Epilepsi


 • Sulmet Klasifikimi i epilepsisë
 • Diagnoza e epilepsisë
 • Fotografia klinike e epilepsisë
 • Diagnozë
 • Diferencial Diagnoza
 • Trajtimi i epilepsisë
 • Prognoza e epilepsisë
 • Parandalimi i epilepsisë

Epilepsi - një gjendje e karakterizuar nga përsëritur (më shumë se dy) i epileptike, të cilat nuk sprovotsirovannymy menjëherë arsyet e përcaktueshme. Konfiskimet - manifestim klinik i shkarkimit të parregullt dhe të tepruar të neuroneve në tru që shkakton papritur fenomene kalimtare patologjike (ndijor, motorike,, simptomat vegjetative mendore, ndryshimet në vetëdije). Mbani në mend se disa provokuar apo i shkaktuar nga një shkaqe të ndryshme (tumor të trurit, trauma kokë) konfiskimeve nuk e tregojnë praninë e pacientëve epilepsi.

Sulmet Klasifikimi i epilepsisë

Sipas klasifikimit ndërkombëtar të kapjeve epileptike izoluar pjesshme (, fokale lokale) konfiskimet dhe epilepsi përgjithësuar.


 • Konfiskimet e pjesshme e epilepsisë janë të ndarë në:
 1. thjeshtë (pa trazirave të ndërgjegjes) - me motor, somatosensory, simptomat autonome dhe psikologjike;
 2. kompleks - që përfshin shkeljen e të ndërgjegjes.
 • Primar të përgjithësuar konfiskimet - me përfshirje në procesin patologjike të të dy hemisferat e trurit. Llojet e konfiskimeve të përgjithësuar, myoclonic, clonic, mungesave, mungesave atipike, tonik, tonik-clonic, ngathët.
 • Konfiskimet paklasifikuara epileptike - nuk e duhura nën çdo një nga llojet e mësipërme të sulmeve, dhe disa konfiskimet neonatale (lëvizjet përtypet, lëvizjet ritmike të syrit).
 • Konfiskimet e përsëritura (provokuar, ciklike, të rastit).
 • Konfiskimet e zgjatura (epilepticus status).

Diagnoza e epilepsisë

Diagnostifikimi epilepsi duhet të bazohet në historinë klinike, ekzaminimin fizik, i pacientit EEG dhënave dhe trurit Imazhe (CT dhe MRI të trurit). Është e nevojshme për të përcaktuar praninë ose mungesën konfiskimet me një histori, ekzaminimin klinik të pacientit, rezultatet e laboratorit dhe studime instrumentale dhe dallojnë kapjen epileptik dhe të tjera; të përcaktuar llojin e konfiskimeve dhe epilepsies. Për të njoh nga afër pacientin me rekomandime për trajtim, të vlerësojë nevojën për terapi të drogës, natyrën e saj dhe mundësinë e trajtimit kirurgjik. Përkundër faktit se diagnoza e epilepsisë është i bazuar kryesisht në të dhënat klinike, ajo duhet të mbahet mend se në mungesë të shenjave klinike të epilepsisë kjo diagnoza nuk mund të bëhet edhe në qoftë se EEG zbuluar aktivitetin epileptiform.

Fotografia klinike e epilepsisë

Fotografia klinike e epilepsisë janë tre periudha: iktalnyy (gjatë sulmit), postiktalnyy (postpristupnyy) dhe interiktalnyy (interictal). Në periudhën postiktalnom mund të plotë mungesën e simptomeve neurologjike (me përjashtim të simptomave që shkakton epilepsi - dëmtim i trurit, hemorragjike ose goditje ishemike, etj).

Ka disa lloje themelore të auras, outstripping konfiskimet komplekse pjesshme të epilepsisë - autonome, motorike, mendore, ndijor dhe gjuhën. Simptomat më të shpeshta të epilepsisë përfshijnë: të përzier, dobësi, marramendje, ndjenja e compression në fyt, mpirje e gjuhës dhe buzëve, dhimbje gjoksi, të qenët i përgjumur, kumbues dhe / ose tringëllimë në veshët, paroxysms nuhatjes, ndjesi e një gungë në fyt, etj Përveç kësaj , konfiskimet komplekse të pjesshme në të shumtën e rasteve shoqërohen lëvizjet avtomatizirovannymy dukje të papërshtatshme. Në raste të tilla, kontakti me pacientin është e vështirë apo e pamundur.

