Marramendje


  • Klasifikimi i marramendje
  • Fotografia klinike e marrje mendsh
  • Etiologji dhe Patogjeneza e marramendje
  • Diagnoza dhe diferencuar Diagnoza
  • Trajtimi i marramendje
  • Prognozë për marramendje

Vertigo - një ndjenjë e rrotullimit mendor dhe / ose lëvizjet translational e pacientit në aeroplanë të ndryshme, të paktën - iluzion i një mjedisi zhvendosje të caktuar në ndonjë aeroplan. Në praktikën klinike, termi "marramendje" është interpretuar shumë më të gjerë, kështu që përfshijnë shtetin dhe ndjenja për shkak të rrjedhës së dëmtuar të informacionit ndijor (vizuale, proprioceptive, vestibular, etj) të përpunimit. Manifestimi kryesor i marramendje - shortness e orientimit në hapësirë.

Klasifikimi i marramendje

Ka sistemik (vestibular) dhe marramendje josistematik. Duke mos-sistemit marramendje psikogjenike përfshijnë marramendje, gjendjen peredneprytomnyy e disequilibrium. Në disa raste, përdorimi i mundshëm i termit "marramendje fiziologjik".


Marramendje Sistemi i lidhur me lezioni direkte pathogenetic e aparatit vestibular. Varësi nivelin e lezioneve saj izoluara të periferik ose sistemit qendror marramendje. Lezionet qendrore shkaktuar kanale pivkolovyh ganglia vestibular dhe nervat, periferike - humbjen e berthamat vestibular e brainstem dhe tru i vogël. Në kuadër të lirimit të sistemit marramendje:

  • proprioception (ndjenjë e lëvizjes pasive e trupit të vet në hapësirë)
  • i prekshëm ose i prekshëm (ndjenjë e lëkundëse në valët, furnizimit ose në rënie me anë të trupit, tokës unsteadiness lëvizur mbështetje nëpër këmbë)

Marramendje anekdotike karakterizuar nga një ndjenjë e jostabilitetit, vështirësi në ruajtjen e postures të caktuara. Ajo është e bazuar në mospërputhje e vestibular, proprioceptive ndjeshmëri, vizual që ndodh në nivele të ndryshme të sistemit nervor.

Marramendje fiziologjik shkaktuar nga stimulimit të tepërt të sistemit vestibular dhe është për shkak të rotacionit afatgjatë shpejtësi ndryshim i papritur, monitorimin e lëvizjes së objekteve. Pjesë e sindromës sëmundje lëvizje.

Fotografia klinike e marrje mendsh

  • Marramendje sistem

Marramendje Sistemi ndodh në 35-50% të pacientëve që ankohen nga ndjenja i trullosur. Shkaqet e saj mund të ndryshojnë, por më i shpeshtë i tyre - neurons vestibular, sëmundje Meniere, dashamirës marramendje konvulsiv pozicional, neurinoma VIII palë e këndvështrimi. Për të përcaktuar natyrën e sëmundjes tashmë në shqyrtimin e parë të pacientit kërkohet vlerësim të duhur të historisë mjekësore dhe rezultateve klinike të provimeve.

Konvulsiv bamirës marramendje pozicional (DPPH) - shkaku më i zakonshëm i sistemit marramendje. Ajo është e bazuar kupulolitiaz - arsimin në njësitë gojë karbonatike kanale pivkolovyh kalciumit, duke siguruar një efekt stimulues në receptorët e aparatit vestibular. Për DPPH të karakterizuar nga të shkurtra (1 minutë) episode të marramendje intensive (duke ndryshuar pozicionin e kokës), të shoqëruar nga të përzier, bradycardia dhe çrregullime të dytë autonome. Një nga shenjat dalluese është mungesa e DPPH gjatë episodeve të tringëllimë marramendje, deficitet fokale neurologjike.

Neuronet vestibular karakterizuar nga sulmet e marramendje zgjasin nga disa orë në disa ditë. Nuk është një serioze, shpesh shërohet nga një infeksion bakterial ose viral. Pacienti ndjen marramendje shumë intensive, e shoqëruar me çrregullime të rënda autonome. Nuk ka meningeal dhe simptoma neurologjike fokale. Dëgjimi i shpëtuar.

