Urinim i pavullnetshëm


 • Urinim i pavullnetshëm Klasifikimi
 • Shkaqet e urinim i pavullnetshëm
 • Diagnoza urinim i pavullnetshëm
 • Trajtimi i urinim i pavullnetshëm

Urinim i pavullnetshëm - urinim i pavullnetshëm. Në përgjithësi, ky term do të thotë urinim spontan natën në fëmijët (urinim i pavullnetshëm nate). Është nate urinim i pavullnetshëm i pavullnetshëm urinim në fëmijët në këtë moshë, kur ajo duhet të jetë vendosur kontrollin arbitrar mbi veprimtarinë e fshikëzës. Shumë studiues në fushën e urologji besoj se urinim i pavullnetshëm nate nuk është një sëmundje, por një fazë kalimtare në mes mungesës së kontrollit dhe kontrollin e plotë mbi funksionet fiziologjike.

Sipas burimeve të ndryshme, urinim i pavullnetshëm ndodh në 15-20% të fëmijëve të moshës 5 vjet dhe 7-12% të fëmijëve nën 6 vjet. Urinim i pavullnetshëm i prekur 3% të fëmijëve të moshës 12 vjet dhe 1% e fëmijëve nën moshën 18 vjeç. Boys urinim i pavullnetshëm nate zhvillon një gjysmë deri në dy herë më shpesh se vajzat. Në 2-3% të pacientëve përjetuar një fëmijë në lidhje me urinim i pavullnetshëm, gjatë gjithë jetës vrojtuar periodik natës pavullnetshëm urinimit.

Ende nuk përcaktohet qartë kufirin e moshës që ndan normale për një fëmijë të parregullt urinim i pavullnetshëm i pavullnetshëm urinimit. Besohet se urinim i pavullnetshëm nate fiton rëndësi klinike kur fëmija mbush 5 vjet. Që atëherë, problemi duhet të konsiderohet si një gjendje patologjike për të tërhequr vëmendjen e prindërve dhe mjekëve. Në trajtimin e nate urinim i pavullnetshëm që marrin pjesë mjekët e shumë specialitete: pediatër, neurologë, psikoterapistëve, psikiatër, urologists, nefrologëve, etj Pjesëmarrja e specialistëve të ndryshëm për shkak të një shumëllojshmëri të shkaqeve që çojnë në zhvillimin e urinim i pavullnetshëm.


Urinim i pavullnetshëm Klasifikimi

Ka disa forma të urinim i pavullnetshëm:

 • Në varësi të nëse janë apo jo të zgjasë "thatë" periudhë pa urinim i pavullnetshëm.

Këmbëngulës (primar) urinim i pavullnetshëm. Urinim i pavullnetshëm primar është quajtur bedwetting në një fëmijë të vjetër se 5 vjet, nëse e kaluara nuk është edhe një "thatë" periudhë prej më shumë se 6 muaj.

I përsëritur (i mesëm) urinim i pavullnetshëm - një gjendje në të cilën një fëmijë fillon wets krevat pas një periudhe të thatë zgjat nga disa muaj në disa vjet. Në rastet e urinim i pavullnetshëm korrente shpesh një korrelacion mes me urinim i pavullnetshëm dhe Urological, endokrinolohicheskimy, neurologjike ose sëmundje psikiatrike.

 • Në varësi të kohës padashur urinoj.

Vydelyayut natë, ditë dhe urinim i pavullnetshëm i përzier. Urinim i pavullnetshëm nate ndodh në 85% e përditshme - 5% dhe të përzier - 10% e fëmijëve vuajnë nga urinim i pavullnetshëm. Urinim i pavullnetshëm nate shpesh zhvillohet në fëmijët të cilët flenë shumë thellë (profundosomniya). Dita dhe urinim i pavullnetshëm i përzier mund të sinjalizojë se fëmija është duke përjetuar probleme neurologjike apo emocionalisht.

 • Varësisht nga prania ose mungesa e comorbidity.

Eshtë mosmbajtje e urinës thjeshtë që zhvillohet në mungesë të infeksionit ose lezioneve te sistemit urinar.

Nëse keni zbuluar infeksion i rrugëve urinare traktit, ndryshimet anatomike dhe funksionale të traktit urinar apo kushte jonormale neurologjike diagnostikuar urinim i pavullnetshëm komplikuar. Terminologjia e miratuar nuk reflekton shkaqet dhe pasojat e kushteve patologjike. Në këtë rast, kushti më sipër duhet të konsiderohet më tepër si shkak i mosmbajtjeje urinar, dhe jo si një komplikacion i urinim i pavullnetshëm.

