Pneumoni zgjatur


 • Shkaqet e pneumonisë zgjatur
 • Klasifikimi pneumoni zgjatur
 • Simptomet e pneumonisë të zgjatur
 • Komplikimet e pneumonisë të zgjatur
 • Diagnoza pneumoni zgjatur
 • Trajtimi i pneumonisë zgjatur
 • Parashikimi dhe parandalimi i pneumonisë zgjatur

Pneumoni zgjatur - një inflamacion akut në indet e mushkërive, të cilat, në të dhënat klinike dhe radiologjike, depërtoj pneumonike lejuar ngadalë në periudha të zgjatur (mbi 4-6 javë). Në të kundërt, pneumonia kronike, pneumonia zgjatur zakonisht përfundon me shërimin e pacientit. Rreth 30% e pneumoni akute marrja kurs zgjatura.

Shkaqet e pneumonisë zgjatur

Roli kryesor në zhvillimin e pneumonisë zgjatur takon reduktuar përgjigje imune, duke përfshirë ndryshimet në faktorët specifike dhe jo-specifike mbrojtëse: reduktimin e T dhe B limfocitet, reduktimin sintezën e interferonit, shtypjen e komplementit dhe fagocitoza aktivitetit të makrofagëve abuzimit. Si rezultat i mbrojtjes dobësuar imunitar të trupit, që i kontribuon një rezolutë të zgjatur dhe të ngadaltë të vatrave inflamatore në mushkëri.


Arsyet që të çojnë në një pneumoni zgjatur, janë:

 • antibiotik papërshtatshme (antimicrobials përzgjedhura gabimisht vonë fillojnë të trajtimit anulimin e parakohshëm të rezistencës antibiotik zhvillimin e pneumonisë patogjen ndaj antibiotikëve e aplikueshme);
 • shkelja e funksionit të kullimit të pemës bronkiale, e cila pengon zgjidhjen në kohë të pneumonisë akute;
 • Bronke organet e huaja;
 • zhvillimi i komplikimeve të pneumonisë akut - empyema, atelectasis, abscesi mushkërive;
 • dobësimi i trupit dhe immunosuppression shkaktohet nga sëmundjet kronike bronkopneumonare internals të mirë, substancat medicinale të caktuara (p.sh., steroid), të mbajtur terapi anti-inflamator, HIV, etj etj.;
 • parakohshmëri në foshnjat dhe të moshuarit në të rriturit;
 • faktor etiologjik (Mycoplasma, Pneumocystis pneumonia);
 • dehje kronike (industrial, alkooli, nikotina, etj).

Klasifikimi pneumoni zgjatur

Pneumonia e zgjatur mund të zhvillohet si me fokale dhe inflamacion segmentale akute në mushkëri.

Qelizë inflamator me pneumoni zgjatur mund të lokalizuara në të njëjtin segment (Unisegmented pneumoni), kap disa segmente të një lob (pneumonia polysegmental) ose pjesë për të gjithë (pneumonia lobar).

Pneumoni Polysegmental mund të jetë e njëanshme dhe të ndikojë segmente individuale në pjesë të ndryshme të një mushkëri apo bilateral dhe ndikojnë segmente në pjesë të ndryshme të të dy mushkërive menjëherë.

Pneumoni zgjatur shpesh lokalizuar në skajin segmenteve të mesëm të ulët dhe të mushkërisë së djathtë, lob më i ulët i mushkërive majtë dhe segmentet e sipërme kallam grimcave mushkëritë.

Simptomet e pneumonisë të zgjatur

Unisegmented pneumoni zgjatur është e qetë gjatë Lidhur krahasim me polysegmental, e cila është karakterizuar nga rifillimi, manifestime të rënda vazhdoi regresionit ndezjen e zjarrit.

Në bashkimin e gjendjes inflamatore pacientit Foci përkeqësohet pas 2-3 javë pas manifestimit të parë të sëmundjes. Përsëri, duke rritur temperaturë të ulët të keq, djersitje, lodhje, dobësi, letargji, kollë. Një tipar dallues i pneumonisë zgjatur janë manifestime të varfërisë ndryshime të dallueshme radiografike në mushkëri.

Në fushën e segmentit të prekur dëgjoni rales lagështi përcaktohet shkurtimin tingull trokitje.

Komplikimet e pneumonisë të zgjatur

Komplikimet e pneumonisë të zgjatur të ndikojë në rezultatin dhe prognozë të mëvonshëm. Ka komplikime extrapulmonary dhe pulmonare zgjatur pneumoni.

Nga komplikimet extrapulmonary zvarritëse pneumoni përfshijnë: edemë pulmonare, shok bakteriotoksicheskiy, Dic, endokardit jospecifik dhe miokardit, meningjitin dhe Meningoencefaliti, anemi, hepatit toksik, glomerulonefriti, psikozë.

