Ectropion i qafës


  • Shkaqet e ectropion të qafës së mitrës
  • Simptomet e ectropion të qafës së mitrës
  • Diagnoza e ectropion të qafës së mitrës
  • Trajtimi i ectropion të qafës së mitrës
  • Parashikimi dhe parandalimi i ectropion të qafës së mitrës

Ectropion është parë si një formë të komplikuar gjinekologjike klinike të ectopia qafës së mitrës, duke kombinuar pseudo mbresë dhe deformim. Ectropion i mitrës zakonisht ndikon në pjesën më të ulët dhe mund të jenë të lindura apo të fituara (post traumatike) sëmundje.

Mukoza membranës i kanalit të qafës së mitrës (endocervical), në krahasim me sipërfaqen vaginale të qafës së mitrës (ekzotserviksa) paraqiti epitelin kolone, qelizat të cilat fshehtë sekrecion mukusit. Në ectropion e endocervical qafën e mitrës me mjedisin e tij alkaline merr në mjedis acid të përmbajtjes së vaginës që shkel sekretimit fiziologjik të gjëndrave të qafës së mitrës dhe të funksionit të qafës së mitrës pengesë, të rëndësishme për parandalimin e infeksionit dhe riprodhim procesin.

Plumbi i qafës ectropion të depërtimit microflora vaginale në mukozën e kanalit cervikal dhe procesin inflamator. Më të qafës së mitrës ectropion shoqëruar endocervicitis, tservytsytom, endometritis. Prania e inflamacionit kronik në ectropion cervikal krijon kushte për zhvillimin e shteteve të dytë patologjike: erozionin e vërtetë, dysplasia, leukoplakia, atrofi të epitelit të qafës së mitrës dhe kancerit të qafës së mitrës.


Shkaqet e ectropion të qafës së mitrës

Ectropion kongjenitale e mitrës në gratë e reja që nuk e kanë pasur këtë shtatzënisë dhe lindjes janë rezultat çrregullime dishormonal funksionale.

Fituar (post traumatike) ectropion shpesh shkaktohet nga dëmtimi i indeve të mitrës që nuk janë hequr ose nuk janë stitched siç duhet në lindje. Ajo mund të jetë lotët dypalëshe anësore të qafës së mitrës në lindjen e fëmijës të pavarur ose pas operacioneve rodovspomohayuschih (përzierja pincë të veçanta, të nxjerrjes e fetusit). Ndonjëherë ectropion e mitrës duke shkaktuar lëndime gjatë abortit në fazat e mëvonshme të shtatzënisë.

Pushim dhe dhëmbëza pasues i fibrave muskulore të mitrës që përfshin shkeljen e microcirculation dhe innervation trofik të qafës së mitrës strukturave të indeve të kanalit që çojnë në deformime - "pauze" os jashtme dhe eversion endocervical.

Simptomet e ectropion të qafës së mitrës

Kur ankesat e qafës së mitrës ectropion mund të mungojë, sepse sëmundja nuk ka simptoma specifike.

Në rast të shoqëruese nxitëse të qafës së mitrës ectropion, proceset degjeneruese ose abnormale mund të ndodhë të rritur shkarkimin mukozale transparent dhe qumështi vaginale, dhimbje në pamjen e poshtme të barkut dhe të ulët mbrapa, menstruacioneve të parregullta (menorrhagjia), miqve diktim.

Diagnoza e ectropion të qafës së mitrës

Njohja e ectropion qafës së mitrës bëhet sipas ekzaminim gjinekologjik duke përdorur pasqyrë, kolposkopinë, citologjik apo studime histologjike.

Ekzaminim gjinekologjik zbulon tendosje të qafës së mitrës: prania e endocervical brenda jashtë në zgavrën e vaginës, dhëmbëza në vendin e lëndimit. Nëse është e nevojshme, të kryejnë mostra biopsi për Citologjia, bacterioscopic dhe analiza bakteriologjike, diagnostikimin PCR.

Për të hetuar natyrën e sipërfaqes dhe lloji folds brenda jashtë mukozës kanalit cervikal, të identifikuar ndërlikimet e ectropion cervikal shpenzojnë kolposkopinë zgjatur. Në ectropion kongjenitale folds mukozën e qafës së mitrës janë në mënyrë të barabartë kur blihen - kaotik. Shenja jonormale kolposkopisë e zonës transformimit është një tregues për të kryer seksione biopsi lezione të qafës së mitrës me ekzaminim histologjik të mostrave biopsi.

Në ekstropione lindura të qafës së mitrës hetuar statusin hormonal të pacientit,. kryejë teste të diagnostikës funksionale.

Trajtimi i ectropion të qafës së mitrës

Trajtimi i ectropion qafës së mitrës është shkatërrimi i saj apo heqjen, eliminimin e inflamacion të lidhur me korrigjimin e mëvonshëm të anatomisë së qafën e mitrës dhe vaginale microflora dhe ka për qëllim për të rivendosur pengesë dhe funksionet riprodhuese mitrës os, parandalimin e proceseve precancerous dhe neoplastike në endocervical.

Deri në zgjedhjen e trajtimit të ectropion i qafës së mitrës gjinekologjisë klinike e përshtatshme në mënyrë individuale në varësi të moshës, sistemi riprodhues dhe i durueshëm identifikuar ndryshimet kolposkopisë dhe Citologjia.

Trajtimi kirurgjik i ectropion qafës së mitrës përfshijnë metodat destruktive (diathermocoagulation, avullimit të lazer, cryodestruction) dhe kirurgji (konyzatsyyu radiowave ose heqje e mitrës). Trajtimet destruktive ectropion treguar në tendosje të moderuar të rënda të qafës së mitrës dhe të lejojë që të shkatërrojnë indet e parregullt. Metodat kirurgjikale të bëjë të mundur për të kryer një studim morfologjik mostra të largëta.

Ectropion kongjenitale e mitrës shkatërrojë cryodestruction dhe mungesën e efektshmërisë së përdorur kirurgji. Radiokonizatsiya ose radioekstsiziya kryhet me ectropion shënuar, prania e dysplasia të mirë para-procesit dhe të lejojë Prekur të hequr një pjesë të qafës së mitrës dhe të kanalit të qafës së mitrës.

Gjithashtu emëruar terapi të drogës përdorur në trajtimin e ektopike qafës së mitrës dhe përfshin antibacterial, antivirale, hormonal, droga immunomodulatory.

Në deformim të madh për shkak të thyerjes dhe dhëmbëza proceseve të qafës së mitrës të kryejnë kirurgji plastike rindërtues.

Gjatë periudhës së rehabilitimit pas trajtimit kirurgjik të ectropion cervikal treguar paqes seksual para 4-6 javë, kufizimin e aktivitetit fizik, ndalimit të douching, duke përdorur tampona higjienës, banje, banja, sauna, pishinë. 

Parashikimi dhe parandalimi i ectropion të qafës së mitrës

Prognoza për ectropion - i favorshëm, por sëmundjet asimptomatike cervikal kërkon kontrolle parandaluese vjetor gjinekolog.

Kryetarët parandalimi i ectropion qafës së mitrës janë menaxhimi racional i punës, në kohë dhe kontraceptive adekuate për të parandaluar aborte.