Kariesi dentar


  • Shkaqet e kariesit të dhëmbëve
  • Manifestimet klinike të kariesit
  • Diagnoza dhe trajtimi i kariesit të dhëmbëve

Kariesi dentar - një proces shkatërrues degjenerative ose natyra infektive që ndodh në kockave ose periosteum dhe përfundon me shkatërrimin e plotë ose të pjesshëm të dhëmbit.

Shkaqet e kariesit të dhëmbëve

Sëmundje i kalbur është sëmundja më e zakonshme në mesin e të rriturit. Sipas OBSH, incidencën e kariesit në vende të ndryshme dhe në mesin e vargjet e ndryshme të popullsisë prej 80% deri 98%. Në dy dekadat e fundit kanë parë një rritje prirje në incidencën në mesin e fëmijëve, veçanërisht në vendet e zhvilluara dhe nga 6-7 vjet në 80-90% e fëmijëve kanë zgavrat e thellësi të ndryshme.


Sëmundja i kalbur nuk është një sëmundje e pavarur dhe një lidhje e rëndësishme pathogenetic në zhvillimin e saj janë kushte patologjike në përgjithësi. Kështu, duke ulur imunitetin e përgjithshëm dhe lokal, patologjinë e traktit gastrointestinal dhe gabime në dietë të kontribuojnë në prishjen e dhëmbëve.

Sot teoritë e kariesit rreth katër, por shumica e tyre bazuar në faktin se një shkelje e shëndetit oral në smalt duket pllakë që të çon në zhvillimin e sëmundjes karies. Pllaka vjen nga një gabuara dhe të parregullta larja e dhëmbëve tuaj, veçanërisht në vështirë për të pastruar vendet dhe në vende ku ajo nuk ka hequr natyrisht gjatë përtypjes (sipërfaqeve anësore të dhëmbëve, duke e thelluar sipërfaqet e përtypet). Pllakë është i lidhur ngushtë me sipërfaqen e dhëmbit dhe është një habitat për bakteret, shumica e të cilëve janë flora streptokoke. Kripëra minerale të përfshira në pështymë, pllakë të lehtësuar ngjeshjen. Pllakatë i tillë arsimi dhe minerale të quajtur pllakë të dhëmbëve.

Bakteret që jetojnë në pllakë të dhëmbëve, duke prodhuar acid laktik, i cili demineralizuyuchu smaltin e dhëmbëve. Demineralization e smalt dhëmbit - faza e parë e procesit të kariesit. Dekstran polysaccharide, i prodhuar nga streptokokeve saharoze, lehtëson procesin e demineralization, cila është arsyeja pse zhvillimi i kariesit që lidhen me konsumimin e sasive të mëdha të karbohidrateve të thjeshta.

Aktiviteti i mikroorganizmave në dentare pllakatë dhe demineralization proces varet në trup individual. Rezistencë shumica e njerëzve kariesohennym baktereve është i dobët, ndërsa njerëzit me sistem të mirë imunitar dhe në mungesë të rezistencës sëmundjeve shoqëruese është mjaft e lartë. Në individë me mungesë imuniteti, karies zhvillon më aktiv. Por në fëmijët me diatez exudative dhe sëmundje rakit karies diagnostikuar në 2 herë më shpesh.

Kur ju të ndryshojë përbërjen e pështymë kur ajo shqetësuar ekuilibrin e kriprave minerale dhe të reduktuar pronat e saj natyrore antibacterial, rrit rrezikun e prishjen e dhëmbëve.

Sëmundjeve somatike dhe gabime në dietë mineraleve deficitare, posaçërisht gjatë formimit të dhëmbëve, duke reduktuar ndjeshëm rezistencë. Smalt trashëguar Patologjia (aplazionit ose hipoplazise e smalt) dhe efektet ekstreme në trup në kombinim me faktorë të tjerë të rritur gjasat e sëmundjes karies.

Akomodimi në zonat industriale, kushtet e pafavorshme mjedisore dhe mungesë uji redukton funksionet e përgjithshme mbrojtëse, të cilat mund të jenë një lidhje e rëndësishme pathogenetic në paraqitjen e kariesit.

Mbetjet Sticky e ushqimeve karbohidrate dhe kundërshtojnë përbërjen biokimike të indeve të dhëmbëve të vështira janë faktorët kryesorë lokalë që kontribuojnë në zhvillimin e procesit të kariesit. Gjendja e dalje dhëmbësh gjatë bookmarks formimit dhe shpërthimit të dhëmbëve është shumë e rëndësishme në shtetin e ardhshëm të dalje dhëmbësh.

