Tumoret beninje e stomakut


  • Llojet e tumoreve beninje të stomakut
  • Shkaqet tumoret beninje e stomakut
  • Simptomet e tumoreve beninje të stomakut
  • Diagnoza e tumoreve beninje të stomakut
  • Trajtimi i tumoreve beninje të stomakut

Tumoret beninj të stomakut deri a gastroenterologist 2-4% e totalit të tumoreve malinje te organit. Tumoret e stomakut mund të bazuar në mukozale, submucosal, shtresën saj muskulare ose podseroznoho; i epiteliale, nervor, kardiovaskulare, strukturave të trupit. Sipas tipit të rritjes endohastralnym dalluar tumoret (rritje drejt lumen të stomakut), ekzohastralnye (rritje drejt organeve fqinje) dhe i brendshëm (vnutrystenochnoy e rritjes).

Llojet e tumoreve beninje të stomakut

Në varësi të origjinës së tumoreve beninje të stomakut janë të ndarë në epiteliale dhe neepitelialni.


Në mesin e tumoreve epiteliale ndodhin polyps adenomatous vetme ose të shumëfishta dhe hyperplasia, polyposis përhapur. Polyps janë rritje tumor epiteliale në lumen të stomakut ose këmbën me një bazë të gjerë, sferike dhe ovale, me një sipërfaqe të lëmuar ose granulimit, qëndrueshmëri të trasha ose të butë. Polyps e stomakut shpesh ndodhin në meshkuj të moshës 40-60 vjeç, janë të vendosura zakonisht në departamentin piloroantralnom. Fabrics polip rritur paraqitur sipërfaqe epiteli elemente stomakut gjëndrave dhe ind lidhës i pasur në enët e gjakut.

Polyps adenomatous e stomakut - këto tumoret beninje të epitelit të gjëndrave të përbërë nga papilare dhe / ose strukturave gypor me dysplasia dallueshme qelizore dhe metaplazi. Adenomas janë të rrezikshme në drejtim të keqdashje dhe shpesh të çojë në zhvillimin e kancerit të stomakut. Deri në 75% të tumoreve beninje epiteliale të stomakut deri hyperplastic (tumor) polyps që lindin nga kontakti epitelit sipërfaqësor hyperplasia, me rrezik relativisht të ulët të keqdashje (rreth 3%). Në polyps shpërndara stomakut zbuluara dhe hyperplastic, dhe polyps adenomatous.

Rralla tumoret beninje neepitelialni e stomakut janë formuar brenda murit të stomakut - në submucosal, shtresa e saj muskulare ose podseroznom të elementeve të ndryshme (muskujve, yndyrë, indeve lidhës, nervat dhe enët e gjakut). Këto përfshijnë fibroids, neurinoma, fibromë, lipoma, chylangioma, hemangiomas, dhe opsionet e tyre të përziera endotelioma. Gjithashtu në stomak mund të ndodhë dermoidy, osteoma, chondroma, dhe gamartomy heterotopyy nga indet e pankreasit, gjëndra duodenale. Neepitelialnyh tumoret beninje gastrike priren të ndodhin në gratë dhe nganjëherë mund të arrijë një madhësi të konsiderueshme. Ata kanë rrugë të qarta në përgjithësi formë të rrumbullakosura, sipërfaqe të qetë.

Leiomyoma - tumoret më të shpeshta beninje të neepitelialni stomak mund të mbetet në shtresën muskulare rritet drejt membranës i lëngshëm ose të rritet përmes mukozën e stomakut, duke rezultuar në ulcerat dhe gjakderdhje gastrointestinal. Tumoret beninje të neepitelialni stomak prirur për keqdashje.

