Pneumoni Congestive


  • Shkaqet e pneumonisë congestive
  • Patogjeneza e pneumonisë congestive
  • Simptomet e pneumonisë congestive
  • Diagnoza e pneumonisë congestive
  • Trajtimi i pneumonisë congestive
  • Parandalimi pneumoni congestive

Pneumonia është një nga sëmundjet më së shpeshti diagnostikuar në Pneumologji. Pneumonia mund të dalë si patologji vetë primar dhe komplikime është infeksionet e traktit respirator më të ulët (bronkit pengues, bronkiektazise), dështimi kronik të zemrës, shtetet e mungesës së imunitetit. Në mesin e pneumonisë sekondare përfshijnë congestive (hipostaticheskaya) pneumoni. Rreziku i pneumonisë congestive është që ajo zhvillon në pacientët me anamnezën komprometuar somatike, duke çuar në shtetin dekompensimi, shpesh duke u bërë shkaku i drejtpërdrejtë i vdekjes së pacientit.

Shkaqet e pneumonisë congestive

Baza patologjike për zhvillimin e pneumonisë congestive një stagnim në qarkullim pulmonar. Çrregullime hemodinamik që përfshijnë shkelje të funksionit të kullimit e ventilimit bronke dhe pulmonare. Në terma hipostazë dhe hypoventilation bronke akumuluar të trasha dhe të mukusit ngjitet zhvillon microflora patogjene dhe bakterie që shkakton zhvillimin e pneumonisë congestive.


Në mënyrë tipike, pneumonia congestive ndodh në pacientët me një histori të sëmundjes fizike, sëmundje arterie koronare, atherosclerosis, aterosklerotike dhe postinfarction infarkt, angina, zemrës (stenozë mitrale valve), hipertension?, Rreh, dridhje atrial, astma, emfizemë, bronkiektazise, ​​pyelonephritis kronike, diabet, etj

Në sëmundjeve somatike, zhvillimi i pneumonisë congestive tërheq pacientët e moshës mbi 60 vjet; Detyruar pozicion pasiv të gjatë në shtrat për lëndimet e eshtrave (frakturat e pelvisit dhe ekstremitetet e poshtme), dëmtim të trurit traumatike, goditje, kanceri patologji në periudhën postoperative; Lakim të shpinë (scoliosis, kyphosis), deformim gjoks dhe kështu me radhë. D.

Mikrobiologjik substrate pneumoni congestive zakonisht shërbejnë agjentët tipike bakteriale, Pneumococcus, Streptococcus, Staphylococcus, Haemophilus influenzae. Pneumoni Congestive shpesh ndodh në mushkëri e djathtë të ulët, dhe në disa raste është i dyanshëm.

Patogjeneza e pneumonisë congestive

Patofiziologjike mekanizëm pneumoni congestive lidhur me venat pasive del nga shtrati për shkak të shkeljes së rrjedhjes së gjakut. Në fazën e parë të stagnimit në zhvillim ashtu-quajtur bllokimet venoz e indeve të mushkërive, i shoqëruar nga shtrirjen dhe zgjerimin e capillaries, e ndjekur nga ngjeshja e mushkëror (kolapsi alveolar). Radiologjike kjo fazë pneumoni congestive karakterizohet nga rritja e shënjave të mushkërive dhe të reduktuar transparencën e indeve të mushkërive.

Në fazën e dytë të stagnimit është transudate propotevanie (pjesa e lëngshme e gjakut) e enëve në indin intersticial dhe alveole, e cila korrespondon me rreze-X parenkimale film pneumonia ose pneumonia. Në fazën e tretë të pneumonisë congestive ndodh ënjtje të ndërmjetëm të theksuar, përhapjen e indeve fijor me pneumosclerosis zhvillimit pasues dhe induracionit ngjyrë kafe të mushkërive.

Simptomet e pneumonisë congestive

Ashpërsia e manifestimeve klinike të pneumonisë congestive varet nga shkalla e ventilimit dhe hemodinamik çrregullime të bashkuar komponent inflamator, ashpërsia themelore sëmundje.

Në temperaturë congestive pneumonia mund të jetë normal ose subfebrile; febrilitet më pak të shënuar. Karakterizohet nga pamja e kollë me mukozë ose shkarkimit Muco-purulent pështymë, hemoptysis, rritjen e dobësisë dhe gulçim, ulur tolerancë të aktivitetit fizik.

