Tumoret malinje të mushkërive


 • Shkaqet e tumoreve të mushkërive
 • Llojet e tumoreve malinje të mushkërive
 • Klasifikimi i kancerit të mushkërive
 • Simptomet e tumoreve malinje të mushkërive
 • Diagnoza e tumoreve malinje të mushkërive
 • Trajtimi i tumoreve malinje mushkërive
 • Parashikimi dhe parandalimin e tumoreve malinje të mushkërive

Tumoret malinje të mushkërive - një koncept i përgjithshëm që sjell së bashku një grup të neoplazmat e trake, bronke dhe mushkëri, të karakterizuar nga ndarja e pakontrolluar dhe përhapjen e qelizave në pushtimin e indeve përreth, dhe metastazë e shkatërrimit në nyjet limfatike dhe organeve të vendosura nga distanca. Tumoret malinje të mushkërive nga zhvillimi afatmesme, qelizat të ulët ose të padiferencuara ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në strukturën dhe funksionin në normale.

Tumor më zakonshme malinj i mushkërive është kanceri i mushkërive. Në burra, kancerit të mushkërive ndodh 5-8 herë më shpesh sesa femrat. Kanceri i mushkërive zakonisht prek pacientët gjatë 40-50 viteve. Kanceri i mushkërive renditet e para ndër shkaqet e vdekjes nga kanceri si një medium të meshkujve (35%) dhe mbrojtjen e grave (30%). Forma të tjera të tumoreve malinje të mushkërive të regjistruara shumë më pak shpesh.

Shkaqet e tumoreve të mushkërive


Dukuri e tumoreve malinje, pa dallim nga lokalizimit është i lidhur me diferencimin dëmtuar qelizore dhe përhapjes (përhapja) indet që ndodhin në nivelin e gjenit.

Faktorët që shkaktojnë shkelje të tilla në indet e mushkërive dhe bronke janë:

 • duhani aktiv dhe pasiv mbytje tym cigare. Pirja e duhanit është një faktor i madh rreziku për tumoret e mushkërive malinje (90% në meshkuj dhe 70% femra). Nikotina dhe tar të përfshira në tymit të duhanit kanë një efekt kancerogjene. Në duhanpirësit pasiv gjasat e kancerit të mushkërive (veçanërisht kancerit të mushkërive), rrit disa herë.
 • Faktorë të dëmshme profesionale (kontaktoni me asbest, krom, arsenik, nikel, pluhur radioaktiv). Njerëzit që lidhen me profesionin për shkak të ndikimit të këtyre substancave janë në rrezik të tumoreve malinje të mushkërive, veçanërisht në qoftë se ata janë - duhanpirësit.
 • qëndrimi në zonat me rrezatim të lartë të radonit;
 • prania e dhëmbëza të indeve të mushkërive, tumoret beninje të mushkërive, të prirur për keqdashje, proceset inflamatore dhe purulent në mushkëri dhe bronke.

Këta faktorë ndikojnë në zhvillimin e kancerit të mushkërive, mund të shkaktojë dëmtimin e ADN-së dhe aktivizoni onkogjenët qelizorë.

Llojet e tumoreve malinje të mushkërive

Tumoret malinje të mushkërive mund fillimisht të zhvillohet në indet e mushkërive dhe bronke (tumor primar) dhe metastasize nga agjencitë e tjera.

Kanceri i mushkërive - mushkërive epiteliale tumor malinj që vjen nga mukozës bronkiale, gjëndrave bronkiale ose alveole. Kanceri i mushkërive ka pronë e metastazë në indet dhe organet e tjera. Metastazë mund të ndodhë në 3 mënyra: lymphogenous, hematogjene dhe transplantim. Duke hematogjene vërejtur në enët e gjakut të tumorit, lymphogenous - në limfatike. Në rastin e parë, qelizat e tumorit nga gjak transferuar në mushkëri tjetër, veshkave, mëlçisë, veshkave gjëndra, kockat, të dyta - në nyjet limfatike dhe zonën mediastinale nadklyuchichinoy. Metastazë ngulitje vërejtur në mbirjen tumor malinj në pleurë e mushkërive dhe shpërndarjen atë në pleurë.

