Kapsllëk


  • Shkaqet e kapsllëk kronik
  • Klasifikimi i kapsllëk
  • Simptomet e kapsllëk kronik
  • Komplikimet e kapsllëk kronik
  • Diagnoza e kapsllëk kronik
  • Trajtimi i kapsllëk kronik
  • Rekomandimet për trajtimin e kapsllëk funksionale
  • Parandalimi kapsllëk

Termi "kapsllëk" nënkupton vështirësi në lëvizjeve të zorrëve, mungesa e lëvizjeve të zorrëve më shumë se tri ditë.

Ajo duhet të dallohen nga të situatës kronike kapsllëk (episodik). Situata kapsllëk ndodh në të ndryshme sulmojnë atë në pacientët të prirur për vështirësi në jashtëqitje, situata (udhëtim shtatzënisë - "turistik kapsllëk" ngrënë ushqime që pengojnë kalimin tranzit të masës të zorrëve, futje e pamjaftueshme e lëngjeve, shqetësimit psikologjik dhe emocional, stresi). Përveç kësaj, kapsllëk mund të shkaktohet nga mjekim. Rasti kapsllëk të ndodhë për një kohë të shkurtër dhe zakonisht në mënyrë të pavarur ose duke marrë laxatives, zgjidhen me sukses. Këto kushte nuk janë konsideruar si një sëmundje.

Kapsllëk kronik jemi lëvizje të rregullt zorrë një vonesë prej 48 ose më shumë orë. Ajo qëndron një numër të vogël stol të dendur dhe të thatë. Shpesh pas jashtëqitje asnjë ndjenjë e lëvizjeve të zorrëve. Për të thonë se ka një kapsllëk mundur në pacientët me një, disa ose të gjitha këto karakteristika. Një tipar i rëndësishëm diagnostikues është ndryshimi në frekuencën e zakonshme lëvizjes zorrë dhe natyrës.


Kapsllëk është një çrregullim shumë të zakonshme në mesin e tretjes së popullsisë, tendenca për kapsllëk mund të çojë në zhvillimin e sëmundjeve të rënda proctological sepse problemi ka një shkallë të lartë të rëndësisë sociale. Për shkak të mbizotërimit të tij dhe përkeqësimit të ashpër në cilësinë e jetës, kapsllëk kronik si të ndara sindromi dhe kapsllëk probleme aktualisht studiuar në mënyrë aktive proctologist, gastroenterologe, dhe specialistë të tjerë.

Më shpesh vuajnë nga kapsllëk fëmijët e vegjël dhe të moshuarit (mbi 60 vjet).

Ndjenja e shkurtësinë e lëvizjeve të zorrëve, lehtësim paaftësia, pavarësisht nga lodhje kokëfortë, nevoja për të aplikuar shtesë stimuluar lirimin e feces rektale, veprim (shtypur bigëzim, muret anësore të anusit, vaginë).

Statusi i përhershëm zbrazjes papërshtatshme ampulla rektal shpesh çon në mangësitë në bigëzim sindromi.

Kapsllëk kronik është diagnostikuar kur frekuenca stol është më pak 3 herë në javë, jashtëqitje i vështirë dhe kërkon shumë përpjekje shprehur, qëndrueshmëri stol është e trashë, me nyjë, nuk është një ndjenjë e lirimit jo të plotë të stol rektumit.

Shkaqet e kapsllëk kronik

Shkaku i kapsllëk kronik mund të jetë një mënyrë e veçantë e jetës, zakonet e ushqimit. Kapsllëk kontribuon rregullisht frenuar kërkojmë që të pastroj, përfundimisht të shtypur veprimtarinë refleks e zorrëve (pjesën tjetër të zgjatur krevat, një orar të ngjeshur të punës, kalimet e shpeshta). Përdorimi i shpeshtë i laxatives për shkak të pritjeve të paarsyeshme jashtëqitjen (lëvizjet zorrë ritëm normal perceptohet nga pacienti si rrallë), një dietë të varfër në produktet që përmbajnë fibra, mungesën e marrjes ditore të lëngjeve - faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e komplikimeve kronike të lëvizjeve të zorrëve.

