Stuttering


 • Klasifikimi i stuttering
 • Etiologji dhe Patogjeneza
 • Simptomet e stuttering
 • Komplikimet stuttering
 • Diagnoza e stuttering
 • Trajtimi i belbëzimit
 • Prognozë për stuttering
 • Parandalimi i stuttering

Stuttering - sudorohopodobnye lëvizje artikulim dhe muskujt laryngeal, shpesh ndodhin gjuhën e parë (të paktën në mes), në të cilin pacienti ka për të qëndruar në një tingull të caktuar (grup të shëndoshë). Këto simptoma janë shumë të ngjashme me stuttering konvulsione clonic dhe tonik. Nëse ka një formacion stuttering e fjalëve, rrokjeve dhe tingujve të ri-clonic. Stuttering Tonic nuk lejon pacientit për të marrë off terren me tingujt ndalesa për të shkuar në artikulimin e tingullit të dytë.

Klasifikimi i stuttering

Stuttering neurotik ndodh në fëmijët e shëndetshëm si rezultat i stresit dhe neuroza.


Neurozë belbëzimit karakteristik fëmijët me sëmundje të sistemit nervor (nasledstvennymy dhe fituar).

Etiologji dhe Patogjeneza

Ka dy grupe të shkaqeve të stuttering: favorshëm dhe provokimin. Ndër shkaqet conin drejt kesaj semundje e stuttering duhet të dallohen:

 • rënduar e trashëguar;
 • Sëmundja shkakton efekte entsefalopatychni;
 • intrauterine, lëndimet e lindjes;
 • lodhja dhe lodhje e sistemit nervor (si pasojë e sëmundjeve infektive).

Disa kushte që kontribuojnë në shfaqjen e stuttering:

 • Shkelja e lëvizshmëri dhe ritëm;
 • Varfëria zhvillim emocional;
 • Shpejtësia e përgjigjes nga anormalnost marrëdhëniet me të tjerët;
 • Çrregullime të fshehura mendore (p.sh. shkeljeve).

Prania e një prej kushteve të mësipërme është e mjaftueshme për një avari nervor dhe, rrjedhimisht, stuttering.

Arsyet që provokojnë stuttering përfshijnë:

 • trauma fazë të (frikë, lemeri)
 • dygjuhësia ose shumëgjuhësia në familje;
 • trashëgimia;
 • tahilaliya (gjuha përshpejtuar).

Patogjeneza e stuttering ngjashme me mekanizmin e dysarthria nen-kortikale. Ai përfshin - procesin e frymëmarrjes së koordinimit, artikulimin dhe holosovedennya. Sepse stuttering është përmendur shpesh dyzartryyu si dizritmicheskuyu.

Përçarje ndërveprime induksion lëvore dhe strukturat kortikale të çojë në crregullime te lëvore. Në këtë drejtim, ka ndryshime në sistemin e stryopallydarnoy përgjegjëse për "preduhotovnost" për të kryer trafikun. Lëvizja përfshin dy grupe të muskujve - një rënie, të tjerët - të pushojnë. Në sajë të saktë dhe të rënë dakord rishpërndarjen e tonin e muskujve, ndoshta kryerjen e lëvizjeve të shpejta, të sakta dhe në mënyrë rigoroze differentiable. Ajo sistem stryopallydarnoy monitorohet në rishpërndarjen racional të tonin e muskujve. Lock Gjuha rregullator stryopallydarnoy shkak të overstimulation emocionale ose lëndime anatomike dhe patologjike të trurit të çojë në përsëritje clonic (shënoni) ose vrull tonik. Përfundimisht patologjike refleks - një shkelje e automatik të folurit dhe aparatit të të folurit hypertonicity muskujve - kthehet në një refleks të kushtëzuar.

Simptomet e stuttering

Frymarrja. Në mesin e çrregullimeve të procesit të frymëmarrjes në stuttering shënuar rrjedhjen e ajrit të madh në mbytje dhe rezistencës tym për shkak të çrregullimeve në artikulim. Shkelja e stuttering frymëmarrjes fjalim është formimi i pacientit inspiratory-zanore tinguj ose protornoho. Me fjalë të tjera, lëvizja e litarët vokale dhe pacientit zhurma protornoho arsimi Përdor ajrit të thithur. Tym cunguar nuk ndodh vetëm gjatë fjalimit, por vetëm.

Voice. Tentimi shqiptimin stuttering shëndoshë kur shoqërohet mbylljen sudorohopodobnym e glottis, e cila pengon të shëndoshë. Gjatë sulmit fyt shpejt dhe në mënyrë dramatike duke lëvizur lart, poshtë dhe e shtyu përpara. Sepse nuk ka aftësinë për të qetë pacientët shqiptimin përpiqen për të shprehem zanoret në mënyrë të vendosur. Ka të zbutur simptomat e stuttering ndërsa kënduar dhe pëshpëritin deri në normalizimin e plotë të gjuhës.