Për tumorit të afërm për të dalluar tumor kanzeroz periferike bronkiale (zhvilluar nga bronke vogël) dhe qendra e kancerit (i zhvilluar me drejtorin, i pjesshëm apo segmental bronke). Rritja e tumorit mund të jetë endobronhialnoy (lumen i bronke) dhe peribronhialnoy (drejt indin mushkërive).

Struktura morfologjike të dalluar këto lloje të kancerit të mushkërive:

 • të ulët dhe shumë të diferencuara qelizë squamous (kanceri i mushkërive epidermoide);
 • të ulët dhe shumë të diferencuara të kancerit të mushkërive qelizë gjëndrave (adenokarcinoma);
 • padiferencuar (ovsyanokletochnyy apo i vogël qelizë) të kancerit të mushkërive.

Mekanizmi i squamous kancerit të mushkërive qeliza janë ndryshimet në epitelit bronkial, zëvendësimin e indeve të gjëndrave bronkiale fijor, epitelit pamjen cilindrike të sheshtë prej vatrave të dysplasia, të cilat kalojnë në kancer.

Në rast të karcinomës të luajë rolin e faktorëve të hormoneve dhe predispozicion gjenetik të aftë carcinogens aktivizoni bllokuar në trup.

Kancer Ovsyanokletochnyy referohet tumoreve malinje të mushkërive të sistemit përhapur neuroendocrine (sistem APUD) që prodhojnë substanca biologjikisht aktive. Ky lloj i kancerit të mushkërive jep metastaza hematogjene në fazë të hershme.

Limfome - nje tumor malinj i mushkërive që vjen nga sistemi limfatike. Limfoma mund të lokalizuara fillimisht në mushkëri ose metastasize ata nga organet e tjera (gjirit, zorrës së trashë, rektumit, veshkave, tiroide, prostatë, stomak, testicular, qafës së mitrës, lëkurën dhe kockat).

Sarkomë - tumor malinje të mushkërive që zhvillon nga peribronhialnoy intraalveolyarnoy apo ind lidhës. Sarkomë shpesh zhvillon në të majtë, jo mushkërisë së djathtë, si kanceri. Meshkujt sëmuren më shpesh gratë sarkomë 1,5-2 herë.

Kanceri i pleurë (Mesothelioma pleural) - tumor malinj me origjinë nga mesothelium - indet epiteliale rreshtim zgavrën pleural. Pleurë më mbresëlënëse diffusely, të paktën - në nivel lokal (në formacionet formë polypous dhe njësi). Si një rezultat i pleurë trashet për disa centimetra, dendësia bëhet kërc bëhet i përafërt.

Kartsynoyda i keq merr të gjitha shenjat e tumoreve malinje të mushkërive: rritjen e pakufizuar infiltrative, aftësinë për të metastasize në organet e largëta (tjetër mushkërive, mëlçisë, trurit, kockave, lëkurës, gjëndër veshkave, në veshka, pankreasit). Ndryshe nga kanceri i mushkërive rritet ngadalë dhe kartsynoyda më vonë metastasizes kirurgji aq radikal jep rezultate të mira, recurrences lokale janë të rralla.

Klasifikimi i kancerit të mushkërive

Në klasifikimin onkopulmonolohiy përdorura të kancerit të mushkërive në sistemit TNM ndërkombëtare, ku:

T-fillor tumor malinj i mushkërive, madhësinë e saj dhe shkallën e mbirjes në pëlhurë:

 • TX - bronholohicheskih dhe të dhënave radiologjike për praninë e tumoreve malinje të mushkërive mungojnë, megjithatë përcaktuar qelizat atipike në lavazha bronkiale nga pështymë ose
 • PËR - tumor primar nuk është përcaktuar
 • Tis - preinvasive (intraepiteliale) kancer
 • Tl - rrethuar nga indet e mushkërive ose pleurë organeve të brendshme është e përcaktuar me diametër tumor prej 3 cm, me shenja të bronke bronchoscopy kryesore nuk gjenden
 • T2 - përcaktuar diameter tumor madh se 3 cm, tranzicioni te bronke kryesore meposhtme zonën bigëzimin paktën 2 cm, ose rritje pleurë organeve të brendshme, ose prania e atelectasis të mushkërive
 • TC - një tumor i mbirjes në mur gjoks, pleurë parietal, cipë e zemrës, diafragmë, apo të përhapet në bronke kryesore, nuk arrijnë të paktën 2 cm bigëzimin, apo i shoqëruar nga një atelectasis mushkërive; Madhësia tumor të gjithë
 • T4 - Tumor shtrihet në miokardit mediastinale, enët e mëdha (aortës, trungu arterie pulmonar, cava sipërme vena), gurmaz, trakea, degëzim zonë shtyllë dhe ënjtje të shoqëruar pleurit vypotnoy.

