Ethe Verdha


  • Karakteristikat e patogjen
  • Patogjeneza e etheve verdhë
  • Simptomat e etheve verdhë
  • Komplikimet e etheve verdhë
  • Diagnoza e etheve verdhë
  • Trajtimi i etheve verdhë
  • Prognoza për ethet e verdha
  • Parandalimi i etheve verdhë

Ethet e Verdha - infeksion akut viral qelizë natyral karakterizohet nga dominimi rëndë dehje e verdhëzës dhe sindromi hemorragjike. Ethe Yellow është ndër infeksionet veçanërisht të rrezikshme.

Karakteristikat e patogjen

Virus Yellow ethe - ARN, i referohet gjini flavivirus, të vazhdueshme në mjedis. Lëvizjet e mira të ngrijë tharje dhe që po vdes për 10 minuta me ngrohje në 60 ° C dhe çaktivizohet lehtësisht nga rrezatimi ultravjollcë dhe zgjidhje dezinfektues. Jo të tolerojë mjedis acid.


Rezervuar dhe burim i infeksionit janë kafshët - majmunët, marsupials, brejtësve dhe insektivorë. Nje person mund të jetë një burim i infeksionit vetëm në praninë e transportuesve.

Sëmundja përhapet transmyssyvnoho mekanizmin e vektorëve të virusit janë mushkonjat. Në Amerikë, ethe mushkonjë verdhë përhapet lloj Naetagogus në Afrikë - Aedes (kryesisht të tipit A. Aegypti). Mushkonja ngjall afër banesave të njeriut, në fuçi me ujë, pellgje ndenjur artificiale, bodrume të përmbytura dhe t. N. Insektet janë ngjitëse 9-12 ditë pasi u kafshuar nga një kafshë e sëmurë apo njerëzore në 25 ° C dhe pas 4 ditësh në 37 ° C. transmetimin e virusit në një temperaturë ambienti me pak se 18 ° C nuk është kryer.

Nëse një gjaku përmban patogjen, në zonat e dëmtuara të lëkurës apo Mukoza, mund të realizohet me anë të infektimit kontaktit (përpunimit të kufomat e kafshëve të sëmura).

Njerëzit me sensibilitet të lartë natyrore ndaj infeksionit Pas transferimit formuar imunitet të gjatë të qëndrueshme. Sëmundjet e lidhura me karantinë (duke pasur në mendje e rrezikut), raste të epidemive të verdhë ethe janë subjekt i regjistrimit ndërkombëtar. Shpërthimet e sëmundjes mund të ndodhë në çdo fushat e transportuesit habitatit, kryesisht ndodhin në vendet tropikale. Përhapja e epidemisë ethe Foci bëhet kur lëviz pacientë dhe duke lëvizur mushkonjat gjatë transportit.

Epidemitë verdha ethe zhvillim në prani të tre kushteve nevojshme: vektorëve virusit mbartes dhe kushteve të favorshme atmosferike.

Patogjeneza e etheve verdhë

Virusi hyn në gjak gjatë krovososaniya të sistemit të tretjes dhe transportuesit gjatë periudhës së inkubacionit riprodhohet dhe akumulon në nyjet limfatike. Ditët e para të sëmundjes virus përhapet nëpër trup me gjak janë depozituar në indet e organeve të ndryshme (mëlçi, shpretkë, veshkave, palcën e kockave, muskujve të zemrës dhe të trurit) dhe ndikon në sistemin e tyre të enëve të gjakut dhe duke shkaktuar inflamacion. Si një rezultat i shkeljes së efektit trofik dhe të drejtpërdrejtë toksik të virusit është shkatërrimi necrotic parenchyma, rritjen e permeabilitetit vaskular kontribuon hemorragji.

Simptomat e etheve verdhë

Periudha e inkubacionit e etheve verdhë është një javë (nganjëherë 10 ditë). Sëmundja ndodh me ndryshimet në faza të njëpasnjëshme: shtyer, lehtësim afatshkurtër, pezëm venoze dhe convalescence.

Faza shtyer fillon me një rritje të mprehtë në temperatura, të rrisë toksicitetin (dhimbje koke, dhimbje të trupit, të përzier dhe të vjella të origjinës qendror). Me progresion i sindromi dehje mund të ndodhin çrregullime të qendror nervor: deluzione, halucinacione, vetëdije të dëmtuar. Fytyra e pacientit, qafë dhe sup brez puffiness, hyperemic, janë injeksione të shumta sclera, mukozës e gojës, gjuhës, konjuktiva të kuqe të ndritshme. Pacientët ankohen për fotofobi dhe lacrimation.

Nuk kanë çrregullime toksike kardiake: takikardia, duke ndryshuar bradycardia, hipotension. Zvogëlon sasinë e urinës së përditshme (oliguria), vuri në dukje një rritje modeste në madhësinë e shpretkës dhe mëlçisë. Në të ardhmen, nuk zhvillon shenjat e para të sindromës hemorragjike (hemorragji, gjakderdhje), sclera bërë hije ikterik.