Përveç kësaj, kapsllëk është një nga shenjat e sindromit të zorrës së trashë nervoz. Kjo gjendje patologjike është e shqetësuar lëvizshmëri zorrëve dhe mund të përjetojnë paqëndrueshmërisë stol kapsllëk me lirimin e stol të dobët të ngurta (nganjëherë me mukozë) mund të alternojnë me diarre. Kushtet Stresi në raste të tilla vetëm përkeqësohet veprimtarinë funksionale të zorrëve.

Kapsllëk mund të jetë për shkak të gjendjes së rëndë, shpesh kërkojnë korrigjim kirurgjik, pengim mekanike e zorrëve, i cili promovon të zhvillimit të coprostasia. Varësisht nga shkalla e ngushtimin e pengesave zorrë mund të jetë i plotë ose i pjesshëm. Shkaqet lumen zorrëve pengim mund të jetë tumor, cicatrices, ngjitet, diverticula i zorrës së trashë, volvulus, pushtimi hlystyani.

Coprostasia karakterizohet nga mungesa e gjatë e karrige, ndjenjë e plotësi në zorrë, arching dhimbje barku. Ndonjëherë përmbajtja likuide të zorrëve mund të anashkalojë plug fekal dhe të shkojnë si diarre.

Shkaku i kapsllëk mund të jetë një frikë psikologjik i jashtëqitjes, e cila është shkaktuar nga sëmundjet e rektumit, i shoqëruar nga sindromi i rëndë dhimbje (çarjes anale, hemorroide akute, paraproctitis).

Çrregullime neurologjike (stresi, depresioni, shok nervor) mund gjithashtu të kontribuojë në zhvillimin e çrregullimeve kronike të zorrëve.

Përveç kësaj, shumë droga mund të shkaktojë një efekt anësor i inhibimit të peristaltikës zorrëve dhe për të promovuar kapsllëk.

Patologji innervation e murit të zorrëve (semundja Hirschsprung-it, skleroza e shumefishte, trauma kurrizore dhe semundja kurrizit) gjithashtu shkaktojnë kapsllëk kronik.

Klasifikimi i kapsllëk

Kapsllëk klasifikuar nga faktorë dhe mekanizmave të zhvillimit etiologjikë: ushqyese (dietë karakteristika të lidhura), neurogjenik (të shkaktuara nga të dëmtuar aktivitetin neuro-refleks), psikogjenike (e lidhur me gjendjen psiko-emocionale), kapsllëk me sëmundjet anorectal (hemorroide, fissures anal , paraproctitis), toksike (për helmim nga plumbi ose merkuri, disa barnave, dehje kronike) proktohennye (i lidhur me çrregullime funksionale të muskujt diafragmë e katit legenit), kapsllëk me barriera mekanike (në tumore, kufizimet, dhëmbëza, polyps , anomalitë e traktit digjestiv), kapsllëk iatrogjenike (për shkak të ilaçeve).

Simptomet e kapsllëk kronik

Kapsllëk mund të shoqërohet me një shumëllojshmëri të simptomeve në varësi të sëmundjeve që ata shkaktojnë. Në disa raste, kapsllëk është ankesa e vetme e pacientit.

Lëvizjet individuale ritëm zorrë mund të ndryshojnë. Në varësi të frekuencës së lëvizjeve të zorrëve të ndryshojë në kapsllëk të përhershëm mund të konsiderohet zbrazje nga një herë në 2-3 ditë dhe më pak. Jashtëqitje me kapsllëk është e karakterizuar nga stresi të rëndë, kërkon përpjekje të konsiderueshme. Cal dendur, e thatë, mund të ngjajnë topat formë të thatë është formë fasule kurrizit. Në disa raste mund të jenë të ashtuquajtura ndalesa diarre kur të vendosur kundër mungesës së gjatë të lëvizjes normale të zorrëve dhe ndjenja në mbipopullimit në stomak është një stools të lirshme dhe diarre me mukozë. Feces të lëngshme që përmbajnë mukus mund të lejohet nga ekzistuese e kapsllëk afatgjatë si rezultat i acarim të murin e zorrëve.

