Endoftalmit


  • Arsyet endoftalmita
  • Simptomat endoftalmita
  • Diagnoza endoftalmita
  • Trajtimi endoftalmita
  • Parashikim dhe parandalimi endoftalmita

Inflamacion purulent i indet e syrit janë në mesin e kushteve të tmerrshme në oftalmologji kërkojnë ndihmë të specializuar pasqyrim të parë. Procesi purulent në endoftalmit përparon shpejt, nganjëherë brenda orëve kryesorë të zhvillimit të panoftalmyta - inflamacion dhe shkrirjen totale të predha syrit dhe indeve syrit. Sipas raporteve të ndryshme, incidenca e verbëri, sytë funksionale dhe anatomike të shkatërrimit, duke çuar në enucleation në pacientët me infeksion të syve arrin 28-89%. Këto rrethana paraqesin ophthalmologists detyrë parandalimin në kohë, zbulimin e hershëm dhe trajtimin adekuat të infeksioneve të syrit.

Arsyet endoftalmita

Duke zhvillimit endoftalmita mund të çojë shkaqet dhe faktorët ekzogjenë të ndryshme endogjene.


Infeksionet ekzogjene indet intraokulare lidhen kryesisht me thekshëm dëmtim të syve (95-97%), kirurgji në kokërdhok (2-4%), ulcerat probodnymy purulent corneal, të infektuar djeg sytë. Struktura e dëmtimit mekanik për syrin, i shoqëruar nga të zhvillimit të endoftalmita mbizotëron lëndimet e fëmijëve (40%), prodhimi (30%) dhe bujqësia (25-50%) lëndimeve. Depërtimi i një trupi të huaj në sy në masë të madhe rrit rrezikun e endoftalmita. Endoftalmit postoperative shpesh zhvillohet si rezultat i nxjerrjes katarakt me IOL implantimin zadnokamernoyi.

Kur infeksioni ekzogjene e syrit të dalluar pushtim microbial fillor dhe të mesëm. Në rastin e parë, mikrobet marrë në strukturat e thella të syrit në kohën e thekshëm dëmtim ose ndërhyrje invazive dhe reagim inflamator zhvillohet në 2-3 ditët e para. Në infeksion sekondar mikrobike pushtimit zhvillon në fazat e mëvonshme për shkak të trajtimit joadekuat fillestare të plagëve, pauze saj, skajet dërrmues dhe t. N.

Endogjen endoftalmita mekanizëm zhvillimi ndodh në 1-2% të rasteve dhe është i lidhur me patogjene hematogjene bakteriale që hyjnë në kapilarët e iris dhe trupit ciliar largët të nga lezione inflamatore në trup: me vlon, abscese, celuliti, sinusit, grykët, pneumonia, osteomielit, sepsis, meningjit, endokardit bakterial, etj

Patogjenët ekzogjene dhe endoftalmita endogjen ndryshme. Më shpesh kur testet bakteriologjike janë staphylococci, streptokoket, Corynebacterium, Proteus, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Neyssera, enterobakterie, Klebsiella, Pneumokoku dhe shoqata të ndryshme polymicrobial. Rrezikshme është lloj i endoftalmit fungal i cili mund të quhet më shumë se njëzet shumëllojshmëri e kërpudhave (gjini akremonium, candida, asperhyll, tsefalosporium, neyrospora etj).

Patogjeneza endoftalmita infeksion ekzogjene shumë aspekte. Në rast të shkeljes së kornesë ose sclera integritetin e mikroorganizmave të depërtojnë në trupin tejdukshëm ku lirisht të riprodhuar. Formuar burim intraokular e infeksionit që shpejt përhapet në të gjithë membranës së syrit. Nga ana tjetër, shkelja e syve imunologjike izolimit shoqëruar nga një përgjigje autoimune inflamatore, duke kontribuar për të dobësuar rezistencën ndaj infeksionit, dhe rrjedhën dhe endoftalmita agresive panoftalmyta.

Formuar purulent exudate shkaku uveitis, shkrirja dhe membranat rrjetë vaskulare të formuar encapsulation moored. Shvartoobrazovanie më tej dhe do të shkaktojë tërheqje detashment retinal me qasje në hipotension dhe atrofi e syrit.

Simptomat endoftalmita

Endoftalmit mund të vazhdojë si një fokus të veçantë në sy (abscesi i tejdukshëm) ose procesit të shpërndarë; nganjëherë një formë e përzier. Ashpërsia e simptomave të dalluar të butë, të moderuar dhe të rëndë endoftalmita shkallë.

Endoftalmit ekzogjen zhvillohet 2-3 dite pas dëmtimi mekanik te syrit. Kursi progresiv i sëmundjes shoqërohet me dhimbje në kokërdhok, ulje progresive në mprehtësi vizuale ndonjëherë të lehta, trazim lundrues në horizont. Ndryshimet e jashtme e syrit karakterizohet nga ënjtje të moderuar të qepallave dhe konjuktiva, rëndë kokërdhok përzier injeksion. Mund të zhvillojnë shenja iridotsiklita. Një tipar karakteristik është formimi endoftalmita abscesi në trup tejdukshëm, i cili shkëlqen përmes nxënës shkëlqim të verdhë.

