Sëmundje tiroide jod


 • Llojet e çrregullimeve të mungesës së jodit të gjëndrës tiroide
 • Yododifitsita Klasifikimi
 • Simptomat e çrregullimeve të mungesës së jodit të gjëndrës tiroide
 • Diagnoza e çrregullimeve të mungesës së jodit tiroide
 • Trajtimi i çrregullimeve të mungesës së jodit tiroide
 • Prognoza e tiroide jod mangësi
 • Parandalimi i çrregullimeve të jodit mangësi të gjëndrës tiroide

Çrregullimet tiroide mangësi të përfshijë një varg të kushteve patologjike të shkaktuara nga mungesa e jodit në trup, shfaqjen dhe zhvillimin e të cilave mund të parandalohen futje të mjaftueshme të micronutrients. Për të çrregullimeve të jodit mangësi të përfshijë jo vetëm kancer tiroide, por një gjendje e shkaktuar nga mungesa e hormoneve tiroide.

Jodi është një mineral thelbësor gjurmë për të trupit për të funksionuar. Trupi i një personi shëndetshëm përmban 15-20 mg jod, 70-80% e cila akumulon në gjëndrës tiroide dhe eshte nje komponent nevojshme per sintezen e hormoneve tiroide, të cilat janë 2/3 e triiodothyronine jodit (T3) dhe thyroxine (T4). Nevoja për kërkesat e përditshme të jodit është 100 deri 200 mg, dhe për jetën një person përdor 1 lugë çaji i jodit (3-5 g). Periudhat e nevojës jodit në trup është e pubertetit, shtatzënisë dhe laktacionit.

Mangësi jod në mjedis (toka, uji, ushqimi) dhe prandaj mungesa e marrjes natyrore të zinxhirit të ndërlikuar të shkaqeve të proceseve kompensuese të dizajnuara për të mbështetur sintezë normale dhe sekretimit të hormoneve tiroide. Mungesa e vazhdueshme dhe e zgjatur e jodit duket daljen e një numri të çrregullimeve të mungesës së jodit të gjëndrës tiroide (goiter shpërndara dhe me gunga, hypothyroidism), abort, vdekshmërisë perinatale, fëmijët fizike dhe të metat mendore, cretinism endemike.


Llojet e çrregullimeve të mungesës së jodit të gjëndrës tiroide

Mungesa më e jodit në trupin e manifestuar përhapur zhvillimin euthyroid goiter - madje edhe të rritur (hyperplasia) i gjëndrës tiroide. Goiter Shperndare ndodh si mekanizëm kompensues për të siguruar sintezë të mjaftueshme të hormoneve tiroide në mungesë të jodit.

Shperndare goiter që ndodh në njerëzit që jetojnë në zonat e mungesa e jodit, i quajtur endemike dhe në zonat me jod mjaftueshëm - sporadik. Sipas kritereve të OBSH, në qoftë se më shumë se 10% e popullsisë vuan nga hyperplasia difuze e gjëndrës tiroide, rajoni konsiderohet goiter endemike. Zhvillim shumë më pak i goiter endemike nuk është për shkak të mungesa e jodit, dhe ndikimin e komponimeve kimike, thiocyanates, flavonoids dhe kështu me radhë. Deri më sot, endokrinologji ka dhënave të sakta mbi mekanizmin e goiter sporadike. Kjo pyetje është e njohur dobët. Besohet se shumica e rasteve të goiter sporadike lidhur me çrregullime të lindura të sistemeve enzimatike që ofrojnë një sintezë të hormoneve tiroide.

Dukuri e dytë e çrregullimeve të mungesës tiroide ndër të rriturit është me gunga goiter - i parregullt, hyperplasia me gunga i gjëndrës tiroide. Në fazat e hershme të goiter gunga nuk çon në mosfunksionim të gjëndrës tiroide, por kur të marrë jod mund të shkaktojë zhvillimin e hyperthyroidism.

Shkalla e lartë e pamjaftueshmerise jodit shfaqet në formën e hypothyroidism shkaktuar nga një rënie të mprehtë në nivelin e hormoneve tiroide në trup.

Kategoritë më të rrezikuara të popullatës me një mangësi të jodit janë gratë shtatzëna dhe fëmijët. Mangësi Jodi, testuar gjatë shtatzënisë veçanërisht të rrezikshme, pasi kjo gjendje ndikon në tiroide gjëndër nënën dhe fetusin. Kur mangësi jod sëmundje tiroide në shtatzëni rrit rrezikun e dështimit të fëmijës, keqformime të lindura të fetusit dhe në foshnjat - zhvillimin e hypothyroidism dhe paaftësisë mendore.

Fetusi prodhimit vet i tiroide T4 hormon fillon në 16-18 javë. Zhvillimi i fetusit, ndërsa para se kjo periudhë e sistemeve të zhvillimit është kryer përmes përdorimit të hormoneve tiroide nënës. Prandaj, në tremujorin e parë të sekretimit T4 në gratë shtatzëna rritur me gati 40%.

