Ectopia i qafës


  • Klasifikimi i ectopia të qafës së mitrës
  • Shkaqet e ectopia të qafës së mitrës
  • Simptomet e ectopia të qafës së mitrës
  • Diagnoza e qafës së mitrës ektopike
  • Trajtimi i ectopia të qafës së mitrës
  • Parandalimi dhe prognozë të ectopia të qafës së mitrës

Për të treguar gjinekologji ektopike qafës së mitrës shpesh ispolzuyuet termat pseudo, endocervicosis rremë erozionit, zhelezistomyshechnaya hyperplasia. Normalisht pjesë vaginal i qafës së mitrës në dispozicion për të parë pasqyra, të mbuluar jashtë shtresuar epitelin squamous, ndërsa brenda kanalit të qafës së mitrës me një epitelit rreshtim. Në të qafës së mitrës kaloni ektopike kufi epiteli në ndërrime banesë në os jashtme, duke pasur në perimetrin e saj apo në nivel lokal.

Qafës së mitrës ektopike zbuluar në 40% të grave; në 11.3% të pacientëve, ky tipar është i lindur. Frekuenca maksimale e qafës së mitrës ektopike (40-50%) u vu re në gratë më të rinj se 30 vjet. Ectopia vetë kurrë nuk shkon në kancerin e qafës së mitrës, por gjasat e keqdashje të saj sfond rritet.

Klasifikimi i ectopia të qafës së mitrës


Fillimisht dalluar mes ectopia cervikale të lindur dhe e fituar. Natyra e pseudo jenë të përsëritura; Forma klinike - pakomplikuar dhe e komplikuar. Modern Nomenklatura Kolposkopycheskaya konsideron pakomplikuar ektopike dhe të dhënave të qafës së mitrës të dy normal variant gjendjen fiziologjike. Komplikimet gjatë ektopike cervikal i lidhur zakonisht me infeksion vaginitis dhe cervicitin vyzvannymy.

Nëse marrëdhënia epiteliale dhe elemente stromal ectopia i qafës së mitrës trajtohen si ectropion.

Histologjikisht dalluar i gjëndrave, ectopia papilare dhe metaplazi qafës së mitrës squamous e pseudo.

Kur gjëndra gjëndrave ektopike janë grupe lëvizjet e gjëndrave të gjera të rrjetit, shenjat e inflamacionit.

Në ectopia papilare është një shtim i komponentëve stromal dhe formimi i strukturave papilare të mbuluara me epitelin kolone.

Shëruese ektopike qafës së mitrës qelizat e epitelit reverse zëvendësimit të shoqëruara pjekur epitelin squamous, pra formimin e një transformimi. Në këtë proces të përfshirë qelizat rezervë që rezultojnë në diferencimin fillimisht konvertuar në papjekur, dhe epiteli pjekur metaplastycheskyy.

Kolposkopi lejon për të dalluar në mes të papërfunduar dhe përfundoi zonën e transformimit. Nën ndikimet negative metaplazi qelizë mund të përfundojnë, duke çuar në një përsëritje të ectopia qafës së mitrës. Nëse metaplastycheskyy mbivendosjes shtresë e gjëndrave të qafës së mitrës qelizat gojë formohen cysts mbajtjes të qafës së mitrës (cysts nabotovyh).

Shkaqet e ectopia të qafës së mitrës

Në adoleshencës dhe në fillim të periudhës ectopia riprodhues të qafës së mitrës është konsideruar si një tipar funksional, në bazë të giperestrogeniya relative. Zbulimi pseudo shtatzënisë konsiderohet gjithashtu kusht fiziologjik të shkaktuar nga ndryshimet e hormoneve në funksion ovarian.

Teori të ndryshme për të shpjeguar origjinën e qafës së mitrës ektopike lidhur me këtë dyshormonal procesit, inflamator, imunologjike, faktorë traumatike.

Mbrojtësit e inflamacionit të shpjegojë formimin e vaginitis ektopike korrente dhe endocervicitis, streptokokeve vyzyvaemymy, Escherichia coli, patogjenët STI (mycoplasmosis, Gardnerella, ureaplasmosis, klamidia, infeksioni HPV) dhe shkarkimi tjetër i parregullt që ndikon pjesën vaginale e qafës së mitrës, duke shkaktuar Deskuamimi i formimit të epitelit në vend të saj erozionit i vërtetë. Brenda 1-2 javëve epiteli endocervical shtrihet në sipërfaqe erozionin duke mbuluar atë, dhe në faqen e fundit të formuar ektopike.

Infeksioni i qafës së mitrës kontribuojë për lëndimet e lindjes, lëndimet e qafës gjatë kryerjes traumën e abortit mjekësor duke përdorur kontraceptivë pengesë dhe agjentët spermicidal.