Marramendje Post-traumatik ndodh menjëherë pas lëndimit të trurit traumatike. Prania e simptomave të kontaktit të dëmtimit të trurit nuk është e nevojshme. Marramendje Post-traumatik mund të ndodhë gjatë kohë (4-5 ditë) pas një lëndim në kokë, të cilat mund të jenë të lidhur me formimin e labirint i lëngshëm.

Lezione toksike e aparatit vestibular - marramendje progresive sistemike, të kombinuara me koordinim të dobët të lëvizjeve të shoqëruara me përdorimin e aminoglycosides, të cilat mund të grumbullohen në Endo-dhe perylymfe.

Sëmundje Meniere - përsëritet periudhave të shkurtra të sistemit intensive marramendje, të shoqëruar nga zhurma dhe kumbues në veshët, humbjen e dëgjimit flyuktuiruet dhe çrregullime të rënda autonom. Ajo është e bazuar hidrops - një rritje prej endolymph, duke shkaktuar shtrihen muret e një labirint të kanaleve. Kohëzgjatja e periudhave të shkurtra të marramendje - kjo është disa minuta për 24 orë, frekuenca - nga disa herë në ditë për 1 herë në vit. Sulmi është i shoqëruar nga një çekuilibër të theksuar dhe çrregullime autonome që mund të vazhdojë pas sulmit për disa ditë. Si sëmundja përparon seancë të reduktuar (zakonisht të njëanshme), por humbje të plotë të dëgjimit ndodh.

I përkohshëm lob epilepsi - episode të përsëritura paprovokuar e sistemit marramendje, i shoqëruar nga trazirat e rënda autonome (vjellje, dhimbje epigastrike, bradycardia, djersitje, flashes nxehtë). Përveç kësaj, foto klinik mund të jetë gjithashtu çrregullime të pranishëm vizuale dhe çrregullime të tjera të perceptimit.

  • Marramendje anekdotike

Mungesë ekuilibri mund të jetë për shkak të mosfunksionim të aparatit vestibular e origjinave të ndryshme. Një nga karakteristikat më të rëndësishme dalluese - përkeqësimi i pacientit me humbjen e kontrollit (sy mbyllur). Shkaqe të tjera mungesë ekuilibri mund të jetë lezione e tru i vogël, bërthamat kortikale, brainstem, deficiti Multi-ndijor, dhe përdorimi i barnave të caktuara (derivate phenothiazine, benzodiazepinat). Në raste të tilla, vertigo shoqërohet me përqendrim, humor ngritur. Shprehja e këtyre manifestimeve është reduktuar në doza të ulëta.

Peredneprytomni shtet - ndjenjë e marrje mendsh, tingëllim në veshët, "ndërprerje", vjellje, humbje e ekuilibrit.

Marramendje Psikogjenike ndër simptomat më të shpeshta të sulmeve paniku dhe është ndër ankesat më të zakonshme që duke vendosur pacientët që vuajnë nga çrregullime të Psikogjenike (histeri, sindromi hypochondria, krizë nervash, depresioni). A është për t'u ngjyrosur këmbëngulës dhe të rënda emocionale.

Etiologji dhe Patogjeneza e marramendje

Sigurimi ekuilibër është e mundur me integrimin e vestibular, proprioceptive, lëvore sistemet vizuale dhe i prekshëm janë të lidhura ngushtë dhe formacionet nen-kortikale. Histamine ndikojnë receptorët histamine, luan një rol të rëndësishëm në transmetimin e informacionit nga kanalet receptorët pivkolovyh. Transmetimit Holynerhycheskaya ofron modulating efekt në neurotransmission histaminerhicheskih. Në sajë të acetilkolinës transferimin e mundshëm të informatave nga receptorët në berthamat anësore vestibular dhe seksione qendrore të aparatit vestibular. Është vërtetuar se reflekset vestibulovehetativnyh operojnë përmes ndërveprimit të choline-histaminerhicheskih dhe sistemeve, dhe histamine-mënyrë glutamatergic dhe të sigurojë bërthamën mesor vestibular në afferentation.

Shfaqja e marramendje sistematik shpesh shkaktohet nga lezionet e departamentit periferik aparatit vestibular, sepse e toksike, degjeneruese dhe traumatike proceseve, shumë më pak - ishemi akute të këtyre subjekteve. Strukturat humbjen e trurit të vendosura më lart (strukturat nen-kortikale, brainstem, lëvore cerebrale dhe çështje të bardhë të trurit), shpesh ndodh për shkak të patologji vaskulare, dehenerativnymy dhe sëmundjet traumatike.

