Epidemi hemorragjike konyunktyvit


  • Shkaqet e konjuktivit epidemi hemorragjike
  • Simptomet e konjuktivit epidemi hemorragjike
  • Diagnoza e epidemisë hemorragjike konjuktivit
  • Trajtimi i epidemisë hemorragjike konjuktivit
  • Parashikimi dhe parandalimin e epidemisë hemorragjike konjuktivit

Më shumë se gjysma e konjuktivit ndodhin në oftalmologji, kanë pretenduar ose dëshmuar etiologji virale. Pothuajse të gjithë e njohur aktualisht viruseve që shkaktojnë sëmundje te njerëzit, me tropizimin për indet okulare. Format më të zakonshme të infeksionit viral është conjunctivitis sy herpes, konjuktivit adenoviral dhe konjuktivit epidemi hemorragjike.

Epidemia hemorragjike conjunctivitis - një sëmundje përshkruar kohët e fundit. Konjuktivit hemorragjike pandemik epidemi është regjistruar për herë të parë në Perëndim dhe Afrikën e Veriut në 1969 dhe pastaj u përhap në Azi dhe Lindjen e Mesme. Në përhapur konjuktivit epidemi hemorragjike janë vërejtur së pari në 1971 shpërthimin e konjuktivit akute hemorragjike përsëritur në botë, ndikon në 30-40% të popullsisë.

Shkaqet e konjuktivit epidemi hemorragjike


Agjent shkaktar i konjuktivit epidemi hemorragjike është Pikornavirusi (lloji enterovirus 70, ECHO, Coxsackie A-24, etj). Sëmundja është shumë ngjitëse, dhe për këtë arsye është në formën e një shpërthimit të kufizuara në nivel lokal në biznese, objektet e kujdesit shëndetësor, qendrat e kujdesit të fëmijëve, dhe epidemitë "shpërthyes" tip, duke mbuluar një numër të madh të njerëzve.

Transmetimi i virusit është kryer nga kontakti përmes sekrecioneve të kontaminuara nga sendet e sytë e dorës (peshqir, jastëkët, etj), sy i infektuar pika, mjetet (pipettes, shkopinj Syri), pajisjet syrit, dhe kështu me radhë. E. Dështimi i masave parandaluese në grupe epidemie hemorragjike kon ' yunktyvit mund të pyes veten se 80-90% të individëve.

Simptomet e konjuktivit epidemi hemorragjike

Epidemi hemorragjike konjuktivit natyrshme periudhë të shkurtër inkubacioni (12 në 48 orë). Fillimisht zakonisht prek një sy pas 1-2 ditësh - tjetër.

Sëmundja manifestohet akute dhe shoqërohet me dhimbje të forta dhe dhimbje në sy, fotofobi, marramendës, ndjesi të trupit të huaj në sy, prania e shkarkimit mukoze ose Muco-purulent në zgavrën conjunctival. Tipar i epidemi hemorragjike klinikë konjuktivit është prerja infiltrimit të konjuktiva, shpesh çon në hemoze shprehur hyperemia mukozale, kundër të cilit të dalë jashtë hemorragji të shumta subconjunctival. Hemorragji mund të marrë formën e petechiae vogël ose hemorragji masive që aplikojnë për të gjithë sclera konjuktiva. Në vathe kalimtare shekull definuar skuqje të vogël folikulare.

Fenomene Keratitis konjuktivit epidemi hemorragjike me të shprehura në mënyrë të moderuar dhe të karakterizuar nga rënie ndjeshmëri të kornesë, të shumta melkotochechnymy infiltrate subepiteliale. Reverse infiltrateve të kornesë pavarësisht trajtimit aktiv të konjuktivit epidemi hemorragjike, është jashtëzakonisht i ngadalshëm, ndonjëherë për muaj.

Simptoma lokale të epidemisë konjuktivit hemorragjike shpaloset kundër sfondit të përgjithshëm simptomat, rraskapitje, dhimbje koke, ethe, tracheitis dhe bronkit. Rritja tipik në morbiditetit dhe nyjet limfatike prootic (lymphadenitis).

Manifestimet e përgjithshme të dallueshme klinike të konjuktivit epidemi hemorragjike mbahet nga 10 ditë deri në 2 javë. Reagimi gjurmë në formën e shqetësimit vizuale në punë, ndjesi trupi jashtme në sy mund të jetë një kohë. Në korrente konjuktivit epidemi hemorragjike mund të zhvillohet Uveitisi.

Diagnoza e epidemisë hemorragjike konjuktivit

Diagnoza e konjuktivit epidemi hemorragjike është themeluar në bazë të karakteristikave klinike dhe epidemiologjike të sëmundjes: regjistrimi shpërthimi, simptomat patognomonike (gjakderdhje në konjuktiva, lezione folikulare, keratitit sipërfaqësore dhe kështu me radhë F..). Ndonjëherë duke injoruar Simptomat okulare epidemisë hemorragjike konjuktivit mund të jetë i gabuar për gripin ose SARS. Diagnoza e saktë lehtëson pacientit okulist konsultimit dhe sëmundjeve infektive.

Një shqyrtim i pacientëve me metodën konjuktivit epidemi hemorragjike përdorur biomicroscopy. Gjatë studim zbuloi hyperemia, hemorragji pidkon'yunktyvalno madhësive të ndryshme dhe forma, follicles vogla pikë. Prania e infiltrate të vogla të nxjerr në korne zbuluar gjatë testeve me ngjyrë fluorescein.

Sqarimin e epidemisë Sigurisht, konjuktivit hemorragjike diagnozë duke përdorur virologjike, serologjike dhe ekzaminimin citologjike e scraping conjunctival.

Diagnoza diferenciale e konjuktivit epidemi hemorragjike kryhet me konjuktivit adenoviral dhe alergjik, elektrooftalmiya, verbëri borë, lëndimi dhe një organet e huaja zgavër conjunctival.

Trajtimi i epidemisë hemorragjike konjuktivit

Identifikimi i konjuktivit epidemi hemorragjike kërkon lokalizimin e flash, nëse është e mundur - izolimi i pacientëve dhe të personave të kontaktit. Trajtimi është kryer duke përdorur agjentët antivirale, të emëruar nga instalacioni në krye conjunctival dhe nxitësit e saj zgjidhje interferon. Njëkohësisht allergenic i ditës dhe terapi anti-inflamator me kortikosteroidet në përqëndrime të ulëta.

Për të përjashtuar komplikime sekondare bakteriale instalacioni të caktuar të pikave antimicrobial dhe ointments sy aplikimet. Me zgjidhjen e shpejtë të infiltrate zgjidhje kornesë përdorura instalacioni polyglucin, jodur kalium, lidasa, ronidaza. Active epidemi terapi hemorragjike konjuktivit të vazhdojë për të paktën dy javë.

Parashikimi dhe parandalimin e epidemisë hemorragjike konjuktivit

Zakonisht për konjuktivit epidemi hemorragjike përfundon në shërim të plotë pa pasoja për funksion vizuale. Imuniteti ndaj infeksionit nuk prodhohet, kështu që ndoshta ri-infeksionit.

Për të parandaluar identifikimin përhap oftalmoinfektsiyi nevojshme dhe izolimin e pacientëve të masave të rrepta sanitare në shpërthime zjarri, trajtim të plotë të instrumenteve të syrit dhe pajisjeve.