Faza kongjestion zgjat rreth 3-4 ditë, e ndjekur nga një faljen shkurtër (zgjat nga disa orë në disa ditë). Temperatura normale, përmirëson gjendjen e përgjithshme shëndetësore të pacientëve dhe objektiv. Kur format e dështuara të etheve verdhë shërim të mëtejshëm ndodh, por shpesh pas një temperaturë të shkurtër trupi ndjesë ngrihet përsëri. Në përgjithësi, periudha febrile është zakonisht 8-10 ditë nga fillimi.

Në të rënda pas një faze të shkurtër faljen ndodh pezëm venoz, e cila është manifestuar me zbehje të rëndë dhe të lëkurës cyanotic shpejt verdhëz zhvillim, petechiae zakonshme, ekhimatozy, purple. Nuk është hepatosplenomegaly.

Kushti i pacientëve të ndjeshëm simptomat më keq hemorragjike shprehura, pacientët shënim të vjella me gjak, në terren (politike hezitoni - nënshkruajë gjakderdhje intensive zorrëve), gjakderdhje nga hunda, mund të përjetojnë gjakderdhje të brendshme. Oliguria zakonisht progresive (deri në anuria), gjakderdhje urinar gjithashtu theksohet papastërtitë.

Në gjysmën e rasteve me progres me zhvillimin e komplikimeve të rënda vdekjeprurëse. Kur një i tanishëm pozitiv vjen një periudhë të gjatë të convalescence, simptomat klinike gradualisht regresses. Është e mundur për të ruajtur një shumëllojshmëri të zhvlerësimit funksionale në shkatërrim të konsiderueshëm indeve. Pas transferimit sëmundjen vazhdon imunitet gjatë gjithë jetës, episode të përsëritura janë vërejtur.

Komplikimet e etheve verdhë

Ethet e vështirë rrjedhin verdhë mund të jetë i komplikuar nga infektiv-toksike shoku, veshkave dhe dëmtime hepatike. Këto komplikime që kërkojnë masa të kujdesit intensive, në shumë raste të çojë në vdekje në 7-9 sëmundje ditë. Përveç kësaj, zhvillimi i mundshëm i encefalit.

Diagnoza e etheve verdhë

Në ditët e para të numërimit të plotë të gjakut tregon leukopenia me një formulë zhvendosje të leukociteve, përqendrim të reduktuar të neutrofile, trombocitet. Në zhvillimin më tej leukocytosis. Trombocitopenia përparon. Rritje hematokriti, rritja e azotit dhe kalium në gjak.

Shënime urinalysis rritur proteina, qelizat e kuqe të gjakut dhe qelizat e shënuara epitelin.

Analiza biokimike të gjakut tregon rritjen e bilirubin, enzimat e mëlçisë (AST kryesisht).

Poshtërim të prodhuar në drejtim të laboratorëve të specializuara parasysh rrezikun e veçantë të infeksionit. Diagnoza është kryer me anë të bioassay në kafshët laboratorike.

Diagnoza serologjik është bërë nga metodat e mëposhtme: Phragmites, RSK. ELISA. RNIF dhe RTNHA.

Trajtimi i etheve verdhë

Ethe Yellow trajtohen në departamentin spitalor infektive, trajtim të specializuar e infeksioneve veçanërisht të rrezikshme.

Trajtim shkakor i kësaj sëmundjeje nuk është i zhvilluar aktualisht, trajtimi ka për qëllim ruajtjen e funksionit imun, mekanizmat patogjene dhe të lehtësojë simptomat.

Pacientët të botuar në krevat, gjysëm të lëngshme ushqim i tretshëm i pasur në kalori, vitamina (vitaminë C, P, K). Në ditët e para mund të prodhojnë plazma donatorët transfuzion rekonvalestsentnoy (efekti trajtim është i papërfillshëm).

Gjatë pacientët ethe transfused gjak në sasi 125-150 ml çdo 2 ditë, dhe të emërojë kampolon anteanemin, hekur intramuskular për të kompensuar humbjen e gjakut. Në trajtimin mund të përshkruajnë anti-inflamator (nëse është e nevojshme - kortikosteroid), antihistamines, hemostatics, droga kardiovaskulare. Nëse është e nevojshme, e bëri masa reanematolohicheskie.

Prognoza për ethet e verdha

Prognoza e etheve verdhë në rastin e kursit të butë apo të dështuar të favorshme, zhvillimi i Klinikës së rëndë - rritet. Komplikimet e infeksionit, në gjysmën e rasteve të çojë në vdekje.

Parandalimi i etheve verdhë

Parandalimi i sëmundjes përfshin kontrollin e migracionit dhe të anijeve në mënyrë që të përjashtojë mundësinë e importimit të verdhë epidemike ethe foci. Përveç kësaj, shkatërrimi transportuesit e etheve verdhë realizuar në qytetet. Parandalimin individual përfshin përdorimin e mbrojtjen e bimëve nga pickimin e insekteve.

Profilaksia specifik është administruar vaksina plogeshti, imunizimi është treguar të personave të çdo moshe të cilët janë duke planifikuar për të udhëtuar në rajonet endemike 7 -10 ditë para nisjes.