Në mungesë të rëndë të jodit në femra dhe reduktimin e nivelit të T4 në kohën e shtatzënisë, tiroide stimuluese mangësi hormon gjatë zhvillimit të fetusit është aq e theksuar, duke çuar në pasoja të rënda për fëmijën dhe ndodhjes së cretinism neurologjike - shkallë ekstreme të vonuar të zhvillimit mendor dhe fizik lidhur me mangësi intrauterine jod dhe mungesa e hormoneve tiroide.

Mangësi Easy jod, kompensohet lehtësisht në mungesë të shtatzënisë dhe nuk të çojë në një rënie në hormonet tiroide, por është reduktuar prodhimin e T4 gjatë shtatzënisë konsiderohet një sindromë hipotiroksinemii relative gestational. Hypotyroksynemyya që zhvillohen gjatë shtatzënisë mund të çojë në shkelje të zhvillimit intelektual nuk është vonuar të rënda mendore.

Yododifitsita Klasifikimi

Sipas ICCIDD klasifikimit (Këshilli Ndërkombëtar për luftimin mangësi e jodit) dhe shkallën e OBSH-së zgjerimit të gjëndrës tiroide të shkaktuar nga mungesa e jodit si përcaktohet nga dimensionet e mëposhtme:

 • Niveli 0 - gjëndër tiroide nuk ishte zgjeruar dhe normalisht nuk i prekshëm;
 • Faza 1 - tiroide gjëndër i dukshëm madhësinë e trupë e parë të gishtit;
 • Faza 2 - tiroide përcaktohet nga syri kur hedhur kokën, qafën dhe anësor aksioner i dukshëm gjëndër;
 • Faza 3 - goiter euthyroid.

Mangësi jod përjetuar nga organi përcaktohet nga përmbajtja e jodit në urinë dhe mund të jenë:

 • lehtë - nëse përmbajtje i jodit ne urinës 50-99 mg / l;
 • moderuar - me përmbajtjes urinare jodit prej 20-49 mg / l;
 • vështirë - në qoftë se përmbajtja e jodit në urinë 20 mg / l.

Simptomat e çrregullimeve të mungesës së jodit të gjëndrës tiroide

Zakonisht goiter euthyroid përhapur asimptomatike. Ndonjëherë ka siklet në qafë, por me një rritje të konsiderueshme në madhësinë e gjëndrës tiroide - simptomat e ngjeshja e strukturave ngjitur e qafës: një ndjenjë e "fyt spirale", vështirësi në gëlltitjes. Një rritje të dukshme në syrin tiroide mund të krijojë bezdi kozmetike dhe një rast për t'iu referuar një endokrinolog.

Cretinism neurologjike manifestuar çmenduri të rënda, çrregullime të të folurit, strabismus, shurdhim, shkelje të rënda të sistemit musculoskeletal, dysplasia. Rritja pacienti nuk kalon 150 cm, ka zhvillim pa harmoni fizik: shkelje e proporcione të trupit, nga shkalla e deformimit të kafkës. Manifestimet e hypothyroidism në atje. Nëse pacienti vazhdon të përjetojnë mangësi jodit, ai ka zhvilluar shkakton strumë.

Niveli i tiroide stimuluese hormon në formimin e goiter mund të ndryshohet (shtet i euthyroidism) ose të lartë (shtet i hyperthyroidism), por më shumë të ngjarë se është për të zvogëluar (hypothyroidism shtet).

Edhe kundër pacientët moderuar jodit mangësi, një rënie në aftësitë mendore nga 10-15%, përkeqësuara memorie (veçanërisht vizuale), ulur perceptimin auditory dhe informacion të përpunimit të vonoj, nuk është çmenduri, letargji, dobësi, ndjenja privimi kronike gjumit, dhimbje koke të vazhdueshme . Si rezultat i ngadalësuar proceset metabolike është një rritje në peshën e trupit, madje edhe me dietë. Lëkura bëhet e thatë, flokët dhe thonjtë - i brishtë. Shpesh ka hipertension, rritje të kolesterolit në gjak, e cila rrit rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës dhe arteriosklerozës. Karakterizohet nga zhvillimi i dyskinesia tëmth dhe cholelithiasis në gratë - fibroids mitrës, mastitit, çrregullime menstruale dhe shterpësinë.

Pasojat e mungesës së jodit shkaktuar peshën dhe moshën e tij, e cila është në zhvillim mangësi jodit. Efektet më të rënda të çon të mungesës së jodit, të zhvilluar në fazat e hershme të organizmit nga fetale - moshën e pubertetit.