Shkaqet tumoret beninje e stomakut

Shkaqet e tumoreve beninje të stomakut nuk është kuptuar plotësisht. Në aspektin e teorisë disreheneratornoy, zhvillimin e polyps mund të jetë për shkak të një shkelje të rigjenerimin e Mukoza stomakut, discoordination e përhapjes dhe diferencimin e qelizave në gastrit kronik. Adenomas stomakut ngrihen kundër gastritit atrophic në ristrukturimin e gjëndra dhe sipërfaqësore epitelit të, pamja e metaplazi zorrëve. Polyps Hyperplastic zhvilluar në shkelje të rinovimit dhe rritjen e jetëgjatësisë së qelizave për shkak të tepruar rigjenerimit të mbuluar-gropë epitelit. Pohon raporti që polyps më stomakut ndodhin në zonat me rënie sekretimit të acidit klorhidrik (tretë më i ulët i stomakut) në pacientët me hypo- dhe achlorhydria.

Burim neepitelialnyh beninje Tumoret e stomakut mund të jetë ind heterotopirovannaya embrional të ruajtura në mukozën në shkelje të zhvillimit të fetusit.

Simptomet e tumoreve beninje të stomakut

Në gjysmën e rasteve të polyps stomakut ndodhë pa simptoma klinike. Simptomet e polyps stomakut janë të përcaktuara kryesisht nga sëmundjet e sfondit (gastrit kronik) dhe komplikime (ulcerat krye gjakderdhje polip, prolapsi i polip në duodenum dhe pengimin e qëllimit).

Dhimbje në stomak polyps për shkak të proceseve inflamatore në mukozën përreth, të lokalizuara në rajon epigastrike dhe kanë shurdhër, dhemb në natyrë. Së pari ato ndodhin pas një vakt, pastaj të bëhet i përhershëm. Nuk mund të jenë ankesat e hidhërim në gojë, nauze dhe belching. Me zhvillimin e pengimit të qëllimit - të vjella, me ankthin polip - fillojnë cramping dhimbje në rajonin epigastrike dhe rreth barkut. Ulcerat çojë polip për të moderuar gjakderdhje gastrointestinale, mund të ndodhë me gjak në të vjellat, fron hezitoni, gjendje e sëmurë, lëkurë të zbehtë, anemi. Keqdashje e polyps zakonisht ndodh pa u vënë re për shkak të dyshimit duhet të shkaktojë humbjen e oreksit, humbje peshe, rritjen e dobësi të përgjithshme, mostretje.

Shenjat klinike neepitelialnyh stomakut dashamirës të varet nga e lokacionit të tyre, natyra dhe shkalla e rritjes, prania e një sipërfaqe të ulçerë. Shumica e tumoreve neepitelialni e stomakut shoqëruar kratkovremennymy dhe dhimbje të vazhdueshme që dalin me stomak bosh pasi të hahet, kur ndryshon pozicionin e trupit. Kur neurinoma dhimbje e fortë, djegie natyrën. Ulcerat tumoret (sidomos hemangioma) mund të shkaktojë të rrezikshme për jetën e pasur pacientin fshehur apo stomak gjakderdhje.

Me një sasi të madhe të tumorit mund të Preket fëmija përmes murit të barkut mëparshëm. Tumoret beninje të neepitelialni stomak mund të jetë i komplikuar nga peritonit me nekrozë e tumoreve; obstruksioni akute ose kronike e qëllimin kur ajo probleme tumorit dhe degjenerimit saj malinje.

Diagnoza e tumoreve beninje të stomakut

Për të diagnostikuar tumoret e stomakut duke lejuar një histori, radiografike dhe endoskopike studimet.

Prania e polyps në radiografi stomak mund të tregojë një mbushje defekt, formë e tumoreve povtoryayuschey: qartë, konturet e qetë, e rrumbullakët ose ovale, këmbët e tij displaceability në prani apo pronën - në polyps me një bazë të gjerë. Nëse polyposis stomakut gjeni një numër të madh të ndryshme Madhësia defekt mbushje. Peristaltikės stomak mur është ruajtur. Shenjat Mungesa e peristaltikës, rritjen e madhësisë, formë ndryshim, pamjen konturet paqartë plotësimin defekt në vëzhgimin dinamike sugjeron keqdashje mund polip.

