Stemë


  • Mekanizmi i formimit të gurit
  • Shkaqet e gurit
  • Manifestimet klinike të gurit
  • Trajtimi i gurit

Pllakë - një masë solid në sipërfaqen e dhëmbëve, e cila është e formuar nga pllakë, mbeturina ushqimor sipas ndikimin e substancave aktive dhe peshtymes shkak te mikroorganizmave në goja. Në mungesë të higjienës të rregullt profesional orale, pllakë formuar përfundimisht edhe në individët të cilët i përmbushin të gjitha rregulloret brushing.

Mekanizmi i formimit të gurit

Sipas OBSH pllakë të zbuluar në 80% të popullsisë së rritur. Bazë për pllakë është pllakë, të mukusit, bakteret dhe qelizat epiteliale desquamated. Me kalimin e kohës, pllakë ndërpreu dhe bëhet i errët në ngjyrë për shkak të përmbajtjes së kripës në hekur dhe kalcium, pllakë të errët gjithashtu ofrojnë ngjyra në ushqim.


Pllaka parë shfaqet në vende të largëta për brushing, në vende ku është e mikroorganizmave dhe në vende që nuk janë të vetë-pastrimi gjatë përtypjes. Formimi Termi i gurit nga 4 në 6 muaj, dhe pastaj disa muaj është niveli maksimal në përhapjen e saj. Prevalenca e gur dentare varet në trup individual.

Kohët e fundit pllakë shpesh u diagnostikua në fëmijëri dhe adoleshencë. Kjo është për shkak të pahijshme higjienës orale, dieta dhe gabime në problemore fëmijëve nga pirja e duhanit. Me moshën, shuma e gurit vetëm rrit.

Shkaqet e gurit

Gjithkush ka tendencë pamjen e gurit, por arsyet kryesore për temën e tij të higjienës orale tepërt është një shkelje e metabolizmit kripë dhe furçë të dhëmbëve ndryshimit të vona. Furçë dhëmbësh shumë i butë jo vetëm në gjendje për të pastruar të gjithë bastisje. Pastë dhëmbësh varfër, përtypet ushqimin kryesisht në një anë për shkak të lëndimit ose për shkak të dalje dhëmbësh të dëmtuar janë faktorë të favorshme për formimin e gurit.

Nëse dietë të njeriut për një kohë të gjatë e dominuar nga ushqim të butë, ajo ka shkelur dhëmbët pastrim natyrore gjatë përtypjes, e cila kontribuon në akumulimin e pllakatë.

Dhëmbët e parë gurit të shfaqen në qafë, por përfundimisht shkon në kurorën dhe rrënja e dhëmbit. Në mungesë të gurit të duhur të kujdesit është formuar jo vetëm për dhëmbë, por edhe për protezat.

Hypersalivation, ndryshuar pështymë, çrregullime metabolike dhe të sëmundjeve të traktit gastrointestinal janë duke kontribuar në pllakë.

Përdorimi i zgjatur i antibiotikëve, pirja e duhanit dhe karakteristika të veçanta të dalje dhëmbësh, të tilla si vendosjen jo të drejtë të dhëmbëve dhe jo të sheshtë, të tërhequr në pamjen e gurit.

Manifestimet klinike të gurit

Formua fillimisht rreth qafës së dhëmbit bezel me ngjyrë të errët, më të dukshme në pjesën e brendshme të dalje dhëmbësh. Gurit tjetër shkon në kurorën e dhëmbit dhe sipërfaqen e jashtme të dhëmbëve. Ka gjakderdhje mishrat dhe fryma e keqe. Përveç problemeve estetike gurit të çon për të dëmtuar papillae gingival.

Pllaka mund të jetë Naddesnevoy dhe poddesnevoy. Gurit Nadyasennyy parë gjatë inspektimit dhe të njëjtën pacientit, ajo është një problem estetik, që nga vuajtjet e një personi. Ajo ka një ngjyrë të verdhë ose ngjyrë kafe dhe cilësi të fortë.

Gurit Pidyasennyy shumë e vështirë dhe e dendur, ka një ngjyrë kafe gjelbër-zi ose të errët. Pidyasennyy gurit të shtrënguar në sipërfaqe rrënjë e dhëmbëve dhe dentisti mund të shihet vetëm me shqyrtimin instrumentale.

Gingiviti është një ndërlikim i zakonshëm i gurit, përveç krijon një mjedis të favorshëm për riprodhimin e organizmave patogjene, zhvillimit të sëmundjes periodontale dhe prishjen e dhëmbëve.

Trajtimi i gurit

Trajtimi i gurit është largimi i saj i rregullt. Kjo procedurë rekomandohet 1-2 herë në vit. Së pari, dentist heq gurit dhe pllakë, pastaj grinds dhe polishes sipërfaqen e dhëmbëve.

Heqja e gurit përdorur grepa përdoren sot, procedura e dhënë dhimbje dhe efikasiteti i saj i ulët. Heqja më efektive pllakë gjatë pastrim tejzanor dhëmbëve. Gjatë procedurës, vibracionet ultratinguj gjeneruar sepse sipërfaqja e dhëmbit është pastruar pa microtraumas. Efekti është arritur përmes një hundë prek sipërfaqen e dhëmbit, dhe për shkak të efektit të cavitation - lëngjeve të fortë turbullirë. Për shkak të efektit të cavitation gjatë procedurës për të hequr pllakë guri dhe densitet të mesme jo urgjente sipërfaqe nevojë dhëmb. Edhe nëse pllakatë është shumë i ngushtë, hundë prek të mjaftueshme për të hequr atë.

Gjatë cavitation e ujit, oksigjenit, duke e bërë zonë trajtohet dezinfektohet. Oksigjen shkak pastrim mekanik më të shpejtë dhe më të lehtë. Kur heqja e gurit nga densitetit të lartë para-zbutur përgatitjet e veta të veçanta. Në këtë rast, heqja pllakë pa dhimbje pa mishrat e traumave dhe smalt dhëmbit.

Në fazën e bluarje dhe lustrim sipërfaqen e dhëmbëve të shkaktojë makarona të veçantë që janë të sigurt për mishrat dhe gojës. Procedura është heqja pa dhimbje e gurit, por shumë pacientë jep siklet, kështu që është e rekomanduar për të kryer të anestezi.

Pak ditë pas procedurës duhet të përmbahen nga të hahet ushqime që përmbajnë ngjyra. Dhe në të ardhmen për të kryer këtë procedurë rrallë rekomandohet më shumë vëmendje higjienës orale, duke përdorur pastë dhëmbësh cilësisë dhe brushat.