Konfiskimi -Secondary përgjithësuar fillon, zakonisht brenda natës. Pas disa sekonda, duke vazhduar atmosferë (për çdo pacient është aura unik), pacienti humb vetëdijen dhe bie. Renia është shoqëruar me një lloj të britmës, e cila është për shkak të vrull e glottis dhe tkurrjes vrullshëm e muskujt e gjoksit. Next vjen sulm tonik faza e epilepsisë, të quajtur kështu për llojin e konfiskimit. Konfiskimet tonik - bust dhe gjymtyrët shtrirë në një gjendje tensioni ekstrem, kreu hedhur dhe / ose anën e pasme, lezione contralateral, fryma e vonuar, venat fryrë në qafë, fytyrë bëhet i zbehtë me cianozë ngadalë progresive, nofulla clenched fort. Kohëzgjatja e sulmit tonik fazor - 15-20 sekonda. Pastaj vjen sulmi klonycheskaya faza e epilepsisë shoqëruar nga konfiskimet clonic (zhurmshme, të frymëmarrjes ngjirur, shkumë nga goja e tij). Faza Klonycheskaya zgjat 2 deri në 3 minuta. Frekuenca e konfiskimeve gradualisht zvogëlohet, e ndjekur nga një relaksim të plotë të muskujve kur pacienti nuk reagon ndaj stimujve, nxënësit Dilated, reagimi i tyre ndaj dritës është zhdukur, reflekset mbrojtëse dhe gilcë nuk u thirrën.

Llojet më të zakonshme të konfiskimeve fillore pergjithesuara, të karakterizuara nga përfshirja në procesin patologjike të të dy hemisferat e trurit - konfiskimet tonik-clonic dhe mungesave. Latest vërejtur shpesh në fëmijët dhe të karakterizuar nga e papritur të shkurtër (10 sekonda) ndalesën e fëmijës (lojëra, bisedë), një fëmijë vdes, nuk përgjigjet për të sfiduar, dhe pas disa sekonda vazhdoi aktivitetin ndërprerë. Pacientët nuk e kuptojnë dhe nuk e mbani mend konfiskimet. Absansov frekuencë mund të arrijnë disa dhjetëra në ditë.

Diagnozë

Diagnoza e epilepsi i përfshirë neurologë dhe Epileptology. Metoda kryesore e vlerësimit të pacientëve me një diagnozë e "epilepsi" është EEG, e cila nuk ka contraindications. EEG shpenzojnë të gjithë pacientët pa përjashtim me qëllim të zbulimit aktivitetin epileptike. Shpesh ka opsione të tjera veprimtari të tillë epileptike, valët mprehta, spikes (fytyrat) komplekset "pik - valë i ngadalshëm", "valë të mprehtë - valë të ngadalta". Metodat moderne të analizës kompjuterike të EEG lokalizimin burim mund të përcaktojë veprimtarinë patologjike bioelectric. Në kryerjen e sulm EEG veprimtarinë epileptike regjistruar në shumicën e rasteve në EEG afat interiktalnom është normale në 50% të pacientëve. EEG kombinuar me testet funksionale (fotostymulyatsiyi, hyperventilation) ndryshimeve të zbuluara në shumicën e rasteve. Duhet theksuar se mungesa e aktivitetit epileptik në EEG (duke përdorur testet funksionale ose jo) nuk përjashton praninë e epilepsisë. Në raste të tilla, sjellje ri-ekzaminim ose EEG Video monitorimi i kryer. Për diagnozën e metodave neuroimaging mjedis epilepsi studimit më të vlefshme është MRI të trurit, e cila tregon të gjitha të pacientëve me konfiskimet e fillimit lokale. MRI mund të zbulojë sëmundje që preken natyrën provokuar sulme (aneurysm, tumor) ose faktorët etiologjik të epilepsisë (sklerozë mesatar i përkohshëm). Pacientët me një diagnozë të "farmakorezistetnaya epilepsisë" në lidhje me referim pasues për trajtimin kirurgjikal është bërë gjithashtu MRI të përcaktuar lokalizimin e lezioneve te sistemit nervor qendror. Në disa raste (pacientët më të vjetër) të nevojshme për të kryer studime shtesë, kimi të gjakut, të provimit fundus, EKG.

Diferencial Diagnoza

Konfiskimet epilepsi duhet të dallohet nga shtetet e tjera neepileptychnoyi natyrën konvulsiv (i dobët, konfiskimet psikogjenike, krizë autonome).

