Buzë të shtrembëra


  • Shkaqet e dysh cik
  • Heyloshizisa Klasifikimi (cik ndarë me dysh)
  • Manifestime të dysh cik
  • Parimet e trajtimit e çarjes labio
  • Metodat e korrigjimit të dysh cik

Cik ndarë me dysh (heyloshizis) - një defekt lindjes formuar gjatë periudhës së paralindjes nezroslymy indet e zgavrën e hundës dhe cik nofullës ndarë me dysh dhe kthehet. Cik ndarë me dysh duket pamje të shëmtuar, dhe problemet e ushqyerjes në formimin e gjuhës, por zhvillimin e përgjithshëm psikosomatike të fëmijëve të kësaj natyrisht nuk do të vuajnë. Së bashku me dysh cik ne foshnjave me defekte Maksilofaciale zakonisht gjendet ndarjen shije - shije çarë.

Me foshnje të çarë cik lindur 0,04%. Formimi i cik ndarë me dysh është 8 javë të shtatzënisë, kur hodhën trupat nofulla-Face.  

Shkaqet e dysh cik


Formimi i çarjes labio, si dhe goja wolf, për shkak të një nivel gjenetike. Mutacionet TBX22-gjen shkaktuar një cik çarë mund të jetë shkaktuar nga toksiciteti, stresi, keqpërdorimit të antibiotikëve, rrezatimi, ose ndikimin infektive, drogës, alkoolit apo duhanit grua shtatzënë. Efekti Sidomos i rrezikshëm i këtyre faktorëve në 2 muajt e parë të shtatzënisë. Një tjetër faktor rreziku për dysh cik - vonë (pas 35-40 vjet) të punës. Një rol në formimin e një defekti është dhënë gjinekologjik dhe patologji somatike shtatzënë.

Në një shkallë nga ndikimi në formimin e faktorëve të çarë cik negative janë në rendin e mëposhtëm: kimike (22,8%), mendor (9%), dëmtim mekanik (6%), biologjik (5%), fizik (2%), dhe kështu me radhë D..

Përcaktoni lindjen e një fëmije me dysh cik mund të jetë në ultrazërit të fetusit në fazat e mëvonshme të shtatzënisë. Prindërit të cilët tashmë kanë një fëmijë me një cik ndarë me dysh, para se të planifikoni shtatzëninë e ardhshme tregoi këshillim mjekësor dhe gjenetik.

Heyloshizisa Klasifikimi (cik ndarë me dysh)

Në mënyrë tipike, gryka është formuar mbi buzën e sipërme në një anë të midline saj. Më pak defekt shfaqet në të dy anët ose në buzën e poshtme.

Cik e njëanshme në dysh shpesh formohen në të majtë. Në defekte bilaterale shpesh vërejtur praninë e Gjuha përpara kockave mezhchelyustnoho e nofullës së sipërme.

Nuk i paplotë dhe i plotë formë ndarë me dysh cik.

Copëtim i pjesshëm zakonisht i njëanshëm si thellim i cik. Ajo është formuar nga një nonunion midis turbinate mesme dhe një nga proceset e nofullës.

Cik i plotë plasaritje është e karakterizuar nga një çarje të thellë (copëtim), në rritje nga cik te hunda me një ose dy anët. Kjo është për shkak të hundës nonunion kockave me nofull e majtë dhe të djathtë.

Thellësi dhe masa e defektit mund të jenë të ndryshme. Në raste të butë, ndarjen prek buzët vetëm indeve të buta; në vështirë - një defekt i lidhur me kockave Palatine dhe kocka e nofullës së sipërme.

Cik ndarë me dysh mund të ndodhë në mënyrë të izoluar, por shpesh i shoqëruar nga defekte të dytë anatomike të maxilla: rasschelinamy vështirë apo të buta deformime qiellzën e hundës, etj

Vendosja formë defekt ashpërsia, Lidhje me patologji të tjera të Maksilofaciale lejon për të përcaktuar taktikë e pacientëve me cik dhe përzgjedhjes metodave të çarë për korrigjimin defektet e lindjes.

Manifestime të dysh cik

Cik ndarë me dysh përcaktohet nga ekzaminimi i jashtëm i fëmijës menjëherë pas lindjes. Prania e ndarë me dysh karakteristikë cik gjë e shëmtuar tregon një person me një të çarë të vetëm ose dypalësh në buzën e sipërme apo të poshtme. Në qoftë se lepuri nuk është nënshtruar korrigjimin lip, ajo mund të shkaktojë një reduktim të fëmijëve të vetë-respekt personal.

Në foshnjat me dysh cik procesit të komplikuar të gjiri dhe gëlltitjes. Nëse cik ndarë me dysh thellë dhe të mëdha, ju mund të kenë nevojë të ushqyerit përmes një tub hundës. Pas kësaj deformim dhëmbët dhe kafshoj prishin përtypet ushqimin.

Shkelja e dalje dhëmbësh duket bosh Disa të dhëmbëve apo praninë e shtesë të gabuar rritjes Dhëmbët e kënd, sensibilitet ndaj kariesit. Në këto çrregullime mund të kenë nevojë trajtim ortodontik dhe korrigjimin e kafshimit, dhe nganjëherë - transplantim të panevojshme ose implant dhëmbë të humbur.  