Kapsllëk është e shoqëruar shpesh nga dhimbje dhe peshë barku, më të shpejtë pas lëvizjen e zorrëve, lirimin e gazit zorrëve. Vanitet është gjithashtu shoqërohet shpesh me shkurtësinë e lëvizjes masive e zorrëve. Prodhimi i gazit Rritja është rezultat i mikroorganizmave që banojnë zorrët e mëdha.

Pacientët që vuajnë nga kapsllëk, humbje e oreksit mund të festuar, fryma e keqe, belching ajrit. Në mënyrë tipike, afatgjatë kapsllëk kronik ekzistues të kontribuojë humor shtypurit, ul performancën, çrregullime të gjumit dhe çrregullime të tjera nevrastenik.

Komplikimet e kapsllëk kronik

Kapsllëk kronik i zgjatur mund të kontribuojë në zhvillimin e komplikimeve në traktin digjestiv. Ajo mund të jetë sëmundje inflamatore zorrë (kolit, proctosigmoiditis) sëmundje rektoanalnoho (hemorroide, fissures anal, paraproctitis), sëmundje diverticular i rritjes së madhe zorrëve (shtrihen në gjerësi dhe gjatësi) të zorrës së trashë - megacolon.

Një nga pasojat më të rënda të kapsllëk të gjatë-jetuar mund të jetë pengesë rezistente zorrëve që kërkon kirurgji emergjente. Pengim të gjatë-jetuar promovon muret e zorrëve ishemi dhe mund të çojë në nekrotyzatsyy.

Në disa raste, kapsllëk mund të sinjalizojë se ka një keqdashje dhe gjithashtu të jetë një shenjë e sëmundjes, të prirur për të ozlokachestvlenyyu. Përveç kësaj, kapsllëk ushqyese të lidhur me mungesën e fibra në dietë, të kontribuojnë në formimin e carcinogens në zorrë, dhe vështirësia e kalimit të përmbajtjes zorrëve lejon carcinogens për të treguar ngacmues të gjatë.

Në moshuarit njerëz dhe personat që vuajnë nga çrregullime psikiatrike mund të formohet pengim fekal si rezultat i harresës dhe mungesës së kontrollit mbi rregullsinë e lëvizjeve të zorrëve.

Diagnoza e kapsllëk kronik

Diagnoza e fazave kronike prodhimit kapsllëk.

Në fazën e parë vlerësuar simptomat klinike (ankesa, historinë mjekësore, të dhënat e ekzaminimit fizik) dhe foto radiografike, për të vlerësuar gjendjen e zorrës së trashë, peristaltikës, gjerësinë e lumen, ndodhin formimin e tumorit, ngushtim, shtrihen mur, anomali kongjenitale të zhvillimit, megacolon. Kur irrigoskopii zbuloi qartë pengim zorrëve.

Masat diagnostike fazë të dytë janë colonoscopy (ekzaminimi endoskopik i zorrëve të mëdha), marrjen e mostrave biopsies e mukozës dhe histologjik të tyre dhe, nëse është e nevojshme, Citologjia.

Pastaj metodat e gjendjes funksionale të zorrëve bazuar në supozime të mëparshme emëruar. Ajo mund të jetë mostra bakteriologjike coprogram, hulumtim për të identifikuar gjak okult, metodat manometry muret muskujve të zorrëve (sfynkterometryya, anorektometriya) testet laboratorike për të zbuluar çrregullimet funksionale të traktit të tretjes sekretore etj

Caktimi i metodave të ndryshme diagnostike është i bazuar në ankesat tiparet e zorrëve, supozime rreth comorbidities mundshme dhe zgjedhjen e trajtimit të zbuluara.

Trajtimi i kapsllëk kronik

Trajtimi i kapsllëk kronik nuk është qëllimi i kufizuar i laxatives. Vetë i papranueshëm si ekzistues kapsllëk gjatë në këmbë mund të jetë një simptomë e sëmundjes së rëndë ose të kontribuojë në zhvillimin e komplikimeve të rrezikshme.