Diagnoza e çrregullimeve të mungesës së jodit tiroide

Në një pacient me çrregullime të mungesës së jodit tiroide të gjeni informacion në lidhje me praninë e kancerit tiroide në të afërmit e ngushtë raportoni qafën, i kushtoj vëmendje për të dysphonia (ngjirurit e zërit), semundjen disfagia (gëlltitjes çrregullim). Në vlerësimin ankesat e pacientit kushtoj vëmendje të shenjave hypo- ose hyperthyroidism.

Gjatë prekje e tiroide gjëndër parasysh densitet, vendndodhjen, shpërndarës të saj arsimor.

Në prekje zbulimin ultratingull goiter tiroide është kryer për të përcaktuar shkallën e hyperplasia. Vëllimi i gjëndrës tiroide është normale në meshkuj më pak se 25 ml dhe 18 ml në gratë. Sipas dëshmisë gjobë-mbajtur biopsi e gjëndrës tiroide.

Për të vlerësuar gjendjen funksionale të TSH tiroide përcaktuar.

Në prani të goiter difuze euthyroid është një gjëndrës zgjeruar tiroide nga dy grimcave dhe nivele TSH në një pacient është brenda kufijve normale.

Normat e ulëta të përmbajtjes TSH (më pak se 0,5 mU / L) mund të dyshohet hyperthyroidism dhe kërkojnë studim të hormoneve tiroide në gjak (T4 dhe T3).

Trajtimi i çrregullimeve të mungesës së jodit tiroide

Dallueshėm në hyperplasia moshuar lehtë të gjëndrës tiroide që nuk është i shoqëruar nga çrregullime funksionale zakonisht nuk kanë nevojë për terapi mjekësore.

Terapia aktiv për çrregullime të mungesës tiroide për pacientët më të rinj. Në zonat endemike të mungesa e jodit në kujdesin e pacientit fillon me emërimin e jodit në doza nuk tejkalon normën ditore (100-200 mg në ditë), e ndjekur nga një vlerësim dinamik të vëllimit të gjëndrës tiroide. Në shumicën e rasteve brenda gjashtë muajve të reduktuar madhësinë e gjëndrës tiroide ose të kthehen në normale.

Nëse rezultati i dëshiruar nuk është arritur, trajtimi vazhdon L-thyroxine (Levothyroxine), ndonjëherë në kombinim me jodur kaliumi. Në mënyrë tipike, kjo skemë terapeutik është zvogëluar madhësinë e gjëndrës tiroide. Duke vazhduar më tej drogë monoterapi jodur kalium.

Anomalitë neurologjike që zhvillojnë gjatë embryogenesis dhe shkakton cretinism neurologjike, të pakthyeshme dhe jo të dëgjueshëm dhe të hormoneve trajtim tireodnyh.

Prognoza e tiroide jod mangësi

Mangësi fituar jod në shumicën e rasteve kthyeshëm. Terapia ndihmon për të normalizuar vëllimit dhe tiroide funksionin.

Në zonat ku ka mangësi të lehtë jodit, zhvillimi i pacientëve shtrumë euthyroid shpërndara rrallë arrin në mënyrë të konsiderueshme. Një numër i pacientëve mund të dalin formimin qendror, që çon në autonominë e mëtejshëm funksionale të gjëndrës tiroide.

Çrregullime psiko-neurologjike të shkaktuara nga mungesa e jodit, të pakthyeshme.

Parandalimi i çrregullimeve të jodit mangësi të gjëndrës tiroide

Parandalimi i mungesa e jodit mund të kryhet nga individuale, grupore dhe metodat masive. Individuale dhe parandalimi grup përfshijnë përdorimin e drogës jodur kaliumi në doza fiziologjike, sidomos në ato kohë kur nevoja për rritje shtesë të jodit (fëmijët dhe adoleshencë, shtatzënisë, gji-ushqyerit). Parandalimi i Mass mungesa e jodit përfshin përdorimin e kripës jodizuar.

Produktet e dobishme që përmbajnë përqendrime të larta të jodit, alga deti, peshk deti, ushqim deti, vajrat e peshkut.

Para se të planifikimit dhe gjatë shtatzënisë një grua duhet të përcaktojë statusin tiroide.

Për të siguruar të përditshme jod nevojave fiziologjike për fëmijë dhe të rritur, si dhe në rrezik të çrregullimeve të mungesës së jodit në Organizatën Botërore të Shëndetësisë në 2001, rregullat e mëposhtme futje e jodit:

 • Fëmijët gjoks - (0-23 mo.) - 50 mg në ditë;
 • fëmijët më të vegjël (2-6 vjet) - 90 mg në ditë;
 • Fëmijët më të rinj dhe mosha e shkollës së mesme (6-11 vite) - 120 mg në ditë;
 • adoleshentët dhe të rriturit (12 dhe më të vjetër) - 150 mg në ditë;
 • gratë shtatzëna dhe lactating - 200 mg në ditë.