Shytat Shytat


  • Karakteristikat e patogjen
  • Simptomet e shytave (shytat)
  • Komplikimet e shytave (shytat)
  • Diagnoza e shytave (shytat)
  • Trajtimi i shytave (shytat)
  • Prognozë për shytave
  • Parandalimi i shytave (shytat)

Shytat (shytat) është një infeksion akut të shkaktuar nga një virus ARN i gjini paramiksovirusit, mundësisht porazhayuscheyu gjëndrat pështymore dhe qelizat nervore.

Karakteristikat e patogjen

Virusi që shkakton shytat, zakonisht prek njerëzit, por ka pasur raste të infektimit e qenve nga pronarët e tyre. Në racks mjedisit të jashtëm, lehtësisht vranë kur thatë, ethe, nga rrezatimi ultravjollcë. Si temperatura e ambientit mund ruajtur vitalitetin saj në një vit.


Rezervuar dhe burim i patogjen shytave është një njeri i sëmurë. Virusi është excreted në urinë dhe pështymë, është gjetur në gjakun dhe lëngun cerebrospinal, të ushqyerit me qumësht.

Virus Bold fillon 1-2 ditë para se simptomat e para klinike dhe zgjat rreth një javë. 25-50% e rasteve ndodhin në fshihet apo formë asimptomatike, por pacientët janë derdhur në mënyrë aktive e virusit.

Agjent shkaktar i shytave transmetohet nga pikat mekanizëm ajrore. Në raste të rralla (sepse virusi i paqëndrueshëm), mund të transferohen përmes sendeve shtëpiake personale të kontaminuara me pështymë personin e sëmurë.

Ka pasur raste të transmetimit vertikal të virusit nga nëna te fëmija në periudhën para lindjes, lindjes, laktacionit.

Sensibilitet natyrshëm i njerëzve të infeksionit është i lartë, imunitet Postinfectious i qëndrueshëm, i gjatë.

Fëmijët e vegjël vuajnë nga i rrallë, duke pasur parasysh probabiliteti i ulët i kontaktit me pacientët dhe prania e antitrupave të nënës. Aktualisht, incidenca e madhe e vërejtur në grup-moshën prej 5 deri në 15 vjet të vjetra, sëmuren më shpesh meshkujt.

Incidenca e përhapur dhe universal, me një rritje të lehtë në incidencën e infeksionit në vjeshtë dhe dimër.

Simptomet e shytave (shytat)

Periudha e inkubacionit e shytave shkon nga disa ditë deri në një muaj, mesatarisht ajo është 18-20 ditë.

Në raste të rralla, fëmijët mund të përjetojnë simptoma prodromal: dhimbje koke, ethe të lehtë, mialgji dhe arthralgia, parehati në gjëndra pranë veshit, gojën të thatë. Shumica sëmundje fillon akute me ethe në zhvillim të shpejtë, të dridhura. Ethet është mbajtur zakonisht në një javë. Ka dehje simptoma: dhimbje koke, dobësi, pagjumësi. Simptomë specifik i shytave është inflamacion i gjëndra pranë veshit pështymës, shpesh admiruar dhe gjëndra submandibular dhe sublingual. Inflamacion është manifestuar nga ënjtje të gjëndrave të pështymës në fushën e projektimit në gjëndra kontakt i butë, i dhimbshëm (veçanërisht në pjesën qendrore). Ënjtje të rënda e gjëndrës mund të shtrembërojnë në mënyrë të konsiderueshme fytyrë ovale, duke i dhënë asaj një dardhë formë heqjen llapë e veshit.

Lëkura mbi gjëndër përflakur është ngjyra normale, të shtrënguar, mezi rrudhur, me shkëlqim. Në mënyrë tipike, sëmundje prek të dy gjëndra pranë veshit në intervale të 1-2 ditëve, në disa raste, inflamacion është i njëanshëm.

Në rajonin pranë veshit vuri në dukje një ndjenjë e plotësi, dhimbje (sidomos natën), mund të ketë zhurmë dhe dhimbje veshi (duke rezultuar peredavlennya tub Eustachian) mund të reduktohet seancë. Simptomë pozitiv Filatov (butësi shënuar kur presion prapa lob veshit), e cila është specifike në diagnozën e shytave. Ndonjëherë gjëndra të rënda dhimbje të parandaluar përtypet, në raste të rënda mund të zhvillojë tetanos muskujt masticatory. Ka rënë jargëzim.

Dhimbje në gjëndrat mbahen 3-4 ditë, nganjëherë radiating të veshit ose qafë, më vonë gradualisht kalon, ënjtje regresses. Nyjet limfatike fryrë për shytat nuk është tipike.