Diagnoza dhe diferencuar Diagnoza

Për diagnozën e neurolog marramendje së pari duhet të konfirmojnë faktin e marrje mendsh, si pacientët shpesh investojnë në konceptin e "marramendje" një kuptim të ndryshëm (dhimbje koke, përkufizim i abuzimit, etj). Për ta bërë këtë në diagnozën diferenciale midis marramendje dhe ankesave karakter tjetër, duhet të menjëhershëm e pacientit për në afat të caktuar ose të ofrojnë atyre një zgjedhje. Shumica e saj i saktë për të dëgjuar një përshkrim të detajuar të ankesave dhe ndjenjat ekzistuese. Shumë vëmendje i duhet kushtuar shqyrtimit neurologjike e pacientit (gjendje të CHN, zbulimin e nystagmus, testet koordinatornye, zbulimin e aftësisë së kufizuar). Edhe një inspektim i plotë nuk është gjithmonë e mundur të përcaktohet një diagnozë, këtë monitoruar pacientët në dinamikën. Në raste të tilla mund të jetë informacion i dobishëm helmim transferuar më parë, autoimune dhe sëmundjet inflamatore.

Pacienti me marramendje mund të duhet këshilla OTONEVROLOGOV, vestybulolohiyi dhe të pyetjes të shpinë qafës së mitrës: radiografi, CT, MRI e shpinë.

Me CT dhe MRI të trurit për të përjashtuar tumoreve, procesin demyelinating dhe ndryshime të tjera strukturore në karakter lindura dhe të fituara. Konfirmojë apo mohojë praninë e sëmundjeve infektive të aftë për zbulimin e antitrupave ndaj patogjenëve supozuar, si dhe një studim të plotë të qelizave të gjakut. Në diagnozën e "sëmundjes Meyer" tregon një perceptim më të mirë të frekuencës së ulët gjatë audiohramy regjistrimit. Ajo duhet të mbahet mend, dhe truri EEG, e cila parandalon paroksizmal epileptike dhe aktivitetin në të çon tokësore. Kryen aparat vestibular hulumtim: vestybulometriyi, Stabilography, teste rrotulluese, etj

Trajtimi i marramendje

Zgjedhja e strategjisë së trajtimit të bazuar në marramendje shkakton dhe mekanizmat e zhvillimit të sëmundjes. Në çdo rast, terapia duhet të synojnë në privuar pacientin e shqetësimit dhe çrregullime të lidhura neurologjike. Trajtimi i çrregullimeve të qarkullimit cerebral të thotë kontroll presionin e gjakut qëllim antitrombocitare agjentët, nootropics, venotonics, Vasodilators dhe nëse është e nevojshme - droga antiepileptic. Trajtimi i sëmundjes Meniere përfshin emërimin e diuretics, kufizimin kripë e pranimit, dhe në mungesë të efektit të dëshiruar dhe sulmet e vazhdueshme të marramendje vendosë për kirurgji. Në trajtimin e neyronita vestibular mund të kërkojë përdorimin e barnave antivirale. Që përdorimit DPPH e barnave që pengojnë veprimtarinë e aparatit vestibular, është konsideruar e papërshtatshme, trajtimi kryesor për beninje paroksizmal marramendje pozicional - merr Epley. Si trajtim simptomatik i marramendje përdorur vestibulolitiky (Betahistine 48mh / ditë). Efikasiteti i antihistamines (prometazina, meklozyn) në rastin e shumicës së lezioneve të aparatit vestibular. Me rëndësi të madhe në trajtimin e mos-sistemit ka një terapi marramendje jo-drogës. Me të mundur koordinimit shërim dhe për të përmirësuar ecje. Trajtimi i marramendje psychogenic këshillueshme bashku me terapist (psikiatër), pasi që në disa raste mund të jetë e nevojshme anxiolytics emërimit, ilaqet kundër depresionit dhe Anticonvulsants.

Prognozë për marramendje

Është e njohur se një sulm i marramendje shpesh shoqërohet me një ndjenjë të frikës, por marrje mendsh si shtet, e jo jetës kërcënuese. Prandaj, në rastin e diagnostikimit në kohë të sëmundjes shkaktuar marramendje dhe trajtimi i saj adekuat në shumicën rast moti është i favorshëm.