Artikulim. Përveç dëmtimit funksionale në aparatin articulatory me stuttering vërejtur çrregullime somatike. Për shembull, qemer i lartë i qiellit, i dalë devijim gjuha me anën, në zgavrën e hundës - mur ndarës lakuar hundës, predha hipertropise.

Lëvizja e ngjashme - një lëvizje që shoqërojnë atë me stuttering nuk është i nevojshëm, por në të njëjtën kohë, pacienti ka punuar si një lëvizje të ndërgjegjshëm. Gjatë sulmit stuttering pacientët mund të refuzojë kokën prapa, anim atë, një sy qorr, grusht szhym, duke tundur supet, stomp këmbën e tij, krimet nga këmbë në këmbë. Në të shkurtër, lëvizjet e ushtrimeve që mund të përshkruhet si tonik ose konfiskimet clonic.

Psikikë. Me zhvillimin e stuttering është çrregullime mendore pashmangshme ose të tjera. Frika më e zakonshme e disa letrave, rrokjeve dhe fjalëve, dhe kjo është shqiptim i tyre. Në fjalën e tij, pacientët që vuajnë nga stuttering qëllimisht shmangur letra të tilla dhe fjalë si sy të mundshme për një zëvendësim. Kur acarimin mund ngrit dumbness absolute. Mendimet për pamundësinë e komunikimit normal mund të sjellë në vetëdijen e inferioritetit dhe të gjithë "Unë".

Zhvillimi i stuttering është i ndarë në 4 faza.

Faza e parë. Ka episode të vogla stuttering, të qetë Ulja gjuhën matur. Përfundimi i fazës së parë të stuttering përcaktohet nga simptomat e mëposhtme:

 • vështirësi në shqiptim ndodhin më shpesh në fjalët e para të fjalive;
 • episode stuttering ndodhin në shqiptim sindikatat, parafjalët pjesë të mirë të shkurtër të fjalës;
 • "Presion komunikuese" rrit stuttering;
 • Fëmija nuk i përgjigjet vështirësisë së tij që shpall fjalët, e folur pa siklet. Ankthi neto, frika e të folurit. Provokojnë stuttering gjendje syyumynutnaya shpërthim emocional.

Faza e dytë. Ka probleme në kontaktimin e disa bashkë-lëvizje. Gradualisht duke rritur numrin e situatave në aspektin e komunikimit komplekse.

 • stuttering bëhet kronik, por ashpërsia e sulmeve ndryshon;
 • probleme me deklarimin ndodh më shpesh në fjalë shumërrokësh në gjuhën e shpejtë dhe shumë më pak në pjesën e shkurtër të fjalës;
 • abuzimi i fëmijëve realizon fjalimin e tij, por nuk e konsiderojnë veten zaykayuschymsya. Thotë lehtësi në çdo situatë.

Faza 3. Fixing konfiskimet. Megjithatë, pacientët nuk ndjejnë frikën dhe transmetimin ndonjë shqetësim. Ata përdorin çdo mundësi për të komunikuar. Propozimi për trajtimin nuk shkakton ndonjë mbështetje apo entuziazëm nga ana e pacientit. Ata duket për të lejuar instalimin për të pushuar.

 • pacientët janë të vetëdijshëm se disa nga shkaqet e stuttering janë situata të vështira në aspektin e komunikimit;
 • ka vështirësi në lidhje me deklaratën e disa tingujve, fjalëve;
 • duke u përpjekur për të zëvendësuar "problem" me fjalë të tjera.

Faza e katërt. Në këtë fazë stuttering - një problem të madh personal. Ka reagime të dallueshme emocionale për stuttering dhe, rrjedhimisht, të shmangur situatat gjuhësore. Nëse pacienti ende drejtuar për të zëvendësuar "problematike" tingujt e (fjalët) nga koha në kohë, por tani ai e bën atë të gjithë kohën. Ai fillon të duket në reagimin e të tjerëve ndaj stuttering tij. Karakteristikat faza 4 e stuttering:

 • Pritjet stuttering (parashikim)
 • vështirësi në shqiptim të caktuara Tinguj (fjalët) merr një natyrë kronike;
 • lohofobyya (gjuhën e vet);
 • Përgjigjet në pyetjet janë uklonchivymy.

Komplikimet stuttering

Prania e bën situatat stuttering gjuhësore shmangur fëmijë, duke rezultuar në ngushtimin e fushës së komunikimit të tij dhe, rrjedhimisht, zhvillimin e përgjithshëm. Nuk është mosbesim, storozhkist, ndjenja dallimin në mes vete dhe kolegët e tyre. Si rezultat i keqkuptimit në mes fëmijës dhe prindërve të tij (shokët e klasës, shokët e) zhvillon një ndjenjë të shkeljes, të inferioritetit. Nuk është në rritje acarim, një drithërimë ka që mund të çojë në depresion mendor dhe rritjen e stuttering. Stuttering mund të ulët performancën në shkollë për shkak të siklet, turp dhe izolimit të fëmijës. Zhvillimi i stuttering mund të ndërhyjë në zgjedhje të profesionit, si dhe një familje.