Derr Adult kryer më shumë i vështirë, ata shpesh shfaqen shenjat PARALAJMRUESE mësipërme dehjes mund të ndodhin fenomene kataral. Dukshëm më shumë proces përfshin gjëndra submandibular dhe sublingual pështymës, nganjëherë lokalizuara vetëm në to. Ënjtje Submandibular gjëndër, merr formën e zgjatur përgjatë nofulla e poshtme ënjtje, testovatoy i përafërt dhe i dhimbshëm. Ndonjëherë ënjtje shtrihet në qafë. Gjëndra sublingual inflamacion karakterizuar nga pamja e ënjtje nën mjekër, dhimbje dhe skuqje të mukozës në gojë nën gjuhë, dhimbje në vysovyvanii tij. Ënjtje të gjëndrave të pështymës në të rriturit janë ruajtur shpesh për 2 javë ose më shumë.

Komplikimet e shytave (shytat)

Zakonisht faza akute e shytave rrjedh lehtë, por më vonë mund të ketë komplikacione të tilla si meningjiti i lëngshëm (ndonjëherë - Meningoencefaliti), orchitis, epididymitis, oophoritis dhe pancreatitis akute. Ka një perceptim se sëmundja është një shenjë e një kurs më të ashpër të shytave sepse virusi tenton të ndikojë në indet nervor dhe gjëndrave.

Diagnoza e shytave (shytat)

Diagnoza e shytave është i bazuar në prezantimin mjaft specifike klinike, analizat laboratorike praktikisht nuk i japin informacione të rëndësishme diagnostike. Në raste të dyshimta klinike mund të përdoren testet serologjike: ELISA, RSK, HIT.

Në ditët e para të sëmundjes mund të aplikojë metodë më vete të identifikuar antitrupat V dhe S-antigjen.

Një kriter shtesë diagnostikues është shkalla e aktivitetit të amylase enzimat dhe Diastase në gjak dhe urinë.

Trajtimi i shytave (shytat)

Shytat pakomplikuar trajtohen në shtëpi, shtrimin në spital është treguar vetëm në rastet e komplikimeve të rënda apo qëllime karantine. Me zhvillimin e komplikimeve të shytave treguara konsultimi andrologist, Gjinekologji, Otolaryngology dhe surdoloha.

Gjatë pikut rekomanduar regjim shtrati, pa marrë parasysh shëndetin, ditët mundësisht para të lëngshme dhe gjysmë-lëngshme për të marrë ushqim, pini më shumë ujë ose çaj. Ne duhet me kujdes Ndiqni higjienës orale, pije me ujë të zier ose një zgjidhje të dobët të sode, kujdes pastron dhëmbët. Në fushën e gjëndrave përflakur thatë imponojë kompresa Warming mund të aplikohen teknikat fizioterapi (UHF, UFO, diatermi). Terapi Detoxification është i prinin treguar, në dehje të rënda mund të caktojë doza të ulëta të glukokortikoidit (terapi steroid është bërë obligim vetëm në-pacient trajtimit). Në fazat e hershme të sëmundjes efekt terapeutik mund të datojnë nga interferon ose analoge të saj sintetike.

Nëse shytave orchitis komplikuar, terapi përfshin përdorimin e pezullues, me 3-4 ditët e para në të testiseve vend të ftohtë në të ardhmen - të ngrohtë. Duke treguar përdorimin e hershëm të kortikosteroideve.

Prognozë për shytave

Prognoza për shytave pakomplikuar - shërim i favorshëm pas një periudhe prej një deri në dy javë (nganjëherë një pak më të gjatë). Me zhvillimin e orchitis dypalësh ka të ngjarë funksion Uther lindja e fëmijëve. Pas transferimit ndërlikimet e lidhura me dëmtimin e sistemit nervor, mund të mbetet parezë dhe paraliza e muskujve, humbjen e dëgjimit deri në shurdhim.

Parandalimi i shytave (shytat)

Mirëmbajtje specifike parandaluese është kryer nga shartim një vaksinë të jetojnë ZHPV e planifikuar në moshën 1 viti, të mbajtur më tej revaktsynatsyyamy 6 vjet.

Për profilaksi specifike duke përdorur vaksinën e gjallë (ZHPV). Vaksina profilaktike në mënyrë rutinore për fëmijët e moshës 12 muaj, jo shyta sëmurë, e ndjekur revaktsynatsyyamy 6 vite tryvaktsynoyu (fruthit, rubeolës, shytave).

Vaksinimi ndihmon për të reduktuar ndjeshëm incidencën e shytave dhe të reduktuar rrezikun e komplikimeve. Me kryerjen e treguesit epidemiologjike vaksinuar individët më të vjetër.

Parandalimi i përgjithshëm është i izoluar pacientët për shërim të plotë klinik (por jo më pak se 9 ditë), në qendër make dezinfektim.

Masat e karantinës për grupe shkyçje fëmijëve në rast të shytave emërohen për 21 ditë, fëmijët e vaksinuar më parë që kanë pasur kontakt me pacientin, për të vaksinohen.