Dislokimi i përhershëm


 • Shkaqet
 • Dislokimi i përhershëm i shpatull
 • Dislokimi i përhershëm i kupë

Përhershëm zhvendosja - rezultat i zhvendosjen primar traumatik, ku sipërfaqja artikulare i afërm prekur përbashkët ri-zhvendosur me njëri tjetrin. Në kontrast me dislokimin fillestar, që rezulton nga ekspozimi domethënës traumave, dislokimi i zakonshëm ndodh me trauma minimale apo aktivitetet normale të përditshme (ngritje peshe, lëvizje të papritur, larje, grooming, etj).

Shumica zhvillimin zhvendosjen përhershëm të supe. Dislokimi i përhershëm i vendeve të tjera (dislokimi i përhershëm i kupë, bërryl, nofulla, etj) ndodhin shumë më rrallë. Të rinjtë vuajnë nga kjo sëmundje shpesh moshuar.

Shkaqet


Dislokimi i përhershëm mund të ndodhë për shkak të:

 • përmbysje të rënda primar traumatike, e cila është e shoqëruar me dëme të konsiderueshme në kapsulë të përbashkët përreth tendons përbashkëta, ligaments dhe muskujt;
 • defekt kyçeve sipërfaqe që u ngrit gjatë dislokimin fillestar (p.sh., ngjeshja e supit diferencë kyçeve kreu i depresionit);
 • Vonë kërkojnë ndihmë mjekësore;
 • Mungesa e immobilization, mungesa e immobilization ose ndërprerjen e hershme;
 • Aktiviteti i tepërt fizik në periudhën e rimëkëmbjes pas lëndimit.

Dislokimi i përhershëm i shpatull

Nuk është një 16% e pacientëve që i nënshtrohen zhvendosjen traumatike kaluar të supe. Rreziku i dislokimit të përhershëm të rritet përbashkëta sup me:

 • kreu i madh sferike i humerus;
 • shtrirë kapsulë të përbashkët;
 • i vogël zgavër banesë Glenoid;
 • paraliza, parezë dhe dobësitë pranga rrotullues (muskujt, rekord të përbashkët sup) e një tjetër etiologji.

Simptomat

Në mënyrë tipike, sëmundje zhvillohet brenda gjashtë muajve nga data përpara dislokimit traumatike. Frekuenca përsëritja e dislokimit të përhershëm të supe mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme. Në disa pacientë dislokimi i përhershëm i shpatullën përbashkët ndodh 1-2 herë në vit, të tjerët - disa herë në ditë. Me çdo ndryshimet rikthim patologjike në nyje të bëhet më e theksuar dhe intervalet kohore mes çrregullimesh zvogëluar gradualisht.

Ndryshe përmbysje primar traumatike, dislokimi i përhershëm i shpatullën përbashkët nuk është i ndjekur nga dhimbje. Dhimbja zakonisht është i dobët ose mungon. Pacientët të zvogëlojë një përmbysje vetë, dhe rrallë kërkojnë të traumave.

Në një numër të rasteve ndodh në pacientët me dislokimin jo të plotë përhershëm i supe, i shoqëruar nga një ndjenjë e paqëndrueshmërisë së përbashkët. Më parë këtë patologji quhet subluxation i përbashkët. Aktualisht, ky shtet është quajtur "jostabiliteti i përbashkët", dhe është parë si një lloj përmbysje përhershëm i shpatullën.

Me kalimin e kohës, lëvizja në të përbashkët janë të kufizuara, zhvillimin deformimeve ostaoartroz. Pacientët ankohen për kërcitje gjatë lëvizjeve dhe dhemb dhimbje në nyje, të rritet me ushtrim. Përreth Muskujt e përbashkëta gradualisht atrofi, ka një dobësi në gjymtyrët.

Diagnozë

Diagnoza e dislokimit të përhershëm të shpatullën e përcaktuar në bazë të historisë karakteristike dhe të dhënat e rishikimit të jashtëm. Ndryshimet në të imazhit mjekësore pas reduktimit të dislokimit nuk mund të përcaktohet. Në disa raste, tregon shenja të deformimeve Arthrosis. Në disa raste, ndryshimet specifikim ndodhin në sjelljen Ultrasonografi përbashkët të shpatullën përbashkët.

Trajtim

Trajtimi i dislokimit të përhershëm vetëm operativ. Kur zhvendosja përhershëm i treguesit sup për trajtim kirurgjik është 2 ose më shumë kthime mbrapa zhvendosja gjatë vitit. Ka shumë teknika për trajtim kirurgjik të dislokimit të përhershëm të shpatullën përbashkët. Zgjedhja e metodave operacionale definuar tiparet strukturore dhe karakterin e ndryshimeve patologjike në të përbashkët, në nivelin e traumave dhe faktorë të tjerë.

Të gjitha transaksionet në dislokimin e zakonshëm të shpatullës, të mbajtur në traumatologji mund të ndahet në:

 • Operacionet osteoplastic;
 • kirurgji për të forcuar kapsulë të përbashkët;
 • kirurgji plastike në tendons dhe muskujt;
 • kirurgji duke përdorur grafts;
 • teknika e kombinuar (për shembull, një kombinim i kapsula plastike me forcimin tendons, etj).

Në periudhën postoperative, krahu i pacientit fiksimin fashë të veçantë. Imobilizimi termi varet nga lloji i kirurgjisë dhe mund të variojnë nga 1 javë deri 1 muaj. Pacientët përshkruara terapi ushtrim për të forcuar muskujt e sup brez. Kohëzgjatja e periudhës së rehabilitimit - 2-4 muaj. Një ngarkesë të plotë në të përbashkët duke i lejuar gjashtë muaj pas operacionit.

Dislokimi i përhershëm i kupë

Aplikacionet e frekuencave të tretë duke përdorur një patologji të specializuar të përbashkët gju. Ka pas dislokimit traumatike e kupë. Gjasat e dislokimit të përhershëm të rritet kupë me kneecap rritur elasticitet marrëdhënie gju të lartë të vendosura, marrëdhëniet nonunion mbështetëse kneecap dëmtuar në një përmbysje traumatike.

Dislokimi i përhershëm i kupë është i shoqëruar me një dhimbje e dobët ndodh ose zvogëluar një pa dhimbje dhe shpesh vetëm. Çdo dislokimi i përsëritur i kupë dhe e jashtme myschelok hip përplasem njëri kundër tjetrit. Kështu sipërfaqet e tyre të përbashkëta janë të dëmtuara. Ndryshimet patologjike në të përbashkët janë zgjeruar nga prania e "minj përbashkët" (fragmente të kërc që shpërtheu në kohën e dislokimin fillestar dhe i lirë-lundrues në të përbashkët), të cilat janë diagnostikuar me ultratinguj ose MRI e gju të përbashkët.

Për një diagnozë më të plotë të ndryshimeve në arthroscopy përbashkët të përbashkët gju është bërë.

Operacioni i zgjedhjes në dislokimin e zakonshme e kupë është aktualisht ndërhyrje artroskopike për të hequr dhe rivendosur Mice kyçeve marrëdhëniet mbështetës kneecap.