Fibromë intersticiale e uterusit


  • Shkaqet e fibroids intersticiale të mitrës
  • Simptomet e fibroids intersticiale të mitrës
  • Diagnoza e fibroids intersticiale të mitrës
  • Trajtimi i fibroids intersticiale të mitrës
  • Komplikimet fibroids intersticiale të mitrës

Intersticiale (i brendshëm, intramuskulare) fibromë zhvillon një shtresë mesatare muskulare e murit të mitrës. Kanceri fibromë intersticiale është diagnostikuar më shpesh në gratë e moshës riprodhuese dhe nuk ndodhin para pubertetit.

Studimi, i kryer nga gjinekologjisë moderne, tregojnë se fibromë intersticiale është më e zakonshme dhe është rreth 70% e të gjitha tumoreve të fibroidnyh mitrës. Këto fibroids mund të jetë e vendosur brenda shtresë e muskujve, të rritet në ose drejt murit të barkut. Fibromë intersticiale i mitrës mund të përfaqësohet nga një vulë të vetme ose nyje grup.

Rritja e fibromë intersticiale shtrembërojnë zgavrën e mitrës, duke rritur madhësinë e saj, klikoni në tubat fallopiane, zorrë, uretër, fshikëz, duke shkaktuar simptoma klinike. Probabiliteti i transformimit malinje fibroids intersticiale e mitrës është më pak se 1% e rasteve; keqdashje është e mundur vetëm në mungesë të trajtimit.


Shkaqet e fibroids intersticiale të mitrës

Pavarësisht nga studimet e shumta në pyetje fibromë etiologji, shkaku i saktë i zhvillimit në secilin rast individual mbetet e panjohur.

Faktorët kryesorë të fibroids mitrës trashëgim intersticiale i izoluar, më vonë duke u bërë funksionet menstruale, pa shtatzëni në histori; Aborti shumta kirurgjike apo mjekësore ose curettage diagnostike; droga pakontrolluara kontracepsionit estrohensoderzhaschyh endometritis kronik dhe adnexitis, Endometrioza; trazirat në sistemin e rregullores hypothalamic-hipofizë-ovarian që çon në hiperhonadotropizma, giperestrogenii apo shtet prohesterondefitsytnoho. Sfond të favorshme për zhvillimin e fibroids intersticiale të mitrës krijon abortin, sidomos një të parë.

Zhvillimi i fibroids mitrës intersticiale korrelacion me trashje, venat me variçe, hipertension, sëmundje tiroide, diabeti, faktorë të vështira imunitetit.

Simptomet e fibroids intersticiale të mitrës

Në periudhën fillestare fibromë intersticiale të mitrës mund të mos shfaqë simptomatike zgjati aq shpesh në të gjenden gjatë konsultimeve rutinë gjinekologu në bazë të rritjes ngjeshjen dhe mitrës.

Me rritje të mëtejshme të fibroids mitrës intersticiale shënuar forcimin dhe zgjerimin e menstrual gjakderdhje (menorrhagia) dhe dhimbjen e tyre (algomenorrhea) dhe shfaqjen e gjakderdhje jofunksionale mitrës. Bollshme gjakderdhje mujore përsëritur përfundimisht të çojë në anemi.

Rritja fibromë intersticiale i mitrës mund të manifestuar veten nga duke tërhequr dhe dhimbje noyuschimy dhe ndjenjë presion të vazhdueshëm intensive në zonën e legenit dhe barkut. Me rritjen e madhësisë së fibroids, në varësi të drejtim të rritjes, ka compression i organeve fqinje (tubat fallopiane, fshikëz, rektum) me zhvillimin e mosfunksionim të tyre. Compression e uretrës mund të shoqërohet me zbaticë (zbaticë e urinës kundërt) zhvillimin e cystitis ose pyelonephritis. Kështu që shpesh pacientët me fibroids mitrës intersticiale referohen urolog, gastroenterologist ose proctologist rreth çrregullimeve dizuricheskie, dhimbje barku, kapsllëk.

Deformim i nyjeve mitër dhe tubat fallopiane compression rritje fibroidnyh mund të shkaktojë ndërprerjen e shtatzënisë ka lindur apo shterpësi sekondar.