Koncepti hormonal lidh zhvillimin e qafës së mitrës mosfunksionim ektopike ovarian. Është vënë re se ectopia i qafës së mitrës është e zakonshme me Endometrioza, fybrome, stromal hyperplasia e vezoreve, çrregullime menstruale, formimin e hershme menarche dhe kushtet e tjera të shkaktuara giperestrogeniya.

Mbështetësit Teoritë imunologjike konsiderojnë si funksione momenti kryesor etiologic ulëta të përgjithshme mbrojtëse.

Duke arsimit fituar qafës së mitrës ektopike tërhequr aktivitetin e hershëm seksual, ndryshimin e shpeshtë të partnerëve seksualë, prania e sëmundjeve kronike extragenital (diabet, etj), lindjeve të shumta, pirja e duhanit.

Simptomet e ectopia të qafës së mitrës

Ectopia pakomplikuar i qafës së mitrës nuk shkaktojnë simptoma dhe janë diagnostikuar zakonisht në gjinekologu rutinë të inspektimit.

Në 80% të rasteve ka forma të komplikuara të qafës së mitrës ektopike, e kombinuar me inflamacion ose ndryshimet precancerous (dysplasia, leukoplakia, polyps qafës së mitrës). Në prani të endoservicitis shënuar trashje apo shkarkimit whiter, kruajtje, dispaureniya, gjakderdhje kontakt.

Çrregullimet primare, duke çuar në qafën e mitrës jashtë mitrës mund të shkaktojë çrregullime menstruale dhe shterpësinë.

Diagnoza e qafës së mitrës ektopike

Prania e ectopia kongjenitale të qafës së mitrës është instaluar zakonisht në trajtimin parësor të gjinekologu. Nëse diagnoza blerë pseudo numërohen para formimit të saj në sipërfaqen e mitrës paprekur.

Nga inspektimi vizual në një karrige në os jashtëm ektopike zjarr kuqe të ndritshme të paturit e formë të parregullt të dukshme. Mjet prekëse për të komplotuar shkaktojnë pseudo gjakderdhje të lehtë.

Nëse keni zbuluar jashtë mitrës qafës tregon një kolposkopinë zgjeruar. Studimi duket komplot atipike paraqitura epitelit dhe transformimin e zonave kolone. Në 40% të rasteve gjatë testeve Schiller përcaktuara foto anormal Colposcopic: leukoplakia, mozaik, punktatsyya, zonën yodnehatyvni. Identifikimi këto shenja kërkon në thellësi shqyrtimin e pacientit.

Gjatë diagnoza kryer mikroskopi, kulture biologjike, studimet PCR të sekrecionit cervikal. Unë duhet të ketë gërryerjet ektopike Citologjia qafës së mitrës, e cila mund të zbulojë praninë e qelizave dhe epiteli squamous, shenjat e inflamacionit. Në rast të foto parregullt citologjik Kolposkopycheskoe dhe kërkon biopsi e qafës së mitrës ose curettage veçantë diagnostikues me ekzaminim histologjik.

Për të studiuar funksion ovarian kryer testet funksionale të studiuar statusin hormonal. Nëse keni zbuluar çrregullime hormonale kryera gjinekolog u konsultuar, endokrinolog.

Diagnoza diferenciale e ektopike mbajë e vërtetë me erozionin dhe kancerin e qafës së mitrës.

Trajtimi i ectopia të qafës së mitrës

Në trajtim pakomplikuar kongjenitale ektopike i qafës së mitrës nuk është kryer, pacienti është vendosur për monitorimin dinamik që lejon kohë për të zbuluar anomalitë në zhvillimin e pseudo.

Trajtimi i formave të komplikuara të qafës së mitrës ektopike kryhet brenda ndryshimeve ekzistuese. Antiviral projektuar shkakor dhe terapi anti-inflamator, kryer arsimuar përzgjedhja kontracepsioni korrigjimi i crregullimeve imunitare dhe hormonale. Pas trokitur infeksionit Foci shkatërrimin kryhet metoda ektopike cervikal cryogenic të ndikimit, radiosurgery, lazer koagulimit diathermocoagulation, koagulimit kimike solkovahyn. Nëse keni zbuluar ov. Nabothi kryer një cysts autopsisë qafës së mitrës.

Në rast të leukoplakia, dysplasia, polyps, Endometrioza, cervikal treguara trajtimit përshtatshme shteteve të dhënave.

Parandalimi dhe prognozë të ectopia të qafës së mitrës

Parandaluar zhvillimi i ektopike cervikal lejon zbatimin e ekzaminimeve parandaluese mjekësore, korrigjimin e homeostasis imunitar dhe hormonal, trajtimin e hershëm të infeksioneve seksualisht të transmetueshme dhe inflamacion, përmirësimin e kulturës së marrëdhënieve seksuale, duke mos kursyer të kryer procedurat gjinekologjike.

Kur zbulimit për të përjashtuar pseudo zhvillimin e proceseve patologjike të treguara kontrollin precancerous rregullt kolpotsitolohicheskoho. Në ektopike prognozë të qafës së mitrës favorshme.