Diagnoza e stuttering

Për të diagnostikuar stuttering duhet të ketë karakteristikat e mëposhtme:

 • Shkelja e ritmin e të folurit (mbetje të fjalëve, fraza, përsëritja e rrokjeve, shtrihen disa tinguj);
 • vështirësitë dhe hezitim në fillim të fjalës;
 • përpjekjet për të përballuar me stuttering duke përdorur lëvizjet anësore (ngërdheshje, dru tik).

Nëse gjatësia e çrregullimeve të mësipërme më shumë se 3 muaj stuttering diagnostikuar. Pacientët e tillë duhet të konsultoheni me një neurolog jo vetëm, por edhe terapi fjalim. Të përjashtuar sëmundje organik të sistemit nervor kryhet rheoencephalography, EEG MRI trurit diagnostikim.

Trajtimi i belbëzimit

Trajtimi i suksesshëm i stuttering nevrotike është kryesisht i varur në diagnozën e duhur.

Në trajtimet mesatare paefektshme tradicionale psikoterapeutike për stuttering (sjelljes, hipnotik, etj) në mjekësi preferuar qasjet moderne të veçanta terapeutike që përfshijnë elemente të disa trajtime. I tillë i kombinuar trajtime psikoterapeutike për stuttering dhe të përdorura në mënyrë individuale dhe në formë grupore. Korrigjimi i fjalimit të bërë nga seancat terapi fjalim me korrigjimin e shpejtë të stuttering dhe të fjalës. Stuttering neurotik në fëmijët e vegjël mirë për të trajtuar terapi fjalim në kopshtin e fëmijëve dhe grupeve. Këtu theksoj psikoterapi lojrave kolektiv, ritmin terapi fjalim. Nuk kishte rëndësi dhënë dhe terapi familjare, e cila përdor sugjerim, zbavitje, relaksim. Fëmijët janë mësuar të flasin në kohë me lëvizjet ritmichnymy e gishta apo monoton dhe këndonin. Metoda e vetë-kontrollit vendosjen se stuttering - një sjellje është subjekt për të ndryshuar. Ai përfshin - desensitization, trajnim autogenous.

Qëllimi i trajtimit mjekësor janë komplementare lehtësimin simptomat e frikës, ankthit, depresionit. Ne rekomandojmë emërimin e qetësuesve (duke përfshirë PHYTOTHERAPEUTIC) dhe jetëdhënës produkteve.

Në mjekim nevrozopodobnoho stuttering që ndodh për shkak të dëmtimit organike të trurit, të aplikojnë antispasmodics (Mydocalm Amyzyl), qetësues me kujdes (në doza minimale). Shkalla e efikasitetit të dehidratim. Nëse stuttering clonic rekomanduar emërimin e disa kurseve (1 deri në 3 muaj) Pantogam. Përveç kësaj, në trajtimin e stuttering janë të inkurajuar për të përfshirë fizioterapi dhe masazh (të dy të përgjithshme dhe terapi fjalim).

Prognozë për stuttering

Moti i favorshëm në më shumë se 70% të fëmijëve të mbahet goja mjedis.

Parandalimi i stuttering

Metodat e parandalimit stuttering ndarë në dy grupe. Një prej tyre ka për qëllim mbështetjen dhe forcimin e shëndetit të fëmijëve, i dytë - organizimin e zhvillimin e gjuhës. Të ushqyerit, kujdes i vazhdueshëm, respektuar dhe të kujdesit ditor - janë komponentë të rëndësishëm të zhvillimit mendor dhe gjuhësor të fëmijëve, ruajtjen dhe forcimin e shëndetit. Funksionimi normal i sistemit nervor dhe për të parandaluar atë nga mbingarkoj nxit ndërrimin e rregullt të syçeltësi dhe fle. Ajo duhet të mbrojë psikikë e fëmijëve nga informacion i tepruar ngarkesës (duke e parë "rritur" TV, duke lexuar tregimet e gjumit hiperemotsiynist) situatat që mund të shkaktojnë frikë.

Zhvillimi i plotë fjalimi i fëmijës duhet të përfshijë tri fusha. Së pari - zgjeruar horizontet, konceptet dhe idetë rreth botës, dukurive dhe objekteve (lojëra, duke ecur, duke lexuar libra). Dytë - parandalimin dhe paralajmërim në një belbëzim fjalim smoothness arsimit fëmijë dhe ngadalësia e fjalës, aftësia për të logjikisht dhe vazhdimisht shprehin mendimet e tyre, dëshirat. I tretë - formimi i zvukoproiznosheniya korrekte, ritmin dhe tempo të fjalës. Megjithatë, informacioni i ri për të raportuar fëmijë duhet dosed gradualisht.

Korrigjimi stuttering për të shmangur përsëritjen duhet të krijojë një fëmijë, sipas kushteve dhe mënyrave që do të ndihmojë të mbajë një mjedis të favorshëm psikologjik.