Në kohën e ndodhjes së pneumonisë congestive mund të jetë një fillim (të zhvillohet në 2-3 ditët e para të pjesës tjetër krevat) dhe vonë (të zhvilluar midis 2 deri 6 javë). Simptomat e hershme pneumoni ndënjur janë maskuar shpesh nga sëmundja bazë. Kështu, kur një goditje në ballë të ndërgjegjes të dëmtuar dhe çrregullime të frymëmarrjes (zhurmshme, arritmike, bubbling). Në manifestim kardiovaskulare sëmundjeve të pneumonisë congestive mund të jenë shenja të rritjes dështimit të zemrës.

Pneumoni congestive kishin më shumë gjasa sesa kryesor, i shoqëruar nga zhvillimi i pleurit exudative dhe perikardit.

Diagnoza e pneumonisë congestive

Njohja e pneumonisë congestive është e vështirë sepse malospetsyfychnymy simptomat klinike ashpërsia dhe prevalenca e manifestimeve të sëmundjes themelore. Specialistë mjekësore - pulmonologists, kardiologët, neurologë, trauma - duhet gjithmonë të kihet parasysh mundësinë e pneumonisë congestive në pacientët me sfond të komplikuar shoqërues.

Dëgjim të mushkërive me pneumoni congestive zbulon marrë frymë vështirë, rales lagështi në mushkëri zadnenyzhney. Shenja të bazuara në dëshmi të pneumonisë congestive është ndryshimet radiografike. Radiografi e mushkërive zbulon fushat e mushkërive të vetme ose bilateral reduktuara transparenca, fokusi dhe hije qendrore, në rritje shenjat e mushkërive, hijet lineare (linjë Curley) në pjesët basal, nodules hemosiderin, hije zgjerimit rrënjët e mushkërive.

Prania e rrjedhje në pleural zgavër dhe të zemrës qese të përsosin me ultratinguj zgavrën pleural dhe cipë e zemrës. Në diagnozën instrumentale e pneumonisë congestive të luajnë një rol të dhënave EKG rëndësishëm, ehokardiografi.

Ndryshimet në gjakun periferik me minimum congestive pneumonia, ka shënuar një leukocytosis të lehtë me zhvendosje neutrophilic, rrit ESR. Ekzaminim mikroskopik i sputumit në pacientët me pneumoni congestive janë qelizat e defekteve kardiake përmbajnë hemosiderin.

Trajtimi i pneumonisë congestive

Algoritmi për trajtimin e pneumonisë congestive përfshijnë luftën kundër infeksioneve bakteriale rregullimin e ventilimit dhe perfuzioni në mushkëri, duke reduktuar edemë. Ne trajtimin e pneumoni kongjestiv përdorur antibiotikët otharkyvat? Yuschye, antioxidant, droga immunomodulatory, diuretike, glycosides kardiake, që përmirësojnë metabolizmin e muskujve të zemrës. Terapi Designed oksigjen, masazh dhe gjoks, terapi mbytje, ushtrime terapeutike. Për evakuimin e pemës pështymë tracheobronchial kryer kurative bronchoscopy dhe Lavage bronchoalveolar.

Në prani të pleural ose rreth zemrës tregojnë shfrim të thoracentesis dhe shpuese cipë e zemrës. Së bashku me trajtimin e congestive pneumonia korrigjimin e nevojshëm të kushteve sfond që ishin zhvillimi i inflamacionit të mesëm në mushkëri.

Parandalimi pneumoni congestive

Në pacientët që janë në regjim shtrati gjatë, duhet t'i kushtojnë vëmendjen e duhur parandalimin e pneumonisë congestive. Për këtë qëllim ndryshimin e shpeshtë të pozitës së pacientit, pacienti të kryejë lëvizje aktive në shtrat, ushtrime të frymëmarrjes. Është e këshillueshme për të perkusion të masazh gjoksit dhe hedhje kupash masazh vendosjen fasha dhe Llaçe mustardë. Pacientët debilitated nevojë për të krijuar të balancuar, të ndryshme dhe të pasuruar me vitamina të ushqyerit.