Hyperplasia gjëndrave endometrial


  • Shkaqet e hyperplasia gjëndrave endometrial
  • Klasifikimi i hyperplasia endometrial
  • Simptomet e hyperplasia gjëndrave endometrial
  • Diagnoza e hyperplasia gjëndrave endometrial
  • Trajtimi hyperplasia i gjëndrave të endometrium
  • Parandalimi i gjëndrave hyperplasia endometrial

Themelor hyperplasia gjëndrave endometrial janë procese tepër aktive proliferative në indet e gjëndrave të mitrës. Rreziku kryesor i ndryshimeve endometrial hyperplastic është mundësia e përparimit dhe të transformimit malinj. Prandaj, rëndësia e diagnostikimit dhe trajtimit të gjëndrave urgjence endometrial hyperplasia diktuar potencialin riprodhues të grave dhe parandalimin e kancerit endometrial. Diagnoza e hyperplasia gjëndrave mund të bëhet vetëm me anë të studimit histologjik të mostrave të endometrium.

Shkaqet e hyperplasia gjëndrave endometrial

Transformim Hyperplastic endometrial mund ngrit në gratë e të gjitha moshave në prani të faktorëve të rrezikut, por është më shumë i zakonshëm në periudhat kalimtare të shoqëruara me ndryshime të hormoneve në trup (në adoleshentët dhe pacientët e moshës premenopausal).


Hyperplasia proceset Background gjenitale lidhura gjëndrave i endometrium është fibroids mitrës, sindromi polycystic ovarian, endometriozës, endometritis. Zhvillimi i gjëndrave hyperplasia endometrial shpesh paraprihet kirurgji gjinekologjike, abort diagnostike curettage endometrial. Faktorët e rrezikut për hyperplastic mitër është mungesa e një histori të grave në lindjen e fëmijës, duke shmangur përdorimin e kontracepsionit hormonal, abortit, menopauza vonë.

Nga sëmundjet extragenital shoqëruese përfshijnë diabet, gjirit, tensionin e lartë, trashje, sëmundje tiroide, mëlçisë dhe gjëndra veshkave.

Duke çuar në lindin hyperplasia gjëndrave të endometrium është giperestrogeniya ose ekspozimi i zgjatur të estrogjenit në reduktimin efektin parandalues ​​e progesterone.

Klasifikimi i hyperplasia endometrial

Duke variant histologjik të identifikojnë disa lloje të hyperplasia endometrial, i gjëndrave, gjëndrave-cistike, atipike (adenomatosis) dhe fokale (polyps endometrial).

Hyperplasia gjëndrave endometrial karakterizohet nga zhdukja e ndarjes funksional i endometrium dhe shtresa basal. Kufiri në mes myometrium dhe endometrium shprehur shënuar qartë rritje në numrin e gjëndrave, por vendndodhja e tyre është i pabarabartë, dhe forma është e ndryshme. Kur i gjëndrave formë cistike hyperplasia e gjëndrave cistike bëhet pamjen ndryshuar.

Për adenomatosis (hyperplasia atipike) natyrshme në ristrukturimin dhe elementet më intensive përhapjes krahasim me hyperplasia gjëndrave të endometrium, polymorphism bërthamor, duke ulur numrin e qelizave stromal.

Nëpërmjet hyperplasia lokal shënuar të përhapjes gjëndrave dhe epiteli sipërfaqësor me themelor indet, duke çuar në formimin e polyps endometrial (gjëndrave, fijor, i gjëndrave-fijor).

Më onkonastorozhenist në gjinekologji dhe shkaktojnë atypycheskaya hyperplasia polypous, janë konsideruar si kusht precancerous. Threat adenomatosis tranzicion në kancer endometrial është rreth 10%.

Hyperplasia i gjëndrave dhe i gjëndrave-cistike i endometrium më pak të ngjarë të ozlokachestvlenyyu. Rreziku rritet me curettage tyre korrente endometrial pas terapisë hormoneve dhe pamjaftueshmërinë.

Simptomet e hyperplasia gjëndrave endometrial

Nje simptomë tipik e hiperplazisë gjëndrave të endometrium është çrregullim i funksionit menstrual, rezultuar gjakderdhje abnormale mitrës.

Ndër format e mosfunksionim menstrual ndodh menorrhagia (gjakderdhje ciklike në tepërt e zakonshme mujore për humbje gjaku dhe kohëzgjatja) dhe metrorrhagia (gjakderdhje aciklike e gjatesite e ndryshme dhe bollëk).

Gjakderdhje në hyperplasia endometrial gjëndrave të ndodhë pas menstruacioneve të vogla vonesë ose periudhë intermenstrual. Për gjakderdhje të mitur që dalin nga hyperplasia gjëndrave endometrial në adoleshentët karakter dallues e clots shpërthyes lirimit.

Gjakderdhje të zgjatur rëndë dhe përfundimisht të kontribuojë në zhvillimin e anemisë, dobësi, rraskapitje, marramendje.