N - përfshirja e nyjeve limfatike rajonale:

 • NX - të dhëna të mjaftueshme për të vlerësuar nyjet limfatike rajonale
 • JO - nuk ka lezione metastatic e nyjeve limfatike intrathoracic
 • N1 - metastazë ose përhapja e tumoreve malinje në mushkëri të peribronhialnye ose (dhe) limfatike nyjet rrënjë të mushkërive
 • N2 - metastazat e tumoreve malinje në mushkëri ose limfatike mediastinale nyje bigëzimin e lezioneve
 • N3 - metastases e tumoreve malinje të mushkërive në nyjet limfatike të rrënjës dhe mediastinum në anën e kundërt, nyjet limfatike supraclavicular ose preskalennye në të dyja anët

M - mungesa apo prania e metastases largët:

 • MX - të dhëna të mjaftueshme për të vlerësuar metastaza të largët
 • IU - nuk ka metastases largët
 • Ml - prania e metastases largët

G - nota shkallën e diferencimit të tumoreve malinje të mushkërive (e përcaktuar pas studimit histologjike):

 • GX - është e pamundur për të vlerësuar shkallën e diferencimit qelizor
 • GI - shumë të diferencuara
 • G2 - moderuar
 • G3 - i ulët
 • G4 - padiferencuar

Ka faza e kancerit të mushkërive IV:

 • I - tumoreve të mushkërive deri në 3 cm lokalizimin brenda një segment ose segmentale të vetëm bronke, nuk ka metastases.
 • II - tumoreve të mushkërive si i vogël si 6 inç e lokalizimit brenda një segment të vetëm ose bronke segmentale, disponueshmërinë e metastases vetme në limfë nyjet bronkopneumonare
 • III - mushkëri tumoreve më të madhe se 6 cm, kalimin në shortit të ardhshëm, tjetër ose kryesor bronket, metastases tracheobronchial, Bifurkacioni, nyjet limfatike paratracheal.
 • Tumor IV-të mushkërive përhapet në një tjetër dritë, autoritetet fqinje janë metastases shumta lokale dhe të largët, kancer pleurit.

Klasifikimi Njohja e tumoreve malinje të mushkërive lejon për të parashikuar rrjedhën dhe rezultatin e sëmundjes, planit dhe rezultateve.

Simptomet e tumoreve malinje të mushkërive

Manifestimet e tumoreve malinje të mushkërive përcaktohet vendndodhja, përmasat e tumorit, lidhja e saj me lumen të bronke, komplikime (atelectasis, pneumonia), prevalenca e metastases.

Simptomat e hershme të tumoreve malinje të mushkërive malospetsifichny. Pacientët të shqetësuar për rritjen e dobësi, lodhje, ethe të përhershme, gjendje e sëmurë. Fillimi i tumoreve shpesh maskuar bronkit klinikës, pneumoni, e shpeshtë SARS. Rritja dhe përsëritje e këtyre manifestimeve të bëjë pacienti kërkoni këshilla mjekësore.

Zhvillimi i mëtejshëm i tumoreve malinje të mushkërive karakterizohet endobronhialnoy lokalizimit kollë avid me pështymë mucopurulent dhe hemoptysis shpesh. Hemorragji pulmonar sugjeron një anije të tumorit.

Me rritjen e madhësisë së tumoreve malinje të mushkërive fenomenin e të qenët i qartë bronkial në rritje - gulçim.

Tumoret periferike të mushkërive asimptomatike deri në mbirjes në mur gjoks ose në pleurë, kur ka dhimbje të forta në gjoks.

Manifestimet e vonuara e tumoreve malinje të mushkërive - dobësi, humbje peshe, cachexia. Në fazat e vona të kancerit të mushkërive të shoqëruar nga masive, pleurit korrente hemorragjike.