Manifestimet klinike të kariesit

Varësisht nga thellësia e plagë indet e vështirë të dallojë 4 format e kariesit. Në fazën e vend karies është e turbullt smaltin e dhëmbëve. Dëmi i dukshëm dhëmb vështirë indeve asnjë instrumental maloynformatyvno hetim inspektimit, sepse në këtë fazë nuk ka shenja të ndryshuar strukturën e indeve të vështira. Ndonjëherë mundshme njollat ​​e regresionit Arsyet për këtë nuk janë të qarta, por dentistët samovyzdorovlenie lidhur me aktivizimin e sistemit imunitar.

Forma e dytë e kariesit - një sipërfaqe kariesit. Në sipërfaqen e dhëmbit duket pigmentim të errët gjatë ekzaminimit instrumental në fushën e pigmentim duket zbutjen smalt. Ndonjëherë në sipërfaqe kariesit fazë proces shkatërrues i përfshirë të gjitha shtresat e smalt dhëmbit. Por zakonisht defekt është i kufizuar dhe nuk shkon përtej smalt. Lezioni i kalbur duket si një vend të pista gri ose ngjyrë kafe me fund përafërt.

Me një kariesit mesatare prekura smalt të indeve dhe dentine, ndërsa thellë është humbja e plotë e indeve, deri në shkatërrimin e plotë të dhëmbit.

Ndjenjat subjektive të varet nga thellësia e plagë dhe ashpërsia e kalbjes së tanishme. Në mënyrë tipike, pacientët ankohen për dhimbje të forta në kontakt me sipërfaqe të lëkurës apo në një zgavër i kalbur thartë, e ëmbël apo të ftohtë ushqime. Kur heqjen faktor irrituese akute e subvencioneve dhimbje të dhëmbëve, zakonisht dhimbje spontane në kariesit nuk është.

Në akute gjatë kariesit njëherësh i prekur një numër të dhëmbëve të prekur indet gri pista, zbutur, shkatërrimi fireplace është formë e gabuar, buzë podryty, dhimbje shprehur ndritshme. Sigurisht më akute e kariesit lezioneve karakterizuar pothuajse të gjitha dhëmbët, me çdo dhëmbi kariesit lezione janë më shumë shkatërrim. Sëmundje kronike i kalbur karakterizohet nga pigmentim e zonave të prekura, dhe vulose ata shlazhennostyu edges. Dhëmbët e prekur individuale, zakonisht një rrjedhë të ngadalshme proces.

Karies patrajtuara dhe periodontitis pulpitis komplikuar, e cila është shkaku kryesor i prishjes së dhëmbëve dhe largimin e tyre të mëvonshëm.

Diagnoza dhe trajtimi i kariesit të dhëmbëve

Diagnostikojnë karies në shqyrtime vizuale dhe instrumentale dentisti. Ndjenjat subjektive të pacientit për të gjykuar thellësinë e procesit, por jo kriteret kryesore diagnostikuese.

Parimi themelor i trajtimit është për të hequr indet e prekur e dhëmbëve dhe të rivendosë dhëmbit mbushje materiale. Gjatë zgavrën e rehabilitimit të hequr të gjitha indet e infektuar. Zgavër dezinfektohen tërësisht, nganjëherë ajo të krijojë mbushje të përkohshme, të cilat janë të vendosura disinfectants. Zgavër bërë më mirë dezinfektimi, më të fortë do të mbahet vulën. Cilësia forcuar ind dobësuar varet nga cilësia e zjarrit heqjen karies dhe dezinfektimin e saj dhe në atë fazë të trajtimit të sëmundjes karies është filluar.

Përgatitja klasik i fokus karies është duke përdorur një stërvitje, por është tani një alternativë - autopsi lazer. Procedura ndryshon bezboleznennostyu, trajnime të qetë dhe cilësor për të mëtejshëm zgavër dhëmb nënshkrimin.

Mjekimi i kariesit sipërfaqësore të mundshme në disa mënyra. Metoda më e zakonshme është përgatitja dhe pasues zgavër dhëmb mbushje. Kusht i detyrueshëm për këtë trajtim është për të krijuar një zgavër brenda dentin, por duke krijuar kushte të dëmtimit të dhëmbëve të vogla për një vulave me dy shtresa të Rondelet izolues dhe vulos vete nuk është e mjaftueshme. Këta faktorë janë të rëndësishme për ndalimin e dëmtimit të dhëmbëve në përtypet dhe kontaktit sipërfaqet e premolars dhe molars.