Trajtimi i epilepsisë

Të gjitha trajtimet për epilepsi kanë për qëllim ndalimin e sulmeve, për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe të ndaluar duke marrë drogë (në faljen). Në 70% të rasteve trajtimi adekuat dhe me kohë të çojë në ndërprerjen e sulmeve të epilepsisë. Para se të caktojë barna antiepileptic duhet të kryejnë një ekzaminim të hollësishëm klinik, për të analizuar rezultatet e MRI dhe EEG. Pacienti dhe familja e tij duhet të informohen jo vetëm për rregullat e drogës, por edhe me efektet anësore të mundshme. Indikacionet për hospitalizim është hera e parë në kapjeve jeta e zhvilluara tim, statusit epileptike dhe nevoja për trajtim kirurgjik të epilepsisë. Një nga parimet e trajtimit të drogës së monoterapi epilepsi është. Drogës është e përshkruar në doza më të ulët dhe pastaj të rritur atë për të ndërprerë sulmet. Në rast të dozave të pamjaftueshme duhet të kontrollojë rregullsinë e drogës dhe të përcaktojë nëse Doza maksimale tolerohet arritur. Përdorimi i shumicës së barnave antiepileptic kërkon monitorim të vazhdueshëm të përqendrimeve të gjakut. Trajtimi i pregabalin, levetiratsetamom, acid Valproik fillon me një dozë klinikisht efektive, emërimin e lamotrigine, topiramate, carbamazepine duhet të kryejë një titrim ngadaltë dozë.

Trajtimi i epilepsisë të sapo diagnostikuar fillojë sa tradicionale (carbamazepine dhe Valproik acid) dhe mbi barnave të reja antiepileptic (topiramate, oxcarbazepine, levetyratsetam) të regjistruara për përdorim në mënyrë monoterapi. Kur zgjedh midis barnave tradicionale dhe të reja duhet të marrë në konsideratë karakteristikat individuale të pacientit (mosha, seksi, comorbidities). Për trajtimin e sulmeve epilepsi të paidentifikuar duke përdorur acid Valproik. Emërimi i një droge antiepileptik duhet të synojnë për shpeshtësinë më të ulët të mundshëm të pranimit të saj (2 herë / ditë). Për shkak të përqendrimeve të qëndrueshme të plazmës e barnave me veprim të zgjatur më shumë efektive. Dozë projektuar pacientët e moshuar, krijon një nivel më të lartë të përqendrimit se sa dozë të ngjashme për qëllim pacientët më të rinj, kështu që ju duhet të fillojë trajtimin me doza të ulëta dhe titrim tyre të mëvonshëm. Ndërprerja e drogës kryhet gradualisht të formuar nga epilepsia pasur parasysh aftësinë e tij për të rinovuar motit dhe sulme.

Drogës-rezistente epilepsi (konfiskimet e vazhdueshme, mungesa e efikasitetit trajtim adekuat antiepileptic) të kërkojë shqyrtimin e mëtejshëm të pacientit për të vendosur për kirurgji. Ekzaminim paraoperative duhet të përfshijnë konfiskimet e regjistrimit Video-EEG të marrë të dhëna të besueshme mbi lokalizimin e karakteristika anatomike dhe karakterin e shpërndarjes zonës epileptogjenik (MRI). Bazuar në rezultatet e studimeve të mësipërme përcaktohet natyrën e operacionit:

 • heqja kirurgjikale e indeve epileptogjenik trurit (topetomiya cortical, lobectomy, hemisferektomiyu, multilobektomiya)
 • operacion selektiv (amygdala-hippokampektomiya)
 • kallozotomiya Stereotactic dhe ndërhyrje funksional;
 • stimulim vagus.

Ka tregues të rrepta për secilin prej operacioneve të mësipërme. Sjellja e tyre është e mundur vetëm në klinika të specializuara neurosurgical, duke pasur teknologjinë e duhur, dhe me pjesëmarrjen e specialistëve të kualifikuar (neurokirurgu, neyroradiolohiyi, neuropsychology, neurophysiologist, etj)

Prognoza e epilepsisë

Performanca Parashikimi për epilepsi varet nga frekuenca e sulmeve. Në faljen kur sulmet ndodhin më rrallë dhe natën, pacienti është mbajtur performancë (në kuptimin e përjashtimit të turnit të natës dhe të udhëtimit). Danny konfiskimet epilepsi që përfshijnë humbjen e vetëdijes, duke kufizuar kapacitetin e pacientit.

Epilepsi ndikon në të gjitha aspektet e pacientit, kështu që nuk është një problem i rëndësishëm mjekësor dhe social. Një nga aspektet e problemit - mungesa e njohurive rreth epilepsi dhe stigmatizimit të lidhura të pacientëve gjykimi i të cilit në frekuencën dhe ashpërsia e çrregullimeve mendore epilepsi shpesh pabazuar shoqëruese. Shumica e pacientëve që marrin trajtim të drejtë, të çojë një jetë normale pa konfiskimet.

Parandalimi i epilepsisë

Parandalimi përfshin parandalimin e mundshëm të yntoksykatsy epilepsi CCT dhe sëmundjeve infektive, parandalimin e martesës të mundshme mes pacientët me epilepsi, ulje të përshtatshme të temperaturës te fëmijët për të parandaluar ethe, e cila mund të rezultojë epilepsi.