Klasifikimi ekzistues mund off të gjitha tiparet e zhvillimit dhe rrjedhën e urinim i pavullnetshëm. Disa studiues identifikon dhe neurozë urinim i pavullnetshëm neurotik. Urinim i pavullnetshëm neurotik zakonisht zhvillohet si një i turpshëm, pacient i trembur përjeton rëndë dhe i shoqëruar nga një fëmijë. Fëmijët që vuajnë nga neurozë urinim i pavullnetshëm, ndryshe nga grupi i mëparshëm, adoleshentët janë indiferent për gjendjen e tyre.

Disa studiues të propozojë për të shpërndarë një grup të veçantë monosimpaticheskiy urinim i pavullnetshëm nate, gjetur në 85% të pacientëve dhe përfshin një nëngrup të pranisë dhe mungesës së Polyuria nate, me reagim pozitiv dhe negativ ndaj trajtimit desmopressin me mosfunksionim fshikëz dhe një shkelje të zgjimit.

Shkaqet e urinim i pavullnetshëm

Ka disa shkaqe të urinim i pavullnetshëm:

 • Qendrat e vonuar cerebrale e urinimit

Në fëmijët e vegjël urinoj qeveriset qendër kurrizore dhe kryhet në mënyrë spontane. Kur fëmija arrin moshën 2-5 vjet, e formuar në qendrat e trurit urinim. Normalisht në këtë moshë gradualisht po bëhet ndërveprim më të mirë në mes të qendrave cerebrale dhe kurrizore dhe pastaj urinim bëhet mjaft i dëgjueshëm. Nëse marrëdhëniet e mira mes të qendrave të zhdukur, ton thyer i fshikëzës dhe zhvillimin urinim i pavullnetshëm primare.

 • Shkelja e sekretimit edh

Normalisht, rrit sekretimin e natës vasopressin (një hormon që rregullon densitetin dhe numrin e urinës). Prodhimit rënë urinë, urina bëhet më e përqendruar. Në pacientët me urinim i pavullnetshëm nate shpesh po ndryshon ritmin e sekretimit vasopressin. Mungesa e vasopressin natën shkakton tajitje e sasive të mëdha të urinës, të fshikëzës del nga shtrati, dhe si rezultat, urinim i pavullnetshëm nate.

 • Infeksionet e traktit urinar dhe sëmundjet urologjike

Disa kongjenitale (ngushtim dhe zhdukje të uretrës) dhe infektive (vulvovaginitis hlystyani pushtim në vajzave dhe djemve balanoposthitis) sëmundje mund të shkaktojë mbajtjen kronike urinare, kundër të cilit zhvillohet urinim i pavullnetshëm të përzier.

 • Predispozicion i trashëguar

Konfirmoi një predispozitë gjenetike për urinim i pavullnetshëm. Nëse një prind vuajtur nga urinim i pavullnetshëm, mosmbajtjeje urinar te fëmijët zhvillohet në 45% të rasteve nëse të dy - në 75% të rasteve. Djemtë janë më të ndjeshëm ndaj faktorëve të trashëgueshëm.

 • Stresi dhe faktorët negative psikologjike

Ndikimi i traumave në zhvillimin e urinim i pavullnetshëm mesme. Në këtë rast, mospërmbajtje nate zhvillon pas ekspozimit ndaj faktorëve të caktuar të stresit (divorc prindëror, zhvendosjes, transferimin në një shkollë tjetër, etj). Ndonjëherë fëmija fillon wets krevat pas lindjes së një vëlla, e cila është e lidhur me nevojën për të rifituar humbur vëmendjen e prindërve.

 • Çrregullime të gjumit

Shkaku i urinim i pavullnetshëm mund të jetë një fëmijë shumë i thellë gjumë. Disa fëmijë janë praktikisht në gjendje të zgjoheni vetëm në thirrje për të urinoj se shkaku i urinim i pavullnetshëm.

Urinim i pavullnetshëm nate mund të lind si rezultat i ndikimit të një faktori apo disa faktorëve në kombinime të ndryshme. Përcaktimi etiologjinë e urinim i pavullnetshëm shpesh e lidhur me vështirësi të konsiderueshme të shkaktuara nga të fshehtësisë së fëmijës ose specifikat e manifestimit të disa faktorëve.

Diagnoza urinim i pavullnetshëm

Diagnoza e "urinim i pavullnetshëm nate" është vendosur nëse një fëmijë është shënuar natën e pavullnetshme urinim për tre muaj ose më shumë. Fillimisht pacienti intervistuar me kujdes, duke gjetur historinë e sëmundjes, dhe detajet urinar futje e ujë gjatë natës. Një prekje, ekzaminim rektal, ultratinguj e fshikëzës dhe ultrazërit të barkut. Është e nevojshme për të përjashtuar anomalitë kongjenitale të sistemit urogjenital, tumoret e legen, insipidus dhe diabetit.

