Epididymitis


  • Simptomet e epididymitis
  • Komplikimet epididymitis
  • Trajtimi i epididymitis
  • Epididymitis Parandalimi

Epididymitis - një sëmundje inflamatore e epididymis. Zakonisht epididymitis eshte nje komplikim i sëmundjeve kronike inflamatore të sistemit urogjenital (vezikulita, prostatitis, urethritis). Në disa raste, epididymitis ndodh kur sëmundjet e zakonshme infektive (grykët, pneumonia, gripit, etj). Mundësia e rritjes epididymitis në lëndimet e legen, perineum dhe scrotum, dhe ka faktorë të tjerë që kontribuojnë në stagnimin e gjakut në zonën e legenit. Epididymitis mund të ndodhë akute ose kronike, edhe pse shpesh nuk është një proces inflamator akut në epididymis.

Hulumtimet e fundit në fushën e urologjisë treguar se epididymitis ndonjëherë zhvillon pas sterilizimit (heqjen ose ligation e vas deferens). Kjo është për shkak të akumulimit të spermatozoideve që hyn në shtojca të testiseve dhe nuk kanë kohë për të shpërndarë me shpejtësinë e nevojshme.

Simptomet e epididymitis

  • Fotografia klinike e epididymitis akute


Për epididymitis akute karakterizohet nga hipertermia në 39-40 ° C, dhimbje të mprehtë në të testiseve, më keq kur lëviz, ënjtje scrotal dhe skuqje e plagë. Dhimbje gjatë epididymitis mund të japin perineum, ijët, ndonjëherë - në shpinë dhe mollaqe. Kur kombinohet me epididymitis dhe orchitis periorhoepididimitom (rrjedhje në testise) të scrotum ndaluar konturuyut.

Pa trajtim, fenomen i epididymitis akute bie në 2-5 ditë. Në trupin ose bishtin e epididymis epididymitis formuar pas pësimit të një infiltrimin uniforme të dendura, të cilat më vonë shpesh zëvendësohet me mbresë. Dhëmbëza dhe autoaggression spermës vet të shkaktojë shterpësi pas epididymitis akute. Ndonjëherë epididymitis në proces përfshin sim'yavyvidnuprotoku (deferentyt) ose të gjitha të kurrizit sperme (funikulita). Në rastin e parë sim'yavyvidnuprotoku prekje përcaktuar si kurrizit të dhimbshme të ngushtë. Në të dytin zbuluar praninë e një trashësi fillesë sëmundje e një gisht. Për etiologji epididymitis gonorrheal tipike subakut apo kurs i ngathët.

  • Fotografia klinike e epididymitis kronike

Epididymitis kronike është rezultat i një inflamacion akut i epididymis. Në epididymitis kronike në pacient ndjesë nuk ndjen parehati. Në siklet akute shfaqet në scrotum. Inflamacion i përsëritur të çon në degjenerim fijor e epididymis, e cila është shoqëruar shpesh me dhëmbëza dhe pengimin e vas deferens. I dukshëm në një pacient me vula epididymitis kronike të përcaktuara, ndonjëherë - të rrisë epididymis. Shpesh rezulton trashje sperme kurrizit dhe rritje në diametër prej vas deferens. Reduktimi aftësinë e spermës fekondimit dhe cicatrices epididymitis kronik mund të shkaktojë shterpësi.

Komplikimet epididymitis

Epididymitis akute në mungesë të trajtimit me kohë mund të jetë i komplikuar nga qelbëzimit epididymis. Në formimin e purulent përqëndrohet pacienti përkeqësohet, hipertermia dhe fenomenet e dehjes në rritje. Lëkura e scrotum me purulent epididymitis është e qetë, me shkëlqim dhimbje, të mprehta. Përhapja e inflamacionit në shkaqet vezë e orchitis akute. Në epididymitis kronike ind shtojcë është zëvendësuar gradualisht nga ind lidhës. Dhëmbëza është ileus obstruksioniste epididymis dhe shkakton varfëri në pacientët me epididymitis dypalësh.

Trajtimi i epididymitis

Pakomplikuar akute urolog epididymitis trajtohen si pacientët e jashtëm. Hospitalizimi është treguar për kërcënimin e komplikimeve. Pacientët me epididymitis akute transferuar në pjesën tjetër të rreptë shtrat. Është e nevojshme për të siguruar paqe dhe scrotum pozicionin e lartë (duke përdorur pezullues ose vendosen në scrotum mbështjellë peshqir). Me dietë pacienti përjashtojnë epididymitis skuqur dhe ushqim erëza. Përshkruara në nivel lokal kompresa të ftohta në scrotum zgjat 1 deri në 2 orë me pushimet e të paktën gjysmë ore.

Një trajtim i sëmundjes themelore, e cila ishte shkaku i epididymitis. Pacienti ishte obligim drogë antibacterial dhe absorbable, enzime dhe vitamina. Pas eliminimit të inflamacionit akut rekomandohet fizioterapi.

Qelbëzim epididymis është një tregues për trajtim kirurgjik - hapjen dhe kullimit të abscesit. Në raste të rënda largimi është kryer shtojcë.

Terapia e epididymitis kronike përputhet me trajtimin e inflamacionit akut në epididymis. Në kronike epididymitis më shumë vëmendje për trajtim vendor dhe fizioterapi. Me zhvillimin e komplikimeve dhe dështimit të trajtimit konservativ kryhet epididimektomiyu (heqja e epididymis).

Epididymitis Parandalimi

Masa parandaluese për parandalimin e epididymitis janë trajtim si në kohë të sëmundjeve kronike inflamatore të sistemit urogjenital. Zbulimi i hershëm ndihmon pacientin vëzhgimi epididymitis me gjendjen e tij pas vuajtur sëmundje infektive.