Në fëmijët me dysh cik ishin proces formimi i zhvlerësuar tingëllon çrregullim dukshme të funksionuar fjalës. Gjuha në këta pacientë është e varfër, me zë të hundës të rënda ("hundës") dhe shqiptim problematike të bashkëtingëlloreve.

Parimet e trajtimit e çarjes labio

Korrigjimi i cik ndarë me dysh kryer gjatë një ose më shumë kirurgji rindërtues plastike të përshtatshme për çdo version të defektit.  

Kryerja korrigjim plastike i cik lindura të ndarë me dysh tregon fëmijët e lindur në afat dhe nuk kanë contraindications (defektet e kombinuara organeve vitale, lëndimet e lindjes, sëmundjet e fituara, verdhëz fiziologjik, etj).

Heqja kirurgjikale e dysh cik - Heyloplastyka më mirë shpenzon 3-6 muaj të moshës. Në rast të defektit të rëndë mund të zbatojë atë në ditët e para apo muaj të jetës me kusht fituar peshë të mjaftueshme, mungesa e anemisë, patologji zorrëve, kardiovaskulare, endokrine dhe sistemet nervor.  

Holding heyloplastyky dy javët e para pas lindjes një efekt pozitiv në zhvillimin e cik dhe hundës më tej dhe redukton ankth mendor të prindërve. Megjithatë, fëmijët në këtë moshë dimensionet anatomike buzët ende shumë i vogël, disa funksion fiziologjik papërsosur, rrit sensibilitet për gjakderdhje.

Kur heqja kirurgjikale është arritur restaurimin çarë cik e strukturës anatomik dhe të integritetit, duke eliminuar qiell tendosje, hundë dhe defekte të tjera të fytyrës, dhe për të krijuar kushtet për zhvillimin e duhur të sistemit Maksilofaciale në fëmijëri.

Korrigjimi i cik ndarë me dysh duhet të përfundojë deri në 3 vjet, kur duke filluar formimin e gjuhës. Në jetën e mëvonshme është bërë trajtim lohopedycheskoe që synon adresimin e çrregullimeve të të folurit dhe trajtim kozmetik e heqjen mbresë postoperative.

Duke pasur parasysh defekte ekzistuese buzët, hundë, shije dhe kurriz alveolar si kirurgji rindërtues kryer Heyloplastyka, rinoheyloplastiku ose rinoheylohnatoplastiku.

Metodat e korrigjimit të dysh cik

Heyloplastyky përfshin një anatomike fillestar shërim, funksionale dhe estetike dobia ndarje cik. Ajo është mbajtur në ditët e para pas lindjes me dysh cik. Metodat e propozuara të ndryshme heyloplastyky kryhet në fëmijët e vegjël; zgjedhje përcaktohet nga forma e defektit dhe vendimit kirurgjikale diktuar nga dëshira për të arritur rezultatin më të favorshëm.  

Mbajë rinoheyloplastiku Primar nëse korrigjim i nevojshëm dysh cik, hundë kërc, muskujve dhe vendndodhjen anormale e rajonit me gojë. Kjo është teknikisht kirurgji më komplekse, dhe zbatimi i tij është treguar në defekte të rënda shëmtuar cik hundë dhe defektet e skeletit të fytyrës. Modifikimet rinoheyloplastiky mund të ndryshojnë dhe janë të përcaktuara nga karakteristikat individuale të defekteve të lindura.  

Për të zgjidhur problemet për të rivendosur buzët anatomike dobinë, heqjen e kërc deformim të hundës, një skelet të plotë të muskujve në gojë, dhe eliminimin e defekteve te procesit alveolar dhe pjesë nofull hypoplasia e anësor ndarjes turistik në rinoheylohnatoplastiky performancën. Holding rinoheylohnatoplastiky për të krijuar kushte për zhvillimin e duhur të nofullës së sipërme, hunda dhe buzët.

Plastike Kirurgji Maksilofaciale rindërtues sot në gjendje për të ndihmuar fëmijët e lindur me dysh cik, për të arritur rezultate të mira estetike dhe funksionale afatgjata të operacioneve në 85-90% të rasteve dhe ato të përshtaten me jetën normale në shoqëri.

Operacionet Heyloplastyky kryer pas një shqyrtimi të plotë të fëmijës, duke konfirmuar gatishmërinë e saj funksionale për trajtim kirurgjik.

Pas përfundimit të rivendosjes dhe pëlhurë qepur ndarje cik dhe hundë në kalimin hundës është vendosur garzë seams shtupë për të mbrojtur rajonin nga ushqimi dhe mukusit dhe për të parandaluar ngushtimin e aperture hundës. Pas largimit të tampon në kalimit hundës 3 muajt e përcaktuara tub plastik për parandalimin e gjë e shëmtuar dhe ngushtimi krahët e tij hundë. Në 7-10 ditë pas qepjet kirurgjike hequr.

Damar postoperative në korrik mbetet i dukshëm, por manifestim i saj në të ardhmen mund të reduktohet nga përdorimi i procedurave kozmetike.

Në 70% të rasteve mund të kërkojnë kirurgji shtesë për të korrigjuar buzët mbetur tendosje dhe hundën në një moshë të vonë. Rreth të arritur rezultate funksionale dhe estetike pasi heyloplastyky gjykohet një vit pas kirurgjisë plastike. Në disa raste, mund të zhvillohet mbresë këmbë shumë të mukozës cik, e cila mund të vendosë gojën Plastikë preddvere.