Ekspertët shqyrtojë qëllimin dhe ritmin e urinimit. Kur patologji dyshohet sistemit urinar mund të projektuar nefrostsyntyhrafyy, urography intravenoz, cystography, dhe cystoscopy urofluomentriya.

Për të përjashtuar patologji kurrizore shqyrton neurolog fëmijëve. Për të vlerësuar gjendjen emocionale të pacientit dhe të identifikojnë çrregullimet e mundshme mendore kërkojnë psikiatër konsultues apo psikoterapist.

Qendrat Kirk urinim janë të vendosura pranë bajamet faringut. Në disa raste, një rritje në bajamet mund të çojë në vështirësi të frymëmarrjes gjatë gjumit, përhapjen e sinjalit në qendrat cortical dhe urinim i pavullnetshëm. Për të përjashtuar sëmundjet inflamatore dhe bajamet e zgjeruar pacientëve me urinim i pavullnetshëm nate duhet të shqyrtohet mjek.

Trajtimi i urinim i pavullnetshëm

Pacienti është përshkruar një regjim të veçantë të sigurt. Është e rekomanduar për të mos marrë lëngun dy orë para gjumit. Ajo duhet të monitorojë fëmijën për ditë ishte duke u shumë lëngje.

Urinim i pavullnetshëm primar shpesh shkaktohet nga zgjedhjen aritmia e vasopressin, sepse pacientët me mosmbajtjeje nate përshkruajnë një analog sintetike e hormonit - desmopressin (Miniryn). Doza zgjedhur individualisht. Vetë përdorimi i papranueshëm i desmopressin si urinim i pavullnetshëm mund të shkaktohen nga çrregullime të tjera (p.sh., patologjinë ose infeksion i organeve urinare).

Pacientët me rritjen tonin e fshikëzës përshkruara driptan. Drogës ndikon në muskujve të butë të fshikëzës, duke rritur volumin e saj dhe reduktimin spazma. Në disa raste terapi driptanom kombinuar me marrjen desmopressin.

Pacientët me ulur fshikëz ton rekomandoj urinimi çdo 2-3 orë, përshkruajnë barna që rrisin tonin e muskujve të butë (prazerin, Miniryn).

Pacientët që vuajnë nga urinim i pavullnetshëm nevrotike tregoi korrigjim psikologjike. Në neurozë dhe kushtet neurozë-si e rekomanduar kurse vitaminë terapi, barna që përmirësojnë metabolizmin në tru (novopassyt, Persen, Picamilon, nootropil).

Trajtim gjithëpërfshirës i urinim i pavullnetshëm përfshin Fizioterapia (procedurat termike, rrymat e trajtimit me ultratinguj), fizioterapi per forcimin muskujt e legenit dysheme dhe masazh tonik.

Për një refleks të kushtëzuar rekomandojnë përdorimin e pajisjeve të veçanta. Kur pika e parë e beeps njësi urinës, e cila zgjon pacientin dhe wake tij PRYUCHAET deri me thirrje për të urinoj. Duke përdorur makinë i jep një efekt të mirë në qoftë se prindërit arrijnë të zhvillojnë taktikat e drejtë dhe sjellje të bien dakord me fëmijën. Situatat konfliktuale që lindin kur i shumëfishtë zgjim natën mund të çojë në dështimin e fëmijës për të përdorur makinën.

Mbani në mend se trajtimi i urinim i pavullnetshëm pothuajse çdo shkaku - një proces i gjatë. Prindërit duhet të jenë të durueshëm dhe nuk pres rezultate të menjëhershme e terapisë. Presioni mbi fëmijë dhe të Lartë pritjet mund të çojë në fëmijën nevrotike dhe komplikojnë trajtim.

Urinim i pavullnetshëm ndryshon psikologjinë e fëmijës, duke çuar në një ndjenjë të rritur të inferioritetit. Pacientët shokët e trembur e mbyllur në vetvete, për të kërkuar të vetmuar. Situatë kronike stresues mund të çojë në vetë-respekt të ulët, drojë, izolimi, pavendosmëri. Ndonjëherë fëmijët bëhen agresiv. Modelet Ndryshimi mund të kalojë pa u vënë re për prindërit dhe të jetë vetëm një adoleshent. Për të minimizuar ndikimin në psikikën e urinim i pavullnetshëm, duhet të mbështesë fuqimisht fëmijën. Papranueshëm Çdo manifestim i bindjes apo neveri.