Nekrozë Fat i gjirit


  • Simptomet e nekroza yndyrë e gjirit
  • Diagnoza e nekroza yndyrë e gjirit
  • Trajtimi dhe parandalimi i nekroza yndyrë e gjirit

Nekrozë Fat i gjirit (oleohranulema, Lipohranulemy, steatohranulema) i referohet nekroza jo-enzimatik, shpesh të shkaktuara nga lëndime të ndryshme gjoks. Sipas vëzhgimeve klinike, të bëra nga mammolohyya moderne, nekrozë yndyrë është 0,6% e të gjithë nodules gjirit. Nekrozë Fat i gjirit është më shumë i zakonshëm në pacientët me makromastiya se sa gratë me zemrat e vogla.

Faktorët traumatike mund të bëjnë sulme të rastit dhe goditje në shtëpi apo automjet, procedurat mjekësore, trajnimit sportive. Më pak shkaku yndyrë nekrozë e kancerit të gjirit është humbje të shpejtë në peshë ose radioterapi. Në disa raste, nuk është formimi i yndyrë nekroza në pacientët nënshtruar mammoplasty rindërtues indet e veta pas mastectomy.

Dëmtimi i capillaries mund të shkaktojë humbjen e furnizimit me gjak në zonën lokale e yndyrë. Ndryshime të mëtejshme të karakterizuara nga zhvillimi i inflamacionit reaktive në zonën e dëmtuar për të formuar një zonë ndarëse që ndan indet nekrotike. Pas qetësimin poshtë inflamacion fillon procesin e fibrozës - zëvendësimin e masës nekrotike të qelizave të indeve lidhës. Në këto raste, faqe nekrozë formuar indeve mbresë. Më vonë në fushën e nekroza yndyrë e gjirit mund të depozitohet kalcium, duke shkaktuar kalcifikim (petrifikatsiya) vatra e nekroza; në disa raste, nuk janë proceset e kockëzim.


Simptomet e nekroza yndyrë e gjirit

Zhvillimi i nekroza yndyrë në shumicën e rasteve efekt para traumatik në gjëndrën e qumështit. Në vendin e lëndimit shfaqet ënjtje të dhimbshme ngjitur në lëkurë që ka një formë të rrumbullakuar dhe cilësi të dendura. Më vonë nekrozë rajon yndyrë e gjirit mund të humbasin ndjeshmërinë.

Lëkura mbi tumorit të gjirit mund të jetë cyanotic ose të kuqe. Në formimin e nekroza yndyrë në gji areola përfshirjen e mundshme të dalë. Në kontrast me mastitë, me nekrozë yndyrë e gjirit, temperaturën e trupit, zakonisht mbetet normal.

Infiltrimi i dendur, deformim i gjirit, shfaqja e "dimples" në lëkurë, gunga e nekroza yndyrë ofron ngjashmëri me kancerin e gjirit klinike.

Në raste jo të favorshme nekrozë yndyrë e gjirit mund të ndodhë me vatër septik shkrirjes dhe sekuestrimit.

Diagnoza e nekroza yndyrë e gjirit

Në diagnozën e nekroza yndyrë e gjirit është referencë e rëndësishme për gjoks të fundit trauma pacientit. Gjatë prekje të mammologist gjirit lehtësisht identifikon vulën e dhimbshme me konturet fuzzy, ndonjëherë - flyuktuatsyyu. Ultratinguj gjirit nuk mund të zbulojë shenjat dalluese karakteristike të nekroza yndyrë.

Mamografia Sjelljes Review, CT ose MRI zbulon gjirit arsimin qendror me strukturë heterogjene tyazhistymi konturet e parregullt. X-ray, dhe tomografike Ehohraficheskaya foto në nekrozë yndyrë shpesh kujton kancerin e gjirit. Më vonë, kur ka kalcifikim, yndyrë fireplace nekrozë e gjirit duket mammohrammah si kaltsynaty sferik si "shell vezë" që eliminon procesin malinje.

Për biopsi diferenciale diagnostike tregoi gjoksin (birë gjobë gjilpërë apo trepanobyopsyy) ndjekur nga citologjike dhe ekzaminim histologjik të mostrave. Biopsi të gjirit rekomandohet nën ultrazërit apo x-ray kontroll.

Trajtimi dhe parandalimi i nekroza yndyrë e gjirit

Duke pasur parasysh ndryshimet e pakthyeshme fokale në indin dhjamor, si dhe vështirësitë në diagnozën diferenciale të nekroza yndyrë tregon Organ heqje e pjesshme - largimi i një pjese (sektorët) e gjirit.

Vetëm macropreparations postoperative Histologji eliminon procesin e kancerit. Mikroskopik, nekrozë yndyrë e gjirit është paraqitur përhapjen qendror i indeve granulimi me qelizat epiteloide dhe lipofahi gjigante shumëbërthamore ksantomni qelizat përreth inclusions të yndyrë. Një komponent është një yndyror kist lipohranulem - zgavër mur mbushur me lëngun i lëngshëm dhe me vaj.

Për të parandaluar nekrozë yndyrë për të shmangur gjoksin plagosje dhe mammologist miqve në kohë nëse dëmtimi ende ndodhur. Në rastin e lëndimit të gjirit duhet të jepte një pozitë të ngritur me një fashë.