Kur zhvillimin endoftalmit rënda shprehur hemoz, hypopyon dhe gjenetikisht. Endoftalmita endogjene që zhvillohen në sfondin e mangësi të imunitetit apo toksicitetit, mund të jetë i dyanshëm. Progresi endoftalmita të çojë në një tranzicion Panophthalmitis, kërcënuese humbje anatomike dhe funksionale të syrit, rrezikun e meningjitit.

Diagnoza endoftalmita

Provim sy gjithëpërfshirës në endoftalmit na lejon për të vlerësuar peshën e procesit dhe të zhvillojnë një politikë të trajtimit. Nëse ju dyshuari mbahet endoftalmit vizometriya, fushat e hulumtimit të mendimit, dhe sytë biomkroskopiya dyafanoskopyya, nëse është e mundur - ophthalmoscopy, matjen e presionit intraokular, studim me ultratinguj sy elekrofiziolohicheskie.

Një foto tipik i endooftalmite syrit e karakterizuar nga rënie mprehtësi vizuale, me të butë - i pjesshëm, me mesataren - shqiptuar në të rënda - një reduktim ose humbje të vizionit të konsiderueshme.

Holding biomicroscopy zbulon përzier prania kokërdhok injeksion precipiton në sipërfaqen e kornesë, hypopyona, bllokimet e trafikut dhe infiltrimit të irisit, formimin e pasmë synechiae. Sytë Transillumination shmangur dritë zbulon verdhë-gri refleks Pupillary, duke treguar formimin e një abscess në trup tejdukshëm. Në pjesën e pasme të endoftalmita dhënë formimit abscesi në vendin e refleks indit lidhor bëhet ngjyrë qumështi të bardhë. Shfaqja e lidhës trashë moored shpesh shoqërohet nga shkëputja e mesëm retinës dhe subatrophy syrit. IOP në endoftalmit zakonisht reduktuar. Fusha e vizionit të ngushtuar ose mungon.

Mbante përpara dhe të kundërt ophthalmoscopy në endoftalmit të vështirë dhe pjesërisht të mundshme vetëm me ashpërsi të butë e sëmundjes. Sy ultratinguj zbulon opacities të kufizuara apo të përgjithshme në trup tejdukshëm. Për të verifikuar patogjen kryer mbjellëse kulturën e humorit tejdukshëm dhe ujore.

Treguesit elektroretinohrafii mund të përputhen ose të jetë i afërt me normale (me endoftalmit fokale) në mënyrë të konsiderueshme të ulet deri zhdukjes (në Shperndare ose endoftalmit të përziera).

Pasojat endoftalmita fëmijët duhet të dallohet nga tumoret malinje të retinë - retinoblastoma.

Trajtimi endoftalmita

Endoftalmita trajtimit të kryer në një departament kirurgjikale e oftalmologjisë. Menjëherë pas diagnozë emëruar dozë shoku antibiotikët gjerë të spektrit, sulfonamides, agjentët antimikoticheskie, droga anti-inflamator (NSAIDs, kortikosteroidet), një terapi të fuqishme detoxification, terapi tonik (vitaminë, autohaemotherapy) terapi absorbable (enzimat).

Për përqendrim maksimal të drogës antibacterial brenda syrit është vena, intramuskulare, subconjunctival, retrobulbarnoe, parabulbarno, suprahorioidalnoe, kontributi i tyre intravitrealne. Në të njëjtën kohë i emëruar instalacioni antimicrobial e pika sy dhe ointments aplikimet.

Kur vitreo ose hypopyona mbahet diagnostike birë lëngun mjekësor tejdukshëm e gardhit per kulture bakteriale dhe futjen e antibiotikëve në tejdukshëm. Nëse endoftalmit i mundshëm i barnave intra oftalmoperfuziy nëpër arterie nadochnoyamkovi. Për trajtimin endoftalmita Cephalosporins përdorur (ceftazidime, cefotaxime), glycopeptides (vancomycin), penicilinat (ampicillin), aminoglycosides (gentamicin, tobramicina), fluoroquinolones (Ciprofloxacin), macrolides (azitromicines), etj

Kur dështimi i terapisë intensive mjekësore endoftalmita ka një heqje nevojë kirurgjik i trupit të tejdukshëm - vitrektomii. Në terapi postoperative antibiotikë duhet të vazhdohet.

Parashikim dhe parandalimi endoftalmita

Në kohë kompleks trajtim endoftalmita, filluar në fazat e lehtë, ju lejon të mbani funksionet vizuale. Në fazat e mëvonshme shpesh mund të mbani sytë si organ anatomike, por për të shpëtuar vizionin e pamundur. Rezultati është shpesh një subatrofyya endoftalmita dhe atrofi e syrit. Me endoftalmita progresion në Panophthalmitis kanë drejtuar në enucleation e syrit.

Parandalimi i endoftalmita ekzogjene infektive të parandaluar lëndimet sy kërkon, e plagë adekuat me plagë të thekshëm, largimin në kohë të organeve të huaja të konjuktiva dhe kornea, operacionet kompetente në strukturat e syrit. Për përjashtim të endogjene endoftalmita riorganizimin e nevojshëm të lezioneve fokale dhe trajtimin purulent septik të kushteve të zakonshme.