Një tjetër metodë është për të përdorur materiale të reja të përbërë me pronat e larta ahdezivnymi që do të janë mbyllur karies sipërfaqësore pa indet e thella autopsi. Metoda e tretë është soshlifovyvaniye zonat karies, pasuar nga remineralization. Remineralization e smalt kryer duke përdorur zbatimet apo electrophoresis me zgjidhje 1% e fluoride natriumi (Fluorinizimi thellë e dhëmbëve) apo droga të tjera të autorizuara remyneralyzuyuschyh. Me një kariesit mesatare vetëm metodë e mundshme e përgatitjes indeve të dhëmbëve të vështirë me mbushjen e mëvonshëm të zgavrën.

Mjekimi i kariesit të thella që lidhen me vështirësi të caktuara për shkak të rimëkëmbjes është e pothuajse të shkatërruara plotësisht dhëmbin kërkon një mjek jo vetëm profesionale, por edhe në zgjedhjen e metodave. Ndonjëherë karies thellë dhëmb tul është e mbuluar me një shtresë e dentin paprekur, në disa raste, mjeku kishte lënë në zgavrën e veshura dhe dentin zbutur. Rastet e tilla kërkojnë vendosjen e kariesit thellë pads terapi në fund të kavitetit (shpesh përdoret paste Calcemin). Kjo vulë ka efekt anti-inflamator dhe stimulon dentinoheneza. Kjo vulë me lezione të thella karies përbëhet nga tri shtresa: rreshtim terapeutik që insulates fosfatnotsementnaya hedhjen dhe material i përhershëm mbushje, më shpesh amalgamë.

Zgjedhja e materialit të plotësojë në bazë të grupit dhëmbët e anëtarësimit. Për të rifilluar duke plotësuar formën anatomike të dhëmbëve të përparme - incisors dhe canines për vulën janë të nevojshme, si në forcën dhe në estetikë. Për këto grupe të dhëmbëve materialit mbushje përputhet me ngjyrën e dhëmbëve e pacientit, duke lejuar çimento silikat dhe composites.

Procesi i detyrueshëm pajtueshmërisë gjatë përgatitjes së materialit të plotësojë, sepse përdorimi i komponentëve të mira të teknologjisë së përgatitjes mospërputhje dhe materiale të mosrespektimit me instalimin e teknologjisë së nënshkruar në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon qëndrueshmëri të saj.

Përgatitja zgavër mbushje është për të hequr me kujdes tallash dentine duke përdorur një avion të ujit apo të ajrit. Zgavër Next dezinfektuar dhe të thata, sepse edhe gjurmë të vogla të lagështisë në mënyrë të konsiderueshme të pengojë çimento prylypaemost dhe mbushjet përbërë svetopolimerov.

Pas shërimin vulën ajo i përzier me rërë dhe i lëmuar duke hequr paraqitjet e panevojshme para se kjo. Më mirë sipërfaqja e lëmuar e vulës, bakteret e saj sipërfaqe të bllokuar dhe mbeturinat e ushqimit më e ulët. Uniformiteti shtresa e jashtme zvogëlon gjasat e vulës korrozioni dhe parandalon shkatërrimin e saj të shpejtë.

Trajtimi i kronik dhe madje duke përdorur mbushjet dentare ju lejon të rivendosur integritetin e dhëmbit sipërfaqe, kleri dhe për të parandaluar shkatërrimin e plotë të dhëmbëve.

Parandalimi i prishjen e dhëmbëve është për të luftuar pllakë të butë, duke përfshirë përdorimin e pastë dhëmbësh cilësisë dhe furçë dhëmbësh, flossing, procedurat e rregullta të ndjekjes higjienës orale profesionale. Nëse smalt dhëmb është i dobësuar, atëherë kjo tregon flyuorizatsiya forcimin e dhëmbëve me preparate fluori: xhel, zgjidhjet dhe llaqe. Një dietë e ekuilibruar të lartë në ushqime të ngurta dhe të ulët në karbohidratet të thjeshta pengon riprodhimin e mikroorganizmave në gojë. Në zonat ku cilësia e ujit është e dobët, ajo është e rekomanduar për të pirë ujë nga rajone të tjera.