Përveç kësaj, një pritje e veçantë laxatives pa lidhje me karakteristikat e tyre, mekanizmat e veprimit dhe të mundshme efekte anësore shpesh të rezultojë në një problemet e vazhdueshme me jashtëqitje duke zvogëluar funksionin motorike të zorrëve.

Ky rritur dozen e laxatives dhe me kalimin e kohës këto barna janë krejtësisht të paefektshme.

Trajtimi i kapsllëk kronik, përveç trajtimit simptomatik, përfshirë masat për të zbuluar dhe trajtuar kushtet që e ka shkaktuar zhvillimin e kapsllëk.

Duke ditur mekanizmin e kapsllëk kronik në një pacient, mjeku parashikon trajtim të bazuar në faktorë pathogenetic kontribuojnë agjentëve të veprimit më efektiv simptomatike dhe shkakton një rreth vicioz usuhublyayuscheho lëvizshmëri shkelje e zorrëve.

Rekomandimet për trajtimin e kapsllëk funksionale

Kapsllëk funksionale mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme, por në thelb ato janë gjithmonë Patogjeneza e sëmundjes, ndërhyrë me karakteristikat funksionale të traktit digjestiv (në krahasim me kapsllëk për shkak të pengesave mekanike, kur trajtimi zakonisht optimale kirurgjikale).

Në trajtimin e kapsllëk është një lidhje e rëndësishme në dietë. Në dietën e pacientëve duhet të futur ushqime të pasura me fibra bimore (perime, fruta, drithëra) dhe shumë e lëngjeve (të paktën dy litra në ditë). Në këtë rast, në qoftë se dietë sfond rritur vanitet dhe zhvillon bloating, të përshkruajnë ilaçe mukofalk.

Përveç kësaj, nga dietë përjashton të gjitha ushqimet që ndihmojnë në rritjen e kapsllëk.

Ushqimi duhet të kryhet nën regjimin, të paktën pesë herë në ditë në doza të vogla. Asnjë mënyrë për të shmangur pushimet e gjata në mes të ngrënies.

Ju gjithashtu duhet të monitorojnë nga afër rregullsinë e lëvizjeve të zorrëve. Është e dëshirueshme që të ndjehen ritmin dhe rivendosjen e lëvizjeve individuale të zorrëve natyror, për të shmangur frenojnë dëshirat.

Nëse merrni ilaçe që promovojnë zorrëve masë vështirësi transit (ganglioplegic narkotike analgesics, suplemente hekuri, diuretics, kontraceptivet orale) duhet të hiqet atyre dhe, nëse është e mundur, të zëvendësojë drogë që nuk kanë efekt në sistemin e tretjes.

Si stimulimin e traktit digjestiv dhe tonin e muskujve intestinale forcimin e rekomanduar aktive jetese, ecje, not, gjimnastikë. Përveç kësaj, ndikim aktiv jetese pozitiv mbi gjendjen psiko-emocional dhe lehtëson lehtë përjeton stres.

Laxatives caktojë vetëm kapsllëk të vazhdueshme që nuk mund të përditësimin dhe regjim dietë. Ky mjekim është bërë obligim i bazuar në mekanizmin e kapsllëk.

Kur përshkrimin e recetave laxatives, mos harroni se përdorimi të zgjatur të irriton mur mjetet e zorrëve që rrisin peristaltikės, sindromi zhvillimi i mbushur "zorrë dembel" kur drogës pas aktivitetit peristaltic e zorrëve zvogëlohet në minimum.

Parandalimi kapsllëk

Parandalimi kapsllëk - është zbulimin e hershëm dhe trajtimin e patologjive të traktit digjestiv dhe sëmundjeve të tjera që kontribuojnë në kapsllëk, të ushqyerit, fibra organike dietë të pasur, lëngjeve të mjaftueshme të përdorur dhe një jetese aktive dhe respekt për ushqimet dhe lëvizjeve të zorrëve.