Diagnoza e tumoreve malinje të mushkërive

Manifestime të rënda fizike në fazat e hershme të mushkërive onkoprotsesu pazakonta. Burimi kryesor i identifikimit të tumoreve malinje të mushkërive në klinikë nuk është nën asnjë radiografi. Tumoret malinje të mushkërive mund të zbulohen rastësisht gjatë fluorografike parandalues. Në X-ray e mushkërive të përcaktuara diametër tumor më të madh se 5,6 mm, dhe pabarazive ngushtim seksion përshkruan bronket, atelectasis dhe infiltrimin. Në raste të vështira diagnostike, përveç shpenzojnë MRI ose CT scan e mushkërive.

Në tumor periferike të mushkërive është e përcaktuar rrjedhje pleural. Konfirmuar diagnozën e një tumor malinje të mushkërive shfrim Citologjia marra nga birë pleural apo biopsia e pleurë.

Prania e tumorit primar ose metastazat në mushkëri mund të instalohet në Citologjia pështymë.

Bronchoscopy lejon për të inspektuar deri në subsegmental bronke, të identifikuar tumorin, për gardh lavazha bronkiale dhe biopsia transbronhialnuyu.

Tumoret e rrënjosur thellë diagnostikuar nëpërmjet biopsi gjilpërë të mushkërive dhe studimit histologjike. Duke përdorur thoracoscopy diagnostik ose thoracotomy përcaktuar operabelnost tumor malinje të mushkërive.

Kur metastazë e tumoreve malinje të mushkërive në nyjet limfatike preskalennye shpenzojnë biopsi e tyre me përcaktimin e mëvonshme të strukturës histologjike të tumorit. Metastases largët e tumoreve të mushkërive primare të zbuluara nga echolocation ultratingull, CT apo radioisotope scan (PET).

Trajtimi i tumoreve malinje mushkërive

Trajtim radikal i tumoreve malinje të mushkërive është heqja kirurgjikale e asaj sjelljeje kraharorit Kirurgët. Duke pasur parasysh pafundësi të skenës dhe humbjen e transmetimit hequr një ose dy grimcat e dritës (lobectomy ose bilobektomiya), prevalenca e - heqjen e nyjeve limfatike regjionale dhe të mushkërive (pneumonectomy). Metoda e kirurgjisë ose thoracotomy mund të jetë videothoracoscopy. Metastases vetme ose të shumëfishta të mushkërive të veprojë nëse prodhohen hequr fokusin primar.

Trajtimi kirurgjik i tumoreve malinje të mushkërive nuk kryhet në rastet e mëposhtme:

 • Dështimi heqjen tumor radikal
 • Prania e metastases largët
 • çrregullime të rënda të mushkërive, zemrës, veshkave, mëlçisë

Contraindications relative për trajtim kirurgjik është mosha pacient më i vjetër se 75 vjet.

Në periudhën postoperative ose nëse ka contraindications deri kirurgjisë kryer rrezatimit dhe / ose kimioterapi. Shpesh trajtime të ndryshme të tumoreve malinje të mushkërive të kombinuara: kimioterapia - operacion - terapi rrezatimi.

Parashikimi dhe parandalimin e tumoreve malinje të mushkërive

Pa trajtim, jetëgjatësia e pacientëve të diagnostikuar me tumore malinje të mushkërive është rreth 1 vit.

Prognoza për operacionin e përcaktuar në mënyrë të konsiderueshme nga faza e sëmundjes dhe llojin histologjike të tumorit. Rezultatet më të pafavorshme janë të marra nga kanceri i diferencuar i vogël-dobët. Pas operacionit për forma të diferencuara të kancerit pesë-vjeçar normën e mbijetesës së skenike I pacientëve është 85-90% me fazën II - 60%, pas heqjes së lezioneve metastatic - prej 10 deri 30%. Vdekshmëria në periudhën postoperative është: me lobectomy - 3,5% me pneumonectomy - deri në 10%.

Parandalimi i tumoreve malinje të mushkërive kërkon luftë aktive kundër duhanit (si aktiv dhe pasiv). Masa më e rëndësishme është për të reduktuar ekspozimin ndaj carcinogens në punë dhe në mjedis. Në parandalimin e tumoreve malinje të mushkërive luan rolin e profilaktike X-ray shqyrtimit të personave në rrezik (duhanpirës, ​​pacientët me pneumoni kronike, punonjësit e industrive të rrezikshme, etj).