Cikle Anovulatory, e cila festohet në hyperplasia gjëndrave endometrial shoqëruar nga infertilitetit.

Diagnoza e hyperplasia gjëndrave endometrial

Si shenja të hyperplasia gjëndrave të endometrium është jo vetëm i veçantë për këtë sëmundje, çështja e diagnozës së plotë dhe të saktë është veçanërisht e rëndësishme.

Në studim i gjinekologu historisë pyet për veçantitë trashëgim të ciklit menstrual, kusht fertilitetit metodat e përdorura kontraceptive transferuar sëmundjeve të përgjithshme dhe gjinekologjike.

Në ekzaminimin e përgjithshëm gjinekologjike, diagnoza e hyperplasia gjëndrave endometrial përfshijnë ultratinguj Transvaginal në procesin e përcakton trashësinë e rritje endometrial disponueshmërinë polypous. Duke përdorur shqyrtimit ultratinguj duket gratë kontingjente që kanë nevojë për konfirmim histologjik të diagnozën e hyperplasia gjëndrave të endometrium me anë të biopsi endometrial aspirimi apo curettage veçantë diagnostike.

Curettage diagnostike kryer një ditë më parë menstruacione të pritura ose menjëherë pas ajo është nisur nën hysteroscopy kontrollit. Hysteroscopy ofron një curettage adekuat dhe heqjen e plotë të endometrium parregullt. Gërryerjet e endometrial ekspozuar ekzaminim histologjik, për të përcaktuar llojin e hyperplasia dhe të vendosur diagnozën morfologjike. Kur i gjëndrave hyperplasia endometrial informativ hysteroscopy diagnostikues është 94,5%, ndërsa transvaginal ultrazërit - 68,6%.

Kur hyperplasia endometrial i gjëndrave në pacientët e studiuar nivelet e progesteronit dhe e estrogjenit, nëse është e nevojshme - hormonet e gjëndra veshkave dhe tiroide. Ndihmëse diagnostikues hysterography rol apo radioisotope scan.

Diagnoza diferenciale e gjakderdhje të shkaktuara nga hyperplasia gjëndrave të endometrium, të kryer një shtatzëni ektopike, sëmundje trofoblastike, polyps ose erozionin qafës së mitrës, kancer të mitrës, kanceri i mitrës.

Trajtimi hyperplasia i gjëndrave të endometrium

Procedura curettage ndara diagnostikues i uterusit është hapi i parë në trajtimin e hiperplazisë gjëndrave i endometrium. Më tej, duke marrë parasysh rezultatet e Histologji zgjedhur hormonit skemë për të shtypur përhapjes endometrial dhe heqjen e mëvonshme të çekuilibër hormonal.

Kur forma e gjëndrave e hyperplasia endometrial mund të administrohen COC (Yasmin, Jeanine, Regulon), progestins (Utrozhestan, Duphaston) për 3-6 muaj. Me sukses ne trajtimin e hiperplazisë gjëndrave të hestahensoderzhaschye endometrium perdorur sistemin intrauterine "Mirena", e cila jep efekt lokal terapeutik në endometrium.

Përdorimi i Gonadotropin agonist hormoneve liruar (aGnRH) është efektive në gratë mbi 35 vjet dhe periudhë perimenopausal. Këto barna shkaktojnë gjendjen e përkohshëm kthyeshëm të menopauzës artificial dhe amenorrhea.

Së bashku me trajtim hormonal është kryer vitaminë terapi, korrigjim i anemi, akupunkturë, fizioterapi (electrophoresis). Kontrolloni terapi me ultratinguj kryhet në tre dhe gjashtë muajve të trajtimit; ri endometrial biopsi - në fund të kursit. Në mënyrë që të stimulojë ciklit të ovulimit përdorur më vonë stimuluesve ovulacionit (Clomiphene).

Në rast të hyperplasia rikthim gjëndrave të endometrium përkundër sfondit të terapisë hormoneve në pacientët të cilët janë të interesuar në riprodhim, mund të kryhet larguarit apo heqje e endometrium duke përdorur lazer dhe teknikat Electrosurgical Hysteroscopic nën kontroll.

Kur hyperplasia i gjëndrave endometrial komplikuar nga Endometrioza, fibroids mitrës, dhe gjatë menopauzës mund të jetë metodë e hysterectomy zgjedhje ose panhisterektomiyu.

Parandalimi i gjëndrave hyperplasia endometrial

Pas përfundimit të trajtimit të gjëndrave hyperplasia endometrial rëndësi të veçantë është parandalimi i përsëritjes së saj dhe kancerit endometrial. Për këtë qëllim, gjinekolog rekomanduar kontrolle të rregullta, duke u konsultuar gjinekolog, endokrinolog dhe kontraceptivëve përzgjedhjen, trajnimin dhe menaxhimin e shtatzënisë në femra.

Këtu grua, afatet kohore të një apel për mjekun dekrete specialist, në një masë të madhe varet nga moti i hyperplasia gjëndrave të endometrium.