Fusion veshkave


  • Shkaqet e shkrirjes veshkave
  • Options fusion veshkave
  • Simptomet e fuzionit të veshkave
  • Diagnoza e fuzionit veshkave
  • Trajtimi i fuzionit veshkave

Fusion veshkave konsideruar në urologji si pozitën relative të anomali në të cilën të dy veshkat janë të shkrirë në një, por secili ka enët e veta dhe uretër, të vendosura në lokacionet e tyre normale dhe të hapjes në fshikëz. Fusion veshkave është rreth 14% e të gjitha defekteve të këtyre organeve. Fusion është më shumë i zakonshëm në meshkuj dhe gjysmën e dystopiya shoqëruar nga anomalitë e veshkave dhe vendndodhjen e dytë të organeve të brendshme. 

Shkaqet e shkrirjes veshkave

Fusion është rezultat i parregullt shkrirje renale palë metanephrogenic e shpërthimeve në fazat e hershme të embryogenesis, rreth 8-10 javë të zhvillimit të fetusit. Shkrirja prishin veshkave embriofetalnoy migracionin në rajonin e rajonit të tij anatomike mesit krevat dhe rotacionin e tyre. Prandaj ndërfutur veshkat në një kohë apo një tjetër është gjithmonë distopirovannymy.


Kjo rritje kanalet metanephral dhe diferencimin në indeve të veshkave ardhurave metanephrogenic pa devijim sepse hapja uretër ndërfutur veshkat për të fshikëzës në një vend tipik dhe struktura histologjike të mos thyer.

Arsyet që çojnë në bashkimin e veshkave zakonisht janë efektet anësore teratogjenik (kimike, infektive, mjekësore, traumat dhe fruta goditje, etj).

Options fusion veshkave

Variacionet anatomike e shkrirjes renale mund të mjaft të ndryshme. Ndër opsionet veshkat prodhojnë bashkim simetrik në të cilën secili i veshkave është homolateralnomu dhe asimetrike - me një heterolateralnym njërën nga veshkat e tij.

Në veshkat simetrike shtimin mund të bashkojë shufrat e saj sipërme dhe të poshtme (patkua në veshka) ose sipërfaqet sredinnymy (Haletoobraznaya komoobraznaya apo veshkave).

Duke opsione asimetrike damar përfshijnë bashkimin polet e kundërta (një top tjetër me veshkë të ulët) të rregulluar vertikalisht në veshka (S-formë) ose horizontalisht rrotullohet veshkave (L-formë). Akset lidhura gjatësisë ndërfutur polet e kundërta të veshkave, të flasim për veshka I-formë.

I-dhe anomali S-formë atribuohen shkrirjes së njëanshme të veshkave, të tjera - të dyanshëm bashkimi. Variant më i zakonshëm është bashkim i veshkave patkoi, rrallë - Haletoobraznaya veshkave.

Simptomet e fuzionit të veshkave

Topografike përmban veshkat fusion shkaktojnë manifestime të veçanta klinike dhe komplikime të lidhura.

Llojet asimetrike të fuzionit të veshkave për shkak të ngjeshjes së organeve ngjitur karakterizohet nga dhimbje në shpinë të ulët dhe kuadratin e sipërm, stomachalgia. Në këtë sfond, duke zhvilluar simptomat pesimist (nauze, vjellje, bloating, kapsllëk), simptoma neurologjike (dobësi e përgjithshme, krizë nervash, histerisë).

Në mënyrë tipike, veshkat fuzuar tumor prekshëm në formën e arsimit ose pasmë Midline në kolonën vertebrale. Kur mbathje sdavlyvanyem vaskulare mund të përjetojnë mpirje në gjymtyrë të ulëta, lymphostasis, kongjestion venoz dhe edemë të gjysmës së poshtme të trupit.

Fusion veshkat promovon atyre lloje të ndryshme të proceseve patologjike - pielonefrit, hydronephrosis, nephrolithiasis (gurë në veshka). Mes fusion është shpesh një hipertension nephrogenic renale, tumoret, duke përfshirë Kanceri i veshkave, dështimi i veshkave.

Vend i veçantë i pronës dhe lëndimit ndërfutur veshkave është një rrezik potencial i trupit të parregullt.

Diagnoza e fuzionit veshkave

Fusion veshkave mund të njihet gjatë prekje të thellë të provimit bark ose bimanual gjinekologjik në femra. Për një përkufizim më të hollësishëm të tipit të përdorur anomalitë ultratinguj dhe veshkave UZDG, urography nxjerrës, pyelography reaksionar, nefrostsyntyhrafyy, arteriography veshkave, MRI ose CT scan e veshkat.

Në ultratinguj renale drejtpërdrejt konsiderojnë formën, vendndodhja, përmasat e veshkave dhe marrëdhëniet e tyre me organet e tjera.

Rentgenokontrastnye kërkime, përveç veshkëve variant të fuzionit, mund të zbuluar praninë hydronefrotycheskoy tumoreve trupit transformim, sëmundje vaskulare, gurë në veshka. Nëse është e nevojshme, trajtimi kirurgjik i fuzionit veshkave e një rëndësie vendimtare është studimi i vaskularizim anormale të vendosura me anë të UZDG dhe angiografia veshkave.

Për të përjashtuar infeksioneve urinare urinës treguan - një analizë të përgjithshme, kulture biologjike mbi florën dhe ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve.

Trajtimi i fuzionit veshkave

Nëse veshkat shkrira janë duke funksionuar normalisht, një trajtojnë të metë të veçantë është e nevojshme. Pacientët me bashkim asimptomatike renale treguar vëzhgimin urolog me periodik ultrazërit kontrollit pasazh të veshkave dhe të urinës.

Në infeksionet e përsëritura të kurseve të sipërme të traktit urinar në trajtimin konservativ të pyelonephritis.

Zbulimi i interlocking gurë në veshka është bazë për trajtim mjekësor, dhe paefektshmërinë e fundit - heqjen kirurgjikale të gurëve në veshka: lithotripsy largët ose perkutannoy, Pielolitotomiya, nefrolitotomiya.

Në rast dhimbje të forta të barkut të shkaktuara nga fuzionit të veshkave, autopsi kirurgjikale është kryer formimin anormal, edukate veshkat dhe fiksimin e tyre (nefropeksiya) në pozicion fiziologjik.

Çdo dëmtim apo humbje të funksionit të një prej veshkave perziera tregohet nephrectomy pjesshme ose totale. Operacionet mbi veshkat në bashkimin e tyre teknikisht mundimshëm për shkak të furnizimit jo normale të gjakut është enët komplekse arkitektonikë.