Komplikimet pulmonare e pneumonisë të zgjatur - një rrjedhje pleural, absces pulmonare dhe gangrenë, sindromi obstruktive, dështimi akute respiratore, fibrozë, bronkit deformimeve. Zgjatur shpesh pneumoni me të njëjtin vend, pneumoni të rëndë dhe pneumoni që zhvillohet si pasojë e rënies trupave të huaj në traktin respirator, veçanërisht tek fëmijët, duke çuar në zhvillimin e pneumoni kronike.

Diagnoza pneumoni zgjatur

Baza për diagnozën e pneumonisë po zgjaten laborator dhe të dhëna klinike dhe radiologjike.

Vlerësimi program i pacientëve me pneumoni të dyshuar zgjatur përfshin: të gjakut dhe urinës teste të përgjithshme, kimi gjakut (proteina totale, pjesë e proteinave, acidin sialik, fibrinë, seromucoid, proteina C-reaktive), gjakut ymmunohramma (imunoglobulinave M dhe A, B dhe T-limfocite), X-ray e mushkërive (në 2 projeksionet) Bronhografiya, pështymë (bakanaliz dhe ndjeshmëria ndaj antibiotikëve, Citologjia, qelizat atipike), bronchoscopy - për të përjashtuar bronket trupit të huaj.

Kriteret diagnostike të zgjatura pneumoni janë:

 • Kursi i gjatë i pneumonisë (mbi 4 javë);
 • fenomene lokal segmental endobronchitis definuar gjatë bronchoscopy;
 • Peribronhialnoy përcaktuar Radiologically dhe infiltrimi fokale segmental ose lobarnoy (i pjesshëm) lokalizimi nuk është në rënie mbi 4 javë, dhe rrit modelin pulmonare enëve të gjakut e plagë;
 • Shenjat laboratorike të inflamacionit në vazhdim, leukocytosis, ngritur norma sedimentation eritrociteve, rritje në nivelet e gjakut të fibrinë, acidet sialik seromucoid;
 • shenja të çrregullimeve imunologjike: rënie në nivelet e gjakut të IgM dhe IgA rritur, reduktimi i vrasës dhe ndihmëse qelizat T-limfociteve dhe për të rritur aktivitetin e limfociteve T - suppressors dhe të tjerët;
 • klinike, laboratorike dhe radiologjike shërim i pacientit në periudha të veçanta (3 deri 12 muaj).

Trajtimi i pneumonisë zgjatur

Parimet e trajtimit të pneumonisë zgjatur kanë karakteristikat e tyre.

Çështja nëse për të zgjeruar terapi antibiotik për pneumoni zgjidhur pas metodave të zgjatura analizave dhe rezultateve paraprake. Nevoja për terapi të vazhdueshme me antibiotikë ndodh kur kursim shprehur ndryshime infiltrative në indet e mushkërive, ndryshimet në gjakun periferik dhe shenja të dehjes. Antibiotikët janë zgjedhur në bazë të të dhënave analiza bakteriologjike e pështymë. Më të emërohen antibiotikët gjerë spektrit (aminoglycosides, cefalosporinat, etj).

Vëmendje e veçantë i është kushtuar kullimit zgjatur pneumonia dhe restaurimin e të qenët i qartë i bronke. Për këtë qëllim, i emëruar expectorants, kullimit pozicional, bronchodilators, masazh gjoks. Në disa raste (me simptomat e vazhdueshme të purulent endobronchitis) për rehabilitimin e pemës bronkiale ka nevojë për Lavage bronchoalveolar. Në trajtimin e zgjatur e pneumoni të përdorura gjerësisht ushtrime të frymëmarrjes, terapi stërvitje, fizioterapi, reflexology.

Në pneumonia zgjatur fokusohet në hetimin e sistemit dhe vlerësimit imunitar faktorëve të mbrojtjes jospecifik. Nëse është e nevojshme, i kryer immunotherapy drogës.

Pneumoni kthime mbrapa Shpeshta zgjatur me lokalizim të qartë është një tregues për këshilla kardiokirugjike kirurg për të vendosur për trajtim kirurgjik (segmental heqje të mushkërive ose lobectomy).

Parashikimi dhe parandalimi i pneumonisë zgjatur

Rezultati i pafavorshëm i pneumonisë zgjatur dhe zhvillimit të mushkërive është konsideruar komplikime extrapulmonary. Më shpesh, kur një pneumoni zgjatur shërim të plotë klinik ndodh brenda 2-6 muajve dhe karakterizohet nga resorption Foci pneumonike shërim ventilim dhe funksionit të mushkërive.

Parandalimi pneumoni zgjatur është reduktuar në një trajtim të plotë dhe përkatës i pneumoni akute, hundës kujdesshëm rehabilitimit dhe zgavrën me gojë, masa për forcimin e imunitetit, duke i dhënë deri duhanit dhe alkoolit konsum.