Diagnoza e specifikuar në fibrohastroduodenoskopiya (endoscopy sipërme), e cila lejon një vështrim vizual të mukozës gastrike, njohjen dhe diferencimin e polyps kjo është sëmundje e dytë. Visual diferencimi i dashamirës nga polip malinje të vështirë. Zakonisht për ozlokachestvlenyy mund të tregojë praninë e polyps të mëdha se 2 cm, me një dolchatoy me gunga sipërfaqe iz'edennymy gabuar konturet. Për të përcaktuar me saktësi natyrën e polip gjatë sipërme endoskopisė biopsi e kryer e faqet e dyshimta me ekzaminimin morfologjik e mostrave biopsi.

Diagnoza e neepitelialnyh beninje stomakut në shumicën e rasteve mund të vendosen vetëm pas operacionit dhe studimit morfologjik e tumoreve. Prania e manifestimeve klinike (p.sh., gjakderdhje) tregon mundësinë e kancerit. Fibrogastroduodenoscopy më informues kur endohastralnym neepitelialnyh tumoreve të stomakut në rritje. Në tumoreve i brendshëm ose të vendosura ekzohastralno nga studimi endoscopic përcaktuar compression të stomakut jashtë.

Radiografi neepitelialnyh stomakut tumoret beninje ndihmon për të identifikuar konturet rrumbullakosura apo të parregullta mbushje defekt të ruajtjes së peristaltikës dhe vathë në submucosa; ekzohastralnyy vonesa e rritjes tumor në murin e stomakut; ulcers të formojnë një vend në majë të tumoreve, etj Për zbulimin ekzohastralnyh tumoret e stomakut mund të përdoret ultratinguj dhe CT barkut.

Trajtimi i tumoreve beninje të stomakut

Trajtimi i tumoreve beninje të stomakut - vetëm metoda kirurgjikale i kirurgjisë varet nga lloji, natyra e tumorit dhe vendndodhjen e saj.

Në mungesë të kritereve të besueshme të keqdashje e tumoreve beninje të stomakut, është e nevojshme për të kryer heqjen e të gjitha tumoreve të zbuluara.

Metodat kryesore të largimit të tumoreve beninje të stomakut është tani elektroekstsyziyi invazive endoskopike (ose electrocautery), enucleation, heqje e stomakut, rrallë - gastrectomy.

Polypectomy endoskopike kryer në polyps vogla vetmuar, të lokalizuara në pjesë të ndryshme të stomakut, në vlerë prej më pak se 0,5 cm - djegurit duke përdorur pikë coagulator, në një normë prej 0.5 deri në 3 cm e - Metoda elektroekstsyziyi. Për polyps të mëdha të vetme stomakut me bazë të gjerë polypectomy kryerjen kirurgjikale (prerje brenda mukozën apo të gjitha shtresat e murit të stomakut) nga gastrotomy mëparshëm të rishikimit dhe stomak.

Kur polyps të shumta apo keqdashje të dyshuar të kryer operim të kufizuar ose Nëntotali e stomakut. Pas heqje dhe polypectomy janë në rrezik të heqjes jo të plotë, përsëritje e tumorit dhe keqdashje mund të zhvillojnë komplikime postoperative dhe çrregullime funksionale. Gastrectomy mund të tregohet për polipoza difuze të stomakut.

Kur hequr tumore neepitelialnyh e stomakut është bërë tumor urgjente histologjike. Vogël beninje rritje drejt lumenin e stomakut është hequr endoscopically; tumor encapsulated vyluschuyut nga enucleation. Tumoret e mëdha, hard-endo ekzohastralnye dhe beninje e stomakut është hequr nga formë pykë-ose heqje e pjesshme për keqdashje të dyshuar - heqje të prodhuar në përputhje me parimet e kancerit.

Tumoret beninje e stomakut