Fibromë Large intersticiale, nganjëherë të rritur madhësinë e mitrës të shtatzënisë plotë-gjatë mund të çojë në bllokimet venoz në legen, venat me variçe dhe thrombophlebitis.

Diagnoza e fibroids intersticiale të mitrës

Studimi gjinekologjik vaginal vëren një rritje në madhësinë e mitrës, mitrës tranzicionin mprehtë në nyje fibroidnyh dhe displaceability tyre të njëkohshme, paaftësia për të ndarë prekje mitrës. Në prani të fibroids intersticiale formë mitres eshte sferik ose asimetrik.

Për të sqaruar madhësinë, densitetin dhe vendndodhjen e fibroidnyh tumorit të ultrazërit gjinekologjike dhe histerosalpinhoskopiya ultratinguj, duke e lejuar, në mesin e tumorit të dallojnë nga vezore mitër cystoma.

Hysteroscopy diagnostike informative për të zbuluar fibroids intersticiale me tsentripetalnym rritjen, duke rezultuar në deformim të mitrës. Në raste të dyshimta të përdorë për CT dhe MRI, Laparoscopy, phlebography intrauterine.

Për zbulimin e hyperplasia endometrial dhe endometrial kancerit kryer përjashtimit curettage diagnostik të qafës së mitrës dhe kanalit të mitrës zgavër.

Trajtimi i fibroids intersticiale të mitrës

Trajtim Konservatore e fibroids mitrës intersticiale dërguar pezullimin e rritjes së tumorit, lehtësimin e simptomave dhe i kryer nën mbikëqyrjen e një gjinekolog, endokrinolog. Pacienti është caktuar hemostatic, immunomodulatory dhe terapi të hormoneve (progestin, estrogjenit-progestin, droga antihonadotropnymy, agonistët GnRH dhe t. F.) Në t. Sistemit instalimin H. intrauterine. Menaxhimi Konservatore e fibroids mitrës intersticiale mund të shtyjë vetëm kirurgji ose frenojnë rritjen e tumorit dhe shprehje të menopauzës, kur nyjet fibroidnyh zakonisht zvogëlojnë veten e tyre.

Taktikat kirurgjikale kundër fibroids intersticiale e mitrës është treguar për të mëdha (më shumë se 12 javë. Shtatzënia) nyjet fibroidnyh, rritja e tyre e shpejtë (mbi 5 javëve. Per vit), manifestime të rënda klinike, e kombinuar me Endometrioza, tumoret ovarian, infertilitetit, dyshohet nekrozë nyjë Situata të tjera.

Metodat e trajtimit të organeve kirurgjik të fibroids mitrës përfshijnë intersticiale myomectomy konservatore laparaskopike. Në këtë rast lë vetëm nyjen fibroidnyh që ruan mundësinë për gratë e mëposhtme shtatzënisë.

Trajtimi kirurgjik radikal i fibroids mitrës intersticiale - Hysterectomy (chrezvlahalischnaya, laparaskopike ose të hapura) ka mbajtur më shumë gra të moshës riprodhuese jashtë ose janë duke planifikuar për të pasur fëmijë.

Trajtimet e reja maloinvazivnymy e fibroids mitrës janë mitrës intersticiale arterie embolization dhe ultratinguj amputim faqe fibroidnyh.

Komplikimet fibroids intersticiale të mitrës

Më shpesh kur zhvillimin e mitrës fibromë ndryshimet intersticiale degjenerative e tumorit (sulmet në zemër, nekrozë pa mikrobe), të cilat shpesh ndodhin gjatë shtatzënisë ose menjëherë pas lindjes. Në rastin e situatës së infeksionit sekondar mund të jetë i komplikuar me peritonit të kufizuar ose difuze, sepsë.

Ka ardhur kundër sfondit të fibroids dispozicion intersticiale shtatzënisë mitrës mund të shkaktojë nyje të shpejtë të rritjes apo dështim të komplikuar, lindje të parakohshme, prapambetje të rritjes fetale, anomalitë e PREVIA placenta, pozicion të gabuar dhe paraqitjen e fetusit, mundimet dyskoordynovana, hypoxia fetusit, Postpartum hemorragjike. Për shkak të shtatzënisë dhe periudhës pas lindjes në pacientët me fibroids intersticiale e mitrës kërkon monitorim në rritje nga obstetër-gjinekologu.