Granuloma Dentare


  • Shkaqet e granuloma të dhëmbëve
  • Simptomet e granuloma të dhëmbëve
  • Komplikimet e granuloma të dhëmbëve
  • Diagnoza e granuloma të dhëmbëve
  • Trajtimi dhe parandalimi i granuloma të dhëmbëve

Granuloma Dentare mund të ketë një vendndodhje të ndryshme në raport me rrënjë e dhëmbit, por më shpesh granuloma janë gjetur në kulmin e rrënjë e dhëmbit. Sigurisht privat granuloma dentar është i mbushur me disa rrezik, sepse ajo nuk lejon për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundjen. Për shkak të këtyre në stomatologji janë raste kur granuloma është tashmë në gjendje e keqe. Por kjo është, pavarësisht nga madhësia e saj të vogël, mund të shkaktojë një numër të komplikacione të rënda. 

Shkaqet e granuloma të dhëmbëve

Më Formimi granuloma dentar është një komplikacion për shkak të minber dhe përhapjen e infeksionit nga kalimi në rrënjë përflakur nervore e dhëmbit. Arsyeja e dytë për granuloma të dhëmbëve mund të jetë inflamacion i indeve që rrethojnë dhëmbin - periodontitis. Frakturë dhëmb dhe dëmtime të tjera janë gjithashtu një burim i infeksionit dhe mund të çojë në granuloma dentare. Shkaku i infeksionit do të bëhet nuk respektojnë rregullat e asepsis dhe antisepsisë në largimin pulpë dentare ose kanale të trajtimit të dhëmbëve.


Faktorët që provokon zhvillimin e manifestimeve klinike të granuloma akute të dhëmbëve përfshijnë hipotermi, ftohjet lëvizur, stresi, ndryshimet klimatike papritur, stresi fizik.

Simptomet e granuloma të dhëmbëve

Granuloma Dentare është një kompozim i kufizuar nxitës që ka një mur të hollë. Në granulomave është përhapja e fortë e indeve granulimi që zëvendëson një të humbur si rezultat i qelizave inflamacion. Ky shtim shkakton një rritje graduale në madhësinë e granuloma. Ndërsa granuloma dentare arrin një madhësi të konsiderueshme të ekzistencës së saj mund të jetë i padukshëm për të pacientit dhe madje edhe te dentisti. Shpesh këto zbulimin granuloma ndodh vetëm gjatë dhëmb radiografi ose ortopantomohrammy. Duke rritur granuloma ka dhimbje dhe ënjtje e mishrat.

Ndoshta acarohet granuloma të dhëmbëve. Në raste të tilla, ka një dhimbje akute të dhëmbëve, ënjtje dhe skuqje të mishit të dhëmbëve. Ka një errësuar të dhëmbit. Nuk mund të jetë shkarkimi purulent del në mes të dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve. Qelbëzim granuloma dhëmbëve mund të shoqërohet me zhvillimin e periostitis odontogenic (fluksit). Është e mundur për ethe dhe shkelje të gjendjes së përgjithshme të pacientit, dhimbje koke, gjendje e sëmurë, etj

Në granulomave kronike asimptomatike të dhëmbëve mund të transformohet në kockave nofulla. Nuk ka ndarje të saj nga indet përreth për të formuar një kapsulë të dendur, brenda të cilat janë bakteret e vdekura dhe masave nekrotike.

Komplikimet e granuloma të dhëmbëve

Rritja e granuloma të dhëmbëve mund të shoqërohet me shkatërrimin e rrënjë e dhëmbit në udhëheqjen e tij, e cila nga ana mund të çojë në humbjen e dhëmbit. Përhapja e inflamacionit me granuloma në indet e buta përreth mund të shkaktojnë formimin abscesi kufizuar - absces okolochelyustnyh ose zhvillimin e lezioneve shpërndara purulent - phlegmon. Përfshirja e kockave që çon në osteomielit e nofullës.

Që granuloma dentar është një burim i infeksionit kronik, komplikimet e tij e mundshme shkojnë përtej stomatologji. Përhapja e agjentëve infektivë nga hematogjene mund të shkaktojë zhvillimin e sinusit, pielonefrit, miokardit infektive dhe madje edhe sepsë.

Diagnoza e granuloma të dhëmbëve

Ekzaminim parandalues ​​dentar nuk është gjithmonë e mundur për të zbuluar granuloma, veçanërisht kur madhësia e saj të vogël dhe mungesa e çdo simptome. Granuloma dentare mund të dyshohet në praninë e simptomave klinike, prova e përhapjes së saj ose qelbëzuar. Diagnoza të sakta lejon X-ray foto të dhëmbit, i cili në kulmin e dhëmbit shfaqet zonë të kufizuar të rrumbullakët eklipsit. Radioviziohrafiya gjithashtu mund të diagnostikojnë granuloma dentar.

Trajtimi dhe parandalimi i granuloma të dhëmbëve

Pavarësisht nga fakti se sot ka disa tretmane efektive për granuloma dentare, ruani dhëmbi nuk është gjithmonë e mundur. Zgjedhja ndërmjet metodës konservative dhe operative të trajtimit të bazohet në vlerësimin e granuloma dentare, gjendja e indeve, prania / mungesa e komplikimeve, plan apo protezë ekzistues implantimit.

Trajtimi konservativ i granuloma dentare konsistojnë në plotësimin zgavër të ndryshme materiale e saj mbushje janë futur përmes kanalit rrënjë. Për të eliminuar infeksionin, trajtim antibiotik është kryer.

Trajtimi kirurgjik i granulomave dentare deri kohët e fundit ka konsistuar vetëm në heqjen e dhëmbit. Sot është e mundur një transaksionet më beninje që janë në operim rrënjë kulmin apo Hemisection dhëmb. Me zhvillimin e periostitis odontogenic ose absces okolochelyustnyh mbajtur hapjen e saj dhe kullimit.

Ruaj dhëmb nuk është i mundur kur dentar granuloma shoqëruar nga një rrënjë vertikale plas, rrënjë kanalit pengim, perforations shumëfishta rrënjë madhësi të rëndësishme, shprehu shkatërrimit të dhëmbit, e cila është prognoza e pafavorshme për shërimin e tij.

Harnulemy parandalues ​​dentar është që të shkoni nëpër kontrolle të rregullta parandaluese dhe higjienës orale profesionale; trajtim në kohë te dentisti kur keni asnjë simptomë të sistemeve dalje dhëmbësh dhe trajtimin e sëmundjeve që mund të shkaktojnë zhvillimin e granuloma (pulpitis, periodontitis).