiderueshme të tumorit.

Vnutrystenochnoy tumoret esophageal kërkojnë thoracotomy, enucleation tumorit dhe shërimin vijues tselost mur ezofahealnoy. Me shkatërrimin e shumë e heqje muskulare e murit është kryer ezofag me stomakut të saj plastike, transplantin e zorrëve ose colonic ose ezofahohastroanastomoza imponuese.

Prognozën e tumoreve beninje e ezofagut

Prognozë postoperative është zakonisht i favorshëm. Kthime mbrapa janë të rralla; në pothuajse të gjitha rastet e funksionit esophageal shëruar plotësisht, performanca mbetet. Pas kirurgji tregoi gastroenterologist dinamike monitorimit.

Pas anulimit të operacioneve variant të mundshëm të komplikuar të tumoreve beninje të ezofagut deri transformimin e tyre malinje.